Artrose behandeling ondersteunen met hypnose
Artrose behandeling ondersteunen met hypnose
18 maart 2016 
6 min. leestijd

Artrose behandeling ondersteunen met hypnose

Artrose is een ziekte die het gevolg is van het slijtageproces aan de gewrichten. Hierdoor kun je zwellingen rond de gewrichten krijgen waardoor je lichaam er anders uit gaat zien. Je vingers kunnen er bijvoorbeeld extra knokig uitzien. Artrose komt meestal voor op oudere leeftijd, maar kan ook het gevolg zijn van overgewicht en trauma aan de gewrichten, zoals sportblessures. Ontstekingen spelen ook een grote rol in de ziekteverschijnselen van artrose.

In dit artikel ga ik in op wat artritis is en hoe hypnose de behandeling tegen artrose kan ondersteunen.

Artrose symptomen

Artrose is een vorm van artritis, om zeker te weten of je artrose hebt zal een arts altijd een röntgenfoto maken. Om zelf te controleren of er misschien sprake is van artrose kun je jezelf op de volgende symptomen controleren.

  • Een diepe kloppende pijn.
  • Moeite met dagelijkse handelingen, zoals aankleden, haren borstelen of traplopen. Afhankelijk van de gewrichten die te leiden hebben onder artrose.
  • Stijfheid in de ochtend.
  • Pijn tijdens het lopen.
  • Stijfheid na rust.

Bij het gewricht zelf kan je merken dat als je het aanraakt het warm aanvoelt. Het gewricht kan gezwollen zijn en moeilijk te bewegen. Ook kan het zijn dat je de volledige beweging niet kunt maken, zoals het volledig strekken van je vinger of benen.

Artrose behandeling

Een artrose behandeling bestaat meestal uit bewegen, eventueel gewichtsverlies, warmte en koude kompressen bij de gewrichten die last hebben van artrose.

Soms wordt er ook overtollig vloeistof bij de gewrichten verwijderd of worden er injecties gegeven om het gewricht weer soepel te laten lopen. Je krijgt dan als het ware medisch verantwoorde WD-40 zodat je gewricht weer iets soepeler beweegt.

Je kunt ook krukken en andere middelen krijgen om de druk op gewrichten zoals de knieën te verminderen.

Het type behandeling hangt ook vaak af van je leeftijd en je dagelijkse bezigheden.

Artrose en voeding

Artrose wordt vaak ook veroorzaakt of versterkt door ontstekingen. De ontstekingen hebben namelijk invloed op het kraakbeen en het stofje waardoor je gewrichten soepel kunnen bewegen. Voeding heeft een grote invloed op de ontstekingen in je lichaam. Als je bijvoorbeeld veel toegevoegde suikers eet verhoogt dit je ontstekingswaarden.

Een gezond voedingspatroon is daarom belangrijk om de klachten van artrose te verminderen.

Hypnose kan helpen om een gezond voedingspatroon vast te houden. Als je het bijvoorbeeld lastig vindt om groenten te eten kan hypnose je helpen om nieuwe waarden aan groenten te geven waardoor het eenvoudiger wordt om voor die wortel te gaan in plaats van voor die pizza.

Daarbij kan gezonde voeding ook het doel om gewicht te verliezen om de klachten te verminderen ondersteunen. Zo kan hypnose helpen om ongezonde voeding een slechtere naam te geven waardoor je eenvoudiger nee zegt tegen een extra stuk taart of hem zelfs helemaal afwijst.

Daarnaast kan hypnose je helpen om echt te genieten van gezonde voeding. Fruit is bijvoorbeeld het snoep dat de natuur ons gegeven heeft.

Artrose en hypnose

Artrose is een pijnlijke ziekte. Uit onderzoek blijkt dat hypnotherapie bij 75% van de mensen met artrose en vergelijkbare ziekten baat heeft bij hypnose om de pijn te verminderen. De pijn wordt significant verminderd door hypnose.

Hypnose gaat je niet overtuigen dat je geen pijn hebt als dat wel het geval is. Pijn heeft namelijk ook als functie dat je die gewrichten niet alsnog weer overbelast en daardoor nog meer pijn ervaart.

Hypnose helpt je om beter met de pijn om te gaan waardoor je er minder last van hebt. Hypnose helpt je om te ontspannen en om de aandacht te focussen op wat anders dan pijn.

Een hypnosesessie duurt meestal 10 tot 20 minuten. Een hypnosesessie begint met ontspanningsoefeningen omdat dat nodig is om “in hypnose” te komen. Een manier om de aandacht af te leiden van de pijn is door mentaal naar een speciale plaats te gaan en die heel gedetailleerd te beschrijven. Deze plaats bant slechte emoties uit en prikkelt juist positieve emoties, zoals een dagje aan het strand of een mooie omgeving in het bos.

Niet alleen wat je ziet, maar ook wat je voelt wordt opgenomen in je beschrijving, zoals de warmte van de zon op je gezicht of dat briesje met frisse boslucht dat je kunt inademen en dat je gezicht weer verkoeling geeft.

Door deze mentale ontspannen staat vol positieve energie sta je ook meer open voor indirecte suggesties van de hypnotherapeut over hoe je in de toekomst om moet gaan met pijn van de artrose.

Een suggestie kan bijvoorbeeld zijn:

“Je voelt nog steeds de pijn van de artrose, maar de pijn zal je minder raken. Je zult minder gestrest of angstig zijn voor de pijn.”

In sommige gevallen helpt 1 hypnosesessie al om beter met de pijn om te gaan en daardoor minder last te hebben van de pijn, maar soms zijn ook 10 hypnosesessies nodig om significant minder pijn te ervaren. Meestal merk je echt iets na de hypnotherapie vanaf sessie vier en gebruik je de volgende therapieën om het effect te versterken.

Daarbij kun je ook zelf-hypnose oefeningen meekrijgen om thuis de effecten van de behandeling te versterken.

Tips voor leven met artrose

Artrose is iets dat je meeneemt naar huis, helaas. Daarom kunnen dagelijkse dingen soms opeens heel lastig worden. Om het leven met artrose zo leuk mogelijk te maken heb ik een aantal tips voor je op een rij gezet.

Blijf bewegen

Je merkt het waarschijnlijk al bij het opstaan als je geslapen hebt of als je lang hebt gezeten. Je bent wat stijfjes geworden. Blijven bewegen is belangrijk om stijfheid van de gewrichten tegen te gaan. Nu moet je niet direct steps aerobics gaan doen. Het is belangrijk dat je gewrichten niet overbelast raken. Daarom zijn zwemmen, wandelen (op plat oppervlak) en fietsen (niet wielrennen) de beste manieren om te blijven bewegen en daarbij goed voor je gewrichten te zorgen.

Als je het lastig vindt om te blijven bewegen omdat je denkt dat het juist niet goed voor je is of te pijnlijk kan een hypnotherapeut je helpen met technieken waardoor je wel kunt genieten van het baantjes trekken in het zwembad.

Doe een spons om de dingen die je niet kunt vasthouden

Heb je artrose in de handen en daardoor moeite om je bestek, tandenborstel en andere kleinere voorwerpen vast te pakken? Dan kun je naar de schilderwinkel gaan of bouwmarkt voor kleine rolletjes met een spons. Doe deze om het handvat van je bestek en tandenborstel zodat je sneller grip hebt op die voorwerpen.

Koop goede schoenen

Schoenen waren misschien eerder vooral mooi, maar vooral als je artrose in je knieën hebt is een goede houding belangrijk om de belasting voor je gewrichten zo klein mogelijk te houden. Bij artrose kan de basis van je grote teen opgezwollen zijn. Hierdoor kun je bredere schoenen nodig hebben. Vermijd ook hakken, die geven alleen maar extra belasting aan dat deel van de voet.

Probeer bij het kopen van schoenen altijd meer dan 1 paar uit en loop een paar rondjes door de winkel om te zien welke schoen het meest comfortabel is.

Laat je boodschappen bezorgen

Het nadeel van een supermarkt is dat je verleid kunt worden door al het lekkere (en ongezonde) dat in de supermarkt te vinden is. Door ongezonde voeding te eten verhoog je juist weer de ontstekingswaarden. Gelukkig kun je nu bij veel supermarkten je voeding thuis laten bezorgen. Het enige dat je nodig hebt is een internetverbinding en een computer. Ga naar de website van de supermarkt waar je normaal je boodschappen doet om te zien of je online je boodschappen kunt doen en of ze deze bij je thuis brengen, zo kom je nooit in de verleiding!

Maak een spa van je badkamer

Een warme douche of bad kan voor ontspanning zorgen en de stijfheid en pijn laten verdwijnen. Maak de badkamer daarom zo prettig mogelijk zodat je echt kunt genieten van je douche/badder momentje. Zeep aan een touwtje en een dikke zeepspons kan de spanning aan je vingers verlichten.

Een dikke Egyptisch katoenen handdoek zuigt het vocht op zodat je niet eens hoeft te vegen. Houd aanbiedingen in de gaten dan kun je er redelijk goedkoop aan komen. Bovendien wordt zelfs het afdrogen dan een echt verwen momentje.

Luister naar muziek

Muziek kan een kalmerend effect hebben waardoor je minder last hebt van pijn. Muziek leidt namelijk af van de pijn. Daarbij kan kalme muziek ook zelf-hypnose ondersteunen.

Gebruik zelf-hypnose voor het slapengaan

Artrose kan het lastig maken om in slaap te vallen. Door bepaalde zelf-hypnose oefeningen wordt het eenvoudiger om in slaap te vallen. De ontspanningsoefeningen van hypnose kunnen helpen om beter in slaap te vallen.

Kortom

Artrose is een pijnlijke ziekte die je gewrichten aantast. Helaas is het lastig om deze ziekte te genezen waardoor de behandeling vooral bestaat uit het voorkomen van verergering van de situatie. Voeding en beweging spelen daarin een belangrijke rol, maar dat is niet altijd de oplossing voor de pijn bij artrose.

Hypnotherapie kan je handvatten geven om beter met de pijn om te gaan en om minder last te hebben van artrose tijdens dagelijkse bezigheden. Naast hypnotherapie bij een therapeut zijn er ook zelf-hypnosetechnieken die je dagelijks kunt toepassen om minder last te hebben van pijn en om beter in slaap te vallen.

Wil je meer weten over hypnose? Bekijk dan de evenementen en opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://www.webmd.com/arthritis/psoriatic-arthritis/psoriatic-arthritis-16/ways-to-ease-psoriatic-arthritis-pain

http://www.arthritis.org/living-with-arthritis/pain-management/tips/hypnosis-for-pain.php

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen