Onlangs hielp ik Wilma die telkens verkeerde mannen aantrekt die haar niet goed genoeg vinden. Ze vindt zichzelf namelijk wel goed genoeg, maar waarom blijft ze dan de verkeerde mannen aantrekken?
We gingen samen op onderzoek uit.
Want Wilma is natuurlijk niet de enige vrouw die met het probleem zit dat ze de verkeerde mannen aantrekt. Misschien als jij dit probleem hebt, vind je haar probleem en de tips die ik haar gaf wel herkenbaar en handig.
Hoe voel jij je over jezelf?
Hoe je je over jezelf voelt kan ervoor zorgen dat je iemand aantrekt die dat handig bij hem vindt passen. Ga daarom even na hoe je je over jezelf voelt.
Wilma voelde bijvoorbeeld al haar hele leven dat ze niet goed genoeg is, maar rationeel gezien weet ze wel dat ze goed genoeg is.
In haar jeugd hoorde ze vaak dat ze niet slim was, niet leuk genoeg, niet normaal genoeg en huilen was uit den boze. Dat moest ze maar op haar kamer doen.
Haar broertje was hyper intelligent en zij niet en later bleek zelfs dat ze ADHD had.
Daarnaast werd ze op school gepest. Dus in de buitenwereld werd ook bevestigd dat ze voor haar gevoel niet goed genoeg was tot haar 16e en 17e.
In relaties kreeg ze vervolgens ook te horen dat ze er niet goed uitzag en werd ze uitgescholden voor dikke koe.
Ze had het idee dat ze dit allemaal achter zich had gelaten.
Op de een of andere manier lukt het haar niet om die man te vinden die de goede match is.
En als ze dan een man treft bij wie het toch niet helemaal is wat ze wil, wacht ze te lang om eruit te stappen.
Ik vroeg haar: “Ben je een beetje liefdesverslaafd?”
Ja, aandachtverslaafd. Dat kreeg ik thuis nooit en dan zoek ik het in mijn partner om het op te vullen.
Verder was ze wel tevreden met haar leven. Ze had een goede gezondheid, was zelfs 35 kilo afgevallen en had leuke kindjes met haar ex-man, met wie ze gewoon kon praten.
Daarnaast deed ze ook best vaak leuke dingen. Maar toch vroeg ze zich af:
“Waarom wil ik dan toch iemand naast me op de bank hebben zitten?”
Vul je elkaar aan of vul je elkaar op?
Vaak is er een soort leegte ontstaan in je jeugd die je wilt opvullen.
De enige die de leegte opvult zijn meestal interessante mannen die waarschijnlijk ook verslaafd zijn, maar dan vaak aan seks of andere verslavingen en die tref je dan vaak.
Dit vond ze heel herkenbaar.
Klinkt lullig, maar soort zoekt soort en jij past dan precies bij die persoon.
Je hebt twee gewonde mensen bij elkaar.
Misschien groeit iedereen wel enigszins traumatisch op. Het gevoel dat je niet gehoord of gezien bent, daar zijn heel veel gradaties van.
Is wat jij normaal vindt wel normaal?
Dan kun je ook nog merken dat je abnormale dingen normaal vindt.
Een probleem van Wilma was dat ze niet echt kwaad kon worden als ze terugdacht aan dat haar ex-haar een dikke koe had genoemd. Want ze was toen immers 35 kilo zwaarder dan nu.
Dat is dus niet oké.
Ze was dikker en dat had ze al bijna geaccepteerd.
Nu wel slanker, maar toen was het ook niet normaal dat iemand tegen je zegt dat je een dik varken bent. Het is nooit oké als iemand zegt dat je een dikke koe bent of wat dan ook. Al heb je last van overgewicht.
Je bent geen heilige maagd Maria die maar over zich heen laat lopen. Lekker de deurmat zijn.
Op een gegeven moment moet je dat zelf gaan oplossen.
Zolang je dat niet bij jezelf oplost vind je alleen mensen die jou perfect vinden om hun leegte op te vullen. In eerste instantie matcht dit ook met jou, maar na een paar maanden merk je dat het iemand is die je eigenlijk niet wilt.
Dat is nu eenmaal het hypnotische fenomeen. Als je zo vaak iets hoort, dan ga je op een gegeven moment denken dat het zo is. Zij had van haar ouders en schoolgenootjes al gehoord dat ze niet goed genoeg was en toen haar vriend het zei was dat dus normaal voor haar.
Maar het is gewoon niet normaal als mensen dat doen.
Je mag accepteren dat het is gebeurd, maar je moet het niet accepteren als mensen dit tegen je zeggen.
Je kwaad maken om wat niet oké is
Om zoiets achter je te laten moet je vaak eerst boos worden.
De eerste stap is zeggen: “Ja maar wacht eens even, die gast spoort gewoon niet. Wat is dit voor mongool?”
De eerste stap – ook met pesten of wat dan ook – is woede. Dat je denkt dat je hem helemaal in elkaar gaat beuken.
Dat had zij nooit gehad. Als de heilige maagd Maria accepteerde ze het als mensen over haar heen lopen als een deurmat.
Op een gegeven moment als je denkt “dat ben ik gewoon niet”, dan heb je eerst woede.
Om dit te verwerken kun je een soort film maken in je hoofd.
In die film “Jouw wraak” zie je jezelf met die gast, of de personificatie van je haat, en je doet er alles mee doet wat je wilt. Het is een fantasie. Het mooie is dat je mensen dan letterlijk 23 keer dood kunt laten gaan. Je kunt het zo gewelddadig maken als je maar wilt. Op een gegeven moment vind je het zielig worden voor die persoon.
Dan kun je naar de volgende stap van vergeven, loslaten en begrijpen. Dat je begrijpt dat die man ook een verhaal heeft.
Als je die woede nog ergens hebt dat die ander kapot moet of zo, dan moet dat er eerst ergens uit en dat kan met zo’n filmpje.
Deze oefening heeft ze gedaan met haar ex-man. Doorgaan met hem van alles aandoen in haar fantasie totdat ze het wat zielig vindt. Dit deed haar niets, maar dat liet vooral zien dat het al gepasseerd was.
Met haar moeder had ze ook besproken wat er gebeurd was en zij deed het ook in het beste van haar kunnen. Ze had haar moeder ook vergeven, omdat ze ook begreep waar alles vandaan kwam. Dus daar kon ze de oefening ook niet mee doen.
Maar misschien heb jij als lezer er wel wat aan om zo’n fantasiefilm even te maken. Dit kan je ook helpen om sneller afstand te nemen van verkeerde mannen.
Dubbelcheck je gevoelens
Op haar werk voelde ze zich wel buitengesloten. Dat een collega dan een nieuw jurkje niet aan haar liet zien en niet vroeg of zij ook een broodje wilde of koffie.
Ze wist niet waarom ze dan niet zei: “Hé wat leuk dat jij een leuk jurkje hebt, mag ik die eens zien?”
Maar het deed haar wel denken aan school.
In plaats van wat te zeggen ging ze huilen bij de manager, net als thuis in haar kamertje.
Terwijl er mensen zijn die het niet in de gaten hebben dat ze iemand per ongeluk buitensluiten. Als je het uitspreekt laten ze vaak wel een jurkje zien of delen ze de lunch.
Misschien denkt die collega zelfs dat zij haar negeert, omdat ze niets vraagt over de jurk. Draai maar eens om: hoe stil zijn overkomt bij je collega’s.
Als je je uitspreekt en zegt of dubbelcheckt “he wat leuk, wil je voor mij ook koffie halen?” en iemand zegt dan “nee” dan weet je pas zeker dat er iets mis is en hoe groot is nu de kans dat ze “nee” zeggen als je ook wat vraagt?
Zolang je dat niet doet kijk je nog steeds als het gepeste kind naar de wereld.
Dan blokkeert iets je om het te dubbelchecken of mensen je nu expres negeren of niet.
Dit gebeurde haar normaalgesproken op haar werk niet, maar dit was voor het eerst sinds jaren dat ze een baan had met vooral vrouwelijke collega’s.
Vroeger werd ze op school vooral gepest door meiden.
Als je zelf merkt dat je soms in zo’n situatie zit die je doet denken aan vroeger, dan kun je jouw innerlijke kind aanspreken.
Oefening: kind in jezelf meenemen naar nu
Tegen het kind in jezelf kun je zeggen dat het allemaal al voorbij is. Dat je nu 41 bent en dat alles goed genoeg is. Dat zeg je vooral tegen het deel in jezelf, dat kind, dat zegt dat je niet goed genoeg bent.
Vroeger zat je in een klas en daar wilde je bij horen, maar achteraf, hoezo zou je bij die meiden willen horen? Er zijn genoeg andere mensen. Dat was toen en je wist niet beter.
Je bent zoals jij bent, niet zoals je moeder, die meiden of ex denken dat je bent, maar zoals jij vindt dat je bent. Dat is liefde. Als je in de spiegel kijkt zie je licht en liefde.
Eerst bedenk je dat je liefde bent. Dit vond Wilma herkenbaar.
Dan ga je in jezelf op zoek en laat je gebeuren wat er gebeurt en kom je bij fase in je leven waarin je dat nog niet wist/weet dat je licht bent. Die persoon laat je meegaan in dat gevoel van licht en liefde. Die nodig je uit om het ook zo te zien.
Die persoon kan 4, 8, 12 of 16 ouder of in een relatie zijn. Misschien komen er situaties voorbij. Je laat gebeuren wat er gebeurt en er is alleen maar liefde. Als er niets meer naar boven komt doe je je ogen open en voel je je bevrijd.
Deze oefening lukte haar goed. Ze kwam uit bij een herinnering van haar op een fietsje en die versie van haar werd ook helemaal blij.
Ben je heel of is er nog een leegte?
Aan het einde van de sessie check ik altijd even of het is gelukt. Want misschien lijkt het raar dat het verwerken van pesten, of je opvoeding, kan helpen om de juiste mannen aan te trekken in plaats van de verkeerde mannen.
Maar waar je mee bezig bent is die leegte in jezelf helen. Ervoor zorgen dat jij jezelf hebt opgevuld, zodat een toekomstige partner alleen nog maar een aanvulling is.
Ik vroeg haar wat er zou gebeuren als een man haar nu weer lelijk zou noemen?
“Dat gaat niet meer gebeuren. Dan moet hij maar een nieuwe bril kopen.”
Als je aan jezelf hebt gewerkt, zoals met de bovenstaande oefeningen, vind je die gewonde mensen niet meer aantrekkelijk en zij vinden jou dan niet meer aantrekkelijk. Dan ben je te heel voor hen.
Dan vind je juist mensen die ook heel zijn. Dan wordt het een aanvulling, daar moet je misschien aan wennen.
Dan heb je misschien niet iemand nodig, maar je wilt gewoon bij iemand zijn omdat het leuk is. Dan blijven die verkeerde mannen bij je uit de buurt en komen de juiste mannen juist wel in je leven.
Beluister ook deze sessie:
https://www.buzzsprout.com/195236/6855088-wanneer-je-steeds-de-verkeerde-mannen-aantrekt
Wil je meer weten over hypnose en hoe je dit soort oefeningen kunt uitvoeren met mensen die je verder wilt helpen?
Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.
Of schrijf je in voor een van onze opleidingen.