Kom in actie, kom achter je pc vandaan, sta op van die bank, ga uit bed. Hoe kom je in actie? Hoe zorg je ervoor dat je doet wat je moet doen of wat nodig is om jouw leven beter te maken? Er zijn allerlei manieren om in de actiemodus te komen, maar vaak is het wel een kwestie van gewoon doen.
Vooral aan het begin van het jaar zijn goede voornemens een reden voor veel mensen om in actie te komen, maar waarom wachten de meeste mensen tot een bepaalde datum om in actie te komen en doen mensen het niet direct als ze bedenken dat ze iets moeten aanpakken?
Dit komt omdat mensen overtuigingen hebben over in actie komen, wanneer je dat moet doen, hoe lang je dat moet doen en zelfs tot wanneer je dat moet doen. Of je dus tot actie overgaat kan afhangen van deadlines, of je afspraken met andere mensen maakt en of je denkt dat je de taak in de tijd kunt uitvoeren “die ervoor staat”.
Dan kunnen factoren zoals verveling en het niet krijgen van sociale steun, zoals met complimentjes, er ook voor zorgen dat je niet in actie komt. Meestal heb je dan ook een mindset die je niet echt helpt om in de actie-modus te komen en wil je precies genoeg doen om iets voor elkaar te krijgen. Vandaar dat mensen met uitstelgedrag vaak pas beginnen aan iets vlak voordat er een deadline is.
Dit betekent niet dat uitstelgedrag per sé slecht is, als het uitstelgedrag tenminste komt doordat je keuzes aan het afwegen bent. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen kan je je eerst willen inlezen of alleen een dieet voldoende is of dat je ook moet gaan sporten voordat je kiest wat je wilt veranderen in je leven en dit dan doet. Helaas kan dit er bij mensen met perfectionisme voor zorgen dat ze in dit keuze-stadium blijven hangen voordat ze in actie komen.
Soms is uitstelgedrag helaas wel het gevolg van meer negatieve zaken, zoals een laag zelfvertrouwen, angst, depressie of zelfs dat je een beetje dwangmatig dingen doet en die dingen dus maar lastig kunt veranderen.
Ben je iemand die erg meegaand is met wat mensen van je willen? Dan is de kans ook iets groter dat je uitstelt wat je moet doen, dan dat je snel in de actie uitvoert.
Wanneer je in de actiemodus komt zijn je gedachten gericht op “iets klaarspelen”. “gewoon doen” en “er wat van maken”. Meestal hebben mensen in de actiemodus ook meer zelfcontrole en intrinsieke motivatie dan mensen die uitstellen wat ze moeten doen[1].
In actie komen door meditatie
Er zijn meerdere manieren om ondanks je karaktereigenschappen in de actiemodus te komen. Een populaire manier om dit te doen is door middel van meditatie.
Mensen proberen problemen op te lossen door erover te mediteren. Je laat je gedachten dan over het probleem gaan en hoe je wilt dat je leven eruitziet. Dit doe je omdat het idee bestaat dat wanneer je bijvoorbeeld je doel of oplossing maar voldoende realiseert dat je onderbewuste dan automatisch ervoor zorgt dat je meer gaat doen van wat nodig is om dat doel te bereiken.
Kijk, je kan jaren mediteren (wat een goed idee is overigens), maar dat wil niet zeggen dat die problemen die er zijn dan oplossen.
Soms is er namelijk iets dat je blokkeert om in actie te komen en dat kan alle meditatie van de wereld niet wegnemen.
Het is dan veel handiger om letterlijk over te gaan tot actie.
In actie komen door hypnose
Als je het lastig vindt om te schrijven en je weet niet wat je moet schrijven? Ga schrijven.
Als je het moeilijk vindt om te sporten? Ga bewegen.
Als je geen klanten kan vinden? Ga bellen.
Kom in actie. Charles Schulz tekende iedere dag een strip van Snoopy in de krant. Van 1950 tot 2000 (tot zijn dood). Dat zijn 18.250 strips!
Hij zei: ‘Writersblock is for amateurs’
Hij heeft een punt. Je moet gewoon in actie komen.
‘Maar ik weet niet hoe…’ Gewoon doen.
Je kan erover gaan mediteren, je blokkades oplossen met therapie, je problemen gaan bespreken met je vrienden, jaren liggen op een divan of gewoon in actie komen.
Soms is het zo simpel. Ook dat is een vorm van hypnose. Uitstelgedrag. Dat is niet iets dat je hebt, maar doet. Je stelt uit. Je doet iets waardoor je iets anders niet kan of gaat doen. Als je dat niet doet, dan doe je dat andere wel.
‘Ja, maar…’
Om dat stemmetje te killen, kom je gewoon in actie. Dus als je dit leest en je moet nog iets doen? Doe het nu! Dat ene telefoontje wat je steeds uitstelt? Pak nu de telefoon op en bel.
Als je tijd hebt gehad om dit te lezen dan kan je ook bellen, of schrijven, of opruimen, of wat dan ook.
Wacht je op een teken van boven of iets dergelijks? Dit is hem.
GO! Action Beats Meditation!
Blokkades wegnemen
Dus gewoon doen, probeer dat eerst eens voordat je gaat huilen over blokkades en therapie die je nodig hebt.
Merk je dat het je alsnog niet lukt om iets vol te houden, om écht gewoon te doen? Dan kan hypnose ook op een andere manier helpen om in de actiemodus te komen.
Een hypnotiseur kan je bijvoorbeeld helpen om dat stemmetje dat zegt “maar eerst nog…” of “ja, maar…”
Dat zijn namelijk gedachtes en gedachtes hoeven helemaal niet waar te zijn. Gedachtes kunnen zich ook vergissen net zoals jij dat vast wel eens gedaan hebt (vast op basis van die gedachtes).
Wanneer je in hypnose bent sta je namelijk meer open voor de suggesties van de hypnotiseur. Dit betekent dat wat de hypnotiseur zegt je sneller “waar” vindt.
Je kunt bijvoorbeeld in hypnose een gesprek aangaan. Zo heb ik tijdens een seminar een vrouw geholpen om van een vervelend gevoel af te komen.
We hadden het over dit gevoel en toen zei ze “ja het zit heel diep” omdat ik haar had gehypnotiseerd kon ik gewoon zeggen “nee hoor, het gevoel zit gewoon in je arm”. Doordat ze op dat moment in hypnose was ging haar focus direct naar haar arm, waar ik dat gevoel “in gestopt had” en loste het idee dat het gevoel heel diep zat op.
Een dag na de hypnosesessie had ze ook écht geen last meer van dat gevoel.
Als je dus denkt “ja, maar…” over het uitvoeren van een actie. Dan kan een hypnotiseur je helpen door bijvoorbeeld terwijl je in hypnose bent te zeggen “Nee hoor, dat gaat straks prima” en doordat je dan dus in hypnose bent neemt je onderbewuste dit sneller aan en dát alleen al kan de blokkade of de blokkerende gedachten laten verdwijnen.
Dus dan is het alsnog: GO! Action beats meditation! Want als je gaat mediteren over je problemen lijkt dat eigenlijk heel erg op piekeren en rumineren. En wanneer heeft dat je ooit verder gebracht? Helemaal nooit.
Dus wacht je op een teken om iets te doen, iets wat goed voor je is en waar jouw leven beter en langduriger van wordt? Dan is dit misschien wel het teken.
Tekens om in actie te komen
Wat je ook kunt doen met hypnose is signalen van je onderbewuste beter oppikken. Ben je bijvoorbeeld iemand die niet zo gevoelig is, zoals iemand met hooggevoeligheid, dan kun je sommige signalen van je lichaam en onderbewuste over het hoofd zien.
Met hypnose kun je die seintjes die je lichaam je geeft, of die je onderbewuste je geeft, uitvergroten. Op die manier merk je het sneller op wanneer je onderbewuste zoiets heeft van “nu even opletten, dit is een signaal om iets te doen”.
Dit is dan eigenlijk een signaal van je bewuste dat zegt “kom in actie”.
Vraag je je nu af of hypnose nu écht zo krachtig is? Kom dan eens naar een hypnose playshop. Tijdens de hypnose playshop leer je in 1 dag mensen onder hypnose te brengen en je voelt ook hoe hypnose voelt (omdat er op elkaar geoefend wordt). De hypnose playshop wordt gegeven in Zwolle en in Wormerveer.
Wil je juist mensen helpen als hypnotherapeut? Dan kun je je ook gelijk inschrijven voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden gegeven in Zwolle, Wormerveer of online.