Over je ex heen komen: Wat te doen
Over je ex heen komen: Wat te doen
08 december 2019 
in Stress
6 min. leestijd

Over je ex heen komen: Wat te doen

Een relatie die om wat voor reden dan ook uitgaat is altijd pijnlijk voor beide partijen. Afhankelijk van of jij de relatie verbroken hebt of verlaten bent kan je minder of meer moeite hebben met het verwerken van je liefdesverdriet. Over je ex heen komen kan een tijdje duren en soms wil je gewoon dat het wat sneller gaat. Wat kun je dan doen? Daar ga ik in dit blog op in.

Over je ex heen komen

Wanneer een relatie verbroken is heeft dit effect op hoe je je voelt. Ergens heb je op de een of andere manier gefaald. Een relatie zorgt ervoor dat je leven meer betekenis heeft en wanneer die relatie wegvalt kan dat heel lastig te verkroppen zijn, was het dan allemaal voor niets?

Je kunt lang blijven dagdromen over je ex en wat had kunnen zijn, maar dat maakt je uiteindelijk alleen maar verdrietig.

Het is belangrijk om liefdesverdriet goed te verwerken, vooral als je nog jong bent. Een verbroken relatie als jongvolwassene kan namelijk zorgen voor zelfmoord(neigingen) en een eerste depressieve episode triggeren[1].

Een verbroken relatie kan ook voor de volgende zaken zorgen:

Dit is met name het geval wanneer je gedumpt wordt of wanneer je langdurige relatie verbroken is. Vooral in de eerste maanden nadat de relatie verbroken is kun je hiervan last hebben, daarna wordt het geleidelijk steeds minder[3].

Over je ex heen komen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om over je ex heen te komen. Zo kun je bij vrienden en familie terecht om over je emoties te praten en steun te krijgen. Sociale steun geeft je bijvoorbeeld het gevoel dat je goed genoeg bent en wordt geaccepteerd zoals je bent. Daarnaast kun je tips uit je omgeving krijgen over hoe je op een gezonde manier omgaat met “the breakup”. Je kunt hier ook financiële steun van krijgen en gewoon dat je wat met andere mensen onderneemt om je tijd door te komen.

Wanneer dit geen optie voor je is kan je dit ook doen bij een life-coach, hypnotherapeut of psycholoog.

Daarnaast kun je ook je emoties uiten, door bijvoorbeeld kunst te maken. Dit kan muziek zijn, dansen, een schilderij, een beeldhouwwerk. Wat dan ook wat je helpt om de emotie niet in je op te kroppen maar los te laten. Wanneer je de emotie namelijk opkropt kan dit zorgen voor extra stress in je lichaam, daarvan kun je weer ziek worden[4].

Het uiten van emoties kan bijvoorbeeld verbeterd worden met cognitieve gedragstherapie. Het leuke aan deze therapievorm is dat die ook uitgevoerd kan worden in combinatie met hypnose, waardoor je vaak sneller resultaat boekt.

Als derde optie kun je ook nog duidelijk opschrijven wat er nu gebeurd is wat tot het verbreken van de relatie heeft geleid. Dit is een techniek die vooral handig is wanneer een relatie is gestopt door het overlijden van je partner, een scheiding of wanneer een langdurige relatie verbroken is.

Je schrijft bijvoorbeeld op wat er is gebeurd met de relatie en daarbij maak je gebruik van oorzaak-gevolg-woorden, zoals: Daarom, doordat, en toen.

Daarnaast zijn ook inzicht-woorden van belang om te gebruiken wanneer je dit allemaal opschrijft, zoals: Nu begrijp ik, realiseren.

Dit helpt je om over je ex heen te komen en om je meer het gevoel van controle over de verbroken relatie te geven[5].

Overtuigingen die je niet helpen loslaten

Wanneer je relatie verbroken is kun je dus last krijgen van angsten. Bijvoorbeeld de angst of je het leven wel aan kunt in je eentje. De angst of je nog wel aantrekkelijk bent voor het andere geslacht. Er kunnen allerlei angsten getriggerd worden wanneer je jouw partner kwijt bent.

Die angsten komen vaak voort uit oude emotionele bagage die je met je meeneemt. Door die emotionele bagage los te laten kun je vaak veel eenvoudiger je angsten overwinnen.

Hypnose helpt je met het loslaten van oude emotionele bagage met bijvoorbeeld regressie. Angsten komen namelijk voort uit je overtuigingen over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin hoort te functioneren.

Die overtuigingen hoeven echter niet logisch te zijn, omdat je overtuigingen vaak gevormd worden in je jeugd. En als kind weet je echt niet altijd hoe alles werkt en wat er nu precies gebeurt en aan de hand is.

Met regressie brengt de hypnotiseur je eerst onder hypnose. Vervolgens krijg je de suggestie om terug te gaan naar het eerste moment wat je emotionele bagage heeft gegeven. Omdat je in hypnose bent zal zich gelijk een gedachte of herinnering aan je opdringen en dat is dan vaak het moment wat voor een overtuiging heeft gezorgd.

Vervolgens zal de hypnotiseur je helpen met suggesties om het moment nu te interpreteren met je volwassen kennis. Hierdoor kan je overtuiging vrij snel veranderen en laat je veel emotionele bagage los en is het eenvoudiger om je angsten te overwinnen in plaats van ervan weg te vluchten.

Angsten overwinnen

Daarnaast kun je ook een directere aanpak gebruiken om angsten te overwinnen. Je gaat hiervoor de angst visualiseren als een ding. Je geeft je angst een vorm. Houd het bij 1 angst per keer.

Wanneer de angst een vorm heeft gekregen kun je visualiseren dat je ergens zit met je angst. De angst (hoe je die gevisualiseerd hebt) kun je ook een kleur geven of een naam. Hoe voelt je angst? Heeft je angst een vorm, een persoonlijkheid, een bepaald gevoel? Is je angst stiekem een pestkop? Als je je angst zou kunnen aanraken, hoe voelt dat dan?

Als je angst de vorm heeft van een dier of monster is het goed om je te realiseren dat die getemd kunnen worden.

Denk nu eens aan hoe de angst zich voedt. In welke situaties de angst opeens “hallo” zegt.

Uiteindelijk heb jij namelijk de macht over je angst. Wanneer je even over je angst nadenkt, kun je je angst beter controleren.

Denk nu nog eens aan je angst en stel je voor dat je angst gewond is, pijn heeft en verzorgd moet worden.

Loop naar je angst toe en zie hem. Voel empathie en begrip voor je angst. Raak je angst aan en voel hoe hij is. Sla je armen om hem heen en geef het een knuffel. Voel echte liefde voor je angst. En laat die liefde zien met compassie en tederheid. Transformeer je angst naar iets moois en zachts.

Je kunt je angst ook temmen. Als je angst bijvoorbeeld een muur is kun je dwars door die muur heen lopen. Is het een boos monster, dan snijd je die in stukken met een zwaard. Is je angst een dier, transformeer je angst naar het meest schattige diertje dat je kunt knuffelen.

Doe dit net zo lang tot je je goed genoeg voelt om te praten met je angst of je angst te overwinnen.

Zo van het beeldscherm is dit vaak lastig, je kunt hiervoor dus ook naar een hypnotherapeut gaan.

Aan het eind zie je je angst weggaan en vier je de overwinning van je angst. Alles is goed en klopt in de wereld waarin je nu zit.

Deze oefening werkt goed om ook je mindset uit de negativiteit van het over je ex heen moeten komen te gaan naar een mindset van liefde voor de wereld en het leven.

Jij bent je eigen alternatief

Wanneer je er opeens alleen voorstaat is het belangrijk om je te realiseren dat je jouw levensdoelen ook heel goed zelf kunt behalen en je je ex daar niet per sé voor nodig hebt. Jij bent je eigen alternatief voor je ex.

Zelfliefde is hiervoor van belang. Dit kun je versterken met hypnotische affirmaties.

Dit is iets wat je thuis kunt oefenen met zelfhypnose. Een hypnotherapeut zal je eerst helpen met de affirmaties zodat je suggesties krijgt die passen bij de zelfliefde die je nodig hebt.

Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Ik ben lief en heb compassie”

“Ik geef veel om anderen.”

“Ik ben het waard om liefde te ontvangen.”

“Ik ben een liefdevolle partner.”

“Ik ben eerlijk en authentiek.”

Dit zijn slechts voorbeelden van suggesties. De hypnotherapeut zal afhankelijk van je overtuigingen en onzekerheden suggesties geven die op jouw situatie van toepassing zijn.

Daarbij ontvang je ook vaak een mp3 met een opname die je helpt om de zelfhypnose thuis te induceren om de effecten zo goed mogelijk te krijgen en dus sneller over je ex heen te komen.

Wil jij jezelf of andere mensen helpen over hun ex heen te komen met hypnose? Kom dan eens naar een hypnose playshop. Daarin leer je mensen in 1 dag te hypnotiseren. De playshops worden gegeven in Wormerveer en/of Zwolle.

Wil je direct aan de slag met technieken, zoals die hierboven beschreven zijn? Kom dan eens naar een seminar of schrijf je in voor de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. De opleidingen worden gegeven in Wormerveer en Zwolle of zijn online te volgen.

[1] https://www.semanticscholar.org/paper/Getting-over-you%3A-Contributions-of-attachment-for-Fagundes/c70833f67406cec65d8a4ed023025a22331ffe31

[2] https://mospace.umsystem.edu/xmlui/handle/10355/14192

[3] https://mospace.umsystem.edu/xmlui/bitstream/handle/10355/14192/research.pdf?sequence=2

[4] https://mospace.umsystem.edu/xmlui/bitstream/handle/10355/14192/research.pdf?sequence=2

[5] https://mospace.umsystem.edu/xmlui/bitstream/handle/10355/14192/research.pdf?sequence=2

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen