Eten, bewegen en de moderne maatschappij

Een tijd geleden hoorde ik dat er nu meer mensen zijn die zich dood eten dan mensen die doodgaan van de honger. Dit was natuurlijk wel een bijzondere uitspraak, want voor zover ik wist was honger heel erg en gaan de meeste mensen daar dood aan.

Vroeger was ondervoeding en honger het grootste probleem in de wereld. En nog steeds zegt men: ‘De honger moet de wereld uit.’ En we zijn daar natuurlijk goed mee bezig, maar al dat produceren heeft blijkbaar tot gevolg gehad dat er nog steeds honger is in de wereld. En dat er nu zelfs mensen doodgaan door te veel eten… Dat vind ik echt shocking, man. 

Terwijl je nog wel die reclamespotjes ziet van huilende Afrikaanse kindjes… Maar je kan beter huilende dikke mensen laten zien die zich volvreten, want dat is nu de risicogroep geworden. Die lopen veel meer risico zelfs dan die Afrikaanse kinderen, tenminste, dat blijkt! 

Nu wist ik wel dat 50% van de mensen te zwaar zijn, maar dat je ook banger moet zijn voor eten in plaats van geen eten, dat dringt nu pas tot me door. Dus popte ik eigenlijk uit mijn eigen bubbel, uit mijn eigen hypnose. Om te gaan kijken naar de feiten. Hoe is het nu? 

Moderne maatschappij

De moderne maatschappij maakt het natuurlijk heel makkelijk om voldoende te eten. Je kunt in de supermarkt pakken waar je zin in hebt.

Zin in chips? Prima.

Zin in een biefstukje? Prima.

Zin in wat dan ook? Prima.

Je hoeft niet eens naar de supermarkt. Je kunt ook je voeding laten bezorgen. Dus het “jagen” is ons als het ware heel makkelijk gemaakt.

“Gemak dient de mens”, zullen we maar zeggen.

Het begint bij ons 

We kunnen wel steeds in onze hypnose blijven leven en bedenken dat het nog niet goed gaat en niet iedereen genoeg eten heeft. Dat is ook zo, in veel landen is dat nog zo, helaas. 

Maar als we even een omschakeling maken door te bedenken wat we doen met al het eten dat we produceren… Dat eten wij allemaal op! Dus het is niet zo dat er niet genoeg eten is. Helemaal niet. Er wordt veel weggegooid en daarnaast eten wij het op! In plaats van dat we dat aan die kinderen geven in Afrika die liggen te huilen in hun hutje van de honger, eten wij dat op tijdens het kerstdiner of als we op de bank liggen te netflixen. Dat doen wij. 

Je kunt zeggen: ‘Ja, maar als ik het niet doe dan ligt het er toch. En het is niet zo dat de kinderen in Afrika naar de supermarkt kunnen.’ Dat snap ik allemaal wel. Maar het begint wel bij ons. Bij jou, bij mij, om niet meer zoveel te eten. Want dan gaat vanzelf de productie naar beneden aangepast worden. 

Bijvoorbeeld als ze normaal gesproken 100 dingen produceren en er worden 100 opgegeten, dan blijven ze 100 produceren. Als er 50 gegeten worden dan gaan ze nog steeds 100 produceren, maar als dat lang genoeg duurt dan gaan de supermarkten minder afnemen en dan gaan ze vanzelf minder produceren. Zo simpel werkt het. Het is een kwestie van vraag en aanbod, economie. Als wij blijven vragen dan blijft het aanbod er ook.

Vraag en aanbod

Nu kun je denken dat al dat eten toch wel naar de supermarkt komt, ongeacht of je het wel of niet koopt, maar dat is niet het geval. Het aanbod wordt namelijk vaak ook aangepast aan de vraag.

Dit is bijvoorbeeld heel duidelijk naar voren gekomen aan het begin van de coronacrisis. Er waren namelijk winkels die met algoritmes werkten voor de inkoop en doordat mensen gingen hamsteren gingen ze ook meer van het een bestellen en minder van het ander. Dit zorgde uiteindelijk voor leuke aanbiedingen[1].

Maar dit betekent ook dat jij met je koopgedrag invloed hebt op hoeveel eten er in de supermarkt ligt en dus zelfs hoeveel er geproduceerd wordt of naar Nederland wordt geïmporteerd.

Als je dus minder zou eten, kan dit ervoor zorgen dat andere landen goedkoper eten kunnen importeren; wat anders naar Nederland zou zijn gegaan.

10 kilometer per dag om te eten

Er bestaan mensen die zoveel eten dat hun maag ontploft. Dat vind ik al helemaal bruut, dat dat kan. Nou zijn daar maar een paar casussen van, maar ik vind dat wel heftig!

Die trend is dodelijker aan het worden. De trend van het vele eten, overmatig eten, eet je bordje leeg, oh schep nog een beetje bij, we hebben genoeg. Ja. We hebben ook genoeg! 

We lopen door een supermarkt en we hebben binnen 10-15 minuten al ons voedsel verzameld. Waar we vroeger, 40.000 jaar geleden, moest je 4 uren door een woud, of een savanne hobbelen om voedsel te verzamelen. Uitgebalanceerd voedsel. Misschien had je nog een beest wat je kon vangen, maar daar was je echt wel 4, 5 uren mee bezig. Alleen al om dat eten te verzamelen. De rest van de dag had je vrij dus dat was wel lekker. Dus je was 10km per dag ongeveer aan het lopen. 4 uren bezig om dat eten te verzamelen. Nou, je verzamelde je eten en daarna ging je dat opeten en dat was het. En de volgende dag was dat weer zo. Ongeveer dan hè? Dat was dan je leven. Veel bewegen, niet teveel eten maar wel genoeg. 

Naast dat het nu gewoon veel makkelijker is dan vroeger om aan eten te komen bewegen we natuurlijk ook minder. In de tijd van de jagers en verzamelaars was het heel normaal om 10 kilometer per dag te lopen om aan je voeding te komen.

Nu is dat absoluut niet meer nodig. Voor de meeste mensen is de supermarkt maar maximaal 500 meter verderop. Dus dan is al dat bewegen niet nodig.

Daarbij at je toen ook minder, omdat je minder vond en omdat je bezig was om die 10 kilometer af te leggen naar de voeding.

Dus op dat moment at je niet.

Dat is nu allemaal veel gemakkelijker geworden. 

Sterker nog, sommige mensen laten het gewoon bezorgen. Dan komen ze het in de keuken brengen, zetten het tasje neer. Nog even en dan maken ze het klaar en gooien ze het in je mond en kun jij lekker op de bank blijven Netflixen. Nog even en je wordt gevoerd door een of andere robot en doe je helemaal niks meer, weet je wel? Dat is some dangerous shit. 

Gevaar

Dan is er nu ook nog een heel ander gevoel van gevaar dan vroeger. We leven nu allemaal in sterke stenen huizen. Dus als je thuis bent, ben je redelijk veilig.

Vroeger hadden we geen stenen huizen. Wel hutten van plaggen, maar niet van steen. Dus beesten konden je slaap verstoren en je was veel bezig met je eigen bescherming en veiligheid.

Weer geen tijd om te eten dus.

Nu hebben we daar helemaal geen last van en dat is ook lekker makkelijk.

Kinderen en buiten spelen

Als we kijken naar hoe de kinderen nu leven dan valt het op dat de meeste kinderen veel minder buiten spelen dan toen ik klein was. Begin jaren ‘80, toen waren we alleen maar buiten aan het spelen! Tegenwoordig doen die kinderen veel minder. De buitenspeeltijd wordt ingeruild voor de schermen. En er zijn heus goede educatieve programma’s hoor, daar heb ik het niet over. Maar tussen de 1 en 7 jaar is het veel beter voor een kind om buiten te spelen, om daar sociale omgang en motoriek te leren. Bovendien zijn de ogen tot die leeftijd nog aan het ontwikkelen, dat is gewoon de biologie.

Kinderen hebben het buiten spelen om meerdere redenen nodig. Door buiten te spelen met andere kinderen wordt hun sociale ontwikkeling beter. Ze worden dan beter in het maken van connecties, het vormen van vriendschappen en het samenwerken met andere mensen (een hut bouwen gaat tenslotte een stuk handiger met hulp).

Daarnaast helpt het de ontwikkeling van de motoriek, omdat ze fysiek bezig zijn. Daardoor bewegen ze dus meer, wat ook heel handig is tegen overgewicht.

Steeds meer kinderen hebben door het binnenblijven ook last van een slechtere ontwikkeling van de ogen en hebben dan een bril nodig. Dit zijn kosten die ze in hun volwassen leven zelf moeten betalen.  Dus ja, het is nu even makkelijk, maar hoe makkelijk maak je het leven van je kind ermee?

Als ik kijk in mijn omgeving zie ik veel dikke kinderen. Vroeger had je 1 dik kind bij je in de klas bij wijze van spreken, en die noemden we dan ‘dikke’. Als je pech had dan greep die je en ging ‘ie op je zitten en dan deed je het nooit weer! Maar als je nu: ‘Hey dikke!’ zegt dan kijken er 13 kinderen om! Dat is gewoon de halve klas. En niet een beetje dik, maar echt vet met buiken en dan zijn ze 10 jaar weet je wel? En dan denk ik: Hoe is het mogelijk? Maar ja ze eten, ze bewegen weinig, en ze kijken op een scherm. Op de lange termijn gaan ze daardoor eerder dood of worden ze eerder ziek. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Maar dat noemen we niet voor niets uitzonderingen. Als je begint met slechte gewoontes, een slechte hypnose omdat het lekker makkelijk is. Dan wordt je leven later moeilijk. Je kunt beter gaan voor de moeilijke dingen: 


Minder schermen - Och, moeilijk…

Beter eten - Ah, zo moeilijk… 

Meer bewegen - Pfoe, moeilijk… 


Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1122578-er-sterven-meer-mensen-door-teveel-dan-door-te-weinig-eten?play=true

Stap uit de hypnose van gemak

“Als je nu gaat voor de moeilijke dingen in het leven dan wordt je leven later makkelijker.”, is een uitspraak die je echt kan helpen. 

Brian Tracy zegt ook ‘Eat that frog’. Ga eerst het moeilijke doen en dan pas de rest. 

Mensen tegenwoordig die doen allemaal de makkelijke dingen en vermijden het moeilijke. Wat creëren ze daardoor? Een moeilijk leven. Stap uit die hypnose! Maak het jezelf weer wat oncomfortabeler. Rek de comfortzone op. Ga meer bewegen, ga wat meer dingen doen. Zet die schermen uit. Stap uit die bubbel en denk meer na. 

Door juist wel gezond te eten, dagelijks te bewegen (met bijvoorbeeld 10.000 stappen per dag) en je te blijven ontwikkelen zorg je ervoor dat je op de lange termijn ook gezond bent.

Door dit je kind te leren zorg je er ook voor dat je kind op de lange termijn gezond blijft.

Of dat je het in ieder geval niet jezelf hoeft aan te rekenen als hij als jongvolwassene diabetes type II krijgt.

Ook voor jezelf kan het handig zijn om te leren naast je werk iets te doen om jezelf te ontwikkelen. Dit maakt de kans op meer succes later in je leven groter.

Wie weet begin je er wel een bedrijf door, waardoor je op een gegeven moment niet meer voor een baas hoeft te werken en jij je eigen tijden kunt bepalen. Dát is pas lekker en gemakkelijk.

Maar daar heb je dus een tijdje ongemak voor over.

Uit wetenschappelijk onderzoek – waarbij werktijden van Amerikanen met die van Duitsers zijn vergeleken – bleek dat Amerikanen meer uren werkten omdat dit vaak meer opleverde dan in Duitsland. Dit kwam onder andere doordat harder werken in Duitsland niet zoveel oplevert als in Amerika, omdat het belastingsysteem anders is.

Wel was het in beide landen zo dat mensen die meer werkten een samenhang hadden met mensen die vaker een promotie kregen of meer verdienden[2].

Hypnose om de juiste dingen te doen

Of het er nu gaat om meer te aandacht besteden aan mensen die je belangrijk vindt om daar ook op de lange termijn een relatie mee te hebben of om jezelf te ontwikkelen en uren in je werk te steken, zodat je later in ieder geval een leuke spaarpot hebt en de kennis bezig om relevant te zijn op de arbeidsmark.

Het is altijd belangrijk om hiervoor de juiste dingen te doen en wat juist is, is helaas niet altijd gemakkelijk.

Een ruzie uitpraten, je (welgemeende) excuses aanbieden of je inleven in een ander. Als je dit lastig vindt, kun je zomaar veel relaties en connecties kwijtraken. Heel jammer.

Maar waarom doe je dit niet? Waarom kies je voor het gemak en daarmee voor een steeds kleinere vriendengroep?

Waarom kies je er niet voor om tijd in relaties te steken als dit je op de lange termijn juist gelukkig en content kan maken?

Met hypnose kun je achterhalen waarom je bepaalde patronen in je leven hebt die je eigenlijk wilt veranderen. Als je door de hypnose weet waarom je doet wat je doet, kun je vervolgens ook met hypnose dit gedrag veranderen.

Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen waar je over een jaar wilt zijn met je relaties of met de manier waarop jij je geld verdient.

Vervolgens kun je met de hypnotherapeut een soort stappenplan maken om dit doel te behalen. Dit doe je terwijl je onder hypnose bent. Ervaringen van cliënten van hypnotiseurs die uit onze opleiding komen laten zien dat dit werkt om bepaalde levensdoelen en een bepaald levensgemak daadwerkelijk te bereiken.

Gedachten worden dingen

Iets anders waarmee hypnose je kan helpen is het veranderen van je gedachten of in ieder geval het veranderen van de focus van je gedachten. Dit kan bijvoorbeeld door bepaalde hypnotische suggesties te achterhalen tijdens de therapie, maar ook thuis met zelfhypnose.

Tijdens de therapie zal een hypnotherapeut voor je achterhalen welke suggesties het beste bij jouw overtuigingen en doelen passen. Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Ik doe wat verstandig is.”

“Ik doe wat nodig is om zaken beter te maken.”

“Ik ben een verbetermachine van mijn wereld.”

“Lange termijn succes is slimmer dan korte termijn geluk.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw  overtuigingen over wanneer iets is zoals je het wilt kan een hypnotherapeut je andere suggesties meegeven.

Dit soort suggesties kun je dan ook thuis herhalen tijdens zelfhypnose.

Wil je weten hoe hypnose voelt en of je mensen kunt hypnotiseren? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Wil je hypnose in actie zien en mensen helpen een goed gevoel te krijgen met hypnose? Kom dan eens naar een hypnose seminar.

Wil je direct mensen helpen het beste uit hun leven te halen? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen. Die worden gegeven in Wormerveer, Zwolle en online.

[1] https://www.geenstijl.nl/5152737/dikke-kortings-sla-uw-slag-in-de-supermarkt/

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0927537101000306