Anders kijken: Dingen anders zien
16 september 2021 
6 min. leestijd

Anders kijken: Dingen anders zien

Hoe zie jij de zaken voor je en hoe kun je anders kijken naar bepaalde zaken of problemen? Een ding wat wel interessant is, is dat wanneer je klein bent je vaak bepaalt wat iets is en waarvoor het bestaat[1]. Als je dat eenmaal besloten hebt en denkt dat dat juist is dubbelcheck je dat meestal niet.

Als je anders wilt kijken naar iets, is het moment aangebroken om dit toch eens wel te doen.

Opnieuw formuleren van je doelen

Anders kijken naar bepaalde zaken en problemen kun je doen door bijvoorbeeld je doelen waarmee je iets doet opnieuw te formuleren[2].

Veel ondernemers stellen doelen zoals: dit jaar wil ik X omzet behaald hebben. Dit zijn doelen die heel erg van externe factoren afhangen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld bij een evenement kijken naar de andere gasten als “potentiële klanten”, dat is niet altijd geweldig om ook echt klanten te krijgen of om een leuke ervaring te hebben tijdens zo’n evenement.

Je kunt dan ook je doelen opnieuw formuleren als ondernemer. In plaats van omzetdoelen kun je ook andere doelen hebben zoals: ik wil van zoveel mogelijk mensen weten wat ze doen en welke interesses ze hebben buiten hun werk.

Dit zorgt ervoor dat je anders kijkt naar andere mensen op het evenement, namelijk bijvoorbeeld als medemensen met een bepaalde baan en hobby’s. De gesprekken die je hierdoor gaat voeren zullen ook veel vrijblijvender zijn en dan kun je een echte band opbouwen.

Ook als het niet om je werk gaat kun je doelen veranderen om zo je kijk op een bepaald probleem te veranderen.

In plaats van dat je maximaal 1500 calorieën mag eten, mag je bijvoorbeeld drie keer per dag eten, maar wel gezond. Hierdoor kom je waarschijnlijk nog steeds niet boven de 1500 calorieën uit, maar het voelt toch minder begrenzend.

In plaats van dat je elke dag 10.000 stappen moet zetten, mag je elke dag wandelen in de natuur. Ook dan zet je waarschijnlijk nog genoeg stappen om je bewegingsdoelen te halen, maar kijk je anders naar die beweging.

De betekenis van wat je ziet herzien

Soms is het ook handig om de betekenis van wat je ziet los te laten en er opnieuw betekenis aan te geven.

Je kunt bijvoorbeeld heel simpel beginnen met het anders kijken naar een tafel.

Je kunt dan bij jezelf zeggen: “Ik wil niets liever dan deze tafel anders zien.”

Je kunt je afvragen waarom je dat kunt zeggen  Op zichzelf maakt dit waarschijnlijk niet zoveel uit, maar wat is op zichzelf? Je bent waarschijnlijk omringt door allerlei zaken en je zult merken, dat wanneer je één ding anders kunt zien, je alles anders kunt zien.

Het licht dat je in het ene ziet, is hetzelfde licht dat je in het andere ziet.

Als je tegen jezelf zegt dat je de tafel anders wilt zien moet je eerst alle ideeën die je hebt over de tafel loslaten. Je gaat je gedachten dan weer openen voor wat het is en waartoe het dient.

Je definieert de tafel dan niet aan de hand van het verleden. Je vraagt juist wat het is in plaats van dat je vertelt wat het is.

Je bindt dan de betekenis niet aan je ervaringen met de tafel en je begrenst waartoe het dient ook niet met je eigen gedachten.

Veel mensen zijn niet bereid vraagtekens te zetten bij wat ze al betekenis hebben gegeven. Maar deze oefening helpt je om dat juist wel te doen. Zeg: “Ik wil niets liever dan deze tafel anders zien.” En je verbindt je jezelf door te zien. Het sluit niet wat anders uit. Het is een verbintenis die voor de tafel geldt en voor wat anders.

Je zou zelfs aan de hand van de tafel een nieuwe visie kunnen krijgen. Die tafel heeft je iets moois, zuivers en waardevols te laten zien. Vol geluk en hoop. Dit laat de tafel je zien met de energie van het universum.

Door de tafel te gebruiken voor het toepassen van het idee dat je dingen anders wilt zien, dat je anders wilt kijken, vraag je in wezen om de bedoeling van het universum te zien.

Je kunt deze oefening doen met alle voorwerpen die je ziet.. Je laat het voorwerp dan zijn bedoeling aan je openbaren in plaats van dat jij bepaalt wat de bedoeling van het item is.

Oefening:

Je kunt gedurende de dag zes keer twee minuten lang de volgende oefening doen.

Je gaat zitten en benoemt zaken die je ziet. Daarbij zeg je:

“Ik wil niet liever dan deze … (stoel, tafel, laptop, potlood, mok) anders zien.”

De zaken zoek je willekeurig uit en je gaat oprecht open zijn naar wat het is. Door die willekeurigheid erken je ook dat de voorwerpen een gelijke waarde hebben.

Vervolgens laat je de gedachten van wat die tafel, of welk voorwerp je ook mee bezig bent, is los en laat je nieuwe gedachten in je naar boven komen. Alsof het voorwerp die nieuwe betekenissen naar je toezendt.

Er is geen haast bij.

Je zult merken dat je het eenvoudiger vindt om anders te kijken naar voorwerpen, en misschien hierdoor zelfs naar problemen of mensen.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/7512556-eciw-les-28?t=0

Iets vanuit een andere hoek bekijken

Wat mensen vaak ook anders willen zien is een bepaalde gebeurtenis in hun leven. Sommige gebeurtenissen kunnen voor veel stress zorgen en anders kijken naar bepaalde gebeurtenissen kan er ook voor zorgen dat het helemaal geen stress meer oproept.

Hypnotherapie is eigenlijk een manier om anders te kijken naar bepaalde zaken en dat helpt onder andere tegen stress[3].

Er zijn veel technieken waarmee hypnotherapie kan helpen om anders te kijken naar problemen of gebeurtenissen.

Regressie is een techniek die gebruikt kan worden wanneer je merkt dat je van bepaalde gebeurtenissen veel stress krijgt. Je visie op hoe je dan moet reageren werkt niet meer voor jou.

Met regressie ga je dan terug naar het eerste moment waarop je voelde dat je iets op een bepaalde manier moest aanpakken. Dit is vaak een gebeurtenis uit je jeugd. Op dat moment heb je betekenis gegeven aan wat een bepaalde gebeurtenis is, het heeft voor een overtuiging gezorgd over hoe het leven werkt en hoe jij daarin moet functioneren.

Net als bij de tafel heb je nooit gedubbelcheckt of de betekenis die je geeft aan bepaald gedrag of bepaalde gebeurtenissen wel klopt. Met regressie ga je dat doen en een van de manieren waarop is dat je bij dat moment je gaat inleven in andere mensen die erbij waren.

Je gaat de gebeurtenis vanuit een andere hoek bekijken. Hierdoor kun je er met je huidige kennis achter komen dat je dat moment als kind niet goed hebt ingezien. Bijvoorbeeld: die pestkop (als dat het probleem was) was niet gewoon een stom iemand, maar ook een kind met problemen die hij/zij op dat moment op jou afreageerde.

Bijvoorbeeld: die docent die zei dat het nooit wat zou worden met jou, die baalde eigenlijk van zijn/haar eigen leven en had haar dag niet.

Dit soort inzichten kunnen ervoor zorgen dat je gedachten die je stress opleveren beter kunt loslaten en zelfs dat je automatisch gedrag bij bepaalde gebeurtenissen die stress opleveren ook niet meer toepast, niet meer doet. Waardoor je bijvoorbeeld opeens beter je grenzen kunt aangeven, liever voor jezelf bent of juist socialer wordt. Dit alleen maar door anders kijken naar jouw interpretatie van hoe iets hoort te zijn.

Anders kijken door suggesties

Na zo’n regressie kan je ook nog suggesties of affirmaties meekrijgen die je helpen om anders te kijken naar bepaalde zaken. Dit om je nieuwe inzichten goed vast te houden, zodat je niet terugvalt in oud niet helpend gedrag of je oude zienswijze.

Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Als je niet weet wat het doel is, kijk dan naar het effect.”

“Ik mag zelf betekenis geven aan de wereld.”

“Ik bepaal zelf wat wel en niet hoort.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen en waar je anders naar wilt kijken kun je andere suggesties meekrijgen van je hypnotherapeut.

Wil je meer weten over hoe hypnose je kan helpen om anders te kijken naar bepaalde zaken in het leven? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen. Super leuk om jezelf mee te helpen of wanneer het helpen van andere mensen bij je werk hoort. De opleiding wordt online vanuit een professionele studio en met assistentie voor een-op-een aandacht gegeven om zo de continuïteit van de opleiding en jouw leerflow te garanderen.

Bronnen:

[1] https://books.google.nl/books?hl=nl&lr=&id=SAAiAwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA157&dq=changing+your+view+of+things&ots=-qOc4rFFoX&sig=6X2LbEcFPxsFJ1R4BayLu-79moU#v=onepage&q&f=false pag. 158

[2] https://web.b.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=17505968&AN=123595691&h=f3vrKgZ4uaxzBB2Pu2AcOT%2f1vOV7cbEAIIKzbpRXp0ODZIhAV9Yk1irrT1Mi5QywC%2f4dRvM%2bEfQEysdjtkeV2w%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d17505968%26AN%3d123595691

[3] https://www.ingentaconnect.com/content/wk/addit/2018/00000017/00000004/art00006

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen