Het leven niet leuk vinden: wat te doen?
Het leven niet leuk vinden: wat te doen?
20 januari 2023 
in Stress
6 min. leestijd

Het leven niet leuk vinden: wat te doen?

Het leven kabbelt door, wat er ook gebeurt in je leven. Je leven niet leuk vinden is iets dat af en toe kan gebeuren. Het leven heeft immers ups en downs, maar wat als je down nu toch wel heel lang duurt? Wat kun je dan doen? In dit blog gaan we hier dieper op in.

Het is overigens belangrijk om er iets aan te doen als je jouw leven niet meer leuk vindt, omdat langdurig ontevreden zijn over je leven het risico op zelfmoord verhoogt. Dan moet je wel jaren ongelukkig zijn met je leven[1].

Ben je al op het punt beland dat je hieraan denkt? Zoek dan direct hulp. Bel bijvoorbeeld 113 of ga naar bestetherapeut.nl om hulp te krijgen met je gevoelens van ongeluk.

Het leven niet meer leuk vinden

Als je het leven niet meer leuk vindt is de kans groot dat je voor jouw gevoel altijd hebt gedaan ‘zoals het hoort’, maar ben je nu op een punt in je leven gekomen waarop doen wat hoort niet meer werkt. Dan is het niet meer leuk en met de regels in je hoofd over wat hoort krijg je ook niet het gevoel dat je iets kunt doen om het weer leuk te maken, maar is dat wel zo?

Wat is bijvoorbeeld jouw definitie van succes? Dit is belangrijk om je leven leuk te vinden[2]. Zijn het koophuis, het huwelijk, die twee kinderen en de hond successen? Of is het dat je ’s ochtends wakker wordt en zin hebt in je dag? Dat zijn twee hele andere ideeën over succes.

Geld is bijvoorbeeld vaak niet waar je gelukkig van wordt door je werk. Hoewel dit sommige zaken in het leven wel makkelijker kan maken. Wat je uiteindelijk gelukkig maakt op je werk is vaak dat je iets kunt leren, dat je kunt groeien, dat je kunt bijdragen aan projecten waar meerdere mensen voor nodig zijn en dat je erkenning krijgt voor wat je bereikt hebt (bron 2).

Door overtuigingen over wat succes is en over wat mogelijk is om je leven leuk te maken onder de loep te nemen kun je al veel doen om belemmerende overtuigingen - zoals overtuigingen over wat hoort, maar wat niet werkt  - weg te nemen.

En soms heb je ook gewoon pech. Je kunt bijvoorbeeld een kind hebben gekregen met gezondheidsproblemen. Dat was niet de verwachting en het is een stuk minder leuk dan als je een gezond kind zou hebben. Dat is in ieder geval wat je kunt denken.

Zelf zeg ik wel eens dat verwachtingen de basis voor teleurstellingen zijn. Wat jij van het leven verwacht kan er dus voor zorgen dat jij je leven niet meer leuk vindt.

Natuurlijk zet je nu niet direct je huis te koop.

Maar je kunt wel kijken naar het werk dat je doet en naar hoe je omgaat met je partner, je gezin en jouw vrienden. Kun je daar meer mee doen? Is het toch tijd om date night te veranderen? Of om eens met je werk uit de comfortzone te gaan.

Tegelijkertijd kan een kind met een handicap wel je leven betekenis geven. Je moet immers meer doen dan alleen een kind voorbereiden op de echte wereld. Voor dit kind moet je iets vinden wat voor hem/haar zorgt als jij er niet meer bent. Dat is uiteindelijk ook iets goeds om mee bezig te zijn.

Met hypnose kun je bijvoorbeeld je leven op een nieuwe manier kaderen. Een hypnotherapeut kan je jouw levensverhaal laten vertellen en je vervolgens helpen om dit verhaal op een andere manier te bekijken, waardoor je je beter voelt over jouw levensverhaal.

Mooie momenten

Hiermee komen we direct bij de crux van wat het leven leuk kan maken. Er zijn namelijk twee manieren om plezier te hebben. Namelijk plezier om het plezier. Dit wordt ook wel hedonistisch plezier genoemd. Of plezier doordat het helpt om je leven betekenis te geven. Dit wordt ook wel eudemonisme genoemd.

Je maakt het leven dan juist leuk doordat je iets goeds voor de wereld doet. Bijvoorbeeld door mensen te helpen, kinderen te helpen met huiswerk, ouderen te helpen met hun boodschappen of eten te verzamelen voor de voedselbank. Je kunt er van alles bij bedenken, als het maar helpt om tegen jezelf te kunnen zeggen dat het je leven betekenis geeft.

Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de positieve kracht van hypnose kennen, omdat dit je kan helpen om je goed te voelen, om angsten te overwinnen en om je leven te verbeteren. Dat maakt mijn leven leuk en minder afhankelijk van mooie momenten (die ik natuurlijk nog steeds wil hebben).

Want die mooie momenten, die zul je altijd wel hebben. Een mooie film die je bekijkt, een leuke dag met je (toekomstige) partner, een prachtige zonsondergang, dat eerste kopje koffie van de dag. Dat is hedonistisch plezier.

Die mooie momenten kun je nog beter maken als het gecombineerd is met eudemonisme. Bijvoorbeeld die glimlach van het kind als hij/zij eindelijk die wiskundeformule begrijpt of de dankbaarheid van iemand bij de voedselbank die het pakket ophaalt.

Om je leven weer leuk te maken kun jij je dus ook afvragen: “Wat wil het leven van mij? Wat heeft de wereld van mij nodig? Wat heb ik de wereld te bieden?” Als je daar antwoord op geeft krijg je direct een doel. En dat doel kan je helpen om je leven weer leuk te maken (bron 2).

Een hypnotherapeut kan je bijvoorbeeld helpen om te visualiseren hoe het is om mensen te helpen of om andere doelen te bereiken waarmee jij het idee hebt dat je iets goeds voor de wereld doet. Dit kan werken als een soort posthypnotische suggestie of als een progressie.

In een progressie kun je een ideaal toekomstbeeld visualiseren en vervolgens ook de stappen die je moet zetten om bij dat beeld te komen. Dit geeft je duidelijkheid over de acties die jij kunt ondernemen om je leven te vormen zoals jij het wilt hebben.

Als je op dit moment het zelfvertrouwen nog niet hebt om dat soort stappen te zetten kan een hypnotherapeut je ook helpen om dit zelfvertrouwen op te krikken, zodat je buiten je comfortzone durft te stappen om je leven betekenis te geven en weer leuker te vinden.

Dit kan bijvoorbeeld met het herhalen van hypnotische suggesties zoals:

“Ik kan alles.”

“Ik ben goed genoeg.”

“Als ik mezelf ben trek ik mensen aan die bij me passen.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw problemen met je leven en je zelfvertrouwen om er wat aan te doen kun je andere hypnotische suggesties krijgen.

Omringt door mensen die niet leuk zijn

Een ander probleem dat je kunt hebben als je jouw leven niet meer leuk vindt is dat je geen sociaal netwerk hebt of het verkeerde sociale netwerk. In het tweede geval kun je namelijk ook last hebben van gevoelens van eenzaamheid.

Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat voor mannen en vrouwen je gelukkig voelen onder andere komt door het hebben van een goed sociaal leven. Daarbij maakt het niet uit of dit nu met vrienden of familie is.

Bij mannen is leuk gevonden worden, seksueel actief zijn en sport bijvoorbeeld belangrijk voor het ervaren van geluk.

Bij vrouwen is andere mensen helpen, goede familiebanden hebben en geliefd worden door mensen die zij liefhebben belangrijk voor hun gevoelens van geluk[3].

Als je omringt wordt door mensen die jou niet leuk vinden of die niet liefdevol tegen je doen kan dit dus behoorlijk deprimerend zijn. Nieuwe vrienden vinden en sociaal netwerken door je bijvoorbeeld aan te melden bij een vereniging of iets dergelijks kan daarom belangrijk zijn om je leven weer leuk te vinden.

Misschien heb je bijvoorbeeld wel eens gemerkt dat je telkens dezelfde mensen aantrekt, die je eigenlijk helemaal niet aan wilt trekken. In dat geval kun je kijken naar je overtuigingen over mensen en hoe jij moet doen bij mensen om te zien hoe logisch die overtuigingen zijn.

Als jij namelijk anders gaat denken over sociale verplichtingen kan dit ervoor zorgen dat je meer vrijheid ervaart om nieuwe mensen te leren kennen en dat kan je leven verbeteren doordat je dan mensen kunt leren kennen die jou het gevoel geven dat ze je leuk vinden.

Of je kunt zelfs eens andere gesprekken aangaan met de mensen die je kent en wie weet kom je er dan achter dat ze veel positiever over je denken dan je dacht.

Levensfase is niet leuk

Dan kan hoe leuk je het leven vindt ook nog eens aan je levensfase liggen. Zo vinden jongeren het leven vaker minder leuk dan mensen die volwassen zijn. Het leven niet leuk vinden is dus zeker iets dat over kan gaan, simpelweg omdat je ouder wordt.

Als je als volwassene gezond bent ben je vaak ook blijer. Ben je een oudere volwassene dan kun je je leven weer even wat minder leuk vinden. Ben je weer voorbij de fase van oudere volwassene, dan vind je je leven vaak weer leuker[4].

Om ondanks je levensfase je leven weer leuk te vinden kan een progressie ook een goede techniek zijn. Maar een hypnotherapeut kan ook kiezen voor een andere techniek die bij jouw problemen past.

Wil jij meer weten over hypnose en hoe je mensen hiermee kunt helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze seminars of opleidingen.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen