Maatschappelijke positie verbeteren met hypnose
maatschappelijke positie
Persoonlijke Ontwikkeling
Edwin Selij
Persoonlijke Ontwikkeling
01/06/2024
6 min
0

Maatschappelijke positie verbeteren met hypnose

01/06/2024
6 min
0

Je maatschappelijke positie kun je zien als je sociale status. Voor sommige mensen zelfs je sociaal economische status, maar het gaat vooral over wat je doet in je omgeving en voor de maatschappij. Die verbeteren kan allerlei leuke voordelen voor je hebben, zoals meer kansen voor je eigen leven en het helpen van de levens van anderen. 

Wat is je maatschappelijke positie?

Je maatschappelijke positie hangt van allerlei factoren af, zoals je opleiding, werk, eventueel vrijwilligerswerk, je sociale omgeving en je culturele achtergrond. Je maatschappelijke positie verbeteren kan dus eigenlijk ook op allerlei factoren slaan. 

Het hangt namelijk af van je persoonlijke doelen en hoe de samenleving is.

Er zijn een aantal facetten die je kunt aanpakken voor het veranderen van je maatschappelijke positie.

  1. Je onderwijs en ontwikkeling.
  2. Je sociaal en zakelijke netwerk.
  3. Je professionele ervaring.
  4. Je persoonlijke ontwikkeling.
  5. Je maatschappelijke betrokkenheid.

De voordelen van een goede maatschappelijke positie

Het voordeel van een goede maatschappelijke positie kan uit meerdere zaken bestaan, zoals het hebben van financiële zekerheid, werktevredenheid, erkenning en sociale status. Dit alles kan ervoor zorgen dat je leven stabieler voelt en dat je iets hebt om op terug te vallen als de tijden eventjes iets minder goed zijn. 

Als de hiërarchie duidelijk is, is het hebben van een hoge maatschappelijke positie ook goed tegen stress. Is er een minder duidelijke hiërarchie? Dan helpt de maatschappelijke positie niet tegen stress[1]

Hoe verbeter je je maatschappelijke positie?

Om je maatschappelijke positie te verbeteren kun je dus allerlei dingen doen. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van opleidingen om je kennis te verbeteren en daarmee je kansen op een goedbetaalde baan te vergroten. 

Daarnaast kan je ook netwerken om je sociale (of zakelijke) kring te vergroten. Nieuwe relaties opbouwen kan ook allerlei leuke voordelen hebben. Of je wordt uitgenodigd op meer feestjes, of je krijgt meer zakelijke kansen omdat meer mensen die je van die kansen kunnen voorzien je kennen. 

Je professionele ervaring en successen die je bereikt met je werk verbeteren vaak ook je maatschappelijke positie, omdat je mensen kunt wijzen op je succes. 

Als het gaat om persoonlijke ontwikkeling kun je denken aan leiderschapsvaardigheden, je communicatie en jezelf managen. Deze vaardigheden komen van pas tijdens het samenwerken met andere mensen.

Je maatschappelijke betrokkenheid gaat bijvoorbeeld over het doen van vrijwilligerswerk, een rol hebben in belangenorganisaties of zelfs in de politiek. 

Je kunt het zo groot en klein maken als je wilt. Het helpen van je buurtgenoten als die dat even nodig hebben of bijvoorbeeld het mantelzorgen voor iemand om wie je geeft, is ook iets wat iets doet met je maatschappelijke positie. 

Hoe helpt hypnose hiermee?

Om stappen te zetten om je maatschappelijke positie te verbeteren heb je vaak ten minste lef nodig. Het lef om aan een opleiding te beginnen. Het vertrouwen dat je kunt netwerken om handige connecties te maken. De wilskracht om zakelijke projecten tot het einde af te ronden. De motivatie om je communicatie en andere samenwerkingskwaliteiten te verbeteren, en de wil om mensen te vertrouwen. De compassie om maatschappelijk betrokken te zijn.

Dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Allerlei overtuigingen kunnen ervoor zorgen dat je het niet aandurft om bepaalde stappen te zetten. Het veranderen van die overtuigingen is waar hypnotherapie mee kan helpen.

Verbeteren zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen ligt vaak aan de basis van ontwikkeling en je kunnen focussen op iets, omdat je er dan eerder van uitgaat dat het je wel gaat lukken. Daarom is bij studenten onderzocht of hypnose helpt om het zelfvertrouwen te verbeteren. Dit bleek het geval[2] en dat is weer handig voor andere zaken.

In ieder geval kan dit je al helpen om het zelfvertrouwen te hebben om te beginnen aan een nieuwe studie. Om een “hogere” nieuwe studie te beginnen als je daar al genoeg andere punten voor hebt gehaald. 

In een ander onderzoek waarbij competitiedrang bij studenten werd aangewakkerd door hypnotherapie, kwam ook naar voren dat dit hielp om de leerprestaties van studenten te verbeteren[3].

Dit soort kleine trucjes kan al veel doen, maar hypnose helpt ook met grotere veranderingen in de gedachtegang. 

Als het gaat om zelfvertrouwen met studeren kunnen overtuigingen over hoe slim je bent en over hoe belangrijk je intelligentie is om iets nieuws te leren je helpen of belemmeren. 

Het is dan vooral handig als je een groeimindset hebt. Hierdoor krijg je meer de overtuiging dat alles uit te vogelen is en dat wat je bereikt in het leven niet afhankelijk is van je intelligentie of iets wat je gewoon wel of niet lukt. Door je eigen inzet en door jezelf tijd te geven kun je dan juist meer te leren. 

Verbeteren zelfwaardering

Je zelfwaardering is ook belangrijk voor het beginnen aan een nieuwe opleiding of voor het netwerken, of zelfs het beginnen aan professionele projecten. Want je moet het jezelf wel waard vinden. 

Kennis van hypnose alleen al kan veel doen voor je zelfvertrouwen, zelfwaardering, je motivatie om problemen op te lossen en je persoonlijke ontwikkeling[4].

Het interessante aan zelfwaardering is dat dit vaak samenhangt met je sociale status, maar hoe je hier tegenaan kijkt is niet voor iedereen hetzelfde[5]. Dat betekent dat het ook afhangt van je overtuigingen over status, het belang hiervan en wat voor jou persoonlijk ervoor zorgt dat iemand wel of geen status heeft.

Met deze overtuigingen kun je met hypnotherapie veel doen, zodat je ze transformeert naar overtuigingen die je helpen om jezelf meer te waarderen. 

Verbetering motivatie

Soms kan je al wat stappen gezet hebben om je maatschappelijke status te veranderen, maar kan je motivatie kwijtraken. In dat geval kan hypnotherapie je ook helpen om je te herinneren waarom je deze reis naar een andere maatschappelijke positie bent begonnen.

Waarom je een moeilijk project bent begonnen, zodat dit bijdraagt aan de successen in je leven.

Onderzoek bij leerlingen die vier hypnotherapiesessies kregen laat zien dat hun motivatie om te leren hierdoor verbeterde[6]. Dit soort sessies kunnen je ook helpen met je motivatie voor langdurige zakelijke projecten.

Sociale angsten overwinnen

Netwerken en mensen helpen is beide een sociale activiteit, maar als je last hebt van sociale angsten is het lastig om dit te doen. Als deze angst je belemmert, mis je toch een paar strategieën waarmee je jouw maatschappelijke status kunt verbeteren. 

Het overwinnen van sociale angsten is goed mogelijk met hypnotherapie. Vooral als hypnotherapie gecombineerd wordt met NLP (Neuro linguïstisch programmeren), kan dit veel voor mensen doen. In een casestudy komt zelfs naar voren dat het beter werkt dan medicatie tegen sociale angsten, daarbij heeft hypnose en NLP geen bijwerkingen[7].

Bij NLP-technieken kun je denken aan het ankeren van goede gevoelens of zelfvertrouwen. Dit gevoel wordt dan gekoppeld aan een kleine beweging. Die beweging kun je dan gebruiken in sociale situaties, om een gevoel van rust en zelfvertrouwen op te wekken als je merkt dat je dat nodig hebt.

Hierdoor kan het netwerken of het helpen van andere mensen een stuk eenvoudiger voor je worden. 

Compassie verbeteren

Andere mensen helpen is vaak ook een goede manier om je maatschappelijke status te verbeteren. Het zijn vaak mensen die jarenlang vrijwilligerswerk hebben gedaan die opeens een bloemetje krijgen van een burgemeester of die zelfs genomineerd worden voor een strikje van de koning.

Maar om andere mensen te helpen heb je wel een gevoel van compassie met je medemens nodig. 

Voor mensen die in de zorg werken is compassie bijna vanzelfsprekend, maar door de hoge werkdruk kan compassievermoeidheid ontstaan. In dat soort gevallen kan hypnotherapie helpen om alsnog die compassie te voelen voor je medemens en dat is ook iets wat mensen kunnen gebruiken die buiten hun werk om mensen willen helpen.

Met zelfhypnose kan je namelijk het zorgen voor jezelf, het stellen van grenzen, het verbeteren van innerlijke kracht en veerkracht vergroten en dat is goed om compassie met je medemens te houden. Daarbij kan hypnotherapie je overtuigingen over compassie veranderen[8].

Afhankelijk van je opvoeding kun je bijvoorbeeld denken dat iedereen zichzelf maar moet redden, maar we moeten alles toch met zijn allen doen. Iedereen heeft wel eens hulp nodig. Als je je dan kunt bedenken dat je krijgt wat je geeft, zorgt dit ervoor dat het helpen van je medemens de normaalste zaak van de wereld is.

Dit is ook een manier om je maatschappelijke positie te verbeteren. 

Je maatschappelijke status verbeteren is dus iets wat handig kan zijn voor stabiliteit in je leven en om minder last te hebben van stress. Er zijn meerdere manieren om je maatschappelijke status te verbeteren, zoals door nieuwe kennis op te doen, carrière successen te behalen, je persoonlijk te ontwikkelen, en door maatschappelijk betrokken te zijn. 

Om stappen te zetten op de maatschappelijke ladder is vaak een vorm van zelfvertrouwen, zelfwaardering en compassie nodig. Dit is allemaal te stimuleren met hypnose.

Daarbij kan hypnotherapie ook gebruikt worden om angsten te overwinnen die je nu beletten om iets aan je maatschappelijke positie te doen. 

Wil je weten hoe hypnose je daarmee kan helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen. Ideaal als jij jezelf of juist andere mensen wilt helpen. 

Daarnaast hebben we ook veel online producten die je helpen met je persoonlijke ontwikkeling. Klik hier voor de online producten.

 

Bronnen:

Reacties
Categorieën