Verwonder: een belangrijke stap voor hypnotherapie
11 december 2021 
6 min. leestijd

Verwonder: een belangrijke stap voor hypnotherapie

Hypnotherapie heeft voor veel mensen iets mystieks over zich. Het is vrij onbekend en onbekend maakt onbemind. Maar dit geldt gelukkig steeds minder, zelfs in ziekenhuizen worden bij sommige behandelingen hypnosetechnieken gebruikt om de patiënt zo rustig en kalm mogelijk te houden, wat heel goed werkt om de behandeling succesvol uit te voeren. 

Waarom is verwonderen dan zo belangrijk voor hypnotherapie? 

Verwondering betekenis

Als je verwondering of verwonder opzoekt op het internet zijn er meerdere betekenissen aan verbonden, namelijk:

  • Afvragen
  • Bevreemden
  • Ontschieten
  • Opkijken
  • Verbazen
  • Verbijsteren

En: 

  • Ervan opzien, omdat je het niet verwacht[1].

De betekenis is heel interessant, want wat je eigenlijk doet met hypnose of hypnotherapie is ervoor zorgen dat de cliënt zich gaat afvragen hoe logisch zijn/haar overtuigingen zijn. Alleen die bevraging van je overtuigingen is spannend, dat is iets wat de meeste mensen niet bewust gaan doen. Want het is eng voor je ego

Dus eerst moet je de cliënt volgzaam maken, zodat je hem/haar kunt helpen met het afvragen hoe logisch alles is. Je helpt de persoon, omdat je het ego ook niet wilt breken; niet alles hoeft in een keer onlogisch te zijn.

Maar voor die hulp is wel volgzaamheid nodig.

Het verwonderen is daarom in de beginfase al van belang en dan gaat het alleen over de verwondering van: “Oh, dus dit is nu hypnose.”

Momenten van verwondering

Je verwondert je cliënt in eerste instantie tijdens de inductie van hypnose. Om de cliënt in een hypnotische staat te krijgen is een moment van verwondering nodig. 

Vooral als je weinig tijd hebt of iemand een snelle inductie wilt geven is die verwondering van belang.

Als je de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland hebt gevolgd ken je meerdere snelle technieken om mensen mee te hypnotiseren.

Over het algemeen spelen handen dan een belangrijke rol en vind je een manier om de cliënt heel even in disbalans te brengen en tegelijkertijd te laten ontspannen. Die disbalans zorgt voor verwondering en het gevoel dat de cliënt in hypnose is, wat dan ook het geval is. 

Dat is het eerste moment van verwondering. Onderzoek geeft ook aan dat verwondering en dissonantie belangrijk zijn in hypnotherapie[2]. Dit is belangrijk om de cliënt uit de waan van de dag te halen en zich te laten focussen op de therapie[3].

Vervolgens wil je dat de cliënt zich tijdens de therapie verwondert over hoe hij/zij bepaalde zaken altijd in zijn leven heeft gezien en dat het verandert.

Aan het einde van de sessie wil je weer een moment van verwondering en dat is het moment waarop de cliënt vaak verbaasd is over dat zijn/haar probleem een probleem was.

Het probleem moet zich als het ware ontschieten uit het onderbewuste.

Wijsheid begint met verwondering

Een probleem oplossen doe je vaak door meer kennis of inzichten te krijgen over het probleem. Je bouwt dan als het ware wijsheid op. 

Verwondering is zoals je ziet belangrijk bij hypnotherapie om je cliënt te helpen zijn/haar wijsheid op te bouwen. 

Bij hypnotherapie kijk je vaak naar de oorzaak van een probleem. Die oorzaak hoeft niet eens per se een gebeurtenis te zijn, maar het is een bepaalde overtuiging.

Bij een klein probleem kan het ridiculiseren van de overtuiging al helpen om de kracht weg te nemen die het heeft over het leven van je cliënt. Een onlogische overtuiging belachelijk maken en zorgen dat de cliënt hierin meegaat kan al voldoende zijn. 

Je verwondert je cliënt dan met hoe makkelijk het eigenlijk kan gaan als je bepaalde zaken gewoon niet al te serieus neemt.

Bij medische problemen kunnen geleide visualisaties ook heel verwonderlijk werken. Het visualiseren dat het lichaam schoon wordt gemaakt door een zuiverende kleur kan bijvoorbeeld veel spanning uit het lichaam van de cliënt halen. Dit is belangrijk voor het verminderen van stress, wat weer goed is voor het immuunsysteem.

Je verwondert je cliënt met visualisaties eigenlijk met de kracht van wat hun eigen gedachten kunnen doen voor hun lichaam. Dat soms iets bedenken al voldoende is om je beter te voelen en een fijnere vibe te hebben. 

Soms zijn problemen echter groter dan wat met belachelijk maken of met een fijne visualisatie opgelost kan worden. In dat geval ga je een stapje verder met de overtuigingen.

Bevreemd raken van de overtuiging

Heel vaak ligt het ontstaan van een overtuiging in een gebeurtenis uit het verleden. Meestal een gebeurtenis in de kindertijd van de cliënt. In dat geval kan het verwonderen bestaan uit teruggaan naar die gebeurtenis en je inleven in de andere mensen die er op dat moment bij waren. 

Het verwonderen is dan dat je nu eindelijk met de volwassen kennis de situatie heel anders inschat dan je deed met de kennis die je als kind had. Je hoort dan vaak “zo had ik er nooit naar gekeken”.

Soms zijn de gebeurtenissen trauma’s en leeft dat innerlijke kind dat nog een beetje “vastzit” in dat trauma in de cliënt. Dan kan het inleven onvoldoende resultaat leveren en in dat geval help je de cliënt door de situatie met fantasie te veranderen.

Zo kan de cliënt zijn volwassen zelf in zijn fantasie met het kind laten praten. Dit kan heel emotioneel zijn voor de cliënt. De cliënt zegt dan eigenlijk tegen zichzelf dat die vervelende situatie nu voorbij is en dat hij/zij niet meer bang hoeft te zijn en vrij kan leven. 

Het is belangrijk om de cliënt de tijd te gunnen die hij of zij nodig heeft om dit te doen, omdat dit vaak heel lastig kan zijn. Je kunt ook suggesties geven over wat de cliënt tegen zijn/haar innerlijke kind kan zeggen om die zo ver te krijgen dat ze meegroeit naar waar de cliënt nu in zijn/haar leven is. 

De therapeut moet soms ook verwonderen

Als de sessie lang duurt en je merkt dat de cliënt niet meer zo eenvoudig meegaat met de suggesties kan het nodig zijn om weer even een moment in te bouwen van verwondering.

Om iemand uit zijn/haar standaard denken te halen is verwondering nodig, maar soms is het lastig om dat voor elkaar te krijgen. Je kunt die verwondering ook bewerkstelligen door juist een beetje te choqueren of verrassend uit de hoek te komen.

Je gebruikt bijvoorbeeld andere taal dan de cliënt verwacht, waardoor hij/zij de gedachtegang moet openstellen voor iets anders dan wat hij/zij dacht dat de therapie zou zijn.

Misschien heeft de cliënt al ervaring met een psycholoog en verrassend uit de hoek komen kan dan helpen om een soort barrière te doorbreken. Als je bijvoorbeeld opeens een scheldwoord in je taal toevoegt, zoals “dat is f*cking kut” als medeleven in plaats van “dat is inderdaad heel naar”, kan dat ervoor zorgen dat de cliënt weer even openstaat voor de suggesties. 

Fluisteren en woorden zoals seks en geheimen kunnen er ook voor zorgen dat de cliënt de aandacht waarmee hij/zij luistert verandert, waardoor de suggesties die je geeft beter aankomen[4].

Dan initieer je als het ware de verwondering bij de cliënt door zelf anders te doen dan hij/zij verwacht had. 

Het probleem ontschiet de cliënt

Het laatste moment waarop de cliënt zich verwonderd is wanneer je controleert of het probleem is opgelost. Je geeft dan vaak de suggestie dat de cliënt even moet  “voelen” of het probleem nog in het lichaam zit of dat ze het probleem in gedachten naar voren kunnen halen.

Wanneer dan blijkt dat dit onmogelijk is, is dit ook weer een wonderbaarlijk moment. 

Lukt het de cliënt wel? Dan kun je verder zoeken naar andere overtuigingen die wellicht voor het probleem hebben gezorgd.

Maar als de cliënt het probleem niet kan vinden, dan is dat heel mooi. Soms hebben ze zelfs het idee dat ze niet eens meer weten waarom ze naar je toe kwamen. Als dat niet verwondert, weet ik het ook niet meer.

Verwonderen leren

Het leren verwonderen is dus vrij belangrijk in de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland.

Wil je meer weten over hypnotherapie en verwonderen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. De opleidingen worden online gegeven vanuit een professionele studio om de kwaliteit van de opleiding hoog te houden. Daarnaast is er assistentie voor een-op-een aandacht, zodat je zelfs vanuit huis een top hypnotherapeut wordt. 

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen