Chronische blaasontsteking of blaaspijn: Wat is het, wat helpt?
Chronische blaasontsteking of blaaspijn: Wat is het, wat helpt?
26 oktober 2018 
6 min. leestijd

Chronische blaasontsteking of blaaspijn: Wat is het, wat helpt?

Pijn is ontzettend vervelend en als je last hebt van een chronische blaasontsteking met chronische blaaspijn is het helemaal niet meer leuk. In 90% van de gevallen hebben vrouwen een chronische blaasontsteking met chronische blaaspijn, ontzettend vervelend want het heeft veel invloed op je leven. Om ervoor te zorgen dat je ondanks de ontsteking toch een prettig leven kunt hebben ga ik in dit blog in op een chronische blaasontsteking en hoe hypnose je behandeling kan ondersteunen.

Blaasontsteking

Bij een blaasontsteking heb je vaak last van bacteriën of schimmels, zoals candida, in je blaas die voor de ontstekingsreactie zorgen. Hierdoor heb je last van pijn en druk op de blaas. Ontzettend vervelend.

De behandeling bestaat meestal uit antibiotica omdat het vaak om bacteriën gaat. Om vast te stellen welke antibiotica je nodig hebt wordt je urine onderzocht met een kweekje. Het kan dus een paar dagen duren voordat je de antibiotica ook meekrijgt van je arts.

Daarnaast kun je ook zelf veel doen, door bijvoorbeeld veel water te drinken. Te achterhalen welke drankjes je blaas irriteren en door een warme kruik of iets dergelijks op je onderbuik te leggen om zo minder last te hebben van je blaas.

Chronische blaaspijn

Vervelender is het als je last hebt van chronische blaaspijn zonder duidelijke oorzaak. Je blaasontsteking is bijvoorbeeld (eindelijk) weg, maar toch houd je last van pijn die vergelijkbaar is met die van een blaasontsteking.

Veel vrouwen met chronische blaaspijn hebben ook last van pijn tijdens de seks.

Helaas zijn er maar weinig behandelingen tegen chronische blaaspijn als er geen duidelijke oorzaak voor is. Er worden wel eens anti-histamines voorgeschreven zodat het in het geval van een allergische reactie gestopt kan worden, als dit ook niet helpt zijn er andere behandelingen die worden gegeven.

Blaasdagboek bijhouden

Een manier om de blaaspijn beter in de hand te houden is door een blaasdagboek bij te houden. In dit dagboek schrijf je op wat je drinkt en hoe je blaas hierop reageert. Triggers van blaaspijn kunnen hiermee achterhaald worden.

Als je bijvoorbeeld van frisdrank meer last krijgt van blaaspijn weet je dat je dat drinken in de toekomst beter kunt mijden. Het aanpassen van je dieet kan al ontzettend veel positieve invloed hebben op een blaasontsteking of blaaspijn. Als je het lastig vindt om je dieet aan te passen kan een hypnose-expert je hiermee helpen.

Daarnaast kun je ook dubbelchecken of bepaalde gebeurtenissen op een dag, zoals stress of lachen of iets dergelijks voor blaaspijn zorgt. Ook stress is iets wat behandeld kan worden met hypnose.

Maak een lijst van alle medicatie die je gebruikt

Daarnaast is het ook verstandig om na te gaan welke medicatie je gebruikt en of ze blaaspijn of een verzwakking van het immuunsysteem als bijwerking hebben. Je kunt de lijst ook opsturen naar je arts zodat hij kan nagaan of je medicatie iets te maken heeft met de chronische blaaspijn.

Je arts kan je dan helpen door je medicatie te veranderen.

Hoe hypnose kan helpen tegen chronische blaaspijn

Hypnose is al langere tijd een belangrijk middel tegen allerlei soorten pijn, van chronische pijn tot pijnvermindering tijdens het zetten van een tatoeage. Daarom kan hypnose ook een middel zijn om minder last te hebben van chronische blaaspijn.

Als het bijvoorbeeld gaat om de vraag of je last hebt van je blaaspijn en zo ja, hoe zich dat uit. Is de pijn gewoon irritant of heeft het ook invloed op je dagelijkse bezigheden. In beide gevallen kan hypnose je helpen om minder last te hebben van blaaspijn.

Overtuigingen over pijn veranderen

Pijn wordt subjectief ervaren. Dit is ook de reden waarom iedereen een andere pijngrens heeft. Door je onderbewuste te beïnvloeden kun je ook jouw pijngrens beïnvloeden waardoor je minder last hebt van blaaspijn.

Daarom zal een hypnose-expert altijd een gesprek met je aangaan over hoe jij de pijn ervaart. Dit kan heel functioneel zijn in een schaal van 1 op 10 en daarna in hoeverre de pijn invloed heeft op je leven. Met deze informatie krijgt de hypnose-expert de input voor het gebruik van verschillende hypnosetechnieken om pijn te verminderen.

Herhaling van hypnotische suggesties

Afhankelijk van de invloed die de blaaspijn op je leven heeft kan een hypnose-expert je helpen met je overtuigingen over de invloed van pijn op je leven. Door hypnotische suggesties te herhalen tijdens zelfhypnose kun je al ontzettend veel doen tegen de pijn. Daarbij helpt het om dagelijks zelfhypnose toe te passen om zo dagelijks ook minder medicatie nodig te hebben om de pijn te stillen.

Dit kunnen bijvoorbeeld hypnotische suggesties zijn zoals:

“Ik kan nog gezellig zijn met familie en vrienden.”

“Ik kan mijn eigen eten klaarmaken.”

“Ik heb bewegingsvrijheid met mijn auto.”

“Mijn karakter is onafhankelijk van omstandigheden.”

Dit zijn slechts voorbeelden, afhankelijk van jouw overtuigingen en problemen met blaaspijn kun je andere suggesties krijgen om thuis te herhalen tijdens zelfhypnose.

Geleide visualisatie tegen blaaspijn

Uit een klein onderzoek naar het effect van hypnotherapie tegen blaaspijn waaraan 22 deelnemers meededen blijkt dat hypnose effectief was om het gebruik van pijnstillers met een kwart tot de helft te verminderen. In dit onderzoek was vooral de geleide visualisatie effectief.

Er zijn meerdere geleide visualisaties die gebruikt kunnen worden met pijn. Een visualisatie tegen pijn is bijvoorbeeld wanneer je onder hypnose een soort volumeknop visualiseert waarmee je de pijn zachter kunt zetten.

Soms kan het ook om een lift gaan. Dan wordt gebruikgemaakt van de pijnschaal 1 op 10. Als je pijn bijvoorbeeld op niveau vier is ga je met de lift naar niveau 1 of zelfs de kelder en maak je op die manier de pijn kleiner.

Uiteraard is oefening nodig voor deze visualisatie en daarom gebeurt dit ook onder begeleiding van een hypnose-expert.

Geleide visualisatie ter ontspanning

Ontspanningsoefeningen werken ook erg goed tegen blaaspijn. Dit blijkt ook uit het onderzoek Complementary therapies for bladder pain syndrome: a systematic review uit 2016. Ontspanning is een belangrijk onderdeel van hypnose en hypnose helpt je om nog verder te ontspannen met een prettige geleide visualisatie.

In een geleide visualisatie ter ontspanning wordt vaak gebruikgemaakt van belangrijke symbolen in je leven. Bijvoorbeeld kleuren die een bepaalde betekenis voor je hebben. Je lievelingskleur staat bijvoorbeeld vaak voor positieve energie of warmte terwijl een kleur die je lelijk vindt voor negatieve energie staat. Of van bepaalde plekken die je ooit hebt bezocht waar je helemaal tot rust bent gekomen.

Een geleide visualisatie ter ontspanning kan de volgende vorm hebben.

“Je bent op je favoriete vakantieplaats waar je tot rust komt. Het zwembad bij de camping in Zuid-Frankrijk waar je elk jaar heengaat. Het is zoals gewoonlijk lekker rustig en de zon schijnt. Je voelt de warmte op je huid waardoor je bijna geen kleding nodig hebt voor warmte. Je hoort de insecten in het gras en de vogels fluiten. Je ruikt de geuren die zo kenmerkend zijn tijdens je vakantie en het zwembad straalt heerlijke verfrissing uit. Je gaat liggen op je zonnebedje. De parasol zorgt ervoor dat de zon niet in je ogen schijnt en je heerlijk kunt ontspannen. Je spieren ontspannen langzaam van je tenen, naar je benen, je buik en rug, je armen en je gezicht. Als je jouw tong tegen je gehemelte drukt ontspan je die ook. Je haalt rustig adem door je buik en doezelt weg in de heerlijke warmte.”

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie ter ontspanning. Afhankelijk van jouw plaats waar je heerlijk kunt ontspannen kan de hypnose-expert ervoor kiezen om een andere geleide visualisatie te geven.

Zelfhypnose in huis uitvoeren

De meeste hypnose-experts zullen de geleide visualisaties en andere hypnotische suggesties voor je op een mp3 zetten om thuis te beluisteren tijdens zelfhypnose. Helaas is er wel meer voor nodig dan alleen de mp3 aan sluiten op je versterker en gewoon aan te zetten.

Het is belangrijk dat je echt even de tijd neemt om tot rust te komen. De inductie van hypnose kan ook op de mp3 staan, maar als jij vrolijk de afwas gaat doen gaat ook dat niet helpen.

Zoek daarom een comfortabele plaats op in je huis, zoals de bank of je bed. Zorg ervoor dat je comfortabele kleding aan hebt en dat je ongestoord kunt luisteren naar de mp3. Geef iedereen in je huis dus even duidelijke instructies dat je de komende 20 minuten niet beschikbaar bent.

Ga op je comfortabele plaats zitten of liggen en ontspan je spieren. Focus je op je ademhaling door de buik en zet de mp3 aan. De rest zal als vanzelf gaan en je zult merken dat je veel minder last hebt van blaaspijn dan voor de mp3.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt, hoe je jezelf en andere mensen hiermee kunt helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass of ga naar een van onze andere evenementen.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

chronische blaaspijn

Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4947099/

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen