Alleen leven, hoe doe je dat?
Alleen leven, hoe doe je dat?
09 september 2018 
5 min. leestijd

Alleen leven, hoe doe je dat?

Alleen leven is iets wat veel mensen doen en wat steeds vaker voorkomt in de individualistische maatschappij. Als je net uit huis gaat of bent gescheiden kun je je gaan afvragen hoe je alleen leeft en niet hoeft te leiden onder eenzaamheid. Gelukkig is het een misconceptie dat mensen die alleen leven meer last kunnen hebben van eenzaamheid, niets is minder waar.

Om erachter te komen hoe jij alleen kunt leven heb ik in dit blog een aantal tips voor je en hoe hypnose je hierbij kan helpen.

Eenzaamheid en alleen leven

Zoals gezegd hebben mensen die single zijn vaak minder last van eenzaamheid dan andere mensen denken. De mensen die gescheiden zijn of een langdurige relatie hebben gehad hebben hier vaak meer kans op als ze weer alleen moeten leven dan mensen die altijd al alleen leven.

Een goede buur

Mensen die alleen leven, maar bijvoorbeeld in een duplexwoning of appartementencomplex hebben vaak goed contact met de buren. Bijvoorbeeld als het gaat om twee vrouwen komen ze bij elkaar op de koffie en is er vaak een helpende hand bij huishoudelijke taken.

Dichtbij vrienden en familie wonen

Veel mensen die alleen leven, leven dichtbij vrienden en familie. Hierdoor kun je eenvoudig bij ze op bezoek en kan de familie andersom ook vaker bij jou op bezoek komen. Hierdoor hebben alleenstaande mensen naast het werk toch een sociaal leven waardoor ze geen last van eenzaamheid hebben.

In de stad wonen

De meeste mensen die alleen wonen, wonen ook in de stad waar meer voorzieningen zijn om mensen te ontmoeten dan op het platteland. Je loopt of fietst er dan eenvoudig naartoe.

Sociale evenementen

Sociale evenementen is ook iets waar mensen die alleen leven vaker aan meedoen.

Vaker meedoen aan een evenement

Mensen die alleen leven doen bijvoorbeeld vaker mee aan een evenement, zelfs in ondersteunende rollen voor het evenement. Dit is ook een manier om contact te hebben met mensen buiten het werk om.

Vaker uiteten

Daarbij eten mensen die alleen leven vaker buiten de deur en dat is natuurlijk iets dat je met vrienden en familie doet.

Vaker muziek- of kunstlessen volgen

Muzieklessen of kunstlessen volgen? Het is iets wat mensen die alleen leven vaker doen dan mensen die samen met andere mensen leven. Denk bijvoorbeeld aan het zingen in een koor of het oefenen met een band.

Hypnose om sociale angsten te overwinnen

Om vaker te uiteten, nieuwe mensen te leren kennen, mee te doen aan een evenement of een hobby op te pakken kan het soms nodig zijn om sociale angsten te overwinnen. Twijfels over je vaardigheden of aardigheid kunnen ervoor zorgen dat je je onttrekt aan het sociale leven en dat is erg jammer.

Een hypnose-expert kan je op meerdere manieren helpen om deze angsten te overwinnen. Dit zal beginnen met een persoonlijk gesprek waarin je overtuigingen achterhaald kunnen worden die hebben geleid tot die angsten en onzekerheden waardoor je bijvoorbeeld niet bij een koor gaat.

Vervolgens kan er bijvoorbeeld met een geleide visualisatie een oefening worden gedaan waarmee je die angst overwint. Door het overwinnen van de angst voor je te zien is de kans groter dat je de stap voor meer sociaal contact ook daadwerkelijk zet.

Een geleide visualisatie kan dan als volgt gaan:

“Je hebt besloten je aan te sluiten bij een koor in je stad. Je rijdt/fietst of loopt naar de locatie en komt nieuwsgierig aan. Je stelt je voor aan iedere persoon en herhaalt de voornaam in de hoop dat deze onthouden wordt. De ene persoon geeft een stevigere hand dan de ander, maar dat geeft niet. Je merkt dat het welkom ritueel je ontspant en hebt zin om de basis van zingen in een koor onder de knie te krijgen. Je wordt ingedeeld bij het groepje met jouw toonhoogte en de les kan beginnen. Je voelt je goed en hebt zin om mee te doen.”

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie, als jij juist met wat anders wilt meedoen dan een koor krijg je uiteraard een andere manier om je zenuwen of angst om iets nieuws te beginnen te overwinnen.

Voordelen van alleen leven

Alleen is maar alleen en dat is zeker waar, maar alleen leven betekent niet alleen zijn. Er zijn bijvoorbeeld ook voordelen aan alleen leven ten opzichte van bijvoorbeeld samenwonend zijn.

Beter onderhouden van vriendschap

Mensen die alleen leven zijn beter in het onderhouden van vriendschappen. Ze hebben hier simpelweg meer tijd voor dan mensen die samenwonen.

Meer verbinding met mensen dan mensen die niet alleen leven

Daarbij hebben mensen die alleen leven zelfs meer sociale verbindingen dan mensen die samenwonen. Dit kan natuurlijk komen doordat ze aan meer sociale activiteiten meedoen.

Beter contact met je ouders

Vergeleken met de babyboom generatie heeft deze generatie, waarvan een groter deel alleen woont een betere relatie met de ouders. De familie wordt ook in het algemeen als groter gezien dan door oudere generaties. Hierdoor staan veel alleenstaanden ook vaker klaar voor mensen die hulp nodig hebben dan mensen die samenleven met iemand anders.

Hypnose en het vinden van nieuwe vrienden

Vooral mensen die alleen wonen na een scheiding of het overlijden van een partner lopen het risico om last te krijgen van eenzaamheid. Nadat je samen een leven hebt opgebouwd kun je er op zo’n moment na een relatie achterkomen dat je niet zoveel vrienden hebt en dat de vrienden die je hebt niet elke dag de tijd voor je hebben.

Het is dus tijd om nieuwe vrienden te leren kennen. Voor sommige mensen is dit spannend omdat het zelfvertrouwen na een dergelijke constatering al een deuk opgelopen kan hebben. Ook voor het vinden van nieuwe vrienden kan een geleide visualisatie van pas komen, daarnaast kunnen hypnotische suggesties je ook helpen om vrienden te vinden die bij je passen en waarvoor je je niet hoeft te veranderen.

Deze hypnotische suggesties herhaal je tijdens zelfhypnose. Hoe dit werkt oefen je eerst met de hypnose-expert voordat je er thuis mee aan de slag gaat.

De suggesties kunnen bijvoorbeeld zijn:

“Mensen accepteren mij zoals ik ben.”

“Ik kan nieuwe mensen ontmoeten.”

“Ik ben sociaal vaardig.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Afhankelijk van jouw overtuigingen over het vinden van vrienden en hoe goed je hierin bent kun je andere suggesties meekrijgen om thuis te oefenen tijdens zelfhypnose.

Betekenisvol werk of hobby

Eenzaamheid heeft vaak niet zoveel te maken met hoeveel mensen je kent en hoe diep de banden met die mensen zijn. Daarom kunnen mensen die veel omgang hebben met andere mensen alsnog eenzaam zijn.

Dit terwijl eenzaamheid ook is tegen te gaan door betekenisvol werk of een betekenisvolle hobby te hebben, zelfs als je dit in je eentje uitvoert.

Wanneer je helemaal kunt opgaan in je werk of hobby heb je vaak minder last van eenzaamheid dan wanneer het werk niet zoveel voor je betekent. Daarbij blijkt dat mensen die alleen leven het ook belangrijker vinden om betekenisvol werk te hebben dan mensen die getrouwd zijn.

In een studie waarbij mensen vergeleken werden die alleen leefden of juist getrouwd waren bleek ook dat er in een periode van 5 jaar meer persoonlijke groei was voor de mensen die alleen leefden dan voor de getrouwde mensen.

Hypnose om je dromen na te jagen

Iets wat betekenisvol is, is voor de ene persoon anders dan voor de andere. De ene persoon vindt andere mensen helpen betekenisvol terwijl de andere persoon schrijven, dansen of kunst maken juist betekenisvol vindt.

Toch zijn er ontzettend veel mensen die niets betekenisvols met hun leven doen, niet voor hun gevoel in ieder geval. Het najagen van je dromen is dan betekenisvol. Misschien word je niet meer de nieuwe Justin Bieber, maar ook op volwassen leeftijd kun je muziek maken en optreden in het lokale café of zelfs op bruiloften.

Hypnose kan je ook helpen met het najagen van je dromen en ervoor zorgen dat je het lef hebt om dit te doen. Blokkades om voor jezelf te kiezen kunnen bijvoorbeeld weggenomen worden met hypnose, hier zijn ontzettend veel technieken voor zoals een Socratisch gesprek waarin de waarom-vraag een aantal keer herhaald wordt. Totdat je je realiseert dat het niet najagen van je dromen het resultaat is van een overtuiging die nergens op slaat.

Hierdoor wordt het veel eenvoudiger om “just-do-it” te roepen en om je dromen te realiseren.

Alleen leven zonder eenzaam te zijn is dus zeker iets wat mensen kunnen. Het is hiervoor belangrijk om sociale contacten in je omgeving te hebben. Jezelf te blijven ontwikkelen en om je dromen na te jagen. Dit zijn doelen waarmee hypnose je kan helpen.

Wil jij weten hoe jij jezelf of juist anderen helpt met hypnose? Kom dan eens naar een evenement van het Hypnose Instituut Nederland of bekijk de opleidingen op onze website.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen