Overvloed: Hoe zorg je voor overvloed zien in je leven?
Overvloed: Hoe zorg je voor overvloed zien in je leven?
01 juli 2022 
6 min. leestijd

Overvloed: Hoe zorg je voor overvloed zien in je leven?

De wereld is groot en er is van alles in overvloed, maar hoe zorg je ervoor dat jij dat ook in je leven ervaart? Als je het gevoel hebt dat je alleen armoedig leeft, kan leven in overvloed je heel ongeloofwaardig in de oren klinken, want je werkt al super hard dus wat kan je nog meer doen?

In dit blog ga ik dieper in op hoe jij ook overvloed in je leven kunt krijgen. Dit kan wel anders zijn dan je in eerste instantie verwacht.

Overvloed gaat namelijk ook een beetje over het ervaren van een goed leven[1] en je kunt aan van alles overvloed hebben. Een overvloed aan voeding, een overvloed aan vrije tijd, een overvloed aan vrienden of zelfs een overvloed aan geld.

De eerste vraag is dus waarin je overvloed wilt zien. In alles? Onderzoekers geven bijvoorbeeld aan dat materialistische overvloed vaak ten koste gaat van de overvloed die de natuur geeft (bron 1).

Ook is er een overvloed aan eten in de winkels te zien. In eerste instantie zou je zeggen “niets aan de hand”, maar onderzoek laat zien dat als die voeding onbetaalbaar is, dit je alsnog het gevoel kan geven dat er geen eten in overvloed is[2]. Wel kijken niet kopen als het ware. Het is alsof je met je middeninkomen wilt shoppen in de PC Hoofdstraat. Je ziet allemaal leuke (lekkere) dingen, maar je kan het niet betalen. Hoe overvloedig voel je je dan?

Daarnaast heb je in de tegenwoordige tijd een overvloed aan mogelijkheden om met elkaar te communiceren. Toen ik opgroeide had je televisie en een vaste telefoonlijn. Lekker rustig, maar nu heb je social media, smsen en met je mobiel ben je ook nog overal bereikbaar. In plaats van dat je direct de telefoon opneemt omdat iemand je belt zet je jouw telefoon op niet storen omdat je er anders helemaal gestoord van wordt. Steeds meer mensen hebben ook last van een internetverslaving of ervaren druk om digitaal te functioneren en te laten zien dat ze een “cool” leven hebben[3].

Overvloed kan leuk zijn, maar zoals je ziet kan het tegenvallen. Pas op met wat je wenst.

Denk je in overvloed of in schaarste

Wat ook wel interessant is, is het verhaal in de bijbel van exodus. In het begin dachten mensen namelijk dat er van alles genoeg was, maar de Joden leerden in Egypte dat er zoiets bestaat als schaarste en pas toen kwamen ze op het idee om brood en dergelijke te verzamelen, te bewaren voor later[4].

Als je dus gelooft dat er in alles overvloed is, maak je je veel minder zorgen over de dag van morgen. Dan heb je niet het idee dat je een overvloedig volle spaarrekening moet hebben, om maar een voorbeeld te geven.

Dus wil je overvloed om je heen zien of vooral bezitten, omdat je denkt dat er eigenlijk geen overvloed is?

In een ander bijbels verhaal wordt er een strijd verloren door de Joden en als Joshua onderzoekt waarom het mis is gegaan komt hij erachter dat iemand rijkdom had achtergehouden voor de samenleving en dat het daardoor mis is gegaan.

Dit haakt weer in op het bewaren van de balans in overvloed voor jezelf en voor anderen. Of de balans tussen spulletjes maken en de natuur.

Leven vanuit overvloed

Leven vanuit overvloed kan dus op 2 manieren. Je kunt leven met het idee dat je overvloed moet bezitten of je kunt leven met het idee dat er zoveel overvloed is, dat als je een keer iets nodig hebt, je dat wel krijgt.

Dus op welke manier wil jij leven vanuit overvloed?

Winnen en overvloed

Een andere vraag die je kunt beantwoorden is waarom je overvloed wilt? In onze kapitalistische samenleving word je namelijk vaak vertelt dat wie het meeste bezit wint (bron 4, pag. 4). Maar wat win je eigenlijk?

Dit is de reden waarom sommige mensen 60 uur per week werken. Dit is de reden waarom sommige mensen blijven hangen in een baan die ze eigenlijk niet bevalt, maar die heel goed betaalt. Is overvloed bezitten dat waard?

Geld in overvloed

Geld is er ook in overvloed. Er zijn genoeg miljonairs die duidelijk maken dat er meer dan genoeg geld is, maar uiteindelijk is geld maar een middel om te krijgen of te kopen wat je echt wilt hebben.

Het interessante is dat je mindset veel zegt over of jij aan armoede kunt ontsnappen of niet. Ambitie, zelfdiscipline en een positieve mindset zijn belangrijk om kansen voor meer geld te grijpen.

Als je verwacht dat iets je toch niet gaat lukken, dan probeer je dit namelijk niet eens.

In de V.S. is het vaak zo dat als je uit een arme familie komt je kans dat je rijker wordt 57% is. 43% van kinderen uit arme families blijven arm op latere leeftijd, maar 57% dus niet en dat ligt dan vaak aan hun kwaliteiten, mindset en discipline.

Kom je uit een (financieel) rijke familie? Dan is het niet automatisch zo dat jij ook rijk blijft op latere leeftijd. De kans in de V.S. is dan 1/3e dat je toch nog armoede kent[5].

Overvloed aantrekken

Op welke manier je ook overvloed wilt hebben in je leven, het is belangrijk om hierover een positieve mindset te hebben om het ook echt aan te trekken.

Je kunt bijvoorbeeld kijken naar je overtuigingen over schaarste en overvloed. Als je bijvoorbeeld een paar keer de waarom-vraag stelt kom je bij je diepste overtuigingen over waarom jij overvloed wilt aantrekken.

Ben je bang voor armoede? Denk je dat het leven dan leuker wordt? Ben je bang dat er anders niets voor jou overblijft?

Het kan van alles zijn, maar als je weet wat die overtuiging is, kan je ook controleren of die overtuiging je helpt om overvloed aan te trekken of dat deze je per ongeluk toch nog een negatieve mindset geeft.

Het kan zijn dat je bijvoorbeeld overvloed wilt aantrekken, omdat je het gevoel hebt dat je anders toch heel hard moet werken voor je geld.

Dat gevoel is natuurlijk niet prettig en kan ervoor zorgen dat je bepaalde kansen voor overvloed over het hoofd ziet, omdat er toch vaak gewerkt moet worden (geloof mij maar).

Hypnose voor het veranderen van je mindset

Een hypnotiseur kan je helpen om dit soort overtuigingen te achterhalen en om vervolgens iets te doen met die overtuiging zodat je niet meer belemmerd wordt en je met een meer gerust hart verder kunt leven en daardoor ook meer kansen ziet en hierdoor overvloed kunt aantrekken.

Daarnaast zorgt je mindset er ook voor dat als dan je toch geen overvloed aantrekt, je hier minder last van hebt. Je voelt je rijker, ongeacht of je dat nu bent of niet[6]. Het hebben van een groeimindset, de mindset waardoor je gelooft dat je jezelf kunt ontwikkelen en dat alles uitvogelbaar is, helpt je bijvoorbeeld om je goed te voelen, ongeacht je sociaaleconomische status.

Een hypnotherapeut kan bepaalde technieken gebruiken om je te coachen om een goede mindset te krijgen voor het aantrekken van overvloed, zoals zelf-hypnose, regressie, progressie, het geven van bepaalde suggesties, het geven van metaforen en dergelijke[7].

Regressie helpt je bijvoorbeeld te achterhalen welke gebeurtenis je blokkeert om een gevoel van overvloed te hebben of waarom je dit gevoel zo belangrijk vindt. Als iets je blokkeert en je kunt achterhalen hoe dat is ontstaan, kan je die gebeurtenis ook weer anders interpreteren met hulp van de hypnotiseur zodat je die blokkade wegneemt.

Soms heb je wel een duidelijk beeld van hoe jouw overvloedige leven eruitziet, maar weet je gewoon niet echt hoe je dat bereikt. In dat geval kan progressie je helpen om een duidelijk beeld te hebben over wat jij kunt doen om het leven in overvloed te bereiken. Dan kijk je meer naar je gewenste toekomst en welke stappen je kunt zetten om dit werkelijkheid te maken.

Suggesties kunnen je helpen om net even anders naar de wereld te kijken en hierdoor kansen te zien of je beter te voelen over de overvloed die er eigenlijk zeker wel is. Een post-hypnotische suggestie kan je bijvoorbeeld helpen om te zien hoe overvloedig je leven en omgeving eigenlijk al zijn. Tevens kan het ervoor te zorgen dat als je merkt dat je iets nodig hebt, jij de stappen kunt zetten die nodig zijn om datgene ook te krijgen.

Een metafoor kan je ook helpen om nieuwe inzichten te krijgen over wat je al hebt en wat je kunt bereiken. Ook kan een metafoor gebruikt worden om bepaalde angsten weg te nemen en dat kan zeker handig zijn als die je beletten om in overvloed te leven.

Zelfhypnose is ook handig omdat mensen dat kunnen gebruiken om de effecten van hypnotherapie op langere termijn vast te houden en te versterken.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen waar je deze technieken leert. Ideaal om jezelf en andere mensen mee te helpen.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen