Externaliseren: je problemen afschuiven op wat anders
28 december 2020 
6 min. leestijd

Externaliseren: je problemen afschuiven op wat anders

Externaliseren of afschuiven. Mensen die dat doen noem ik ook wel afschuivers. “Ik heb PTSS, ik heb een depressie, ik heb een angststoornis. Ik geloof niet in labels. Ik vecht daartegen. Het kost me zoveel energie. Dan vind ik het wel makkelijk om te zeggen, dat ík dit doe.”

Daar ben ik het mee eens. Het is wel makkelijk om te zeggen dat iemand het zelf doet. Bij deze reactie zie je alleen dat er direct weer wordt geëxternaliseerd. Het probleem wordt meteen weer afgeschoven.

Dat is de Don Quichot strategie. Don Quichot ging vechten tegen molens, omdat hij dacht dat het reuzen waren. Hij geloofde in iets dat niet bestond.

Mensen die dit soort reacties hebben die doen hetzelfde.

Die zeggen eerst: “Ik geloof niet in labels.”

Maar door labels te noemen neem je onbewust wel aan dat labels bestaan. Het bestaat inderdaad niet als een ding. Het is iets dat je doet.

Dan zeggen mensen ook vaak dat het lichaam een geheugen heeft. Dat iets opgeslagen is in je lichaam.

“Ja, dus? Wie doet dat dan? Jij!“

Dus het is nog steeds iets wat je doet. Als mensen het dan nog steeds subtiel afschuiven: “Het kost me energie.” Energie kun je ook niet vastpakken. Dus je vecht tegen iets dat niet bestaat als ding.

Je vecht als een Don Quichot tegen een reus die niet bestaat. Je vecht tegen iets dat is bedacht. Misschien heb jij het niet bedacht, maar iemand anders die je er dan wat over vertelt of die heeft gezegd dat dat jouw probleem is.

Je kunt natuurlijk wel allerlei dingen hebben meegemaakt waardoor je nu dingen doet die ervoor zorgen dat jij je niet goed voelt, dat jij je bang voelt of dat je misschien niet eens je huis uit durft.

Dat snap ik. Of het logisch is kun je over discussiëren. Voor sommige zaken geldt wel dat er zaken zijn die niet handig zijn voor de rest van je leven.

Als je bijvoorbeeld mensen om je heen vermoord ziet worden, waaronder je gezin, kan dit ervoor gaan zorgen dat jij je voor een tijd heel erg f*cked up gaat voelen. Daar hoef je geen helderziende voor zijn, om dat te voorspellen.

Maar dit gevoel is uiteindelijk iets dat je zelf doet. Hoe logisch het ook is.

De slager of de bakker doet dit niet, jij doet dit. Dat klinkt heel hard, maar aan de andere kant is het ook fijn.

Want als jij het doet, betekent dit ook dat jij wat anders kunt doen.

Maar het begint bij doen. Je zegt bijvoorbeeld niet meer dat je het hebt, maar dat je het doet. Dit begint dus al in je taalgebruik.

Als je tegen jezelf kunt zeggen: “Ik doe gestrest.”

Dan komen mogelijkheden vrij, want dan kun je ook wat anders doen.

Als je zegt “Ik heb veel stress.”, dan ga je ertegen vechten als een Don Quichot. Dan vecht je tegen een reus die niet bestaat.

Het is super waardevol wanneer je dit voor jezelf inziet. Dat je iets doet in plaats van hebt. Want dan kun je het ook veranderen.

Er zijn drie stappen die je zet om te stoppen met het externaliseren van je problemen en het claimen van eigenaarschap.

Stap 1: Doen

De eerste stap is dat je claimt dat je probleem iets is dat je doet. Dat je feiten en suggesties van elkaar kunt onderscheiden.

Dat is belangrijk.

Stap 2: Denken

Vervolgens kun je denken: “Waarom doe ik dit?”

Wat levert het me op? Wat wil ik vermijden?

Is het nog steeds nodig dat ik het vermijd, omdat het wat oplevert?

Stap 3: Durven

Durf je verleden maar los te laten. Durf maar niemand de schuld te geven. Durf maar echt te begrijpen dat niet alleen jij, maar iedereen een verhaal heeft waardoor je wel eens minder handige dingen doet.

Durf dat maar eens.

Als je dit allemaal hebt gedaan, dun kan je de verandering maken. Het maakt dan vaak al niet meer uit wat je doet.

Mijn favoriete manier om dit op te lossen is met hypnose en dan met regressie. In regressie zitten deze stappen.

Maar andere technieken zijn ook prima om te stoppen met externaliseren, zolang jij je probleem maar claimt, zelfs als je niet weet hoe je dit anders kunt doen.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/2021433-afschuivers?play=true

Wat er namelijk vaak gebeurt als je dit niet doet is dat je jouw probleem gaat externaliseren. Dit betekent dat je onaangepast gedrag gaat laten zien[1], maar altijd de smoes hebt dat dit komt door het probleem dat je hebt.

Je gaat bijvoorbeeld drugs gebruiken en zegt dat dit door je depressie komt. Of je krijgt antisociaal gedrag en zegt dat dit door je adhd komt.

Niet iedereen neemt daar genoegen mee en dat kan betekenen dat dit invloed heeft op de vrienden die je hebt en op het werk dat je hebt.

Je probleem claimen en een manier vinden voor jou om anders te doen kan je daarom helpen om je leven ondanks je probleem alsnog op de rit te krijgen.

Dit vergt lef, dit vergt oefening, maar het kan.

Misschien merk je dat je vaak geen last hebt van het probleem dat je hebt, tot het moment waarop je last krijgt van stress. Dan kun je impulsen om toch agressief te worden of impulsief iets te doen niet meer bedwingen[2].

Regressie tegen stressprikkels die je probleem activeren

Het kan daarom ook handig zijn om stressprikkels en de combinatie met je probleem eens onder de loep te nemen. Krijg je meer last van adhd of angst of depressie als je het drukker krijgt op je werk? Als je relatie niet goed gaat? Als je met onverwachte veranderingen te maken krijgt?

Want ook dit hangt af van je overtuigingen over zaken die het waard zijn om stress van te krijgen.

Want wanneer heb je ooit bedacht dat als je het druk krijgt of als het lastig wordt, dat je probleem in je gedrag uiten dan de oplossing is om de stress te verminderen?

Ook dit is iets wat je met regressie kunt achterhalen.

Dus wat doe je nu met regressie? Met regressie word je eerst door de hypnotherapeut in hypnose gebracht. Vervolgens krijg je de suggestie om terug te gaan naar het eerste moment waarop je probleem ontstond (of in het geval van stress het moment waarop dit iets stressvols werd).

Vervolgens kun je op allerlei manieren dit moment opnieuw bekijken. Afhankelijk van je probleem en van hoe jij bent kan dit verschillen. Sommige mensen krijgen bijvoorbeeld de suggestie om zich in te leven in andere mensen op dat moment. Andere mensen krijgen de suggestie om hun volwassen zelf met hun jongere zelf te laten praten in dat moment. Tijdens de regressie krijg je dus de suggestie van je hypnotherapeut om er iets mee te doen.

Dit kan je interpretatie van dat moment volledig veranderen en je probleem uit je onderbewuste verwijderen. Sommige negatieve gevoelens verdwijnen hierdoor. Vervolgens visualiseer je jouw leven tot dan toe zonder die negatieve gevoelens.

Alleen dit al kan ervoor zorgen dat je anders gaat doen na de hypnotherapiesessie.

Daarnaast kun je de oefeningen die je hebt gedaan met de hypnotherapeut herhalen met zelfhypnose. Soms krijg je hiervoor ook een mp3 mee naar huis om je hiermee te helpen. Dit kan ervoor zorgen dat je zelfs zonder directe hulp van de hypnotherapeut je problemen kunt oplossen[3].

Hypnose tegen externaliseren

Onderzoekers geven ook aan dat mindfulness hypnose kan helpen om stress te verminderen. Daarbij moedigen ze aan om hypnose te onderzoeken op het verminderen van het externaliseren van problemen, depressie en chronische pijn[4].

Bij bijvoorbeeld het prikkelbare darm syndroom, wat best wel een echt probleem is, wordt hypnotherapie vaak al toegepast om te kunnen kalmeren en om meer het gevoel van controle te ervaren. Uit onderzoek blijkt dat dit ook helpt bij kinderen en jongvolwassenen om het externaliseren van hun probleem te verminderen[5].

Het voorkomen dat je problemen te veel externaliseert is belangrijk om meerdere redenen. Aan de ene kant kun je hiermee jouw probleem oplossen, zodat je er minder last van hebt. Aan de andere kant voorkomt dit ook dat je omgeving last krijgt van jouw problemen en dat je hierdoor mensen kwijtraakt die je nodig hebt voor je overleving, zoals je collega’s.

Hypnose kun je gebruiken om de denkverandering te maken van “ik heb het” naar “ik doe het”. Dit helpt je om te stoppen met het externaliseren van problemen en om eens te kijken naar hoe jij op een andere manier met problemen om kunt gaan.

Hypnose kan je helpen met dit process en helpt hiermee ook direct tegen stress die het externaliseren van problemen kan triggeren.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Wil je direct aan de slag om jezelf of juist andere mensen te helpen? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen.

 

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3091963/

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886913001906

[3] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207148308406620

[4] https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00207144.2020.1722028

[5] https://www.researchgate.net/profile/Marjolein_Blink/publication/23133540_S1050_The_Use_of_Complementary_and_Alternative_Medicine_in_Pediatric_Patients_with_Functional_and_Organic_Gastrointestinal_Diseases_Results_from_a_Multi-Center_Survey/links/02e7e518be95faf2d2000000.pdf#page=133

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen