Een paracetamol, ibuprofen 600, Advil of andere pijnstillers zijn soms gewoon noodzaak. Soms ook voor langere tijd, maar als je eigenlijk geen pijnstiller nodig hebt of veel meer neemt dan de maximale dosis kun je last hebben van een verslaving aan pijnstillers. Je zou denken dat dit niet gevaarlijk is, aangezien je deze medicijnen gewoon bij de drogist en apotheek kunt krijgen, maar als je er te veel van neemt is het wel gevaarlijk.
Daarom ga ik in dit artikel in op verslaving aan pijnstillers en wat je hiertegen kunt doen.
Waarom kunnen pijnstillers verslavend zijn?
Niemand die pijnstillers slikt doet dit met het idee dat dit verslavend kan zijn. Je kunt ze immers al bij de drogist kopen. Als je een keer last hebt van hoofdpijn of krampen is het makkelijk om snel even een pijnstiller te nemen in plaats van naar alternatieve behandelingen te kijken. Een glas water kan vaak ook al wonderen doen.
Soms is het ook lastiger om via alternatieve wegen iets tegen de pijn te doen dan via de voorgeschreven wegen bij de arts, waardoor het makkelijk is om pijnstillers te krijgen. Terwijl bijvoorbeeld hypnose ook goed werkt om minder last van pijn te hebben.
Vaak krijg je na een operatie nog een tijdje pijnstillers, zoals Ibuprofen 600 nadat er een kies getrokken is. Van die pijnstiller kun je wat suffig worden en dat kun je een prettig gevoel vinden waardoor je de hele doos maar opmaakt, terwijl je eigenlijk niet zoveel nodig hebt.
Dat suffige gevoel zorgt er ook voor dat je minder nadenkt, waardoor emotionele problemen eigenlijk ook onderdrukt worden. Hierdoor kan een pijnstiller geestelijk verslavend werken. Bij gevoelens van stress en angst kun je een pijnstiller nemen omdat je de overtuiging hebt gekregen dat je er dan minder last van hebt, maar dan kun je net zo goed een placebo nemen.
Pijnstillers helpen je ook om te ontspannen. Een paracetamol helpt bijvoorbeeld om je bloedvaten te ontspannen wat je ook aan je spieren merkt. Als je psychisch gespannen bent heb je vaak ook gespannen spieren die dit gevoel verergeren.
Of als iemand tandarts is geweest kan er door de jarenlange houding chronische pijn in de nek ontstaan waarvoor je pijnstillers moet nemen. Ik heb ooit een verhaal gehoord van een gepensioneerde tandarts die met dit probleem zat en die telkens zijn arts onder druk wist te zetten om hem meer of een zwaardere pijnstiller voor te schrijven. Tot het moment waarop hij gewoon verslaafd was aan morfine die je eigenlijk alleen in het ziekenhuis krijgt. Uiteindelijk is hij naar een afkickkliniek gegaan om te leren om op een andere manier met de chronische pijn om te gaan.
Het nadeel is dat als je chronische pijn hebt en daarvoor altijd pijnstillers nodig hebt, of een alternatief moet vinden. Als je langdurig pijnstillers slikt zal je na verloop van tijd steeds meer nodig hebben zoals het voorbeeld van de tandarts goed weergeeft. Hierdoor heb je niet meer genoeg aan één paracetamol, maar moet je de hele strip nemen voor hetzelfde effect.
Gelukkig zijn de meeste pijnstillers niet lichamelijk verslavend, zoals alcohol dat is. Voor een geestelijke verslaving moet je al problemen hebben die je wilt verdrukken. Dus over het algemeen kan het geen kwaad om een maand, of meerdere als de arts dit voorschrijft, pijnstillers te slikken.
Wat zijn de effecten van te veel pijnstillers?
Net als de meeste medicijnen hebben ook pijnstillers bijwerkingen. Hoe meer pijnstillers je neemt hoe groter de kans op deze bijwerkingen.
Als je alleen kijkt naar een paracetamol dan zie je dat teveel tabletten kunnen zorgen voor leverschade. Als je in één keer veel tabletten eet, zoals een hele strip, is het belangrijk om contact op te nemen met je arts.
Na jarenlang paracetamols te hebben genomen kun je ook last krijgen van bijwerkingen, zoals een beschadiging aan de nieren en de lever. Dit is dan te zien aan een gelige huid, een gelige verkleuring van de ogen, vaak moeten urineren, keelpijn en een vermoeid gevoel.
Daarnaast kunnen combinaties van paracetamol met andere medicijnen gevaarlijk zijn. In het nieuws komt nu bijvoorbeeld veel naar voren dat de artiest Prince veel paracetamols nam in combinatie met oxycodon en dat een overdosis hiervan hem waarschijnlijk fataal is geworden. En dat terwijl deze medicatie gewoon voorgeschreven was.
Als je langere tijd (jaren) ibuprofen neemt kan dit ook schadelijk zijn voor je lichaam en dan met name je maag. Je kunt door jarenlang ibuprofen te slikken last krijgen van maagperforaties en maagzweren. Die kunnen zelfs dodelijk zijn.
Tips tegen een pijnstillerverslaving
Om te voorkomen dat je verslaafd raakt aan pijnstillers en om van een verslaving af te komen heb ik een aantal tips voor je.
Tip 1: Lees de bijsluiter
In de bijsluiter staat informatie over het maximaal aantal pijnstillers die je per dag mag nemen en welke bijwerkingen je kunt krijgen van de medicatie. Ga er maar van uit dat als je over die maximale dosis gaat je sowieso last krijgt van de bijwerkingen en houd je aan de maximale dosering om de kans op verslaving te minimaliseren.
Tip 2: Daag jezelf uit om te stoppen
Als je niet stopt met pijnstillers omdat je bang bent dat je dan ergens pijn kunt krijgen is dat een idee dat je in de weg zit. Door jezelf uit te dagen ermee te stoppen kun je merken dat je angst voor pijn nergens voor nodig was en merk je ook dat het je gedachtegang was die je verslaafd hield en niet je lichaam. Het is immers geen drank.
Let op! Als je van zwaardere pijnstillers, zoals morfine, moet afkicken kun je wel afkickverschijnselen krijgen zoals tijdelijk geheugenverlies, daarom moet je bij die medicatie onder begeleiding stoppen. Deze tips zijn echt bedoeld voor ibuprofen en paracetamol verslaafden.
Tip 3: Ontspan
Meestal is een verslaving aan pijnstillers psychologisch. Als je geen aandoening hebt waar je chronische pijn van hebt kun je hiervan uitgaan. Stress en angst kan ervoor zorgen dat je naar een pijnstiller grijpt. Door te ontspannen verminder je gevoelens van stress en kun je ook je angst verminderen. Zelf-hypnose is een goede manier om te ontspannen en ontstressen. Ga op een comfortabele plek liggen of zitten en adem een paar keer diep in en uit. Probeer daarbij ook je spieren te ontspannen.
Hierdoor kun je de drang om die pil te pakken even verplaatsen zodat hij weggaat.
Behandeling tegen pijnstiller verslaving
Hypnose is een goede manier om van een XTC, cocaïne of ritalin verslaving af te komen. Daardoor denk ik ook dat het de manier voor jou is om van een pijnstiller verslaving af te komen. Daarnaast kan hypnose zelf ook ingezet worden tegen chronische pijn, waardoor het juist goed is voor iemand met een verslaving aan pijnstillers. Het is altijd nog beter voor je lichaam om “verslaafd” te zijn aan hypnose dat geen bijwerkingen heeft dan verslaafd te zijn aan een pil die wel bijwerkingen heeft.
Omdat een verslaving aan pijnstillers die je gewoon bij de drogist en apotheek kunt halen vooral psychisch is zal een hypnotherapeut je overtuigingen over pijn met je onderzoeken. Je overtuigingen hebben namelijk de meeste invloed op je gedrag.
Vervolgens worden ook je triggers onderzocht. Op welke momenten grijp je naar je pijnstiller? Is het een ritueel dat nu bij het tandenpoetsen in de ochtend of avond hoort? Of gebeurt er altijd iets waardoor je het idee hebt dat je een pijnstiller moet nemen omdat het anders niet goed komt?
Als blijkt dat het nemen van een pijnstiller een routine of ritueel is geworden kan hypnotherapie je helpen om die routine te doorbreken, zodat je geen onnodige pijnstillers neemt.
Als blijkt dat het nemen van een pijnstiller gebeurt om stress of angst te verminderen kan de hypnotherapeut je handvatten geven om op een andere manier met die stress of angst om te gaan, zodat je daar geen pijnstiller meer voor nodig hebt.
Deze twee manieren van ingrijpen kunnen met technieken uit de cognitieve gedragstherapie en neuro linguïstisch programmeren veranderd worden terwijl je onder hypnose bent.
Daarnaast kun je wellicht geen logische oorzaak vinden voor het gebruik van pijnstillers. In dat geval kan regressie een goede manier zijn om de oorzaak te achterhalen. Tijdens regressietherapie kun je herinneringen ophalen die van invloed zijn geweest op je ontwikkeling en die deze verstoord kunnen hebben waardoor je nu vatbaarder bent voor een verslaving aan pijnstillers. Tijdens een dergelijke sessie kun je neutraler naar dat moment kijken en zien hoe dat moment voor jouw huidige overtuigingen heeft gezorgd. Ook kun je jouw reactie op dat moment tijdens de regressie “herschrijven” zodat je minder last hebt van de gevoelens die voor het verslavende element in je leven hebben gezorgd.
Wil je meer weten over wat hypnose voor jou en anderen in je omgeving kan betekenen? Bekijk dan de seminars en opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.