Wat houd je tegen? De vraag voor succes
Wat houd je tegen? De vraag voor succes
09 oktober 2020 
in NLP
6 min. leestijd

Wat houd je tegen? De vraag voor succes

Succes is heel erg leuk om te bereiken. Je wilt iets, je wilt afvallen, je wilt een bepaalde baan of je wilt een bepaalde omzet als ondernemer. Je wilt iets kunnen, maar dit lukt niet. Dan kun je jezelf de vraag stellen: “Wat houd je tegen?”

Dit is een interessante vraag, want mensen hebben vaak intern allerlei processen. Je doet allerlei dingen en dan zeg je: “Dit kan ik niet.”

Door jezelf dan die vraag te stellen kun je kijken naar:

  • Of je wat moet leren om je doel te bereiken.
  • Of je overtuigingen hebt die je tegenhouden.
  • Of het je omgeving is die je tegenhoudt?

Er kunnen veel dingen op de achtergrond spelen die je tegenhouden en er zijn dus veel (mentale) plaatsen die je kunt onderzoeken.

Veel meer vragen zijn mogelijk. Deze vraag geeft inzicht in wat je in jouw gedachten tegenhoudt om te doen wat je moet doen.

Iemand kan bijvoorbeeld zeggen dat het angst is. Dan kun je daar als hypnotherapeut op doorvragen. Die persoon kan bijvoorbeeld bang zijn om uitgelachen te worden. Daardoor kan die persoon het dan niet. Dan kun je daar weer op doorvragen.

Wat gebeurt er als je het wel zou doen?

Het kan ook andersom. Je vraagt in plaats van “wat houd je tegen?”, “wat zou er gebeuren als je het wel zou doen?”

Dan krijg je hele andere antwoorden. Je krijgt informatie die zich extern afspeelt.

Wanneer je vraagt wat je tegenhoudt, krijg je antwoorden van wat er zich bij mensen binnenin afspeelt waardoor ze hun succes niet behalen.

Bij de andere vraag krijg je juist informatie over de externe wereld. Als ik het wel zou doen dan kan er dit en dit en dit gebeuren. Dat gaat meer buiten de persoon om.

Deze twee vragen zijn daarom super interessant.

Soms krijg je ook bij de tweede vraag een antwoord met daarachter een maar. Dat geeft je dan ook een ingang in de innerlijke wereld.

Hoe weet je dat?

Hoe weet je dat is ook een mooie vraag om te stellen. Je vraagt dan naar de strategie die mensen hebben om vast te stellen wat de realiteit voor ze is.

Herinneringen, ervaringen en regels (van die persoon of anderen) spelen dan vaak een rol in het antwoord.

“Ja dat weet ik, omdat ik vroeger gebeten ben door een hond en sindsdien ben ik bang”.

Dan weet je direct wat de kern van het probleem is.

Als je deze drie vragen combineert of zelfs “wie zegt dat?” erbij stelt.

Als iemand zegt “niemand houdt van me”, dan vraag je “niemand?”

Deze vragen gaan allemaal in op het meta-model dat mensen hebben. Zo wordt dat in ieder geval in de NLP (Neuro linguïstisch programmeren) genoemd. Dit is het model dat mensen van de wereld hebben en het idee wat ze hebben van hoe je functioneert in die wereld.

Wanneer je deze vragen gebruikt merk je dat problemen voor mensen letterlijk ontwarren totdat er niets meer is. Veel problemen zijn gefundeerd op niets. Want je probleem is vaak gebaseerd op een ervaring, die ervaring heb je vervormd (onbewust) en daarom is het eigenlijk geen echte ervaring. Die vervorming noem jij je probleem.

Als je dat helemaal gaat ontleden met dit soort vragen, suggesties, herkadering, tegenvragen, tegenvoorbeelden en misschien zelfs provocaties – maar in ieder geval in een goed gesprek over wat je nu echt aan het doen bent – dan zul je merken dat wat je echt aan het doen bent helemaal geen probleem is.

Dat er eigenlijk helemaal niets is.

Michael Breen[1] heeft dit meta-model helemaal goed uitgewerkt met een schema, deze wordt ook uitgelegd tijdens de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland. Die van hem is de beste uitleg van het model, wat voor mij echt een eyeopener was.

Dit model is door hem mijn favoriete model geworden.

Deze vragen, wanneer je die meer toevoegt, dan merk je dat je sneller tot waardevolle informatie komt dan wanneer je dit niet zou doen.

  • Wat houd je tegen?
  • Wat zou er gebeuren als je het wel zou doen?
  • Wie zegt dat?
  • Altijd, niemand, nooit?
  • Hoe doe je dat?
  • Wat bedoel je precies?

Experimenteer hier eens mee als je coach bent of in gesprekken met kinderen, collega’s of geliefden.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1637632-wat-houdt-je-tegen?play=true

Vragen voor meer zelfbewustzijn

Deze NLP-vragen helpen mensen ook met meer zelfbewustzijn. NLP is ook ontwikkeld om mensen te helpen om over hun zelfbedachte subjectieve problemen heen te komen. Dit komt dus vanuit de persoon zelf en het zijn geen problemen waarvan andere mensen zeggen dat hij/zij die heeft.

Wat NLP namelijk doet is invloed hebben op de neurologische netwerken die mensen in hun brein hebben. Bij NLP ga je ervan uit dat iedereen de oplossing voor zijn probleem in zich heeft, maar dat die oplossing nog niet in het brein de connectie heeft gemaakt met de neurologische netwerken waar je normaal mee ‘denkt’. Met NLP probeer je die verbinding juist wel te maken[2].

Vragen over de toekomst

Daarnaast is het bij NLP, anders dan bijvoorbeeld bij hypnotherapie en regressie, vaak de bedoeling om je juist meer te focussen op het heden en de toekomst.

De ontwikkeling van NLP ligt ook in het verlengde van hypnose. De ontwikkelaars van NLP waren bijvoorbeeld nieuwsgierig naar de resultaten van Erickson. Ze wilden kijken of ze dit wat meer gestructureerd konden analyseren en hebben toen NLP ontwikkeld[3].

NLP om doelen op een gezonde manier te bereiken

Je kunt deze vragen dus stellen als coach of therapeut, maar je kunt jezelf ook helpen met dit soort vragen. Japan is bijvoorbeeld een land met een heel hoog werkmoraal of ethiek. Dit zorgt vaak voor depressieve klachten.

Voor Japanse medewerkers zijn het hebben van NLP-training of vaardigheden onderzocht op het effect op hun mentale gezondheid. Uit dit onderzoek blijkt dat Japanners na een NLP-training veel minder last hebben van depressieve klachten en stress.

Dit betekent dat Japanners door NLP hun successen voor de verandering met veel minder stress en depressieve klachten kunnen behalen[4].

Daarnaast wordt NLP ook steeds vaker bestudeerd door managers om medewerkers op een positieve manier te beïnvloeden. Dit om de onderlinge communicatie te verbeteren en om mensen te motiveren.

NLP verbetert bijvoorbeeld de communicatie op de werkvloer en maakt die duidelijker, effectiever, overtuigender, zekerder en preciezer.

Ook kunnen veranderingen in het bedrijf beter uitgevoerd worden, omdat managers bijvoorbeeld het belang van een verandering beter kunnen uitleggen, medewerkers erin kunnen meenemen en beter aan medewerkers kunnen laten weten dat hun werk gewaardeerd wordt en belangrijk is[5].

Depressie en angsten overwinnen met NLP

Zoals gezegd is NLP te gebruiken om problemen op te lossen en om bepaalde doelen te behalen, zoals het doel om gewoon een gelukkig leven te leiden. Een leven zonder angst en depressie bijvoorbeeld. In een casestudie is gekeken of NLP ook kan helpen bij depressie en angst door schuldgevoel. In die behandeling is gebruikgemaakt van de volgende NLP-technieken:

Ankeren

Met ankeren koppel je een positief gevoel aan een bepaalde beweging, zodat wanneer je je niet goed voelt en je die beweging even maakt, je je dan toch weer wat beter voelt.

Swish

Met de swish techniek wissel je een beeld vanuit je leven dat je niet meer wilt zien om met een beeld van je leven dat je juist wel wilt zien. In plaats van verdrietig op bed te liggen wil je bijvoorbeeld kalm en ontspannen op bed liggen. Die beelden vervang je dan met elkaar.

Herkaderen

Met het herkaderen probeer je een situatie op een andere manier te bekijken. Huilend op bed liggen is bijvoorbeeld gewoon even je stress uit je lichaam laten, waardoor het alweer een stuk minder slecht voelt.

Neuro hypnotische patronen veranderen

Met deze techniek voel je eerst hoe een gedachte zich in je lichaam beweegt en vervolgens verplaats je een gedachte naar buiten je lichaam in plaats van in je lichaam en doe je een aantal oefeningen om het gevoel van die gedachte kwijt te raken.

Tijdlijn techniek[6]

Met de tijdlijn techniek bekijk je de tijdlijn van hoe bepaalde gevoelens zich hebben ontwikkeld – en gaan ontwikkelen – met het doel om de negatieve gevoelens uit je tijdlijn te halen en om er op die manier in de toekomst geen last meer van te hebben.

Al deze technieken hielpen de vrouw uit deze studie om minder last te hebben van schuldgevoel en hierdoor de depressie en angsten te overwinnen.

NLP is dus slim vragen stellen over iets dat je tegenhoudt om succes te bereiken, maar er kunnen nog veel meer vragen gesteld worden dan alleen: “Wat houd je tegen?” Is het vraaggesprek niet voldoende, dan zijn er nog steeds meer dan een hand vol technieken die je kunnen helpen problemen op te lossen.

Wil je meer weten over hypnose en NLP? Kom dan eens naar een gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen waar je deze bovengenoemde technieken kunt leren. De opleidingen worden online gegeven vanuit een professionele studio en waar mogelijk klassikaal.

 

[1] https://mbnlp.com/about/michael-breen/

[2] http://dspace.vpmthane.org:8080/jspui/bitstream/123456789/4654/1/MKP_35.pdf

[3] http://currentstudents.homestead.com/nlp.pdf

[4] https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/MHRJ-09-2018-0030/full/html

[5] http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.735.9568&rep=rep1&type=pdf

[6] https://books.google.nl/books?hl=nl&lr=&id=nbidDQAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA179&dq=NLP+psychotherapy+problem+solving&ots=LaITengfgD&sig=K2oJyyAf8C6yjgNRw0QDbIn9Fd4&redir_esc=y#v=onepage&q=NLP%20psychotherapy%20problem%20solving&f=false (pagina 183)

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
berkenbos
Door

berkenbos

op 15 Oct 2020

Interessante blog om te lezen. Ik vroeg mij altijd af, waarom mijn zoon nooit iets voor zichzelf startte. Deze blog heeft mij geholpen zijn situatie beter te begrijpen. Dank je hiervoor. Nu kan ik een makkelijker met hem erover praten.

Reactie plaatsen