Levensstijl veranderen: Hoe je als hypnotiseur helpt
De levensstijl veranderen kan over van alles en nog wat gaan, maar meestal gaat dit over meer balans tussen werk en privé en gezonder leven. Dus meer bewegen en gezonder eten.
Dit is een verandering die voor veel mensen simpel lijkt, maar dat is het lang niet voor iedereen.
Hoe levensstijl veranderen?
De meeste mensen beginnen zelf met het doorvoeren van veranderingen in hun levensstijl. Ze doen bijvoorbeeld mee aan challenges om van een dagelijkse wandeling een gewoonte te maken, of om elke dag een appel te ten, elke dag 30 minuten te lezen of om meer tijd met hun kinderen door te brengen.
Maar dan gebeurt er iets in hun leven, meestal iets waardoor veel stress ervaren wordt, en de “oude” ongezonde levensstijl wordt weer opgepakt.
Dit laat eigenlijk zien dat het brein nog niet veel nieuwe verbindingen voor de nieuwe levensstijl heeft aangemaakt. Dat is iets waar hypnose mensen mee helpt.
Onderzoek laat zien dat de hypnotische staat de hersenplasticiteit verbetert[1] waardoor het makkelijker kan zijn om nieuwe gewoontes beter vast te zetten in je onderbewuste. Op die manier kun je zelfs als je even een stressvolle tijd hebt blijven vasthouden aan de nieuwe levensstijl.
Dit helpt bijvoorbeeld met je focus, zodat je minder snel afgeleid raakt (bijvoorbeeld door zorgen). ‘
Balans in werk en privé
Een balans in je werk en privé is belangrijk om psychische klachten, zoals chronische stress en burn-out te voorkomen. Met hypnotherapie krijg je hulp om bijvoorbeeld goed voor jezelf op te komen (zodat je niet altijd aan het overwerken bent) en om te ontspannen.
Dit helpt het welzijn ontzettend[2].
Barrières voor meer activiteit doorbreken
De meeste mensen willen ook een actieve levensstijl, maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Onderzoek laat zien dat hypnose je motivatie om te bewegen kan verhogen en hem hoog kan laten blijven, zelfs in stressvolle periodes.
In stressvolle periodes kan hypnose ook weer voor ontspanning zorgen, waardoor je juist wel de energie hebt om nog even te wandelen, fietsen of om naar de sportschool te gaan.
En zoals gezegd kan hypnose voor meer motivatie zorgen om te gaan bewegen. Een techniek die dan gebruikt kan worden is het visualiseren van het bewegen en hoe goed dat voelt. De mentale beloning voelen nog voordat je het gedaan hebt als het ware.
Dat zorgt ervoor dat mensen meer gaan anticiperen op de goede gevoelens die ze krijgen van beweging[3]. Dat zorgt ervoor dat het makkelijker is om daadwerkelijk 3 keer per week naar de sportschool te gaan of lid te worden van de plaatselijke voetbalvereniging.
Dieet veranderen
Soms moeten mensen ook hun dieet veranderen, of ze willen dit zelf.
Jonge ouders willen bijvoorbeeld gezonder gaan eten om het goede voorbeeld te geven.
Andere mensen krijgen van hun dokter te horen dat ze gezonder moeten eten om bepaalde problemen te verhelpen.
Uit Maleisisch onderzoek (modern land) blijkt dat 3 sessies hypnotherapie voldoende zijn om de levensstijl met betrekking tot voeding te veranderen. In 3 maanden verloren mensen die hypnotherapie hadden gehad ook meer gewicht dan mensen die alleen meer hadden geleerd over gezonde voeding.
Mensen die daarnaast ook vaak zelfhypnose uitoefenden verloren nog meer gewicht.
Dit laat zien dat hypnose je ook helpt om gezonde keuzes te maken met betrekking tot voeding.
Dus, hypnose werkt, maar hoe werkt het dan precies?
Waarom achterhalen in het voorgesprek
Het waarom achterhalen gaat eigenlijk over 2 dingen. Waarom is je levensstijl nu zoals hij is en waarom wil je de levensstijl veranderen?
De eerste vindt een oorzaak voor de slechte levensstijl.
De tweede helpt om motivatie voor het veranderen van de levensstijl te vinden.
Deze twee dingen achterhalen doet een hypnotherapeut niet alleen in het voorgesprek, maar ook tijdens de therapie.
Het voorgesprek is er vooral om rapport op te bouwen met de cliënt, zodat deze genoeg vertrouwen heeft om zich door de therapeut te laten hypnotiseren.
Daarnaast is dit een manier om even lekker leeg te lopen over overdenkingen en wat iemand wil in zijn of haar leven.
Dit geeft een hypnotherapeut handvatten die hij kan gebruiken tijdens de daadwerkelijke therapie.
Na het voorgesprek kan een therapeut alles dubbelchecken tijdens de therapie.
Oorzaak slechte levensstijl achterhalen
Iemand kan om allerlei redenen een ongezonde levensstijl hebben. Het kan zijn aangeleerd door de ouders, het kan een coping mechanisme zijn bij negatieve emoties, of er is iets in iemands leven gebeurt waardoor de motivatie om gezond te doen helemaal is verdwenen.
Iedereen is uniek en daarom is er niet 1 duidelijke reden voor iedereen aan te wijzen.
Gelukkig helpt de regressietechniek om de oorzaak van gedrag te achterhalen. Gedrag is namelijk het gevolg van overtuigingen, gedachten en emoties. Als je als hypnotherapeut de basisovertuiging kunt vinden die zorgt voor een ongezonde levensstijl, dan helpt dit al ontzettend.
Je hoeft dan immers alleen die overtuiging te veranderen.
Met de regressietechniek zoek je zo’n belemmerende overtuiging op. Vaak geeft een hypnotherapeut de suggestie om terug te gaan naar het eerste moment waarop ongezonde voeding een oplossing was voor iets. Of waarop een bepaald gevoel ontstond die de persoon blokkeerde om een gezonde keuze te maken.
Dit moment kan dan onderzocht worden. Wat gebeurde er toen? Wie waren erbij? Waar was iemand? Hoe voelde die persoon zich?
Deze informatie gebruik je om te achterhalen wat er mis is gegaan.
Vervolgens zijn er meerdere manieren om de belemmerende overtuiging te “repareren”[4] naar een overtuiging die het mensen makkelijker maakt om gezonde keuzes te maken.
Nieuwe gedrag “installeren”
Vervolgens moet er dus nieuw gezond gedrag geïnstalleerd worden. Dan kun je teruggaan naar het waarom die motiverend werkt.
Ouders vinden het bijvoorbeeld belangrijk om het goede voorbeeld te geven aan hun kind. Gezonde keuzes maken, zodat hun kinderen dit gedrag motiveren.
Maar ook gezonde keuzes maken, zodat ze zoveel mogelijk energie hebben om er voor hun kind te zijn.
Daarbij hebben ouders een bepaald beeld. Hoe ziet die toekomst van hun met hun kind er dan uit?
Met de progressietechniek, of de droom, een gevorderde techniek die in het derde deel van onze opleiding aan bod komt (of in de derde opleiding).
Een therapeut helpt iemand dan om zich voor te stellen hoe hun leven eruit ziet als dit ideale beeld met de nieuwe levensstijl geslaagd is. Iemand is dan bijvoorbeeld eindelijk slank, voelt zich goed, kan goed samenspelen met zijn of haar kinderen, enz.
Vervolgens wordt de weg naar dit ideaalbeeld toe gezien, maar niet vanuit het moment van de therapie naar de opname, maar vanuit het ideaalpunt naar nu. Elke keer een stapje terug.
Dit kan interessante inzichten bieden en zoals gezegd is een goed doel ook goed voor de motivatie.
Omgang met triggers veranderen
Er zijn voor veel mensen momenten of situaties waardoor ze opeens stoppen met bewegen of opeens heel veel gaan snaaien.
Dit soort situaties worden ook wel triggers genoemd.
Het is belangrijk om mensen een duidelijk alternatief te bieden voor dat soort momenten om toch gezonde keuzes te maken en gemotiveerd te blijven om te blijven bewegen (of om boeken te blijven lezen, of tijd vrij te blijven maken voor hun gezin).
Ook dan kunnen visualisaties een rol spelen. Zo kan een therapeut aan de huidige reactie een negatief gevoel koppelen en een positief gevoel koppelen aan het gewenste gedrag.
Vervolgens kan dit gevisualiseerd worden en met elkaar afgewisseld totdat het onderbewuste als vanzelfsprekend voor het nieuwe gezonde gedrag kiest.
Op die manier heb ik een vrouw geholpen om te stoppen met koekjes snaaien elke keer als ze de keuken in liep. In plaats daarvan ging ze nu elke keer even met de bezem door de keuken. Hierdoor was ze slanker geworden en haar keukenvloer was nog nooit zo schoon!
Geweldig toch?
Post-hypnotische suggesties
Aan het einde van een sessie geeft een hypnotherapeut vaak ook post-hypnotische suggesties mee. Dit betekent dat mensen een suggestie krijgen die ook doorwerkt na de therapie.
Zoals “Je zult over een paar weken merken, dat alles eigenlijk heel goed gaat. Dat je lekker actief bent, dat je kunt genieten van een appel, dat je het leuk vindt om gezonde snacks te maken en dat je je simpelweg goed voelt als je regelmatig beweegt. Hierdoor is een gezonde levensstijl vasthouden eigenlijk super makkelijk.”
Dit is slechts een voorbeeld, afhankelijk van de problemen die iemand heeft met een gezonde levensstijl kan het ook een hele andere suggestie zijn. Bijvoorbeeld over hoe lekker gezonde groente is, als dat voor de hypnotherapie nog niet het geval was.
Zelfhypnose
Ook kan een hypnotherapeut huiswerk meegeven in de vorm van zelfhypnose. Er kan een op maat gemaakte audio-opname worden meegegeven die mensen helpt om de focus op hun doel te houden, en om de positieve veranderingen in hun leven vast te blijven houden.
Hypnose leren
Wil jij andere mensen (of jezelf) helpen om een gezonde levensstijl te hebben? Dan is kennis van hypnose ontzettend handig. Je kunt dit gebruiken tijdens coaching of zelfs helemaal voor de titel hypnotherapeut gaan.
Kom eens naar de gratis online masterclass voor een gratis kennismaking.
Of doe mee aan een van onze evenementen, of schrijf je juist direct in voor onze opleidingen.
Klik hier voor onze opleidingen.
Heb je een vraag over de opleiding? Plan hier een 1-op-1 call.
Bronnen: