Weerstand voelen: wat betekent het?
Weerstand voelen: wat betekent het?
14 april 2023 
in Stress
6 min. leestijd

Weerstand voelen: wat betekent het?

In het leven kunnen er veel situaties zijn waarbij je weerstand voelt. Inenten is bijvoorbeeld iets waarbij mensen weerstand kunnen voelen[1]. Het meest bekende voorbeeld is wel de inenting of vaccinatie vanwege covid-19. Daar was vrij snel duidelijk dat er een groep mensen was die hier weerstand tegen voelden.

Maar er zijn ook andere momenten waarop weerstand voelen plaatsvindt. Ze hebben over het algemeen te maken met risico en risico nemen[2]. Denk maar aan ChatGPT en dat die nieuwe ontwikkeling in de maatschappij voor veel mensen weerstand oplevert, omdat AI eventueel hun baan kan vervangen. Dat voelt als een enorm risico. 

De hele dag krijg je ook boodschappen te zien, zoals reclames of zelfs het nieuws, die wel of geen weerstand bij je oproepen. Je emoties en hoe iets in beeld wordt gebracht hebben invloed op de weerstand die je voelt. Bijvoorbeeld bij de vraag of experimenteren op dieren oké is. Afhankelijk van hoe dit in beeld wordt gebracht voelen mensen vaak meer of minder weerstand (bron 1).

Als het juist gaat over iets wat voor jou een risico is, zoals het behoud van je baan nadat er bepaalde ontwikkelingen zijn of bij een reorganisatie in een bedrijf, dan hangt je reactie af van zelfvertrouwen, hoe ‘easy-going’ je bent en de steun die je van je familie krijgt (bron 2). 

Weerstand voelen kan dus iets zeggen over je zelfvertrouwen, je sociale vangnet en hoe meegaand je bent bij veranderingen.

Gevolgen van weerstand

Die weerstand voelen - bijvoorbeeld bij veranderingen binnen een bedrijf – kan heel veel gevolgen hebben voor je leven. Als een bedrijf namelijk verandert en je voelt daar weerstand bij, dan kan dit voor sommige mensen betekenen dat ze op zoek gaan naar een andere baan.

Eigenlijk is dat heel gek, want een andere baan is eigenlijk een nog grotere verandering. De verklaring hiervoor is dat die resistente gevoelens kunnen zorgen voor een burn-out en dat de zoektocht naar een andere baan dan toch beter voelt voor mensen die de weerstand voelen.

Echter, als een bedrijf personeel goed ondersteunt in een verandering, dan kan dat de gevoelens van weerstand en zelfs de kans op burn-out weer verminderen[3]

Maar het gevolg van weerstand kan ook wat anders zijn. Een van onze cursisten geeft bijvoorbeeld aan dat als hij merkt dat hij weerstand voelt dit meestal duidt op een kans. En dat is waar, want een risico kan twee kanten opgaan: verliezen en winnen. 

Als je weerstand voelt bij een verandering, maar je kunt er - net als onze cursist - voor kiezen om mee te veranderen, dan betekent dit vaak persoonlijke groei, beter worden in je werk, beter worden in relaties, wellicht zelfs beter worden in je gezondheid. 

Bijvoorbeeld bij de weerstand die je voelt om drie keer per week een uur te sporten 😉. 

Het hangt er maar net vanaf waar jij de weestand voelt.

Het is natuurlijk wat anders als je weestand voelt als je ‘s nachts door een donker steegje moet lopen. Je wilt niet opeens beter worden in zelfverdediging 😉. Dan kan een omweg via verlichte wegen toch een handigere keuze zijn. 

Weerstand en zelfvertrouwen

Zoals gezegd kan de weestand die je voelt iets te maken hebben met je zelfvertrouwen. Een hypnotherapeut kan je helpen te achterhalen welke overtuiging over jezelf, of over de wereld en hoe jij daarin hoort te functioneren, ervoor zorgt dat je in bepaalde situaties weerstand voelt. 

Je kunt namelijk telkens in vergelijkbare situaties weerstand voelen. Dit is een emotionele reactie op overtuigingen die jij hebt. 

Met regressie kan een hypnotherapeut helpen om te achterhalen waar die overtuiging is ontstaan. In gedachten ga je dan terug naar het eerste moment waarop je de weerstand voelde. Dit is vaak het moment waarop je als kind hebt bedacht dat de wereld op een bepaalde manier werkt. Vervolgens is die regel in je onderbewuste opgeslagen, maar nooit geüpdatet. 

Tijdens de regressie kun je die onbewuste regel een update geven met je huidige kennis over de wereld. Er zijn allerlei manieren om dit te doen en een hypnotherapeut helpt je hiermee. Soms kan het simpelweg inleven in de mensen die er op dat moment bij waren je al helpen om de regel die voor weerstand zorgt te veranderen, zodat je die weerstand niet meer voelt[4]

Net als onze cursist kun je het gevoel of de situatie dan koppelen aan een kans in plaats van een gevaar. 

Daarnaast kun je ook suggesties herhalen zoals: 

“Ik kan alles.”

“Een risico is een kans.”

“Alles is uitvogelbaar.”

“Ik kan mezelf ontwikkelen.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van je problemen met jouw zelfvertrouwen kan een hypnotherapeut andere suggesties bedenken. 

Weerstand en je meegaandheid

Sommige mensen zijn heel eigenwijs of rigide. Niet goed kunnen omgaan met veranderingen is iets waar mensen last van kunnen hebben. Als je dit echt super lastig vindt kan een vorm van autisme hier de oorzaak van zijn.

Dat betekent echter niet dat je er niets aan kunt doen. Onderzoek laat namelijk zien dat hypnose goed helpt om de klachten van autisme op een andere manier te ervaren, waardoor je dan alsnog beter met veranderingen om kunt gaan. 

Ook als je geen autisme hebt kun je minder meegaand zijn. Niet meegaand kunnen zijn betekent vaak dat je ook psychologisch gezien niet flexibel bent. Een verandering in het bedrijf kun je bijvoorbeeld maar lastig omdenken van gevaar voor jezelf naar een kans voor jezelf.

Ook in dat geval kan hypnose je helpen om meegaand zijn in de verandering minder eng te vinden.

Onderzoek naar depressieve vrouwen en hypnotherapie laat bijvoorbeeld zien dat hypnose ook goed helpt om psychologische inflexibiliteit flexibeler te maken[5].

Zo kan er geoefend worden met mindfulness. Het opmerken van je gedachten en je emoties en hoe je met je eigen gedachten die gedachten kunt veranderen en daarmee je emoties kunt veranderen. 

Een gedachte kan bijvoorbeeld omgedacht worden, zoals:

“Deze verandering binnen het bedrijf vind ik niet leuk.”

Kan veranderd worden naar:

“Ik ga me verdiepen in de verandering binnen het bedrijf en bedenken hoe ik een bijdrage kan leveren aan de verandering.”

Hiermee kan geoefend worden terwijl je in hypnose bent. 

Weerstand en steun van je familie

Het kan zijn dat je familiebanden niet perfect zijn en het verbeteren van je banden kan dus veel doen om weerstand te verminderen. Maar hoe verbeter je de band met je familie? Tijdens de hypnoseopleiding van het HIN gaan we ook aan de slag met het sociaal panorama.

Dit is een soort visualisatie van waar jij staat en waar je familie dan ten opzichte van jou staat in een lege ruimte.

Een hypnotherapeut helpt je hiermee en zal vragen waarom bepaalde personen op een bepaalde plaats staan en hoe je zou willen dat ze staan.

Dan krijg je hulp om bepaalde familieleden op een andere plaats te zeggen. Dit doe je allemaal in je gedachten. 

Zelf heb ik deze oefening ook eens gedaan, niet vanwege weerstand, maar het effect was voor mij verbluffend. Ik heb vier zoons en mijn oudste zoon stond wat verder van mij af. In het dagelijks leven was dit ook te merken aan onze band, die was bijvoorbeeld minder innig dan die ik had met mijn jongste zoon.

Tijdens het sociaal panorama zette ik mijn oudste zoon dichter bij mezelf. Na de oefening – ik maak geen grap – belde hij me op. We hadden een heel leuk en goed gesprek en sindsdien is onze relatie een stuk beter. 

Wat jij in gedachten, in jezelf, verandert kan veel doen met je onbewuste gedrag en zelfs met het gedrag van de mensen – je familie – om je heen. Hierdoor kunnen sociale banden verbeteren, waardoor je minder last krijgt van weerstand in risicovolle situaties. 

Weerstand is dus iets wat je kunt voelen in een situatie waarbij je een bepaald risico voelt. Dit risico kan namelijk twee gevolgen hebben, een goed en een slecht gevolg. Of je veel of weinig weerstand voelt hangt af van je zelfvertrouwen en of je goed met het risico om kunt gaan. Het hangt af van hoe meegaand je over het algemeen bent en het hangt af van het gevoel dat je hebt over of je familie je steunt en je zal helpen als je toch nog een slechte afloop hebt.

Je overtuigingen en gedrag kunnen met hypnose veranderd worden, zodat je minder last hebt van weerstand en eerder een risico durft te nemen; of bij je werk durft te blijven om je leven beter te maken. 

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en hoe je hiermee jezelf en anderen kunt helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass voor een kennismaking.

Of kom eens naar een seminar waar je al veel aan jezelf kunt werken en demonstraties van hypnotherapie kunt zien.

Wil jij mensen helpen? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen. De opleiding is live online te volgen of je kunt de lessen klassikaal volgen. Kies een opleidingsvorm die bij je past. 

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen