Hypnose voor sportcoaches en personal trainers
28 december 2023 
6 min. leestijd

Hypnose voor sportcoaches en personal trainers

Als sportcoach of personal trainer wil je mensen helpen om hun beste sportprestaties te leveren. De ene sporter help je om die gouden medaille te halen en de ander help je juist om een goed uiterlijk of gewoon een topconditie te bereiken, maar hoe kun je ervoor zorgen dat je net even die extra suggesties geeft die mensen helpt om echt next-level te gaan met hun lichaam?

Hypnose en sport

Kennis van hypnose en met name high performance hypnose, kan je helpen om je cliënten te helpen om hun blokkades te overwinnen. Zodat ze wel kunnen doen wat nodig is om hun sportdoelen te bereiken. 

Hypnose is namelijk te gebruiken voor ontzettend veel zaken die ook tijdens het sporten belangrijk zijn, zoals:

  1. Het verbeteren van de focus
  2. Het verbeteren van motivatie
  3. Visualisaties
  4. Omgaan met pijn
  5. Ontspanning
  6. Verbeteren zelfvertrouwen

Hypnose kan gebruikt worden om sportprestaties te verbeteren door ontspanning te bevorderen, bepaalde suggesties te geven, te testen of wat je denkt dat de realiteit is, ook echt de realiteit is, mensen meer zelfcontrole te geven en door slim gebruik te maken van het placebo-effect[1].

Onderzoek bij basketballers laat zien dat hypnose helpt om prestaties te verbeteren en om meer heldere gedachten te krijgen over bepaalde bewegingen tijdens het sporten[2].

Als begeleiders kennis hebben van hypnose is dit goed voor hun persoonlijke ontwikkeling en motivatie en kunnen ze hun team of leerlingen motiveren[3].

Visualisaties spelen vaak een belangrijke rol in sport. Veel sporters gebruiken visualisaties om hun prestaties te verbeteren. In een onderzoek waarbij sporters is gevraagd om te visualiseren met en zonder hypnose kwam naar voren dat de visualisaties terwijl ze in hypnose waren veel intenser waren. De beelden, geluiden, bewegingen en gevoelens tijdens de visualisatie onder hypnose waren allemaal intenser dan wanneer er zonder hypnose gevisualiseerd werd[4].

Tevens kan hypnose gebruikt worden door sporters om de flow-staat te triggeren. Posthypnotische suggesties kunnen gekoppeld worden aan bepaalde bewegingen waardoor de flow-staat die van belang is tijdens het sporten ontstaat. Ervaringen van Olympische sporters laat zien hoe belangrijk het is om te oefenen in het snel kunnen bereiken van de flow-staat[5]

Hypnose tijdens het geven van training

Hypnose helpt dus om sportprestaties te verbeteren en de flow-staat te bereiken, hoe kun je dat als trainer of sportcoach nu gebruiken?

Visualisaties

In ieder geval kun je een sporter helpen met het induceren van hypnose, zodat hij of zij weet hoe het voelt, en vervolgens kun je er wat technieken op loslaten. Je kunt de sporter bijvoorbeeld helpen door het geven van een geleide visualisatie.

Je kunt hem begeleiden in bijvoorbeeld het nemen van de perfecte vrije trap als het gaat om voetbal. Je kunt haar begeleiden in het hebben van de beste start als het gaat om hardlopen of schaatsen. Dat soort visualisaties kunnen al veel doen.

De flow-staat triggeren

Je kunt tijdens hypnose de herinneringen van de sporter nagaan over het hebben en het voelen van de flow-staat. Bijvoorbeeld de staat die een sporter ooit heeft gehad toen hij aan het winnen was, of heel goed presteerde. De kans is groot dat dat de flow-staat was.

Vervolgens kun je de sporter helpen met het koppelen van die staat aan een bepaalde beweging. Dit wordt ook wel ankeren genoemd.

De sporter kan dan die beweging maken om snel in de flow-staat te komen. Je ziet bijvoorbeeld vaak dat sporters bepaalde bewegingen maken. Voetballers die bijvoorbeeld een kruisje slaan als ze het veld oplopen. Dit heeft vaak te maken met bijgeloof, maar je kunt dit soort bewegingen ook koppelen aan de flow staat. Het kan ook een kleine onopvallende beweging zijn. Zoals het tegen elkaar aanduwen van de duim en wijsvinger of even een tikje aan de pols geven. 

Omgaan met pijn

Afhankelijk van de sport kan het voor een sporter nodig zijn om door de pijn heen te gaan. Bij lange afstand schaatsen hebben schaatsers bijvoorbeeld te maken met verzuring en moeten er kilometers geschaatst worden met pijnlijke benen. 

Of denk bijvoorbeeld aan het lopen van een marathon. 

Hypnose kan een sporter dan ook helpen in het omgaan met de pijn, zodat hij of zij er minder last van heeft. 

Ook hiervoor kan een visualisatie gebruikt worden. Deze visualisatie gaat niet over de bewegingen om de prestaties te verbeteren, maar is juist een visualisatie om de controle over de pijn te verbeteren.

Eerst kan dit in een rustige omgeving geoefend worden. Zo kan na de training geoefend worden om pijn harder of zachter te zetten met het idee van een soort volumeknop. Meestal kunnen mensen namelijk het gevoel van pijn in eerste instantie wel erger maken. Dat geeft een goede ingang, want als je iets erger kunt maken, dan kun je het ook minder erg maken. 

Door dit besef is het vaak daarna eenvoudig om de pijn minder erg te maken. Deze techniek kan dan ook tijdens het sporten gebruikt worden.

Een andere manier om met pijn om te gaan is door het een andere betekenis te geven. Door bepaalde suggesties kun je bijvoorbeeld helpen om dit soort logische pijn juist een kracht te maken.

Bij personal training kun je zeggen dat de pijn het signaal van het lichaam is dat je nu spieren aan het bouwen bent of iets dergelijks. Dit wordt ook wel het herkaderen genoemd.

Let wel op dat je niet pijn gaat verbloemen die eigenlijk van een blessure is. Dat maakt de blessure namelijk alleen maar erger en kan een sportcarrière teniet doen. 

Herstellen van een blessure

Ook voor het herstel kan hypnose gebruikt worden. Hypnose kan namelijk helpen met het versnellen van heling van wonden en zelfs botbreuken.

In een onderzoek bij mensen met een botbreuk werden twee groepen vergeleken. Namelijk een groep die naast het zetten van de breuk ook individuele sessies hypnose en audio-opnames voor zelfhypnose kreeg en een groep die juist de reguliere zorg voor een botbreuk kreeg.

In dit onderzoek kwam naar voren dat de groep die hypnotherapie kreeg sneller herstelde dan de groep zonder hypnose. Dit was ook te zien in de foto’s van de breuken, het gebruik van pijnstillers en hoe snel ze weer iets konden doen. 

Al in de eerste week hadden mensen met hypnose minder pijnmedicatie nodig. In de zesde week was er op de foto’s een duidelijk verschil te zien tussen het herstel van de breuken. In de negende week konden de mensen met een breuk (in dit geval bij de benen), hun enkels al beter gebruiken en beter traplopen[6]

Als het bij botbreuken dus al zoveel effect kan hebben, wat kan het dan doen bij kleinere blessures? 

Mentale blokkades wegnemen

Soms is er meer nodig dan alleen ontspanning en visualisaties om sportprestaties te verbeteren. Iemand kan last hebben van mentale belemmeringen om bepaalde prestaties te behalen. Het testen van de realiteit hoort eigenlijk bij dit gedeelte van hypnose voor sporters.

Veel overtuigingen over hoe de wereld werkt en hoe je hoort of kunt functioneren worden gevormd in de jeugd van de meeste mensen. Die overtuigingen kunnen mentale blokkades opleveren.

Voor personal trainers kan het bijvoorbeeld al een ding zijn om mensen gerust te stellen dat hijgen en zweten normaal is, niet iets vies of dat het wat zegt over iemands gezondheid. 

Voor sportcoaches kunnen er hele andere dingen spelen als je merkt dat een atleet een soort plateau heeft bereikt, terwijl je weet dat er meer uit te halen is.

Met regressie kan je mensen dan helpen om belemmerende overtuigingen te vinden, het ontstaan ervan te onderzoeken en de overtuiging vervolgens te repareren. Uiteindelijk doe je dit niet als coach, maar helpt deze techniek de atleet om nieuwe inzichten te krijgen die ervoor zorgen dat belemmerende overtuigingen weggenomen worden[7].

Vervolgens kan je weer verder met het verbeteren van sportprestaties. 

Hypnose leren 

Als sportcoach en personal trainer kan het dus handig zijn om hypnose te leren, zodat je al deze technieken kunt toepassen bij de atleten die je helpt. 

Om high performance hypnose te kunnen leveren is basiskennis van hypnose en hypnotherapie handig. Het leren van het induceren van hypnose en mensen uit hypnose halen is dan de eerste stap. 

Bij de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland leer je dit en je leert om op signalen van je cliënt te letten, zoals de lichaamstaal of kleine bewegingen in het gezicht en de handen. Die kunnen iets zeggen over hoe hij of zij zich op dat moment voelt. Dat kun je dan weer gebruiken voor de hypnotische suggesties die je geeft. 

Vervolgens is het handig om de technieken van visualisaties en het ankeren van de flow-staat onder de knie te krijgen en uiteraard de regressie techniek.

Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar de gratis online masterclass. of bekijk onze online producten.

Of schrijf je gelijk in voor een van onze opleidingen of cursussen. 

 

 

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen