Hernia symptomen verminderen met hypnose
Hernia symptomen verminderen met hypnose
29 januari 2016 
6 min. leestijd

Hernia symptomen verminderen met hypnose

Hernia symptomen zijn verschrikkelijk. De pijn van hernia verminderen is wat je het liefste wilt als je de hele dag alleen nog maar kunt liggen met een kussen onder je rug of benen. Je kunt niet werken, je kunt niet genieten van een leuke televisieshow en ook dat boek is vervelend want je kunt niet uren in dezelfde houding lezen. De pijnstillers werken niet of nauwelijks en een gevoel van onmacht overvalt je en je moet nog weken leven met de pijn in je been of rug want dat heeft de huisarts gezegd voordat er iets aan gedaan kan worden. Om de pijn te verminderen ga ik in dit artikel in op wat een hernia is en hoe je door (zelf)hypnose met de hernia om kunt gaan.

Wat is een hernia?

Bij een hernia zitten er zenuwen bekneld in de ruggenwervels. Dit komt doordat een tussenwervelschijf is gaan uitpuilen en dat kan op de zenuwen drukken. Dit veroorzaakt dan pijn. Een hernia komt vaak voor in de nek en onderrug.

Daarnaast zijn er ook andere hernia’s, zoals een maaghernia, maar in dit artikel ga ik specifiek in op de hernia in de rug of nek.

Hernia symptomen

Duidelijke hernia symptomen zijn pijn of juist gevoelloosheid. De pijn door een hernia in de onderrug is een scherpe stekende pijn aan een been of bil. Soms is die pijn tot in je voet te voelen. Soms is het ook juist alsof je been de hele tijd slaapt. Daar kun je helemaal gek van worden.

Sommige houdingen of bewegingen kunnen voor meer pijn zorgen. Helaas heeft kuchen, hoesten en niezen soms hetzelfde effect.

Heb je een hernia in de nek, dan kan de pijn juist uitstralen naar de armen en schouders. Een nekhernia moet direct behandeld worden door een arts.

Hernia voorkomen

Er zijn een aantal oorzaken van een hernia, aan de een kun je wel wat doen en aan de andere niet. Langere mensen hebben bijvoorbeeld meer kans om een hernia op te lopen. Maar ja wat doe je dan? Kleiner worden is een beetje lastig.

Gelukkig zijn er ook oorzaken die je wel kunt aanpakken, namelijk:

  • Stress
  • Roken
  • Lang en vaak autorijden
  • Zwaar lichamelijk werk

Stress zorgt voor allerlei spanningen in het lichaam waardoor je onnatuurlijke houdingen kunt aannemen die na verloop van tijd voor een hernia kunnen zorgen. Er zijn meerdere hypnosetechnieken om stress te verminderen.

Vaak zijn het overtuigingen die ervoor zorgen dat je stress hebt en met hypnose kun je snel bepaalde overtuigingen omdraaien. Dat is heel cool en effectief om stress aan te pakken.

Stoppen met roken is ook een manier om de kans op een hernia te verkleinen. Dit kan erg lastig zijn, maar hypnose is een goede manier om te stoppen met roken als je dit niet zelfstandig lukt.

Als je hobbymatig vaak autorijdt is het verstandig om dit minder vaak of lang te doen.

Aan zwaar lichamelijk werk kun je vaak niet zoveel doen, maar ook van krachttraining kun je een hernia krijgen. Laat je daarom altijd adviseren door een personal trainer of fitness instructeur als je met zware gewichten gaat trainen. Zelfs regelmatig sit-ups doen kan als voor een hernia zorgen! Dus varieer ook in de oefeningen.

Hernia behandeling

Bij een nekhernia wordt er altijd een operatie uitgevoerd om de zenuwen weer ruimte te geven. Dit is ter voorkoming van verlamming.

Als je juist een hernia in de rug hebt gaat deze bij 3 van de 4 personen binnen 12 weken vanzelf weg, maar dan heb je nog steeds 6 tot 8 weken pijn voordat de klachten verminderen. Mochten de klachten dan nog niet verminderen, dan moet je weer met je huisarts overleggen of je verder afwacht of na 3 maanden alsnog onder het mes gaat.

Hernia pijn behandelen met hypnose

Het liefste wil je natuurlijk dat de hernia gewoon weggaat, maar aangezien dat een paar weken kan duren is het handig als je de tools hebt om met de pijn om te gaan en je lichaam te ondersteunen in het terugdringen van de hernia.

Als je een ernstige hernia hebt helpen pijnstillers niet tegen de pijn. De kans is dan groot dat je de pijn zelfs erger ervaart dan hij is omdat je er geen controle meer op hebt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat als jij de pijn kunt stoppen de pijn minder erg is dan als jij niet het idee hebt dat jij de pijn kunt stoppen.

Door hypnose kun je beter omgaan met de pijn waardoor die in veel gevallen minder en dragelijker wordt. Misschien voel je nog steeds wel pijn, maar door de hypnosetechnieken word je er niet meer helemaal gestoord van. Het zorgt voor ontspanning en dat zorgt ervoor dat je aandacht niet meer gefocust is op de pijn, maar op iets leukers.

In eerste instantie kun je jouw focus verleggen naar je ademhaling. Door pijn kan je ademhaling kort en schokkerig gaan. Hierdoor kan er ook extra spanning in je lichaam ontstaan waardoor de pijn erger wordt.

Door je ademhaling weer diep, door je buik en vloeiend te laten gaan ontspan je ook fysiek. Je gaat bijvoorbeeld liggen en legt je handen op je buik. Dan adem je drie seconden of lange tellen in en daarbij is het je doel dat door het inademen je handen omhoog gaan. Vervolgens adem je uit door je mond. Dit herhaal je om je lichaam te laten ontspannen.

Een hypnotherapeut kan vervolgens je gedachten sturen naar iets anders dan de pijn. Omdat elke persoon iets anders leuk vindt kan de therapeut je daar eerst vragen over stellen, maar meestal is het iets in de trant van op een mooie plaats zijn, zoals het stand, met het gevoel van de warme zon op je lichaam. Door andere sensaties dan pijn op te roepen kan dit afleiden van de daadwerkelijke pijn.

Vervolgens kun je deze oefeningen ook thuis herhalen met zelfhypnose, totdat de hernia zichzelf hersteld heeft.

Hypnose voor de operatie

Als je voor een nekhernia of uiteindelijk voor de rughernia een operatie moet ondergaan is dat enorm spannend. Ondanks dat deze operaties dagelijks worden uitgevoerd is het deze keer toch jouw beurt. Eigenlijk gaan de operaties altijd goed, maar wat als jij nou net die ene patiënt bent waarbij de chirurg uitschiet? Dit soort angsten hoor je vaak van herniapatiënten. Vooral een operatie in de nek is spannend omdat daar allerlei belangrijke organen zitten, zoals de slagader en zenuwen. De angst dat je dus juist door de operatie verlamd raakt is dan ook veel gehoord bij chirurgen.

Om te kalmeren zodat je de nacht ervoor ook goed slaapt is het verstandig om naar een hypnotherapeut te gaan. Die kan je helpen om de angst voor de operatie te neutraliseren. Vervolgens krijg je ook zelf-hypnose tips mee die je kunt gebruiken tot vlak voordat je de verdoving krijgt, zodat je kalm blijft.

Daardoor wordt de operatie ook niet gelijk een super groot eng ding, maar iets waarmee je om kunt gaan. Bij een moment van angst kun je hypnosetechnieken gebruiken om weer te kalmeren en vaak is de angst ook helemaal niet meer aanwezig na een aantal hypnosesessies.

De hypnotherapie bestaat dan onder andere uit ontspanningsoefeningen, ego-versterkende suggesties en visualisaties die de angst voor de operatie verminderen.

Uit een meta-onderzoek, dat is een soort onderzoek dat alle onderzoeken nogmaals bekijkt en dan met een soort algemene conclusie komt, blijkt dat hypnose voor een operatie helpt tegen de angsten en pijn. Daarbij helpt het ook om de procedure sneller te laten verlopen en heb je van te voren minder medicatie nodig als je gebruik maakt van hypnosetherapie.

Hernia herstel ondersteunen met hypnose

Het herstel van een hernia kan al ondersteund worden met hypnose als er geen operatie nodig is. Uit onderzoek blijkt zelfs dat hypnose ervoor zorgt dat een wond door een operatie significant sneller herstelt dan bij patiënten die na een operatie geen hypnosetherapie krijgen. Dit was zowel in de eerste als in de zevende week na de operatie significant beter dan bij mensen die geen hypnose kregen. De waarden zijn echt significant voor mensen die daar kennis van hebben, de P waarde was lager dan 0,001. De kans is dus sterk aanwezig dat hypnose aan te wijzen is voor het sneller helen van de operatiewond dan iets anders.

Kortom

Een hernia is vervelend omdat je wekenlang in pijn moet leven voordat het hopelijk vanzelf weggaat. Door hypnotherapie krijg je handvatten om je focus te verleggen van de pijn naar wat anders. Hierdoor krijg je controle over de pijn waardoor je pijnervaring ook kan afnemen en je minder tot zelfs geen pijnstillers meer nodig hebt.

De hypnotherapie kan je ook voor, tijdens en na een operatie om de hernia te verwijderen helpen. Door (zelf)hypnose heb je minder angst voor de procedure waardoor die ook sneller zal gaan en door de (zelf)hypnose herstel je sneller van de operatie.

Wil je meer weten over hoe jij jezelf en anderen kunt helpen met hypnose? Bekijk dan alle opleidingen en evenementen van het Hypnose Instituut Nederland.

Pin deze handige infographic als geheugensteuntje:

hernia symptomen verminderen

Bronnen:

www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2003.10403546

www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0272735813000457

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen