Wie ben ik als persoon?
19 juli 2024 
6 min. leestijd

Wie ben ik als persoon?

Als je merkt dat je niet meer kunt leven zoals je leeft, zoals wanneer je last hebt van een burn-out, ander trauma of merkt dat je te veel geleefd wordt, kun je tot het besef komen dat je jezelf afvraagt “wie ben ik als persoon?”

Dit is een belangrijke vraag voor zelfrealisatie, want pas als je enigszins een idee hebt van wie je bent, kun je leven naar je eigen normen en waarden. Leven zoals je ware zelf dat wil.

Dus je gaat de focus verleggen van wat je allemaal niet wilt, naar wat je wel wilt.

Je ware zelf vinden

En in die reis naar wat je wel wilt, kun je er elke keer achter komen dat wat je wilt het toch niet is als je het bereikt hebt.

Dit is eigenlijk een reis naar het vinden van je ware zelf.

Maar hoe doe je dat? Hoe weet je nu wat je echt wil en wie je echt bent?

Reflecteren op jezelf

Een manier om hiermee aan de slag te gaan is door te reflecteren op jezelf. Je kunt bijvoorbeeld een dagboek bijhouden. Je kunt ook speciale journals halen die je helpen met zelfinzicht doordat je dagelijks vragen kunt beantwoorden, zoals waarom je iets leuk vond of waar je dankbaar voor bent.

Dit kan je al ontzettend veel inzicht geven in je voorkeuren.

Zelfanalyse

Daarbij kan dit soort reflectie je ook helpen met je zelfanalyse. Op die manier kun je voor jezelf duidelijkheid scheppen over normen en waarden die je hebt. Zoals hoe ver je wilt gaan in het helpen van vrienden en familie.

Hoe eerlijk je bent op lastige momenten enzovoort.

Dit soort reflectie helpt je zelfs als eerste stap naar zelfrealisatie en onderzoek laat zien dat verpleegsters hierdoor zelfs een betere kwaliteit van werk leveren, omdat ze morelere keuzes maken[1].

Ook kan de zelfanalyse je helpen te bepalen waar je goed in bent. Wat zijn jouw talenten waarmee je jezelf en zelfs de wereld verder helpt?

Wie ben je in een sociale omgeving?

Misschien ken je ook wel het gevoel dat je op de ene plaats, of bij de ene persoon, meer jezelf bent dan op andere plaatsen of bij andere personen.

Je hebt jezelf ooit een rol aangemeten. Dit komt waarschijnlijk doordat je als kind een sociale kaart krijgt met eilandjes. Een eilandje op school en een eilandje thuis en op school en thuis kan het zijn dat je je anders gedraagt.

Bijvoorbeeld doordat je ouders niet streng zijn, maar op school heb je wel een strenge docent.

Dit kan zich door ontwikkelen in je volwassen leven, waardoor je op gegeven moment het gevoel kunt krijgen dat je op je werk niet jezelf kunt zijn. Of misschien juist niet in sociale situaties buiten je werk om.

Een hypnotherapeut kan je helpen met delenwerk om het deel van jou te vinden die jij echt bent als persoon en hoe je die in alle situaties en omstandigheden kunt zijn. In ieder geval meer dan nu.

Een andere invloed op wie je bent in je sociale omgeving is je culturele achtergrond. Je hier bewust van zijn helpt je om keuzes te maken en een sterke persoonlijkheid te ontwikkelen[2]. Bedrijven hebben het vaak over een bedrijfscultuur, hoe mensen doen binnen het bedrijf, maar op dezelfde manier heeft elke familie ook een beetje zijn of haar eigen cultuur.

Bij generationele trauma’s kun je erachter komen dat een trauma van een van je voorouders (zoals de oorlog voor je grootouders of overgrootouders), voor een bepaalde cultuur in het gezin kan hebben gezorgd. Zoals altijd eten op voorraad hebben of heel veel geld sparen voor als er iets ergs gebeurt.

Als dit echter niet is wie je bent, of als er een onhandige familie-overtuiging is ontstaan waardoor je niet jezelf kan zijn, dan kan een hypnotherapeut veel doen om je te helpen dit op te lossen.

Mindfulness

Waar dit je ook mee helpt, is om iets meer mindful te zijn overdag over hoe je je voelt en wat je denkt.

Door mindfulness toe te passen krijg je meer inzichten in je gedachten en gevoelens en dat helpt je om beter aan te voelen wat je nu wel en niet leuk vindt.

Daarbij kan dit de eerste stap zijn naar het veranderen van je gedachten, als die op dit moment nog vrij negatief zijn. Om je meer te focussen op zaken waar je blij van wordt en die dus passen bij wie je echt bent.

Onderzoek laat ook zien dat mensen die een mindfulness training hebben gedaan zich bewuster zijn van zichzelf en zichzelf beter kennen dan mensen die niets aan mindfulness doen[3].

Reflectie van anderen

Daarnaast kun je ook reflectie van anderen vragen. Vraag bijvoorbeeld familie, vrienden en collega’s meer over wat jou kenmerkt.

Hoe blij word je van die antwoorden? Dit geeft je namelijk direct inzicht in hoeverre jij een masker hebt opgezet.

Het zou kunnen dat mensen op je werk een hele andere versie van jou zien dan mensen thuis.

Ook kan dit je inzicht geven in eigenschappen die je misschien wilt veranderen of verbeteren. Je kunt bepalen of jij jezelf uit, zoals je bent of dat je vrienden, collega’s of familie per ongeluk een verkeerd beeld van je hebben gekregen.

Therapie

Een andere manier om reflectie van anderen te krijgen is door feedback van een therapeut. Een hypnotherapeut helpt mensen bijvoorbeeld met problemen overwinnen en belemmerende overtuigingen weg te nemen.

Als je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat het niet handig is om helemaal jezelf te zijn, kan dit je belemmeren in het antwoorden van de vraag: wie ben ik als persoon?

Met bepaalde visualisaties kun je bijvoorbeeld heel goed een ideaal toekomstbeeld voor je zien. Wat je helpt om jezelf te zijn.

Zelfhypnose

In het verlengde van hypnotherapie kun je ook zelfhypnose gebruiken. In een onderzoek naar hetero-hypnotherapie, een vorm waarbij de therapeut een soort ondersteunende rol op zich neemt, zoals dat van een ouder, maar waarbij de cliënt vooral zelfhypnose gebruikt, kan zelfhypnose helpen om jezelf beter te leren kennen.

Deze vorm van therapie is vooral handig als je iets tegen “autoriteit” hebt en het lastig vindt om te luisteren naar andere mensen. De therapeut kan sterke visualisaties gebruiken en met metaforen en positiviteit ingrijpen als iemand tijdens zelfhypnose een negatief zelfbeeld oproept[4].

Hypnotherapie

Zoals gezegd kan een hypnotherapeut helpen om te achterhalen welke overtuigingen je belemmeren om jezelf te zijn en om zelfhypnose in goede banen te leiden, maar dat is zeker niet het enige.

Onderzoek laat namelijk zien dat het gesprek met jezelf aangaan veel doet om jezelf beter te leren kennen.

Het verbetert je zelfbewustzijn over je interne waarden, je zelfbewustzijn over hoe je overkomt op andere mensen en je zelfkennis[5].

Zoals gezegd kun je last hebben van verschillende “rollen” die je aanneemt afhankelijk van personen of situaties waarin je je bevindt. Dit noemen we ook wel de delen of facetten van je persoonlijkheid.

Een hypnotherapeut kan je helpen met delen-werk om bijvoorbeeld je “professionele” deel te laten praten met je “privé” deel, zodat je kunt achterhalen waarom je werk-prive balans niet in orde is. Dit helpt om te achterhalen wie je als persoon nu echt bent en of je dit echt in orde wilt maken of niet.

Werken met delen is een vrij gevorderde techniek die pas later in onze laatste opleiding aan bod komt. Het is dus echt voor gevorderde hypnotherapeuten.

Ego versterken

Als je met het delenwerk goed bezig bent geweest om van jezelf een mooi geheel te maken, zodat je weet wie je als persoon bent, dan is het tijd om die persoon sterk en standvastig te maken.

Met hypnotherapie zijn er ook technieken die je helpen om je ego sterk te maken. Dit helpt je om je grenzen te bewaken, zodat jij kunt leven naar wie jij echt bent.

Daarbij helpt jezelf kennen je ook met het bepalen van je doelen en in dat geval kan de progressie techniek je helpen om wie je nu werkelijk bent in de toekomst ook echt te belichamen[6].

In het geval van het versterken van je ego en het gebruikmaken van progressie kan er zelfs een combinatie van technieken worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de magische spiegel die je helpt om jezelf te zien in je volledige potentieel, gecombineerd met progressie, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om die persoon ook echt te zijn.

Dit kan zelfs sneller gaan dan je denkt.

Jezelf en anderen helpen zichzelf te vinden

Kennis van hypnose kan ontzettend veel doen om jezelf en andere mensen te helpen zichzelf te vinden. Met kennis van hypnose is de vraag “wie ben ik als persoon” eenvoudiger te beantwoorden dan als je jezelf blijft observeren met mindfulness en journalen.

Wil je meer weten over hoe dit werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass voor een kennismaking met hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze evenementen en opleidingen. De opleiding is klassikaal en live-online te volgen.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

wie ben ik als persoon

Bronnen: 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen