Prioriteiten: hou ze in de gaten, want het kan veranderen
19 april 2021 
6 min. leestijd

Prioriteiten: hou ze in de gaten, want het kan veranderen

Ik sprak eens een man die meer tijd met zijn vrouw wilde doorbrengen. Hij wilde hiervoor hoog in de Quote 500 komen te staan, zodat hij voldoende geld zou hebben om nooit meer te hoeven werken en dan kon hij meer tijd met zijn vrouw doorbrengen.

Je zou kunnen zeggen dat dit een goed verhaal is.

Dus ik zei: “Oké het is vrijdagavond. Je gaat naar huis. Je vrouw is daar, wat ga je dan doen?”

“Keihard werken natuurlijk”

Dat klinkt vreemd als tijd doorbrengen met je vrouw je prioriteit is.

Wat zijn prioriteiten?

Om na te gaan hoe hij tot dit antwoord is gekomen kan het handig zijn om te weten wat prioriteiten precies zijn. Prioriteit betekent voorrang geven aan iets[1]. Je vindt dan iets op dat moment belangrijker dan wat anders.

Je moet een keuze maken over wat je bijvoorbeeld met je tijd gaat doen en deze man vond het op dat moment een goed idee om vrijdagavond te gaan werken. Werk heeft op dat moment voorrang op tijd met zijn vrouw doorbrengen.

Prioriteiten hangen af van je verhaal

Dat was interessant. Hij had een heel duidelijk verhaal wat hij zichzelf vertelde over tijd. Om meer tijd met zijn vrouw door te brengen ging hij minder tijd met zijn vrouw doorbrengen.

Meer mensen vertellen zichzelf een vergelijkbaar verhaal met betrekking tot het pensioen. Het idee is dat je wanneer je met pensioen gaat je de vrijheid hebt in tijd. Die tijd ruil je nu als het ware in terwijl je werkt, met het idee dat je dan na je pensioen een mooie tijd hebt.

Maar we kennen allemaal van die verhalen dat mensen dan fysiek en mentaal minder worden. Dat ze in een gat vallen en dat dat pensioen helemaal niet zo mooi is. Vooral in gedachten was het mooi, toen ze het besloten.

Dit is heel interessant en dit verhaal dat je jezelf vertelt komt ook aan bod tijdens de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland.

Voor mij draait heel veel van mijn verhaal om vrijheid. Daarom heb ik Het HIN ook, want ik wilde vrij zijn van mijn baas. Ook wil ik eigenlijk alleen de dingen doen die ik leuk vind.

Zo vind ik het verschrikkelijk om dingen te doen die ik niet leuk vind. Dus ik heb een bedrijf gecreëerd waardoor ik dingen doe die ik leuk vind.

Ik vind het leuk om met mensen te werken en om mensen te trainen. Helaas krijg je met een eigen bedrijf er ook zaken bij die ik niet leuk vind om te doen, zoals de administratie en de klantenservice. Dat is toch een hele andere tak van sport dan iemand een-op-een helpen.

Op gegeven moment vond ik zelfs het een-op-een werken niet meer zo leuk. Nu wel weer. Maar daar zat een dip in. Als je dat elke dag doet met drie sessies en ik deed de opleiding er in het weekend bij. Dus ik had geen vrije tijd meer en de sessies begon ik minder leuk te vinden. Dus eigenlijk was vrijheid en doen wat ik leuk vind niet meer helemaal wat ik deed.

Dan ben ik heel rigoureus en toen heb ik de sessies geschrapt. Daar ben ik wel makkelijk in, dus om mijn agenda leeg te trekken.

In plusminus 2014 besloot ik me vooral te focussen op de opleiding. Op een gegeven moment werd dat ook te veel en ging mijn weekend weer weg. Dus toen moest ik daar ook gaan schrappen.

Dus je vindt iets leuks, dan ga je je daarop richten en op een gegeven moment vind je het niet meer leuk. Maar kon ik dit van tevoren weten?

Nadenken over je prioriteiten

Je zou zeggen van niet, maar misschien had ik er gewoon niet goed over nagedacht.

Dus ik zat er weer over na te denken. Vrijheid was blijkbaar een bottleneck voor mij. Dus ik vroeg me af wat het verhaal voor mij nu was.

Nee zeggen vind ik bijvoorbeeld moeilijk. Maar als ik dan nee zeg, dan doe ik dat heel bot. Hierdoor hebben mensen vaak het idee dat ik wel makkelijk nee zeg, maar dat is dus niet zo. Ik breng het alleen niet tactisch.

Dat vind ik best lastig. Vooral wanneer ik dingen toch ook wel leuk vindt.

Als iemand voorstelt om naar iets leuks te gaan. Dan zeg ik snel ja op een idee wat ik toen leuk vond, maar wat op dat moment opeens niet meer leuk is.

Daarbij wil ik mensen ook niet teleurstellen. Mensen wil ik niet kwijtraken, kwetsen of teleurstellen. In mijn hoofd stel je mensen teleur als je “nee” zegt.

Iemand in de mastermind zei toen:  “Er is altijd iemand teleurgesteld.” Dat ben of jij of iemand anders in de masterclass. Je bent namelijk of zelf teleurgesteld of de ander is teleurgesteld. Dus wie wil je teleurstellen?

Daarover ging ik ook nadenken. Dan krijg je een interessant verhaal dat je vrijheid wilt en alleen maar leuke dingen wilt doen. Dat laatste zorgt ervoor dat er geen vrijheid meer is.

Want de leuke dingen die je gaat doen zorgen voor afspraken en dan was ik niet meer vrij.

Voor mij was dit geen handige strategie. Hierdoor heb ik zelfs drie keer op het punt gezeten dat ik er helemaal mee wilde stoppen of zelfs tegen een burn-out aanliep.

Let op je taalgebruik met betrekking tot je prioriteiten

Het interessante is dat ik met het woord “alleen maar leuke dingen” ook echt alleen maar leuke dingen deed. Mijn agenda zat helemaal vol, omdat er geen ruimte was voor andere dingen, zoals ontspanning.

Dit had ik niet door. Pas tijdens de mastermind had ik door dat dit een paradox was, net als de man aan het begin van dit blog. Het klinkt heel logisch, maar de persoon die er middenin zit die ziet het niet.

De leuke dingen worden opeens een blok aan je been als je dan opeens geen vrijheid meer hebt. Maar goed, dit is mijn verhaal. Misschien is het voor jou heel anders.

Iedereen zit immers anders in elkaar.

Toch zou ik goed nadenken of je eigen verhaal nog wel klopt.

Vroeger klopte het misschien perfect, maar nu vijf of tien jaar later kan het anders zijn. Dus denk erover na wat je nu belangrijk vindt.

Ik weet mijn hiërarchie van wat ik waardevol vind:

  • Liefde
  • Vrijheid
  • Plezier
  • Groei
  • Verbinding

Nu kickte het in dat plezier vrijheid inpikte, terwijl ik vrijheid belangrijker vind dan plezier.

Ik leverde vrijheid in voor meer plezier en daardoor ging het plezierige eraf en dan heb ik het beide niet meer.

Alleen ik wist de sleutel om dit op te lossen niet te vinden of wat nu het probleem was.

Sterker nog, de podcasts die ik opneem helpen me ook om tot inzichten te komen. Zoals waar ben ik mee bezig als ik plezier meer gebruik dan vrijheid? Blijkbaar moet ik nadenken over wat ik belangrijker vind. Want ik weet het wel, maar doe ik het ook?

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/4267241-wat-is-het-verhaal-dat-jij-jezelf-vertelt

Je prioriteiten bepalen

Zoals je ziet kunnen omgevingen en zaken die je al bereikt hebt invloed hebben op de prioriteiten die je stelt en of je echt gelukkig wordt van de prioriteiten die je hebt gesteld.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat hedonistische prioriteiten, zoals alleen doen waar je gelukkig van wordt, inderdaad zorgen voor een groter gevoel van welzijn en dat prioriteiten voor een groter gevoel van veiligheid en zaken in je hand hebben (door een beetje macht) vaak minder invloed hebben. Deze uitkomst hangt wel af van het land waarin je leeft. Vooral als je iets kunt bereiken, of jezelf kunt ontwikkelen, is dit iets wat goed is voor je welzijn in minder ontwikkelde landen. Terwijl je in meer ontwikkelde landen hierdoor niet per se een beter gevoel van welzijn bereikt[2].

Dit kan komen doordat je dan bijvoorbeeld een burn-out krijgt, iets waar ik ook voor moest opletten.

Prioriteiten bewaken

Als je weet wat je prioriteiten zijn is het belangrijk om ze te bewaken. Je kunt af en toe even nadenken of het rijtje prioriteiten nog in de goede volgorde staat. Daarnaast is het ook belangrijk om ze te bewaken tegen externe invloeden.

Dit betekent vaak dat je “nee” moet zeggen.

Als je het lastig vindt om te bepalen wat je prioriteiten zijn, omdat je het bijvoorbeeld lastig vindt om nee te zeggen, kan hypnose je helpen om ze te achterhalen.

Dit kan bijvoorbeeld door onder hypnose een socratisch gesprek te voeren. Dit is een soort vraaggesprek waardoor je jouw diepste overtuigingen kunt achterhalen en kunt zien of ze ergens op gebaseerd zijn.

Vervolgens heb je beginpunten die je kunnen helpen om je kijk op je prioriteiten – en waarom het belangrijk is om jouw prioriteiten te bewaken – te veranderen en voor jezelf sterker te maken.

Dit maakt het een stuk eenvoudiger om jouw prioriteiten te bewaken.

Er zijn allerlei technieken mogelijk, zoals een socratisch gesprek. Daarnaast kan soms een eenvoudige swish techniek al het gewenste resultaat hebben, maar soms is ook iets diepzinnigere therapie nodig zoals met regressie.

Wil je weten hoe dit precies werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen om jezelf of anderen te helpen.

 

Bronnen:

[1] https://www.encyclo.nl/begrip/prioriteit

[2] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0022022113504621

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen