Spierpijn: Hoe hypnose helpt tegen allerlei soorten spierpijn
24 februari 2025 
6 min. leestijd

Spierpijn: Hoe hypnose helpt tegen allerlei soorten spierpijn

Als crossfitter weet ik als geen ander hoe pijnlijk spierpijn kan zijn, maar waarom krijgen we spierpijn, welke andere oorzaken dan sport zijn hiervoor aan te wijzen en kun je er iets tegen doen? In dit blogartikel lees je meer over spierpijn, oorzaken, oplossingen en hoe hypnose helpt.

Spierpijn na sporten

Is het je wel eens opgevallen dat je niet altijd direct na het sporten spierpijn krijgt, maar dat je de dag erna of zelfs op dag 2[1] opeens vergaat van de spierpijn? Hoe zit dat nu?

Als je harder traint dan normaal beschadigt dit je spieren en in de tijd na de training maakt je lichaam dan meer vrije radicalen aan dan anders. Dit zijn moleculen die als het ware zoeken naar een ander molecuul waar ze mee in verbinding willen komen.

Dit kunnen goede en slechte verbindingen zijn.

Vrije radicalen heb je gedurende de dag sowieso mee te maken, omdat dit ook stofjes in de lucht zijn en dergelijke. Dit is waarom vitamine C belangrijk is, omdat dit schadelijke vrije radicalen kan neutraliseren door er een verbinding mee aan te gaan.

Maar de vrije radicalen geven dus ook signalen aan je spieren dat er bepaalde processen in actie worden gezet om je spieren weer op te bouwen. Dat is wat er na een aantal uur zo pijnlijk kan zijn na het sporten.

Het grappige is dat vitamine C supplementen doordat ze zo goed werken tegen vrije radicalen herstel van de spieren gek genoeg in de weg kan staan[2].

Spierpijn bij ouderen

Als je ouder (65+) bent krijg je sneller last van spierpijn doordat je spierkracht afneemt en je vaker een zittende levensstijl krijgt. Wanneer je dan eens beweegt, zorgt dit voor meer pijn dan wanneer je jonger bent, omdat je spieren relatief harder moeten werken.

Risicofactoren voor spierpijn

Naast ouder zijn en kei hard trainen zijn er ook andere factoren die bijdragen aan sneller last krijgen van spierpijn, namelijk:

  1. Roken
  2. Zittende levensstijl
  3. Weinig sociale contacten
  4. Slapeloosheid of andere slaapproblemen
  5. Angsten
  6. Depressie
  7. Lichamelijk werk
  8. Recent geëmigreerd zijn
  9. Gescheiden of weduwnaar zijn
  10. In ontwikkeld gebied wonen (maar kan ook doordat daar beter gemeten kan worden)
  11. Sociaal economisch minder goed af zijn[3].

Altijd spierpijn/ chronische spierpijn

Heb je altijd spierpijn? Dan kun je last hebben van chronische ontstekingen aan de spieren of fibromyalgie. Ga altijd naar een arts als je spierpijn niet automatisch overgaat.

Van mensen die vaak last hebben van spierpijn kan bijna de helft daar langdurige problemen door krijgen (bron 3). Iets wat veel negatieve invloed op het leven kan veroorzaken.

Meestal is chronische spierpijn somatisch, dat betekent dat het “tussen de oren” zit. Er gaat dan iets niet goed in de communicatie tussen je lichaam en je brein. Rugpijn is de meest voorkomende chronische spierpijn. Daarna kan nek- en schouderpijn ook een vorm zijn van chronische spierpijn. Dit komt vaak door spanning, maar fibromyalgie en reumatische pijn kan ook de oorzaak zijn voor chronische spierpijn.

Hoe ouder je bent, hoe groter de kans dat je last krijgt van chronische spierpijn.

Spierpijn na heupoperatie

Een heupoperatie is vaak nodig omdat de heupen versleten zijn. Hierdoor is er vaak ook al een langere periode van verminderde activiteit en dus verzwakte spieren. Na een heupvervangende operatie wordt het bewegen weer makkelijker, maar je voelt je niet direct alsof je herboren bent.

Het is normaal om nog 8 tot 12 weken na de heupoperatie last te hebben van pijn. Onderzoekers bevelen ook aan om oefeningen te doen die specifiek gericht zijn op het versterken van de spieren die met de heupen te maken hebben[4].

Een fysiotherapeut kan je hiermee helpen.

Hoe spierpijn verminderen

Onderzoekers geven aan dat paracetamol en iboprufen ook helpt (bron 3), maar dan loop je weer het risico dat je verslaafd raakt aan deze pijnstillers. Daar zullen je nieren en lever niet blij mee zijn.

Mensen denken dat een massage het beste is om spierpijn te verminderen, maar het interessante is dat je spieren opwarmen door “weer” te bewegen (al dan niet iets minder intensief) ook goed werkt om spierpijn te verminderen (bron 1). Bij bewegen merk je het effect wel pas na 20 minuten, terwijl een massage vrijwel direct het pijnverminderende effect heeft. Dit geldt vooral bij spierpijn door sporten.

Daarnaast kun je ook gebruikmaken van:

  1. Hotpacks.
  2. Stretchen.
  3. Kou therapie op de spieren met spierpijn.
  4. Warmte therapie op de plekken met spierpijn (zoals infrarood)(bron 3).

Paardenmiddel tegen spierpijn: hypnose

Een goed paardenmiddel tegen spierpijn is hypnotherapie. Zoals gezegd is spierpijn of logisch door de sport die je beoefend, komt het door ziekte, of het komt door spanningen (waardoor je rug, schouder en nekpijn krijgt) of het is somatisch. Dan zit het tussen de oren.

In al deze gevallen kan hypnose een rol spelen in de oplossing, omdat je met hypnotherapie de perceptie van pijn kunt veranderen. Het brein verwerkt pijn met hypnose namelijk op een andere manier.

Als je niet precies weet waar je spierpijn vandaan komt, laat het dan wel eerst onderzoeken door een arts. Als je bijvoorbeeld iets gescheurd hebt of iets dergelijks is het wel goed om dat te weten, voordat je met hypnose ervoor zorgt dat je pijn op een andere manier verwerkt.

Wanneer je chronische pijn hebt, zoals spierpijn, helpt hypnotherapie je om hier minder last van te hebben. Als de spierpijn invloed heeft op je bewegingen kan hypnotherapie er zelfs voor zorgen dat je weer meer kunt bewegen dan voor de hypnotherapie[5].

Dit wordt vaak gedaan door middel van oefeningen die je meer controle over de pijn geven. Zo kun je bijvoorbeeld een soort volume knop visualiseren waarmee je de pijn controleert. Met die knop kun je de pijn dan harder en zachter zetten.

Als je dit leest klinkt dit misschien ongelofelijk, maar daarom is hypnose en hypnotherapie ook iets wat je moet ervaren. Een hypnotherapeut oefent dit eerst met je, waarna je dit thuis met zelfhypnose weer kunt gebruiken.

Een andere manier waarop hypnotherapie helpt, is dus om je bewegingsvrijheid weer meer te normaliseren. Dat wordt bijvoorbeeld gedaan met suggesties tijdens bewegingen, zodat je je kunt voorstellen dat je in de toekomst de volledige beweging weer kan maken.

Dat is ideaal tijdens revalidatie, bijvoorbeeld na een operatie, of als je na `leg-day’ niet meer fatsoenlijk kunt lopen 😉.

Spierpijn door spanning, angst en depressie

Heb je chronische spierpijn doordat je de hele dag door allerlei emoties zo stijf als een plank bent? In dat geval helpt hypnotherapie doordat dit ook psychotherapie combineert[6].

De visualisaties die pijn verminderen zijn dan minder belangrijk. In plaats daarvan helpt hypnotherapie dan om te ontspannen en om de overtuigingen die voor de negatieve gevoelens en spanning zorgen te achterhalen en te veranderen.

Meestal zijn dit belemmerende overtuigingen, zoals de overtuiging dat je van alles “moet” doen. Dit moeten belemmert je ontspanning en zorgt ervoor dat je de hele tijd “aan” blijft staan. Problemen zoals angst, depressie en slapeloosheid ontstaan en daardoor ook spierpijn.

Vaak wordt de regressietechniek toegepast om belemmerende overtuigingen te repareren[7].

De techniek zorgt er in eerste instantie voor dat je de oorzaak van de belemmerende, of spanning en dus spierpijn gevende overtuiging vindt. Vervolgens hangt het van die gebeurtenis af hoe een hypnotherapeut je veder helpt.

Meestal zijn het gebeurtenissen in de kindertijd die ervoor zorgen dat je bepaalde overtuigingen hebt gekregen, maar als kind weet je niet alles. Daarom kan soms bewust terugdenken (met hulp van de hypnotherapeut) helpen om een onlogische overtuiging snel te vinden en weg te nemen.

Vervolgens wil je dat het gat in de overtuigingen wat dan ontstaat wordt opgevuld met helpende overtuigingen waardoor je met meer ontspanning door het leven gaat. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door bepaalde hypnotische suggesties te achterhalen, zoals:

“Ik mag om hulp vragen.”

“Ik mag mijn grenzen aangeven.”

“Ik mag rust nemen.”

“Ik mag eerst goed voor mezelf zorgen.”

“Ik ben waardig.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw problemen die voor spierpijn zorgen kan een hypnotherapeut andere suggesties geven die je verder helpen.

Ook zijn er nog tal van andere technieken waar een hypnotherapeut je mee kan helpen als je spierpijn hebt door spanning.

Hypnose technieken leren

Wil jij weten welke hypnose technieken er allemaal zijn en hoe je daar jezelf en andere mensen mee helpt? Kom eens naar de gratis masterclass voor een kennismaking.

Of schrijf je direct in voor een van onze evenementen en opleidingen. Daar ervaar je hypnose, ga je aan de slag met technieken en krijg je demonstraties die laten zien hoe snel hypnotherapie voor veranderingen bij mensen kunnen zorgen.

Meer weten?

Klik hier voor onze agenda.

Klik hier voor onze opleidingen.

Heb je een vraag over de opleiding? Plan hier een 1-op-1 gesprek.

PS: Wil jij iets doen aan de lange wachtlijsten in de GGZ? Steun onze petitie om hypnotherapie toe te staan in de geestelijke gezondheidszorg. Klik hier.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen