Actief worden: Waar zet je jezelf onbewust op “aan”?
Actief worden: Waar zet je jezelf onbewust op “aan”?
11 november 2020 
6 min. leestijd

Actief worden: Waar zet je jezelf onbewust op “aan”?

Heb je het gevoel dat je “uit” staat? Als een televisie die op stand-by staat, die wacht tot iemand de afstandsbediening indrukt en je aanzet om actief te worden? Maar wat zorgt ervoor dat je aan gaat? Dat je actief wordt?

Ga je aan van je werk? Ga je aan van mensen? Gaan je aan van relaties?

Ik ga bijvoorbeeld “aan” op ideeën. Als ik een boek of tijdschrift lees, een podcast luister, als ik daar een idee van krijg, dan maakt mijn brein een vreugdesprong.

Ik hou van ideeën, mensen met ideeën, goede ideeën. Het liefst zo veel mogelijk ideeën.

Een tijdje geleden had ik een gesprek met mijn zoon over manga’s en dat die gebaseerd zijn op light novels. In Nederland is er volgens mij niet iemand die denkt: “Goh laat ik van die roman een strip maken.” En dan ook nog in een andere vorm. Manga is bijvoorbeeld zwart wit, zodat je het verder inbeeldt met je gedachten. Dat vond ik echt een gat in de markt.

Dus dat komt dan uit een gesprek voort en daar ga ik echt op aan.

Mensen met toffe verhalen en toffe ideeën, waarvan ik leer en nieuwe inzichten krijg. Als dat dan van mijn zoon komt is het helemaal super cool. Daar ga ik dan op aan.

Maar waar ga jij op aan?

Dat is een belangrijke graadmeter voor hoe jij jouw leven kan indelen? Word je bijvoorbeeld actief van je werk? Natuurlijk is werk niet altijd leuk, ik heb dat ook. Niet alles wat ik doe voor mijn werk ga ik ‘aan’ van, maar die dingen moeten ook gewoon gebeuren. Ik ga er ook niet op ‘uit’, dat is meer een neutraal gevoel.

Je hebt ook dingen waarop je ‘uit’ gaat. Daarop loop je helemaal leeg.

Maar de dingen waarop je ‘aan’ gaat, dat zijn de graadmeters.

Kun je meer doen van de dingen waarvan jij actief wordt?

En van sommige dingen word je juist inactief, of je gaat ‘uit’ en die dingen ga je dan vermijden. Want daar heb je niet zo veel aan. Want als je nooit meer actief wordt van dingen, dan voelt dat niet prettig.

Als je alleen maar uit wordt gezet moet je uitkijken dat je niet uitgaat, opbrandt of depressief wordt. Er is dan niets meer om op aan te gaan.

Om dat te vermijden moet je zoeken naar activiteiten die je helpen actief te worden.

Iedereen is ‘aan’ geboren. Als je kijkt naar kinderen, dan zie je dat die ‘aanstaan’. Die gaan op bijna alles ‘aan’. Maar op een gegeven moment wordt er steeds meer uitgezet. Er is dan minder enthousiasme, er wordt minder gelachen en ze gaan zich steeds meer conformeren.

Als je dan in een zure omgeving zit, dan neem je die zurigheid van andere mensen ook over. Dan heb je wel een probleem, want dan ben je zo geworden. Je bent niet zo geboren. Je kunt het gelukkig veranderen.

Om dit te veranderen is het belangrijk om na te gaan waarop je ‘aangaat’.

Je hebt maar 1 leven. Dus mensen, relaties, of werk wat je ‘uitzet’, daar moet je over nadenken of je daarmee wilt doorgaan. Want als je erin blijft hangen, dan kun je op een gegeven moment helemaal ‘uit’ worden gezet, en dan moet je veranderen. En zover wil je het niet laten komen.

Het begint met een pijntje en een klachtje. Dan ga je naar een arts en die kan niets vinden. Het begint allemaal mentaal en dan wordt het psychisch. En je gaat maar door en dan wordt het somatisch (lichamelijk), vervolgens wordt het psychosomatisch en dan wordt het een burn-out of erger.

Dus je kunt maar beter meteen luisteren als je onbewuste aangeeft dat iets niet goed gaat. Soms moet je dingen afronden, dat begrijp ik ook, maar als je te lang niet luistert krijg je daar problemen mee.

Je kunt beter meteen beginnen, zodat je niet dan als je helemaal uitgaat van alles moet veranderen.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1701796-waar-ga-jij-onbewust-op-aan?play=true

Factoren waarop je ‘aangezet’ kunt worden

Actief worden kun je ook zien als gemotiveerd raken om iets te doen. Dan is het handig om te weten dat je leven uit meerdere factoren bestaat. Je hebt je werk en je privéleven. Daarnaast heb je misschien ook nog wat je belangrijk vindt in het leven, zoals hoe mensen naar je kijken, welke relaties je belangrijk vindt (vrienden en/of familie) en dat soort zaken.

Als je gaat kijken naar dingen waarvan je ‘aan’ komt te staan kun je dus kijken naar:

  • Dingen die je wilt bereiken (daarom ga ik zo aan van ideeën, want wie weet helpen ze mij).
  • Dingen die je consistent wilt doen (zoals regelmatig bewegen of sporten, lezen, gamen, wandelen, wat jij maar wilt)
  • Dingen die je helpen om jezelf te verbeteren en meer zelfvertrouwen te krijgen.
  • Dingen die je een gevoel van controle geven (zoals gaan ondernemen, of dingen die je dagelijks wilt doen om “in control” te voelen)
  • Dingen die je het gevoel geven erbij te horen, of juist uniek te zijn[1].

Als je van deze zaken een lijstje kunt maken met zaken die je hiervoor aanzetten, dan heb je al een mooie stap gemaakt in actief worden en gemotiveerd zijn om iets van je leven te maken.

Welke behoefte moet vervuld worden?

Om aangezet, of gemotiveerd, te worden moet er vaak een mogelijkheid zijn om een behoefte te vervullen. Veel theorieën over persoonlijke ontwikkeling, zoals met de piramide van Maslow, Herzbergs 2 factoren theorie en Aristoteles zeven oorzaken, hebben de vervulling van een bepaalde behoefte als overlap[2].

Dit laat ook zien dat waarop je wordt ‘aangezet’ is iets wat intern bij je is en dat dit voor iedereen verschillend is. Zelfs in je leven kan dit verschillen, omdat je in een andere levensfase zit.

Je zit bijvoorbeeld in het volgende ‘level’ of niveau van de Maslow piramide. Als je bijvoorbeeld stabiliteit wilt hebben en hiervoor een huis wilt kopen, kan het vooruitzicht van een vaste baan je ‘aanzetten’ wanneer je op banenzoektocht bent en daar kansen voor ziet. Maar als je dat huis al hebt, kan bijvoorbeeld iets wat je sociale leven kan verbeteren je ‘aanzetten’ en boeit die vaste baan niet meer zo (die heb je immers al).

Als die behoefte niet vervuld wordt, door bijvoorbeeld je werk of in je relaties, kan dit ervoor zorgen dat je ‘uitgezet’ wordt. Je bent er wel, maar alleen omdat het hoort (en omdat je toch die rekening voor dat huis moet betalen).

Behoefte en identiteit

De behoefte die vervuld moet worden kan ook gekoppeld zijn aan je identiteit. Ik identificeer mezelf bijvoorbeeld onder andere als ondernemer en misschien dat ik hierdoor ‘aanga’ van ideeën, want welk idee kan leuk zijn om mee te ondernemen?

Als jij je bijvoorbeeld identificeert als behulpzaam, kun je op hele andere zaken aangezet worden. Zelfs doelen van mensen (of bedrijven) die je wilt helpen kunnen dan bepaalde ‘aan’ acties triggeren.

Behoefte en betekenis

Een andere behoefte die voor veel mensen vervuld moet worden is dat het leven dat je leidt betekenisvol is. Je kunt dus ‘aangaan’ van een kans om iets te zijn voor iemand anders, om mensen te helpen.

Of juist de behoefte die aan andere mensen laat zien dat jij iemand bent van betekenis. Je kennis laten zien, bijvoorbeeld met een blog of vlog, kan dan iets zijn waarop je ‘aangaat’.

Op het werk betekent dit dat je aan kunt gaan staan van kansen die zorgen voor promotie (hoger in de sociale ladder), meer verantwoordelijkheid (meer keuzevrijheid), erkenning (werknemer van de maand) en persoonlijke ontwikkeling (die ene cursus kunnen doen).

Achterhalen waarom je uitstaat en waarvan je aangaat

Soms zit je in een soort overgangsfase van je leven, die maar niet uit de overgang komt. Je kunt dan het gevoel hebben dat je vastzit. Je merkt dat er iets mist, dat je aan het ‘uitgaan’ bent, maar je weet niet waarop je weer ‘aangaat’.

Om te voorkomen dat je alleen nog maar in de stand-by modus gaat staan kun je hulp vragen van een hypnotherapeut. Met behulp van de hypnotherapeut kun je bijvoorbeeld achterhalen welke behoeften van je al vervuld zijn, waardoor je nu toch begint te doven, en welke behoeften nog niet vervuld zijn.

Je kunt bijvoorbeeld kijken naar je identiteit en in hoeverre je leven betekenis geeft aan jezelf of anderen en of je daarin wat wilt veranderen.

Als dit eenmaal gelukt is kun je met een soort toekomstig stappenplan achterhalen hoe je daar komt. Dit kan je activeren en motiveren om weer verder te gaan en dat geeft je weer het gevoel dat je ‘aanstaat’.

Met deze techniek visualiseer je eerst waar je bijvoorbeeld over een jaar wilt zijn met je leven en vervolgens zet je vanuit dat punt telkens een stapje terug tot aan de hypnosesessie waar jij dan bent.

Deze techniek kan heel goed werken om weer in beweging te komen.

Wil je meer weten over hypnose en hoe je hiermee jezelf of andere mensen kunt helpen? Kom dan eens naar een gratis online masterclass over hypnose of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen.

[1] https://psycnet.apa.org/record/2007-12976-029

[2] https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/55127533/a_study_of_motivation-_how_to_get_your_employees_moving.pdf?1511816671=&response-content-disposition=inline%3B+filename%3DA_Study_of_Motivation_How_to_Get_Your_Em.pdf&Expires=1603204892&Signature=HrDsjESpGDIy38g6BVSCMgIxgxfFNaWrin6v7yGMYteTzCu5xZ6uUKsSo~gPRkbMWA1ech7hXc7Bvu03vSszO2JBXJDqNW4rcLe1vuHDcL6z-UUphHPCLijFbSLumxhuDjH0L240ukTsf1aq~3qeVe5NFI0L-6WhQqE6RyTCiobix81xsQekteBGu8GhSyNCTElCxX0Lny1OclPPheE6WWzKoZD8UYBFuWaklLMzFRyaRA-Tk9kWXGxtfK~QPWUj6taDv~o1pAUtNjYsTV9js3nj7nZ2AqIAxM96~aSI1qgxeD4s3AZQQUMhyqdPNunUHiqfQFsL4Ygnpsmn-8X63g__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen