Vertrouwen op het universum of God
01 september 2021 
6 min. leestijd

Vertrouwen op het universum of God

Vertrouwen op God, of het op universum of op een hogere macht is lastiger gezegd dan gedaan. Het is in ieder geval het vertrouwen dat zaken voor jou goed zullen gaan. Je zult je prins(es) op het witte paard vinden. Je zult die droombaan vinden. Je zult je droomhuis vinden. Alles zal goedkomen en God of het universum gaat je hierin voorzien.

Vertrouwen in het behalen van je doelen

Alles wat je wilt zijn eigenlijk persoonlijke doelen en jij kan erop vertrouwen dat je die doelen haalt.

Maar hoe bepaal je jouw doelen nu en zijn die echt het beste voor je?

Doelen zijn vaak ego gedreven en dienen het hoogste doel niet, want je weet niet wat dat is.

Je wordt verleid om terug te gaan in een verhaal. Een verhaal van een marketeer of wat andere mensen je vertellen wat je moet willen bereiken.

Je wordt verleid met het aantal volgers, status, macht, lust, geld of vraatzucht. Veel zonden lokken je terug in een bepaald verhaal.

Dat verhaal weet waar jij gevoelig voor bent en dus komen “ze” steeds op de proppen met zaken.

Ik voelde dat ik weer bezig was met een bepaald verhaal, wat niet het mijne was. Niet echt.

Na een bepaalde les van een cursus wereld in wonderen was dat weer weg, want veel doelen zijn eigenlijk nep-doelen. Dat is natuurlijk niet erg.

Volgens “het verhaal” moet je je douchepuntje leegmaken als die verstopt zit. Maar als het verhaal jou gaat leiden in plaats van dat jij het gaat leiden of beïnvloeden? Wat dan?

Wanneer laat je je nu leiden door jezelf of het universum of iets dergelijks?

En als je het laat gaan, gaat alles vaak precies goed en werkt het zoals het werkt.

Dan is er ook vaak een deel mij dat zegt: “Nou klinkt mooi, maar dit kunnen we versnellen, dat kunnen we doen. Laten we de wet van aantrekkingskracht meer gebruiken.”

Misschien ken je dat wel, dat je toch iets wilt doen. We willen dat beïnvloeden wat als vanzelf gaat wanneer we het laten gaan.

Vaak kom je er alsnog achter dat het niet sneller gaat dan dat het gaat.

Dingen kunnen snel gebeuren als je het laat gebeuren, maar als je het wilt laten gebeuren kan het opeens wel een tijdje duren.

Ik vind het zo interessant dat hoe meer je met zaken bezig bent, hoe toevalliger zaken worden.

Ik weet ongeveer wel waar ik heenga of heen wil gaan, maar dan denk ik: “Ja dat kan ook nu.” Maar zo is het niet, want er zijn allemaal processen die eraan vooraf gaan.

Je kunt ook niet meteen lopen als je geboren wordt. Je moet je voorbereiden op de eerste stap.

Onderzoek laat zelfs zien dat voor het leren van nieuwe zaken het materiële en het immateriële van het universum een rol speelt in het bewustzijn van de mens. Zaken gaan zich dus aan je openbaren als jij een bepaalde richting opgaat met je gedachten[1].

Je moet als het ware vertrouwen op het proces.

Vertrouw erop dat het voor je gebeurt en niet tegen je.

Dat is in het moment moeilijk te zien, maar als je het durft aan te nemen, dan gaat het wel makkelijker.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/7452307-doelen-stellen-of-juist-open-stellen?t=0

Ondernemen en vertrouwen

Vertrouwen in het proces en niet vol spanning achter zaken aangaan kan ook in het ondernemen handig zijn. Als ondernemer kun je bijvoorbeeld veel hebben aan je netwerk en vertrouwen speelt in dit netwerk een belangrijke rol.

Vertrouwen is echter iets dat je moet verdienen en wat tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen[2]. Door normaal met elkaar om te blijven gaan en leuke interacties te hebben kun je dit opbouwen. Het is heel lastig om vertrouwen te forceren.

Veel ondernemers zijn bijvoorbeeld coaches of het coachen van mensen is op de een of andere manier een onderdeel van wat ze doen. Ook dan speelt vertrouwen een belangrijke rol.

Wat belangrijk is om dit vertrouwen op te bouwen is:

  • Het laten zien van je vaardigheden en integriteit.
  • Duidelijkheid over het proces en de te verwachten resultaten.
  • Laten zien dat je aardig bent en een band hebt met je(potentiële) klant[3].

Het is dus belangrijk om dit te laten zien, maar het kan een tijdje duren voordat dat het gewenste effect heeft. Je kunt de ander immers niet dwingen.

Vertrouwen in jezelf

Daarnaast mag je ook vertrouwen op jezelf. Dat wanneer de tijd rijp is jij ook de kansen ziet die er voor je zijn.

Soms kun je ook pech hebben en ziek worden of een ander probleem krijgen. Ook dan mag je vertrouwen op het proces. Je krijgt dan vaak hulp van experts en je omgeving en die geven je ook aan wanneer je het rustiger aan moet doen of juist helemaal los kunt gaan, als het bijvoorbeeld om iets fysieks gaat.

Het kan frustrerend zijn als je nog niet bent waar je was, maar door er vertrouwen in te hebben dat alles goed komt zorg je er ook voor dat je meer kunt genieten van het herstel in plaats van baalt dat je er nog niet bent[4].

Die positiviteit is ook handiger, al is het maar omdat je humeur dan beter is.

Wat kan helpen als je een doel hebt dat voor je gevoel nog ver weg is, is procesdoelen stellen[5].

Je kunt zeggen: “Ik ben blij als ik 1 miljoen euro verdien.” In plaats daarvan kun je ook zeggen: “Ik ben blij als ik berichten op social media heb gezet.” En zo kun je telkens verder gaan met je procesdoelen.

Of in plaats van “ik ben blij als ik X kilo weeg” zeg je: “Ik ben blij als ik gezond heb gegeten.”

Op deze manier help je ook je eigen zelfvertrouwen beter dan met doelen die van meer externe zaken afhangen en het kan je angst dat het toch niet goed komt verminderen.

Vertrouwen op het universum en geduld

Zoals je kon zien bij mijn eigen ervaringen wil ik graag bepaalde zaken sneller bereiken en dat is eigenlijk een gevoel van ongeduld. Als je niet kunt vertrouwen op het universum of op dat God een goed pad voor je heeft uitgestippeld kan dit komen doordat je iets heel graag heel snel wilt. Je bent wat ongeduldig.

Je kunt dus zaken leren en procesdoelen hebben in plaats van einddoelen om dat geduld wat te verminderen, maar wat als dat gejaagde ongeduldige gevoel toch nog blijft?

In dat geval kun je onderzoeken waarom je zo ongeduldig bent. Waarom moet alles in je leven snel gaan? Snel bij je komen? Hoezo heb je dat gevoel?

Dit gevoel hangt af van de overtuigingen die je hebt over de wereld en hoe jij daarin hoort te functioneren.

Deze overtuigingen ontstaan vaak als je heel jong bent, voor je zevende of achtste levensjaar. En over het algemeen dubbelchecken mensen hun overtuigingen over de wereld niet. Maar als je meer wilt vertrouwen op het universum of op God en je merkt dat dit niet lukt, dan kan het handig zijn om dit wel te doen.

Een manier om je overtuiging te dubbelchecken is door gewoon een goed gesprek te hebben met iemand anders en de logica van je overtuigingen te bepalen. Soms kan het al voldoende zijn als je erachter komt dat andere mensen heel anders denken over bepaalde zaken dan jij.

Maar soms is er meer nodig dan dat. In een dergelijk geval kun je met behulp van een hypnotherapeut regressie uitvoeren. Met regressie ga je in gedachten terug naar het moment waarop een bepaalde overtuiging is ontstaan. De hypnotherapeut helpt je om dat moment te vinden.

Vervolgens ga je in gedachten iets doen met dat moment. Je kunt hem opnieuw interpreteren. Door je bijvoorbeeld met je huidige kennis over het leven en waarom mensen doen wat ze doen je in te leven in de andere personen die invloed hadden op dat moment.

Dit kan al tot hele nieuwe inzichten leiden.

Soms kun je met je fantasie ook het moment veranderen. Zo kun je jouw volwassen zelf met je jongere zelf laten praten en meenemen naar de veilige plaats waar je nu bent.

Je kunt dan ook nieuwe overtuigingen meekrijgen in de vorm van affirmaties die je regelmatig kunt herhalen. Bijvoorbeeld als je thuis aan zelfhypnose doet.

Dit kan bijvoorbeeld zijn:

“Alles gebeurt met een reden om mijn leven op de lange termijn beter te maken.”

“Geduld is een schone zaak.”

“Ik vertrouw op het universum/God.”

“Ik zie kansen wanneer ik er klaar voor ben.”

“Alles komt precies op tijd.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen over vertrouwen op het universum kun je andere suggesties of affirmaties meekrijgen om te herhalen tijdens zelfhypnose.

Wil je meer weten over hoe hypnose jouw leven of juist dat van anderen beter kan maken? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

[1] https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/03055720710759937/full/html

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0148296307001750

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956522114001031

[4] https://bjsm.bmj.com/content/55/6/349.full

[5] https://coachesinsider.com/track-x-country/articles-track-x-country/trusting-the-process-article/

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen