Je hebt een kinderwens, maar het duurt toch wel heel lang voordat jij en je partner zwanger worden. Na een aantal tests wordt het duidelijk. Je bent onvruchtbaar. Je wereld kan hierdoor instorten omdat je toch een kindje wil hebben en je kunt op de meest gekke ideeën komen om toch aan een kind te komen dat in ieder geval op papier van jullie beiden is (als de man in dit geval onvruchtbaar blijkt te zijn.)
Lees in dit blog verder welke gevolgen onvruchtbaar zijn kan hebben op je welzijn en hoe hypnose dit kan herstellen.
Onvruchtbaar
Onvruchtbaarheid kan zowel de man als de vrouw overkomen. In Europa treft onvruchtbaarheid 8 tot 12% van de stellen die zwanger wil worden. Dit is ongeveer 1 op de 10 stellen die last heeft van vruchtbaarheidsproblemen.
Over het algemeen ligt het vruchtbaarheidsprobleem in de helft van de gevallen alleen bij de vrouw, bij 20-30% ligt het alleen aan de man en de overige problemen ligt aan problemen bij de man en de vrouw.
Onvruchtbare man
Ondanks dat onvruchtbaarheid in de helft van de gevallen aan de vrouw ligt, kan het ook aan de man liggen. In dat geval zijn er nog veel alternatieve behandelmethoden mogelijk. Heb je bijvoorbeeld traag zaad, dan kan kunstmatige inseminatie toch nog mogelijk zijn.
Is dat ook niet mogelijk, dan kan dit voor veel psychologische problemen zorgen bij mannen. Je kunt je bijvoorbeeld schamen doordat je zaad niet goed genoeg is. Hierdoor kun je extreme ideeën krijgen om toch een vader te worden zonder dat je omgeving hiervan last heeft.
Een rondje zoeken op internet laat al zien dat mannen kunnen denken aan one-night stands voor hun vrouw alleen maar zodat de omgeving niet doorheeft dat het kind niet van hem is. Dit is natuurlijk een ongezonde manier van denken, omdat aan onbeschermde seks met een vreemde behoorlijk wat risico’s kleven. Bovendien weet je niets over erfelijke aandoeningen van de onbewuste donor.
Laat staan wat je moet zeggen als je kind ooit 1 en 1 bij elkaar optelt als hij/zij totaal niet lijkt op de vader.
Onvruchtbaar na een miskraam
Een miskraam kan veel gevolgen hebben voor je baarmoeder. Een gevolg kan bijvoorbeeld zijn dat je onvruchtbaar wordt of dat dan blijkt dat je eigenlijk onvruchtbaar bent. Veel factoren die bijdragen aan onvruchtbaarheid dragen namelijk ook bij aan het krijgen van miskramen, zoals:
- Leeftijd waarop je kinderen wilt krijgen (hoe ouder hoe minder kans).
- Overgewicht.
- Roken.
- Het drinken van (te veel) alcohol.
- Bestaande medische problemen.
- Anatomische afwijkingen van het geslachtsorgaan.
- Genetische afwijkingen.
Secundaire onvruchtbaarheid
Er is sprake van secundaire onvruchtbaarheid als je al een kind hebt, maar daarna onvruchtbaar raakt. Dit is vooral een probleem voor stellen die een groot gezin willen krijgen en erachter komen dat dit doel niet gehaald kan worden.
Emotionele gevolgen onvruchtbaarheid
Welke vorm van onvruchtbaarheid je ook hebt, het kan allerlei emoties oproepen over jezelf of over je partner als die onvruchtbaar is. In het begin wordt onvruchtbaarheid ook vaak als een bedreiging gezien. Wat betekent dit bijvoorbeeld voor je relatie? Als je als man of vrouw er op vrij jonge leeftijd achter komt dat je partner onvruchtbaar is, bestaat de kans dat de relatie verbroken wordt om een vruchtbare partner te vinden. Als deze dreiging van het einde van de relatie voorbij is dan komt er vaak juist een proces van verlies. Een rouwproces opgang.
Onvruchtbaarheid heeft volgens veel literatuur in ieder geval de volgende gevolgen:
- Gevoelens van het verliezen van controle.
- Verminderd zelfvertrouwen.
- Andere kijk op identiteit.
- Andere overtuigingen.
- Effect op de relatie.
- Overcompensatie.
De emoties die bij onvruchtbaarheid komen kijken zijn:
- Verdriet
- Depressie
- Woede
- Schuldgevoel
- Schok
- Ontkenning
- Angst
Als vrouw heb je vaak meer last van onvruchtbaarheid dan als man, ook als het de man is die onvruchtbaar is. Mannen gaan wel vaker dan vrouwen overcompenseren bij onvruchtbaarheid.
Om minder last te hebben van deze gevolgen kan hypnose helpen. Over vruchtbaarheid bestaan namelijk nogal wat sociale constructen. In de Nederlandse cultuur is het bijvoorbeeld heel normaal om 1 kind te krijgen en het huisje, boompje, beestje leven de leiden.
Als dit dan niet lukt kan dit ervoor zorgen dat je je mislukt voelt. Het doel in je leven is opeens even onduidelijk geworden.
De overtuigingen die de meeste mensen hebben over zichzelf en over hoe de wereld werkt en hoe je zwanger zou moeten worden zorgt uiteindelijk voor de gevolgen die onvruchtbaarheid heeft. Ik zal op een aantal gevolgen ingaan en hoe hypnose hiermee kan helpen.
Identiteit en onvruchtbaarheid
Je hebt jezelf altijd als vader- of moederfiguur gezien en wil dit graag bevestigd zien in een kind van jezelf (of in een groter gezin). Als dit dan onmogelijk blijkt kan je hele gevoel van wie je bent en wat je doet op zijn kop staan. Gelukkig is je identiteit veel meer dan alleen een vader of moeder zijn of het werk dat je hebt. Hypnose werkt veel met de identiteit die je hebt.
Door je identiteit weer te herstellen krijg je automatisch weer meer zelfvertrouwen en kun je jouw plekje op de wereld beter vasthouden. Dit kan ook goed zijn om je overtuigingen over hoe-het-hoort en het loslaten van die overtuigingen te veranderen. Uiteindelijk is niemand normaal, en zodra je dat weet kun je het hoe-het-hoort loslaten en je eigen hoe-het-hoort bepalen.
Effect op de relatie
Onvruchtbaarheid kan een groot effect op je relatie hebben. Kom je uit een cultuur waarin het krijgen van kinderen erg belangrijk is, zoals bij de meeste religies? Dan kan je je heel erg schamen voor het niet kunnen krijgen van kinderen. Hierdoor kun je ook kwaad worden op je partner als het aan hem/haar ligt.
Als je toch bij je partner wilt blijven is het belangrijk om aan je relatie te blijven werken en om het proces van verlies en rouw samen te doorlopen.
Een goede manier om je relatie te versterken is door mindfulness toe te passen. Hierin onderneem je samen activiteiten en probeer je helemaal in het hier en nu te blijven met je aandacht. Je luistert naar je partner. Je ziet je partner, misschien voel je je partner zelfs en ruik je jouw partner. Dit kan tijdens het samen koken van eten of een andere activiteit. Door je niet te laten afleiden door andere zaken, zoals je werk of fantasie over hoe het had kunnen zijn, versterk je de band met je partner waardoor je beter door dit verlies komt.
Overcompensatie
Een ander probleem wat onvruchtbaarheid kan opleveren is overcompensatie. Als je iets niet lukt in het ene deel van je leven wil je juist in een ander deel van je leven excelleren. Vooral mannen hebben last van overcompensatie.
Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld heel veel gaan werken om dan in ieder geval een goede carrière te hebben. Of juist door een soort casanova te worden.
Hypnose helpt ook bij overcompensatie door zelfacceptatie te verbeteren. Je hoeft niet opeens super goed te worden in wat anders. Je bent goed genoeg zoals je dat bent. Met bijvoorbeeld hypnotische suggesties wordt eraan gewerkt dat je die overtuigingen ook echt krijgt, zoals:
“Ik ben goed genoeg zoals ik ben.”
“Ik hoef niet beter te worden in een ander deel van mijn leven.”
“Ik mag ontspannen.”
“Mensen accepteren mij.”
Door dit soort suggesties dagelijks te herhalen kun je voorkomen dat je door de onvruchtbaarheid verandert in een workaholic
Depressie en onvruchtbaarheid
Juist omdat het krijgen van kinderen een stap is waarin ook biologische factoren en zelfs evolutionaire factoren een rolspelen kun je last krijgen van depressieve gevoelens als dit je niet lukt. Wat is het leven immers zonder kinderen?
Een depressie wordt vaak behandeld met medicatie en/of een psychologische behandeling. Hypnose kan een ondersteunende rol spelen bij deze behandeling. Over het algemeen krijg je namelijk cognitieve gedragstherapie en uit meerdere onderzoeken is gebleken dat hypnose cognitieve gedragstherapie versterkt. Hierdoor ben je sneller van je depressieve gevoelens af.
Schuldgevoel en onvruchtbaarheid
Als je lichaam niet meewerkt met het krijgen van kinderen kun je boos op je lichaam worden en je intens schuldig voelen naar je partner toe. Dit is erg jammer, want niemand kiest ervoor om onvruchtbaar te raken en het is dus zeker niet iets om je schuldig over te voelen.
Schuldgevoel heeft namelijk als functie dat je bepaald gedrag in de toekomst niet meer uitvoert. Als je bijvoorbeeld hebt gelogen of hebt gestolen krijg je schuldgevoel zodat je dit in de toekomst niet meer doet.
Onvruchtbaar zijn is niet iets wat je bewust doet. Dus het is super onlogisch om je daar schuldig over te voelen. Je kunt het ook niet veranderen in de toekomst.
Een hypnotiseur kan je helpen om van dit schuldgevoel af te komen. In eerste instantie om te achterhalen waarom je last hebt van dit schuldgevoel en in tweede instantie om je te helpen je te realiseren dat dit schuldgevoel nergens voor nodig is. Hier zijn meerdere technieken voor.
Wil je weten hoe hypnose jou en anderen kan helpen in moeilijke tijden? Kom dan eens naar een playshop en bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.
Bronnen:
https://rbej.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12958-015-0032-1
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4899-0753-0_3
http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.2217/WHE.15.19