Zwaar leven lichter maken: Hoe doe je dat?
21 november 2024 
6 min. leestijd

Zwaar leven lichter maken: Hoe doe je dat?

Heb jij een zwaar leven? Voelt alles vermoeiend en alsof het meer moeite is dan het waard is? Ontzettend onhandig gevoel, hoe zorg je er dan voor dat je je leven wat lichter maakt?

In dit blogartikel krijg je handige inzichten en tips voor die vraag.

Ik heb een zwaar leven

Als je een zwaar leven hebt, of ten minste voelt dat dat zo is, is de kans groot dat je het een en ander hebt meegemaakt in je leven.

Misschien heb je geen fijne jeugd gehad en/of je hebt te maken met veel onzekerheid in het leven. Of heb je vroeg in je leven last gehad van ziektes.

Het werk dat je hebt valt je bijvoorbeeld ook zwaar[1].

Waarom is het leven zwaar?

Er kan van alles in het leven gebeuren waardoor het leven zwaar voelt. zoals dat je ontslagen wordt of dat je kind ernstig ziek wordt. Onderzoek laat zien dat afhankelijk van je zelfbeeld en je idee bij die problemen dit je leven heel zwaar kan laten voelen.

Echter, dit hoeft niet per se, er zijn ook mensen die ondanks dit soort situaties hun welzijn hoog weten te houden[2].

Hoe maak je je leven lichter?

Dus een ernstig ziek kind hoeft je blijkbaar niet het gevoel te geven dat het leven zwaar is. In eerste instantie klinkt dat misschien best gek.

Volgens de onderzoekers was het voor mensen die hun welzijn op peil konden houden de kunst om naar de situatie te kijken zonder vooroordeel en de voor- en nadelen van de situatie te zien.

In meer standaardgebeurtenissen van het leven die “negatief” zijn, zoals het verliezen van je baan of iets dergelijks, kan het voor iemand die mentaal verder gezond is een signaal zijn om hun leven te veranderen en een reis naar persoonlijke ontwikkeling of transformatie te beginnen.

(Heel toevallig krijgen we vaak mensen die in dit proces zitten in de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland)

In deze moderne tijden is het volgens wetenschappers lastiger om succesvol te zijn dan eerder (dus die kritiek op Boomers is stiekem gewoon terecht), waardoor je kunt denken dat “gelukkig zijn” buiten bereik ligt.

Gelukkig is dat niet zo, ondanks werkeloosheid, single ouderschap en een lagere koopkracht kun je nu net zo gelukkig zijn als toen je nog in een eenverdieners huishouden een huis kon kopen en een gezin met drie kinderen goed kon betalen. Onderzoekers begrijpen alleen niet zo goed waarom, omdat het dus niet meer te maken heeft met “bezittingen”[3].  

Zoals gezegd, heeft het ook te maken met je mentale gezondheid om een transformatie te kunnen maken.

Echter, het kan soms heel lastig zijn om je leven (of zelfs alleen je levensstijl) te veranderen door emotionele bagage die je eerder in je leven hebt meegekregen. Om je leven lichter te maken kan het soms nodig zijn om eerst je emotionele bagage te verwerken, zodat je vervolgens de verandering in je leven kunt aanbrengen die je wilt.

Soms kun je ook nog midden in een probleem zitten, zoals wanneer je ernstig ziek bent, en dan kan hypnose ook helpen om stress te verlichten en om met de situatie om te gaan. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat hypnose mensen met kanker helpt om met de stress van de ziekte en de behandeling om te gaan[4].

Maar wat als dat allemaal weer voorbij is? Wat als het tijd is om dingen te veranderen, zodat je gelukkiger wordt? Dan is het tijd om de emotionele bagage te verwerken.

Hypnose voor verandering

Emotionele bagage verwerken is iets waarbij hypnotherapie een rol kan spelen. Alleen de hypnotische staat en 1 kleine sessie kunnen mensen die last hebben van chronische stress, waarschijnlijk een probleem als je leven zwaar voelt, al helpen.

Onderzoek laat zien dat dit gevoelens van stress, angst en depressie al snel kan verminderen[5].

Wanneer je last hebt gehad van een acuut trauma, door een auto-ongeluk of geweldsincident bijvoorbeeld, kan hypnose met cognitieve gedragstherapie ook goed helpen om dit trauma te verwerken[6].

Daarnaast kan je met hypnose ook je emotionele bagage transformeren en dat kan helpen bij allerlei problemen.

Schuldgevoel voorkomen

Die bagage kan er namelijk voor zorgen dat je je schuldig voelt, terwijl dat helemaal niet nodig is. Je wilt er bijvoorbeeld voor je gezin zijn, maar je moet ook werken om rekeningen te betalen.

Je wilt zoveel, maar je hebt zo weinig tijd en het schuldgevoel koop je af met cadeautjes waar je misschien ook weer een schuldgevoel van krijgt.

Hoe voorkom je dit nu eigenlijk? Want rondlopen met schuld voelt loodzwaar.

Met hypnose kun je achterhalen welke overtuigingen ervoor zorgen dat je schuldgevoel hebt, bijvoorbeeld omdat je ook kiest voor je carrière terwijl je een gezin hebt. Of omdat je juist kiest voor je gezin terwijl je collega’s het heel druk hebben.

Je kunt het voor je gevoel nooit goed doen.

In dit soort gevallen kan regressie je helpen om te achterhalen welke gebeurtenis ervoor zorgt dat jij je schuldig voelt als je denkt dat je niet doet zoals “het hoort”.

Met regressie kun je namelijk teruggaan naar een moment waarop een belemmerende overtuiging is ontstaan, om die te repareren[7].

Minder verantwoordelijkheden

Wellicht is je leven ook wel zwaar, omdat je iets te veel hooi op de vork hebt genomen. Overal “ja” op zeggen en opeens word je geleefd in plaats van dat je zelf leeft. Het afbouwen van die verantwoordelijkheden kan ook al een hele boel schelen als het gaat om een lichter leven leiden.

Het wordt dan dus belangrijker om je grenzen aan te geven en dat is soms lastig. Hypnose kan in dit soort gevallen helpen om situaties op een andere manier te zien, waardoor het je wel makkelijker afgaat om aan te geven dan een collega dit beter kan doen, of dat je kind toch even zelf naar zijn favoriete voetbalschoenen moet zoeken.

Dit kan gedaan worden met Ericksoniaanse hypnotherapie in combinatie met positieve psychologie. Dit helpt je namelijk om je ego te versterken, meer zelfvertrouwen te krijgen en daardoor kun je je grenzen beter aangeven[8].

Jouw rol onder de loep

Daarnaast krijg je in je leven allerlei rollen. De grootste rolsverandering die mensen opmerken is wanneer ze vader of moeder worden, vooral moeders (en vaders die het meest voor hun kinderen zorgen) worden nogal eens opgeslokt door de moederrol en kunnen daardoor het gevoel krijgen dat ze zichzelf kwijtraken.

Heel vervelend, maar is dat wel zo?

Met hypnotherapie kun je alle delen van jou, dus de moeder, de vrouw, de carrièretijger, de vriendin onder de loep nemen en meer met elkaar in balans brengen, zodat je weer jezelf bent.

Dat kan een zwaar leven ook al veel verlichten.

Deze techniek is vergevorderd en wordt in de derde opleiding van het Hypnose Instituut Nederland gegeven.

Voor jezelf kiezen

In onze opleiding kom ik vaak mensen tegen die de opleiding volgen “omdat ze nu eindelijk voor zichzelf kunnen kiezen”, vaak is dat moment dan eigenlijk al 5 jaar later dan ze hadden gewild.

Hoe komt het nu dat je jezelf wegcijfert? Hoe zou je leven eruit zien als je wel voor jezelf kiest?

Dit toekomstbeeld kan je al een goede ingang geven naar verandering. Want heel veel problemen zijn op te lossen door de oorzaak te vinden. Dit doen we vaak met de regressie techniek.

Maar het tegenovergestelde kan ook. Als jij weet waar je naartoe wilt, hoe je leven eruit ziet als het niet zwaar, maar licht is, dan kan je vervolgens stappen zetten om dat doel te bereiken.

Met een progressie kun je juist een soort plan bedenken hoe je stap voor stap je leven verlicht en minder zwaar maakt.

Zeker als je dit in combinatie doet met een regressie. Een hypnotherapeut kan je hiermee helpen.

En als je nog niet zo’n goed idee hebt, dan helpt een post-hypnotische suggestie vaak ook om je bewuster te maken van de lichtheid die het leven in zich heeft, zelfs tijdens zwaardere momenten.

Hypnose leren voor verlichting

Wil je meer weten over wat hypnose voor jou kan doen en hoe je hier andere mensen mee kunt helpen?

Kom dan eens naar de gratis masterclass voor een kennismaking.

Of vraag de gratis MP3 aan voor meer rust, licht en liefde.

Of schrijf je direct in voor een van onze evenementen of opleidingen.

De opleiding van het Hypnose Instituut Nederland kun je klassikaal volgen, of live online. Daarbij is er voldoende begeleiding voor 1-op-1 aandacht zodat jij de stof helemaal in je kunt opnemen.

Hierdoor ga je niet alleen leren hoe jij het leven van andere mensen lichter kunt maken, maar door aan de slag te gaan met de technieken ga je ook jezelf transformeren.

Klik hier voor onze agenda.

Klik hier voor onze opleidingen.

Heb je een vraag over de opleidingen? Klik hier voor een 1-op-1 gesprek.

 

 Bronnen: 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen