Een trigger is eigenlijk het onderdeel van een pistool wat je indrukt waardoor hij afgaat. Psychologisch gezien is een trigger een gebeurtenis waardoor een persoon “af gaat”. Een trigger zorgt voor een bepaald gevoel, zoals angst, kwaadheid of zelfs blijdschap.
Wat voor triggers bestaan er?
In het leven kun je allerlei soorten triggers hebben en soms helpen die je verder, maar meestal zijn triggers toch zaken die juist voor onhandig gedrag zorgen.
Triggers kunnen dingen zijn die andere mensen zeggen of doen, of bepaalde situaties die je tegenkomt in het leven.
Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld lastig om ergens te wachten, om in een drukke ruimte te zijn of om last te hebben van hongergevoelens. Dit kan er dan voor zorgen dat ze kwaad worden. Dit is waarom sommige supermarkten het bijvoorbeeld belangrijk vinden om een maximaal aantal mensen in de rij van de kassa hebben te staan. Niet alleen omdat ze willen dat mensen niet kwaad worden, maar ook omdat ze weten dat mensen zich na zo’n woedeaanval kunnen schamen en vervolgens niet meer willen winkelen in die supermarkt[1].
Een andere trigger is bijvoorbeeld de trigger waardoor drugsgebruikers drugs gaan gebruiken of een terugval hebben na een periode van soberheid. Onderzoek bij drugsgebruikers laat zien dat voorwerpen, ruimtes, mensen, gebeurtenissen en zelfs herinneringen ervoor kunnen zorgen dat ze toch weer drugs gaan gebruiken.
Dit is bijvoorbeeld waarom afkicken vaak best makkelijk gaat als je maar niet in je oude omgeving bent[2]. Dus weg van “vrienden” en plaatsen waar je drugs gebruikt, maar als je dan weer thuiskomt en je “vrienden” nemen contact met je op, dan kan het toch lastig zijn om de drugs te laten staan. Dan is de trigger niet goed behandeld tijdens het afkicken van de drugs.
Je hoeft geen last te hebben van woede of een verslaving om getriggerd te raken. Mensen met een borderline persoonlijkheid of andere mentale problemen kunnen ook een trigger hebben voor hun “mentale probleem”. Mensen met borderline kunnen bijvoorbeeld getriggerd raken door afwijzing, wanneer ze beledigd raken, wanneer ze teleurgesteld raken, wanneer hun idee over zichzelf bedreigd wordt, wanneer ze in een saaie situatie zitten of wanneer ze alleen zijn[3].
Soms kun je ook last hebben dat je risicovol gedrag gebruikt om je stemming te verbeteren, of juist voor het omgaan met negatieve gevoelens. Ja, dit kan drugs zijn, maar het kan ook seks met een vreemde zijn, hard autorijden of iets anders wat spannend is. Stress, depressieve gevoelens en angsten kunnen dit soort gedrag dan triggeren[4].
Tevens kun je last hebben van negatieve herhalende gedachten. Dat is helemaal niet leuk. Die worden vaak getriggerd als je persoonlijke doelen niet haalt of niet naar je waarden leeft, zoals wanneer je een toets niet haalt[5].
En dan hebben we het nog niet eens gehad over triggers van paniekaanvallen en dergelijke, maar ik neem aan dat het punt van wat een trigger is en wat het voor effecten kan hebben wel duidelijk is nu.
Vooral vanwege de negatieve effecten is het handig om je bewust te worden van je triggers, zodat je er beter mee kunt omgaan.
Omgaan met triggers
De manier waarop je omgaat met triggers heeft ook weer effect op je emoties. Er zijn manieren waardoor je je emotioneel beter gaat voelen, maar helaas zijn er ook manieren om met triggers om te gaan waardoor je je emotioneel juist slechter gaat voelen.
Het is heel aantrekkelijk om triggers te vermijden, maar als dit ervoor zorgt dat je nergens meer naartoe kunt dan is dat geen oplossing. Het is daarom belangrijk om juist je omgang met triggers te veranderen, zodat je hierdoor juist niet ongewenst getriggerd gedrag of problemen krijgt[6] en geen last krijgt van angst als je een trigger niet kunt vermijden[7].
Wat je doet als je omgaat met triggers, en deze dus niet vermijdt, is dat je dan je eerste reactie op de trigger als het ware gaat evalueren of je er niet op een andere manier mee kunt omgaan.
Het aanpassen aan de trigger en je reactie hierop is, ook volgens andere onderzoeken en in andere situaties, zoals bij ziekte, een verstandige manier om met triggers om te gaan[8].
Als je stress hebt kun je bijvoorbeeld de strijd aangaan met de stressvolle situatie, het negeren, steun zoeken bij vrienden en familie, jezelf controleren (zoals met kalmeringstechnieken), het probleem herkaderen, accepteren dat het probleem is wat het is (en zelfs dat je zelf verantwoordelijk bent) en meteen bedenken hoe je het gaat oplossen.
Je krijgt betere emoties wanneer je de problemen (de trigger) herkadert of gaat bedenken hoe je het probleem gaat oplossen. Dit is bijvoorbeeld goed voor je zelfvertrouwen.
De confrontatie aangaan (vooral bij een triggerend persoon) en het vermijden van de trigger zorgt vaak juist weer voor negatievere emoties (bron 7).
Ook het vinden van sociale steun, met name als je wat ouder bent, kan bij stressvolle situaties die triggeren helpen om je beter te voelen (bron 7).
Omgaan met triggers bij een trauma
Wanneer je iets traumatisch hebt meegemaakt, of iemand bent verloren in een ongeluk, is het handig om eerst ook goed geïnformeerd te zijn over wat er nu eigenlijk is gebeurd. Echter, als je hiermee bezig blijft, kan dat psychologisch gezien weer nadelig voor je werken[9].
Een ander iets wat verleidelijk is om te doen als je last hebt van een traumatische gebeurtenis is dat je de herinnering eraan juist wilt onderdrukken. Elke keer als iets je eraan herinnert zeg je als het ware “nee” tegen je geheugen.
Het vervelende hieraan is dat dit juist het tegenovergestelde effect kan hebben waardoor je er vaker aan denkt dan wanneer je dit niet zou onderdrukken. Het is handiger om juist iets te doen met die herinnering. Dit is ook iets waar hypnose je in kan ondersteunen[10].
Sterker nog, veel technieken van hypnotherapie maken juist gebruik van je geheugen en je voorstellingsvermogen om je herinnering op een andere manier te zien.
Daarbij kan het trauma ook een onderdeel zijn geworden van je identiteit[11]. Het trauma loslaten kan dan voelen als je identiteit loslaten. Met hypnose krijg je niet alleen hulp om het trauma los te laten, maar ook om je identiteit te kunnen invullen zonder dat het trauma een rol speelt.
Omgaan met triggers in een relatie
Triggers in een relatie zijn vaak helemaal niet handig, want voordat je het weet krijg je ruzie. Een manier om om te gaan met triggers is om afstand te nemen als je merkt dat je getriggerd raakt.
Vraag jezelf af waarom dit je eigenlijk triggert, zodat je bij de diepere oorzaak van je trigger komt.
Wie weet heeft het zelfs niets met je partner te maken, maar juist met ervaringen die je eerder in je leven hebt opgedaan.
Als je partner juist getriggerd raakt, observeer dan eens het gedrag van je partner en probeer een patroon te vinden van wat de trigger nu eigenlijk is. Ook bij je partner kun je de vraag stellen waardoor dit nu eigenlijk komt en of hij/zij dit ook op andere momenten in zijn of haar leven gevoeld heeft.
Ook kun je met een hypnotherapeut een sociaal panorama uitvoeren. Op die manier kun je voor jezelf nagaan op welke plaats jij je partner zet en of je partner op een andere plaats zetten helpt om de trigger te veranderen.
Triggers positief gebruiken
Onderzoek laat zien dat zelfs hele kleine signalen die bijna alleen door je onderbewuste worden opgepikt bepaald gedrag kunnen triggeren. Gelukkig is daar iets tegen te doen door zelf een trigger te maken, zodat je meer controle hebt op je gedrag[12].
Met hypnose noemen we dit ook wel ankeren.
In dat geval neem je als hypnotherapeut, de cliënt mee naar een herinnering van toen ze iets goeds deden na een bepaalde stimulans, of je helpt de cliënt om dit zich te kunnen voorstellen met een geleide visualisatie.
Als dit goede gevoel en goede gedrag goed in de gedachten van de cliënt zit, laat je ze een beweging maken. Bijvoorbeeld een kneepje in de handen of een tikje op de pols. Als het maar iets kleins en alledaags is wat ze in elke situatie kunnen gebruiken.
Als ze dan dit goede gevoel nodig hebben, dan kunnen ze zichzelf vervolgens triggeren door die beweging te maken.
Wil jij jezelf of juist andere mensen helpen met triggers? Dan kan kennis van hypnose heel handig zijn. Schrijf je in voor onze gratis masterclass.
Of doe direct mee met een van onze opleidingen. De opleidingen worden live online gegeven vanuit een professionele studio.
Pin ook deze handige infographic:
Bronnen: