Zelfbewust zijn: hoe doe je dat?
Zelfbewust zijn: hoe doe je dat?
27 januari 2023 
6 min. leestijd

Zelfbewust zijn: hoe doe je dat?

Ken je dat, dat je gewoon lekker aan het leven bent en opeens heb je dat gevoel: “Hoe ben ik hier gekomen?” Een moment waarop je zelfbewust bent. Zelfbewust zijn is dus iets dat iedereen wel eens ervaart, maar hoe ga je dit structureel aanpakken zodat je niet op de automatische piloot leeft, maar bewust leeft. 

Wat is zelfbewust?

Dit is een hele goede vraag. Iedereen is in meer of mindere mate zelfbewust. Als kind ben je je bijvoorbeeld vaak wel bewust van dat je er bent en dat je dingen doet, maar je hebt niet altijd een idee van waar je naartoe gaat.

Als je ouder wordt snap je bijvoorbeeld vaak beter waarom je doet wat je doet. Je volgt bijvoorbeeld een opleiding of een cursus, omdat dit past bij het werk dat je wilt doen. Het gaat dan vaak al iets verder dan alleen ‘ik doe dit, omdat het goed voelt’. 

Bij zelfbewust zijn gaat het onder andere ook over dat jij je er bewust van bent dat jij kiest om te doen wat je doet. Alles wat je doet, of het nu iets goeds of iets slechts is, heb je zelf bedacht[1]. Misschien niet heel bewust, maar het zijn allemaal keuzes die je hebt gemaakt. Soms in een fractie van een seconde. 

Wat je doet is soms ook zichtbaar voor andere mensen. De ene persoon is zich hier meer bewust van dan de andere persoon. De ene persoon gaat zich bijvoorbeeld anders gedragen als er andere mensen bij zijn, terwijl de andere persoon het helemaal niet boeit hoe hij overkomt of zich er niet eens bewust van is dat hij/zij een bepaalde uitstraling heeft. De ene persoon is dan meer zelfbewust dan de andere persoon[2].

Maar zelfbewust zijn is meer dan dat. Het gaat ook over de lagen in je persoonlijkheid en gedachtegangen die je hebt.

Bij zelfbewust zijn gaat het ook over dat je je bewust bent van waar je bijvoorbeeld goed in bent. Dit helpt je bijvoorbeeld met je zelfvertrouwen. 

Maar zelfbewust zijn gaat ook over weten wie je bent. Wie je bent als je helemaal jezelf kunt zijn. In dat geval kun je jouw ego in lijn laten leven met wat echt goed voor je voelt.

Je ego wil bijvoorbeeld graag doen ‘zoals het hoort’, maar als dat niet iets is waar jouw authentieke zelf gelukkig van wordt, dan is bewust worden van deze spanning belangrijk, zodat jij je kunt afvragen wat je dan wel wilt. Die vraag beantwoorden zorgt ervoor dat je meer zelfbewust wordt en dat je stappen kunt bedenken om het leven te krijgen wat je echt wilt.

Hoe het hoort is immers ook maar een gedachte. 

Daarbij kunnen gevoelens van hoe iets hoort ook ontstaan wanneer je onbewust ergens bang voor bent; daar bewust van zijn is een behoorlijke transformatie, want die bewustwording kan je helpen om je angsten te overwinnen en om vrij van onbewuste belemmeringen te leven.

Hierdoor kun je juist heel bewust aan de slag met het behalen van jouw levensdoelen. 

Mensen die heel erg zelfbewust zijn hebben de volgende kenmerken:

  • Ze hebben overlevingsbewust zijn doordat ze vaardigheden hebben ontwikkeld om fysiek veilig te zijn.
  • Ze zijn bewust van hun relaties en hebben hierdoor sociale relaties ontwikkeld die ze helpen om een gevoel van erbij horen te hebben en het gevoel te hebben dat ze geliefd zijn.
  • Ze zijn bewust van hun eigenwaarde en hebben hierdoor een positief zelfbeeld en een gevoel van trots over wie ze zijn, wat ze hebben en wat ze kunnen bereiken.
  • Ze zijn zich bewust van hun tekortkomingen en kunnen iets doen om onbewuste angsten of belemmeringen te overwinnen. 
  • Ze zijn zich bewust van hun interne wereld en kunnen iets zeggen over hun doel in hun leven en/of hoe ze hun leven betekenis geven.
  • Ze zijn zich bewust van het leveren van een bijdrage aan de wereld en kunnen samenwerken met andere mensen om die bijdrage mogelijk te maken. 
  • Ze zijn zich bewust dat een verschil maken in de wereld een manier van leven is en kunnen daardoor het idee van mensen helpen zonder daar iets voor terug te willen omarmen[3]

Zelfbewustzijn ontwikkelen

Als je hebt gezocht op zelfbewust zijn is de kans groot dat je al een eerste stap hebt gezet om zelfbewustzijn te ontwikkelen. De kans is groot dat je voelt dat je iets nodig hebt, maar je weet nog niet zo goed wat.

Die vraag leidt je naar bewustwording van een bepaald probleem in je leven of in de maatschappij waar jij een oplossing voor kunt bieden (bron 3). 

Om bewustzijn te ontwikkelen heb je soms bepaalde ervaringen nodig waarbij je jezelf tegenkomt[4]. Je wordt je dan bewust van angsten of normen en waarden die je blijkbaar onbewust had. Dit is ook waarom het zo belangrijk is om af en toe iets te doen wat buiten je comfortzone is of ten minste wat iets is dat je nog niet eerder hebt gedaan.

Door je zelfbewustzijn te ontwikkelen zet je ook belangrijke stappen om succesvol te zijn in je carrière[5]. Het helpt je namelijk met het nemen van je beslissingen, omdat je niet doet wat hoort, maar goed kunt nadenken over wat voor jou gaat werken. Daarnaast is het daardoor ook beter voor je prestaties en helpt het je om authentiek te zijn, om jezelf te zijn.

Een manier om zelfbewust te zijn te promoten is door tijdens en na het uitvoeren van een taak te reflecteren op waar je mee bezig bent, waarom je doet wat je doet of hebt gedaan wat je gedaan hebt.

Je hebt dan aan de ene kant dat je jouw innerlijke onderzoekt, aan de andere kant observeer je jezelf (bron 5). Deze twee acties kun je benoemen als zelfbewust zijn. 

Hypnotherapie voor meer zelfbewust zijn

Een hypnotherapeut heeft ook technieken die je kunnen helpen met zelfbewust te zijn. Als je bijvoorbeeld merkt dat er telkens bepaalde patronen in je leven terugkomen, maar je snapt niet waarom dat gebeurt. Veel van wat je doet komt namelijk door onbewuste overtuigingen. Dit zijn leefregels die je ergens in je vroege jeugd hebt bedacht over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin het beste kunt functioneren. 

Als je een bepaald patroon helemaal zat bent kan een hypnotherapeut je bijvoorbeeld met regressie mee terugnemen naar de eerste keer waarop je een bepaald gevoel kreeg wat nu past bij dat patroon. Dat is vaak het moment waarop die onbewuste overtuiging is ontstaan.

Vervolgens kun je in hypnose iets doen met dat moment, zoals het opnieuw interpreteren. Dit zorgt ervoor dat je beter begrijpt waarom je toen reageerde zoals je toen deed en waardoor je een bepaalde overtuiging hebt gekregen die nu niet meer voor je werkt.

Aan de andere kant zorgt dit ervoor dat je die belemmerende overtuiging kunt loslaten en een nieuwe overtuiging kunt bedenken die beter past bij de situatie nu je er met meer kennis van de wereld naar kunt kijken[6]

Zelfbewust zijn betekent dus niet alleen dat je je bewust bent van wie je bent, wat je doet en waarom je dit doet. Het betekent ook dat je dat bewustzijn kunt veranderen, juist omdat je bewuster leeft.

Daarnaast kan het bewust worden van je levensverhaal ook handig voor je zijn. Meestal onthouden we vaak heel goed de dingen die we niet goed hebben gedaan en dat kan heel onhandig zijn. Bijvoorbeeld als je op zoek bent naar nieuw werk. Door je ook bewust te zijn van de dingen die je wel goed hebt gedaan sta je krachtiger in je schoenen en kun je zelfs beter onderhandelen als je op zoek bent naar een nieuwe baan. 

Een hypnotiseur kan je helpen om jouw levensverhaal te bepalen en zelfs om naar bepaalde facetten van je levensverhaal te kijken die voor jouw doelen belangrijk zijn. Je kunt immers op relationeel vlak een heel ander leven hebben dan op zakelijk vlak. 

Dit bewustzijn kan je dan weer verder helpen[7]

Daarnaast kun je ook zelfhypnose gebruiken om meer zelfbewust te zijn. Je kunt je dag bijvoorbeeld beginnen of eindigen met zelfhypnose en dit gebruiken om te reflecteren op je dag of juist om de intentie te hebben om bewust te leven en om bewuste keuzes te maken. 

Een hypnotherapeut kan je zelfhypnose leren om hiermee aan de slag te gaan. Daarnaast kan zelfhypnose ook goed gebruikt worden om tot rust te komen en om stress te verminderen.

Wil jij meer weten over hypnose en hoe je hiermee jezelf en anderen helpt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een van onze seminars of opleidingen. In de opleiding speelt zelfbewust zijn ook een belangrijke rol, omdat je eigen belemmeringen invloed kunnen hebben op jouw kwaliteiten als therapeut. Daarom ga je vaak ook een beetje met jezelf aan de slag, zodat jij andere mensen nog beter kunt helpen. 

Bronnen:


[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0959438803000436

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen