Wat is het beste? Je weet niet altijd wat het beste voor je is
19 augustus 2021 
5 min. leestijd

Wat is het beste? Je weet niet altijd wat het beste voor je is

Vaak ga je ervan uit dat als je jezelf vraagt wat het beste is, dat je daar dan antwoord op kunt geven, in ieder geval voor jezelf. Maar wat het beste voor jou is, is vaak nog knap ingewikkeld als je rekening houdt met alles wat in je leven speelt.

In veel situaties is het lastig om te bepalen welke uitkomst jou het gelukkigst maakt. Daarom is het lastig om te bepalen hoe jij het beste kunt reageren. Daarbij mist ook vaak een maatstaf om te checken wat wijs is.

Wat je doet wordt bepaald door hoe jij de situatie ziet, maar wat je ziet hoeft niet te kloppen. Wat je ziet wordt immers door van alles beïnvloed, zoals je stemming en de betekenis die je geeft aan bepaalde zaken.

Hierdoor is wat je doet niet altijd wat in je hoogste belang is, terwijl dat wel je doel is.

Als je inziet dat je niet ziet wat je hoogste belang is, kun je dat leren. Maar als je denkt dat je wel ziet wat in je hoogste belang is, kun je dat niet leren.

Dus we gaan kijken naar hoe je dan ziet wat wel je hoogste belang is, zodat je kunt leren.

Hoe bepaal je nu wat het beste voor je is?

Er zijn een aantal interessante zaken om te weten over hoe mensen beslissingen nemen, want dat is immers wat je doet als je bepaalt wat het beste voor je is.

Je zou zeggen dat we allemaal dezelfde hersenen hebben, maar dat is niet het geval.

Zo hebben mannen meer grijze massa in hun hersenen en vrouwen hebben meer witte massa in hun hersenen.

De grijze massa gaat over het verwerken van informatie. Maar die witte massa, die zorgt ervoor dat alle informatie goed gecombineerd wordt.

Dit verklaart volgens wetenschappers waarom mannen vaker taken hebben die te maken hebben met het verwerken van informatie en vrouwen vaker taken hebben om informatie met elkaar te combineren (zoals in de communicatie bij voorlichting, waarbij informatie gedeeld moet worden op een begrijpelijke manier met andere mensen). Dit is natuurlijk niet altijd het geval, maar wel gemiddeld genomen.

Dit heeft geen invloed op intelligentie en het uitvoeren van denktaken, maar wel op de manier waarop je beslissingen neemt en hoe je met doelen omgaat.

Mannen hebben vaak een doel en gaan daar recht op af, dit is vooral duidelijk als ze bijvoorbeeld kleding moeten kopen.

Terwijl vrouwen tussentijds hun doelen kunnen aanpassen. Ook iets dat je kunt merken als je met een vrouw kleding gaat kopen[1].

Oefening:

Gezien de kennis over hoe mannen en vrouwen hun doelen bepalen kan ik me voorstellen dat deze oefening voor mannen lastiger is dan voor vrouwen.

Herhaal het idee “Ik zie niet wat mijn hoogste belang is in deze situatie”.

Vervolgens sluit je je ogen en onderzoek je je denkgeest op onopgeloste situaties waarover je op dit moment bezorgd bent.

Dan ga je kijken wat je gewenste uitkomst is.

Je zult merken dat je meerdere doelen hebt, op verschillende niveaus en dat die met elkaar in conflict zijn.

Noem bij iedere situatie die in je opkomt het idee en som nauwkeurig zoveel mogelijk doelen op die jij als oplossing van de situatie zou willen zien.

“In de situatie over… , zou ik willen dat … gebeurt en … gebeurt.”

Probeer zoveel verschillende uitkomsten te noemen die eerlijk bij je opkomen. Zelfs als ze er niet bij lijken te horen.

Dan merk je dat je doelen soms tegenstrijdig zijn en dat je geen rode lijn in je gedachten hebt.

Soms zul je je ook onvermijdelijk teleurgesteld voelen.

Als je dit hebt doorlopen zeg je voor elke onopgeloste situatie tegen jezelf:

“Ik zie niet wat mijn hoogste belang is in deze situatie.”

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/7441336-eciw-les-24?t=0

Informatie vinden om je zienswijze completer te maken

Zoals gezegd zie je vaak niet de complete situatie. Een manier om eerst je zienswijze te veranderen voordat je gaat reageren is door informatie te vergaren. Informatie kan je gevoel over de situatie veranderen en daarmee de acties die je uitvoert, maar dit kan zowel positief als negatief zijn[2].

Maar ook bij het zoeken van informatie moet je oppassen. Je kijk op de situatie kan er namelijk voor zorgen dat je te veel of juist te weinig informatie opzoekt.

Wat is het beste als het gaat om tijd in plaats van geld

Er zijn kortweg gezegd twee keuzes die je maakt in je leven.

  1. Keuze waar je je geld aan uitgeeft.
  2. Keuze waar je je tijd aan besteedt.

Het vinden van informatie is met name belangrijk als mensen een beslissing moeten nemen en dan wordt vaak ook een compromis gemaakt, terwijl dit bij beslissingen met geld minder gebeurt. Die beslissingen lijken meer willekeurig[3].

Wat is het beste voor je leven

Wat voor beslissing je ook neemt, je neemt een beslissing die invloed gaat hebben op je leven. Over het algemeen probeer je een beslissing te nemen die ervoor zorgt dat je leven beter wordt.

Maar dan moet je ook kijken naar wat “een beter leven” dan betekent. Hierover denken veel mensen heel verschillend. Waar de een denkt dat een goedbetaalde baan met een dikke auto een signaal is van een goed leven vindt iemand anders het ontwikkelen van de spirituele kant een signaal van een goed leven.

Dit komt onder andere door de verschillende meningen die mensen hebben over waar ze blij van worden.

Aristoteles zei al dat een goed leven een blij leven is.

Hij dacht dat plezier, moraal (of eer) en welzijn van belang zijn voor het krijgen van blijdschap op de lange termijn[4].

Om dan de beste beslissing te nemen is het belangrijk om alle informatie te hebben, vervolgens eervol te handelen en goed te zijn voor je eigen welzijn en plezier.

Het is dan handig om te bepalen wat jouw welzijn bepaalt en waar jij plezier van krijgt. Ook kun je voor jezelf nagaan naar welke moraal jij wilt leven.

Misschien is dit nog heel vaag, maar een hypnotherapeut kan je helpen te ontdekken wat je diepste overtuigingen zijn over zaken als plezier, welzijn en eer/moraal.

Je kunt ook zeggen dat je bepaalde gevoelens die je jegens iemand hebt het beste dubbel kunt checken, want dat is moreel gezien ook handiger. Dit kan natuurlijk wel lastig zijn, omdat je hiermee bloot moet geven hoe jij denkt dat iemand denkt of doet en je kunt er helemaal naast zitten.

Realiseer je dan dat het altijd handiger is om het dubbel te checken en dat die persoon het ook handig vindt om beter begrepen te worden dan dat je een beslissing neemt terwijl je de beweegredenen en de acties van de andere persoon niet goed doorhebt.

Het verleggen van je blik

Wat je doet met de oefening is je blik op mensen dubbelchecken en je blik op de situatie veranderen. Als je het lastig vindt om dit zelfstandig te doen kan hypnose hier ook bij helpen.

Een therapeut kan je bijvoorbeeld helpen je focus te verleggen van wat jij problematisch vindt naar wat mogelijke oplossingen zijn die je helpen met je persoonlijke doelen.

Hiervoor zijn meerdere hypnosetechnieken mogelijk.

Een ander punt waar een hypnotherapeut je mee kan helpen is voldoende lef of zelfvertrouwen te krijgen om je gevoelens of je kijk op mensen dubbel te checken door ze rustig aan te spreken op hoe jij de situatie ziet en om te zien of dit klopt.

Dit kan bijvoorbeeld door suggesties te herhalen zoals:

“Ik mag van gedachten veranderen.”

“Ik mag altijd op zaken terugkomen.”

“Ik mag het gesprek aangaan als iets me niet duidelijk is.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw onzekerheden kun je andere suggesties krijgen om je daadkracht om zaken vanuit een ander perspectief te bekijken of andere perspectieven aan te horen te versterken.

Visualisaties kunnen vaak ook goed helpen om meer zekerheid te hebben over dat je bepaalde situaties aankunt en de tijd kunt nemen om te denken voordat je reageert. Dus in plaats van instinctief te reageren.

In een geleide visualisatie krijg je hulp om bijvoorbeeld zo’n dubbelcheck moment voor je te zien terwijl dit helemaal perfect gaat. Je visualiseert niet alleen wat je ziet en doet, maar ook hoe je je voelt en hoe je je voelt als alles goed is gegaan.

Dit helpt je om dit gewenste gedrag ook in de werkelijkheid te laten zien.

Vaak kun je ook een geleide visualisatie mee naar huis krijgen om als zelfhypnose uit te voeren.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen.

Bronnen:

[1] https://www.freemanforward.com/wp-content/uploads/2013/10/HBR-Article_How-Women-Decide_Sept-2013.pdf

[2] https://www.nature.com/articles/s41562-019-0793-1

[3] https://academic.oup.com/jcr/article-abstract/34/6/914/1845461

[4] https://www.pdcnet.org/tpm/content/tpm_2011_0053_0085_0090

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen