Burn-out herstel: Als het niet gaat zoals je wilt
Onlangs heb ik een vrouw geholpen die last had van een energielek na een burn-out. Ze is dus bezig met herstellen, maar merkt dat er iets niet goed gaat.
Ze omschrijft dit als een lek, omdat het apart gaat. Ze heeft in een maand een week energie, dan wordt het wat minder en de laatste week is de energie weggelekt en is ze zichzelf niet.
Ook heeft ze alles al geprobeerd, met gezond eten en bewegen, maar toch lekt de energie weg.
Daarnaast is er ook gekeken naar hormonen en die cyclus en effecten zijn herkenbaar.
Als je een burn-out hebt gehad doe je vaak ook van alles om er weer “uit” te komen, zoals mindfulness, accupunctuur, coaching en een psychiater, zodat je medicatie kunt krijgen.
Toch kunt je na het herstel een beetje blijven hangen in een bepaalde situatie, alsof er nog wat gif van de burn-out in je lichaam zit.
Maar is dit wel zo?
Hoe je weet of je hersteld bent van je burn-out?
Voordat je een burn-out kreeg zei je waarschijnlijk op van alles ja en had je misschien wel bewijsdrang of overtuigingen dat je door moest gaan tot het af was, zelfs als je moe bent.
Dat dit de kwaliteit van je werk kon ondermijnen kwam dan misschien niet eens in je op.
Als je weer terug bent op dat niveau, ben je niet hersteld van je burn-out. Het lijkt misschien wel zo, maar eigenlijk hol je dan gewoon weer verder naar je volgende burn-out.
Je bent weer hersteld van je burn-out als je weer aan het werk kunt, maar tegelijkertijd je grenzen kunt bewaken zodat jij kunt genieten van het leven.
Je hebt hier in ieder geval geen middelen zoals fastfood, snaaierij of drank voor nodig.
Je leven voelt weer normaal, al is het niet meer zo hysterisch als voor de burn-out. Tijdens het herstel heb je namelijk wel geleerd van wat je wel en niet weer moet doen.
Je hebt goede grenzen tussen werk en vrije tijd en kunt voldoende slapen[1].
Daarnaast is het ook handig als je jouw telefoon minder kunt gebruiken[2].
Energielek te koppelen aan je burn-out?
Dus alles gaat weer lekker zijn gangetje en opeens voel je je wat vermoeid. Het is net of je toch nog een beetje een energielek hebt, zelfs als je alles goed doet om voor jezelf te zorgen.
De vrouw die ik hielp bleek uiteindelijk problemen te hebben met zwanger worden en dat was wat haar uiteindelijk zo vermoeide.
Dus heb jij het gevoel dat je toch een energielek hebt nadat je al hersteld bent van je burn-out? Ga dan eens na wat je echte probleem is?
Misschien heeft het voor de verandering eens niets met je werk te maken, maar juist met een vermoeiend probleem in je privéleven. Of misschien merk je op dat je ander werk moet vinden.
Het is in ieder geval wel goed om bij signalen van vermoeidheid nadat je hersteld bent van een burn-out even goed na te denken over wat er nu aan de hand kan zijn.
- Is er iets wat je frustreert?
- Heeft het te maken met je werk?
- Heeft het te maken met je privé?
Dan kun je opeens merken dat je misschien een bepaald doel hebt, dat ervoor zorgt dat je toch wat vermoeid raakt, zoals de vrouw die ik dus hielp.
Je nieuwe doel loslaten om het te behalen
Je kunt ontzettend verkrampt raken, wat heel vermoeiend is, als je een bepaald doel hebt dat je maar niet bereikt.
In dat soort gevallen werk ik dan graag met de wet van de aantrekking. Je zegt dan tegen jezelf: “Het is heel belangrijk voor me dat X lukt, maar als het niet lukt is dat ook goed.”
Als dit je goed lukt en je deze gedachte ook kunt voelen in je lichaam, dan merk je vaak dat je jouw doel alsnog bereikt.
Nu kan dat heel apart voelen met het doel dat je in gedachten hebt.
Daarom is het handig om met kleine dingetjes te beginnen. Bijvoorbeeld: “Ik wil vandaag een parkeerplaats vinden waarin ik kan rijden en dat ik dan door kan rijden als ik weer weg wil, maar als het niet lukt is het ook goed.”
Als je merkt dat dit soort zaken telkens lukken, kun je die gedachte op steeds grotere doelen loslaten en uiteindelijk ook op het doel wat nu zorgt voor een energielek.
Want veel energie raakt verloren als je lichaam continu gespannen is. Als je jouw lichaam weer kunt ontspannen, zorgt dat juist weer voor het behoud van je energie.
En dat zorgt ervoor dat je op een veel ontspannener manier jouw nieuwe doel kunt behalen en met alle ups en downs, omdat die opeens veel minder belangrijk zijn.
Overtuigingen achterhalen
Als je toch merkt dat je weer naar een nieuwe burn-out toe holt, ondanks dat je jouw persoonlijke grenzen goed wilt bewaken, is het van belang om na te gaan wat je overtuigingen zijn.
Zo kan het je met de paplepel ingegoten zijn dat als je ergens aan begint je het af moet maken en als je iets doet, je het goed moet doen.
Wat handig is om je overtuigingen over werk na te gaan en welke betekenis je geeft aan die overtuigingen.
Bijvoorbeeld bij:
Als je ergens aan begint moet je het afmaken.
Moet dat dan snel? Mag je pauze houden? Als het namelijk snel moet en zonder pauze, dat is helemaal niet handig. Als je jezelf bewust maakt van de betekenis die je geeft aan overtuigingen, kun je ook bewust aan de slag met het geven van een andere betekenis.
Bijvoorbeeld dat het afmaken van je werk best even mag duren als je voor de kwaliteit pauze nodig hebt.
Want als je iets doet, doe het dan goed.
Wat betekent dat voor je?
Haastige spoed is zelden goed. Dus kwaliteit leveren kan betekenen dat je even me-time moet nemen om te ontspannen, zodat je daarna weer helder naar je werk kunt kijken.
Het achterhalen van de overtuigingen die je een energie lek geven, waardoor het herstellen van een burn-out niet gaat zoals jij wilt, is iets dat op meerdere manieren kan.
Overtuigingen veranderen
Soms is het heel eenvoudig om die overtuigingen een betekenis te geven. Een goed gesprek met de hypnotherapeut kan al helpen. Soms kan dit al in het voorgesprek, maar dit kan ook onder hypnose. Dit lijkt dan op hypnotherapie met cognitieve gedragstherapie, wat ook vaak een vorm van praattherapie is.
Dan krijg je een soort socratisch gesprek waarin wordt doorgevraagd op wat je zegt, om zo bij de kern van je overtuigingen en welke betekenis jij die geeft te komen.
Is dat niet voldoende om het energieprobleem op te lossen om het anders in je lichaam te laten voelen? Dan kan er ook gebruikt worden gemaakt van regressie.
Met regressie kun je teruggaan naar het eerste moment waarop je last had van dit vermoeiende gevoel. Dit kan misschien eerst een moment na je burn-out zijn, maar dat geeft je een indicatie van de blokkade waar je toen tegenaan liep. Dan ga je waarschijnlijk nog een keer terug naar het eerste moment waarop je last had van die specifieke blokkade die je nu een vermoeiend probleem geeft.
Meestal kom je dan uit bij een herinnering uit je jeugd, omdat je op dat moment in het leven bepaalt hoe de wereld functioneert en hoe jij daarin overleeft. Vervolgens ga je hier met behulp van de hypnotherapeut iets aan doen.
Dit kan van alles zijn. Soms is het voldoende om je in te leven in andere mensen die op dat moment aanwezig waren en kan dat al voldoende zijn om je ervaring en gevoel bij die herinnering te veranderen, zodat je geen last meer hebt van de blokkade.
Het is soms ook nodig om meer te doen met dat moment. Zo kan het handig zijn om je volwassen zelf met je jongere zelf te laten praten of om in gedachten het moment te veranderen.
Het herstel laten gaan zoals je wilt
Een meer gevorderde techniek kan je helpen om het leven te bereiken dat je wilt. Een leven met een goede werk-privé balans en een goede balans tussen inspanning en ontspanning, ongeacht of dit voor je werk of privé is.
In dat geval kun je een blik in de toekomst werpen en in gedachten stappen terug zetten naar het moment van de therapie. Hiermee krijg je een behapbaar plan om volledig te herstellen van je burn-out zonder het risico te lopen weer in een nieuwe te belanden.
Wil je meer weten over hypnose, het bewaren van goede energie en het voorkomen van een terugval in een burn-out? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.
Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen als je mensen wilt helpen met het herstel van een burn-out.
Bronnen:
[1] https://psycnet.apa.org/record/2017-19288-010
[2] https://iaap-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1464-0597.2012.00530.x