Wat is god? God maakt gelukkig en gezond
03 juni 2020 
6 min. leestijd

Wat is god? God maakt gelukkig en gezond

Nietzsche heeft gezegd dat god dood is en dat is best jammer, maar je kunt je afvragen of dit betekent dat religie dood is. 

Dat hij dat zei, heeft misschien wel zijn voordelen. Mensen kunnen dingen niet meer afschuiven op een hogere macht maar zelf meer verantwoordelijkheid nemen. Dat de kerk ook zijn macht verliest, vind ik persoonlijk een goed idee, al heeft het natuurlijk ook nadelen. Wereldwijd zijn 8 op de 10 mensen nog steeds verbonden aan een religieuze groep of groepering. Ik las een stukje in de Volkskrant over de voordelen hiervan. 

Geloven in god blijkt ook iets te zijn wat mensen wereldwijd gelukkiger maakt. Er was ooit een onderzoek waarbij er aan 455.000 mensen uit 150 verschillende landen werd gevraagd naar hun geluksgevoelens. Wat bleek? De gelovige mensen waren gelukkiger dan de niet gelovige mensen. Het maakt niet uit wat we geloven, of je nou katholiek, christen, boeddhist of moslim bent. De gelovige mensen zijn gelukkiger. Het interessante is dat er wel een kleine kanttekening bij zat.  Alleen in Nederland maakt het niet zoveel uit. Dit komt omdat wij relatief rijk zijn. Als alles goed gaat, maakt het weinig verschil. Maar kom je uit een arm land en ken je armoede, dan kan het geloven in god een verschil maken in hoe gelukkig jij je voelt.

In niets geloven is zinloos

Nu kun je denken dat je in niets gelooft, maar dan voelt je leven waarschijnlijk behoorlijk zinloos. Iets doen omdat het zin heeft dat geeft mij een goed gevoel.

Dan kun je je afvragen, wat voor zin heeft het dan om te geloven? Om dat te doen?

Het leuke is, religie brengt vrede. Er zijn veel mensen die denken dat religie de belangrijkste oorzaak is van oorlog, maar dat is niet waar. Religie brengt juist vrede. Van de 35 gewapende conflicten in de wereld in 2019 was bij 14 geloof betrokken als oorzaak, maar bij die 14 was het zeker niet de enige oorzaak. Corruptie, politieke instabiliteit en dat soort zaken zijn belangrijker als oorzaak voor oorlog.

Als je kijkt naar het meest atheïstische land, Noord-Korea,  dan kun je daar ook wat van vinden. Dat zegt bijna al genoeg. Nou, religie is schijnbaar goed voor de economie. Het geloof in de hemel, de hel, het leven na de dood, zijn goede voorspellers van economische groei, aldus Barro en McCleary in 2009. Als het geloof in hemel en hel toeneemt in ontwikkelde landen, neemt de economische groei toe. Daar is een voordeel in te vinden. 

Volgens Barro en McLeary (2009) is religie goed voor de economie. In ontwikkelde landen neemt de economische groei toe wanneer mensen meer in de hemel of hel gaan geloven.

Religie houdt je gezond volgens Amerikaanse onderzoekers. Aan god denken helpt je om junkfood te weerstaan.

Mensen die regelmatig naar de kerk gaan zijn gelukkiger dan mensen die niet regelmatig naar de kerk gaan, vooral mensen van het protestantse geloof hebben dit effect[1].

Regelmatige kerkgangers hebben een lagere bloeddruk dan niet kerkgangers, een verschil van 2 punten gemiddeld.

Het geloven in god kan ook voorkomen dat je de verkeerde dingen gaat doen, omdat je iets goed wilt doen voor god. Daarbij is het handig voor de sociale bijeenkomsten, want allemaal gelijkgestemden, en dat helpt ook om stress te verlagen.

Het maakt niet uit wat je gelooft

De wetenschap heeft dit voordeel wel een beetje kapotgemaakt door erop te wijzen dat god een soort hallucinatie is van het brein. Daar ben ik het niet mee eens, want het is prettig dat geloof niet wetenschappelijk onderbouwd hoeft te zijn.

Maar het leuke is dat geloof in wetenschap ook kan zorgen voor de positieve kanten van religie. Uit onderzoek blijkt dat geloof in de wetenschap voor meer hoop, optimisme, zelfvertrouwen en geluk zorgt[2].

Dit laat ook zien dat je niet per se in god hoeft te geloven.

Ik geloof allerlei dingen en ik put mijn geloof niet per sé uit god, maar wel dat je hier bent voor een reden, dat je een soort groei moet doormaken. Ik zie het als een soort spel. Je avatar, wat je doet, speel je ergens en je moet telkens levels doorkomen. Dan kom je telkens bij een soort eindbaas, daar kun je soms 30 jaar over doen.

Dit zijn dingen die je kunt geloven. Dan heb je ook nog wetenschappers die zeggen dat het een hologram is en dat het is opgebouwd uit bits.

Maar wie speelt die hologrammen dan? Zit ik dan te denken. Dat het een soort van Matrix-achtige realiteit is. Dat kan ik dan geloven en jij kunt weer wat anders geloven.

Een geloof, of het nu in God, Allah of Krishna is, het helpt. Het verlaagt je bloeddruk, brengt economische groei, vrede en je wordt er gelukkiger van.

Dus als jij je beter of gelukkiger wilt voelen geloof dan iets. Dat kan van alles zijn, zoals de wet van aantrekkingskracht, of geloof in de bron, of in het universum zelf. Het helpt allemaal om toch een soort van zingeving te krijgen en om het voor iets of iemand te doen.

Als iets je eigen persoon overstijgt zie je vaak dat mensen meer bereiken.

Wanneer je dit allemaal te zweverig vindt kun je ook geloven in een betere wereld. Bijvoorbeeld een wereld waarin je plastic opruimt, of waarin je rekening houdt met het milieu of om zo medicijnloos mogelijk een gezond leven te kunnen hebben.

Geloof in de natuur bijvoorbeeld. Of geloof in de economie[3].

Het gaat er vooral om dat wat je gelooft je het gevoel geeft van enige vorm van controle over je leven. Dit doet de wet van de aantrekkingskracht bijvoorbeeld heel duidelijk, maar ook als je in de natuur gelooft geeft dat je ook controle. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om biologisch te eten, of alleen vlees of juist alleen plantaardig, ook een vorm van het hebben van controle over je leven. Als je een vorm van controle voelt en vrijheid in hoe je die vorm van controle wilt voelen of hoe je wilt geloven dat hij werkt, dan helpt dit je om gelukkiger te zijn[4].

Het maakt niet uit wat je kiest, want je hebt die vrijheid en dat is prettig. Als je iets vindt wat jouw persoonlijkheid overstijgt, dat je iets voor iets of iemand doet. Je gelooft bijvoorbeeld in het werk dat je doet, of de missie van je “baas”. Dan is dat ook iets dat je gelukkiger kan maken en wat je zingeving kan geven waardoor je al die positieve gevolgen kunt krijgen.

De wetenschap is er best unaniem in, dat geloven gelukkiger maakt. Dus zoek voor jezelf een soort religie en verbind je daaraan.

Beluister ook deze podcast

https://www.buzzsprout.com/195236/1244024-god-is-dood-en-dat-is-best-jammer

Religieus trauma verwerken

Nu kun je denken door omstandigheden in je leven dat religie slecht is. Er zijn genoeg schandalen in religieuze instellingen of gemeenten geweest om je voor te stellen dat je daardoor het geloof in een hoger iets helemaal kwijtraakt.

Dit is natuurlijk iets waar je ongelukkig van kunt worden, misschien ben je wel gelukkig als atheïst en dan zou ik zeggen ga zo door.

Maar merk jij dat geloof voor jou kapot is gemaakt en heb je het idee dat het leven geen zin heeft. Dat je er bent, leeft, doodgaat en dat het er verder niet veel toe doet, dan kan dat een hele deprimerende gedachte zijn.

Ervaringen uit je verleden die je hebt met betrekking tot religie die een probleem vormen kunnen met hypnose worden opgelost[5].

Een manier waarop dit kan is door bijvoorbeeld naar het moment terug te gaan waarop religie of iets geloven voor jou iets slechts is geworden. Dit wordt vaak gedaan met regressie. Bij deze techniek word je eerst in hypnose gebracht, vervolgens helpt de hypnotiseur je om terug te gaan naar het moment waarop je voor het eerst religie of ergens in geloven slecht vond. Je gaat terug naar het moment waarop de overtuiging “ergens in geloven is slecht” is ontstaan.

Vervolgens ga je dit moment met je huidige kennis bekijken. Misschien is je kennis nu ten opzichte van dat moment al veel beter en kun je heel snel de overtuiging veranderen.

Je kunt het moment ook veranderen. In gedachten kan je bijvoorbeeld wat er is gebeurd veranderen, waardoor je het moment als minder schadelijk ervaart en je weer openstaat voor nieuwe ideeën over waarin je kunt geloven. Dit hoeft niet de religie te zijn die je ooit had, dit kan ook het geloof in de natuur, de wet van de aantrekking, holisme, yoga, de economie, kapitalisme, wat dan ook kan het zijn. Als het je maar helpt om een gevoel van controle te hebben over je leven en om je gelukkiger te maken.

Affirmaties om het gevoel van controle te versterken

Daarnaast kun je affirmaties gebruiken om bepaalde geloven, overtuigingen, te versterken. Die kunnen bijvoorbeeld zijn:

Bij kapitalisme: Geld is goed.

Bij natuur: De natuur geeft me alles wat ik nodig heb.

Bij de wet van de aantrekking: Mijn vibraties bepalen wat voor ervaringen ik krijg in het leven.

Bij god: God heeft een plan voor mij.

Bij het levensspel: Als dit me lukt, ga ik naar het volgende level.

Afhankelijk van welk geloof jij wilt hebben of wat je tegenhoudt om gelukkig te worden kan een hypnotherapeut je helpen met suggesties om jouw doelen van geluk en wat jij wilt geloven sterker te maken. Die suggesties kun je dan thuis herhalen terwijl je met zelfhypnose bezig bent.

Wil jij weten hoe hypnose werkt en of je mensen kunt hypnotiseren? Kom dan eens naar een hypnose playshop. De playshops worden gegeven in Wormerveer en Zwolle.

Wil je hypnotherapie zien en leren hoe je mensen een goed gevoel geeft met hypnose? Kom dan eens naar een hypnose seminar.

Wil je direct aan de slag met hypnosetechnieken om jezelf of juist andere mensen te helpen? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden gegeven in Zwolle, Wormerveer en online.

[1] https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-75807-7_12

[2] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13674676.2016.1256383

[3] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/1600910X.2018.1452769?journalCode=rdis20

[4] https://link.springer.com/article/10.1007/s10902-019-00203-w

[5] https://psycnet.apa.org/record/1985-20966-001

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen