Chronische stress: Hypnose om het te doorbreken

Toen ik het zoekwoordonderzoek deed naar deze term kwam ik erachter dat sinds 2019 er eigenlijk elk jaar steeds meer gezocht wordt op chronische stress. En dat is niet voor niets, corona, inflatie, een overheid die steeds strenger wordt. Er zijn genoeg redenen om gestrest te raken in deze maatschappij.

Maar wat is chronische stress eigenlijk, en wat kun je ertegen doen? Hoe helpt hypnose? Daarover lees je meer in dit blogartikel.

Onbewuste stress symptomen

Als je last hebt van chronische stress kun je er al zo lang last van hebben, dat je het niet eens meer echt doorhebt. Daarom is dit lijstje handig voor jou om te checken of je last hebt van chronische stress.

Vage klachten, zoals:

  1. Hoofdpijn
  2. Duizeligheid
  3. Spierpijn
  4. Darmproblemen

Dit komt vaak door stress[1].

Daarnaast kun je ook last krijgen van stemmingswisselingen en het lastig vinden om sociale activiteiten bij te houden[2].

En het kan zijn dat je het door langdurige stress lastiger vindt om flexibel te denken[3].

Ook is er een samenhang met slapeloosheid en chronische stress[4]. Beide kunnen elkaar veroorzaken, dus soms is het de vraag of de stress is veroorzaakt door slecht slapen, of dat het slechte slapen is veroorzaakt door de langdurige stress.

Meest extreme gevolgen van stress

Bij langdurige stress kun je letterlijk fysiek ziek worden. Zoals doordat je een hartaanval of  beroerte krijgt, doordat je bloeddruk langdurig te hoog is[5].

Daarnaast kun je mentale klachten krijgen, zoals angsten en depressie. Wanneer die er ook langdurig zijn kan dit weer leiden tot ziektes als het Prikkelbare Darm Syndroom en Fibromyalgie. Dit is vooral het geval als je chronische stress het gevolg is van een lastige jeugd en een daaropvolgende lastig volwassen leven[6].

Ook kun je er PTSD en reumatische klachten door krijgen[7].

In de jaren 90 werd zelfs als bekend dat een deel van je hersenen hippocampus af kan sterven door stress (atrofie)[8]. Hierdoor kun je zo vergeetachtig worden en het lastig vinden om na te denken bij langdurige stress.

Chronische stress behandelen

Genoeg reden dus om iets tegen stress te doen als je er last van hebt en daar kan hypnose zeker een belangrijke bijdrage aan leveren.

Om stress op de lange termijn op te lossen wordt cognitieve gedragstherapie in combinatie met hypnose aanbevolen[9].

Overtuigingen die er namelijk voor zorgen dat je het lastig vindt om grenzen aan te geven (iets wat vaak een probleem is als je chronische stress hebt), kun je namelijk makkelijker veranderen met hypnose erbij.

Hierdoor kun je sneller je grenzen aangeven en wordt de bron van de chronische stress beter aangepakt.

Hypnose technieken tegen stress

Er zijn allerlei technieken die een hypnotherapeut kan gebruiken om je stress te verminderen.

Regressie voor de oorzaak

Stress is een reactie op situaties en jouw gevoel daarover. Dit gevoel wordt veroorzaakt door bepaalde `oordelen´ die je hebt over hoe iets ´hoort´. Overtuigingen die je hebt bepalen die oordelen en `hoe het hoort´ gevoelens.

Als je stress krijgt door werk, of je partner, dan gaat er iets niet zoals het ´hoort´ of je kunt lastig voldoen aan hoe het ´hoort´.

Maar die gedachten of overtuigingen, hoe logisch zijn die eigenlijk?

Met de regressie techniek is dit te controleren. Een therapeut geeft dan de suggestie om terug te gaan naar het eerste moment in iemands leven waarin een bepaald stressvol gevoel ontstond.

Dit is vaak het moment waarop een overtuiging die nu voor stress zorgt, is ontstaan.

Vervolgens kijkt de cliënt samen met de therapeut naar die situatie. Wat gebeurde er toen? Wie waren erbij? Wat was de context?

Soms is het terugkijken naar dat moment met de volwassen kennis die je nu hebt al voldoende om belemmerende overtuigingen die voor stress zorgen weg te nemen.

In andere gevallen kan er een extra techniek nodig zijn om de belemmerende overtuiging weg te nemen.

Zoals het gesprek aangaan met je innerlijke kind. Veel belemmerende overtuigingen ontstaan namelijk in de kindertijd.

Soms is het handig om in gedachten het gesprek aan te gaan met mensen die erbij waren, om je nu alsnog in te leven in hun situatie en hoe zij het allemaal zagen.

En soms is het juist nodig om juist aan je onderbewuste duidelijk te maken dat die situatie voorbij is. Dat het niet meer nodig is om bepaalde coping mechanismen te gebruiken, omdat het “gevaar” allang voorbij is.

Dit alles helpt om een belemmerende overtuiging weg te nemen en zelfs te repareren naar een overtuiging waardoor je minder last hebt van stress[10].

Veilig anker voor stressvolle situaties

Heb je gewoon een druk leven vol met stressvolle situaties? Dan kan een anker van veiligheidsgevoelens je ook helpen om daar minder last van te hebben[11].

Tijdens hypnotherapie speelt ontspanning een belangrijke rol. Dit wordt vaak bereikt door een visualisatie van een veilige plaats. Je krijgt dan de suggestie om je een fijne plaats voor te stellen en dat je je daar helemaal heerlijk te voelen.

Te genieten van de zon, van gras, zand of wat je dan ook voelt op die plaats.

Dit gevoel kan vervolgens met een NLP anker aan een bepaalde kleine beweging worden gekoppeld. Bijvoorbeeld door even je pols aan te raken of je hand op je bovenbeen te leggen.

Vervolgens kun je die beweging gebruiken in een stressvolle situatie om het kalme veilige gevoel op te wekken, waardoor je niet helemaal door de situatie wordt opgeslurpt. Je kunt dan juist kalm blijven en hierdoor betere beslissingen nemen.

Zelfvertrouwen versterken

Onzekerheid speelt vaak ook een rol in stress. Vragen of je goed genoeg bent, of de kwaliteiten hebt die nodig zijn om de stress op te lossen kunnen voor meer stress zorgen.

Daarom is het versterken van iemands zelfvertrouwen ook erg belangrijk in hypnotherapie. Dit is iets wat vaak ook helpt om stress te verminderen, vooral als dit wordt gecombineerd met het verbeteren van zelfcompassie[12].

Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door de focus te verleggen van het probleem naar de interne hulpbronnen die iemand heeft. Zoals ervaringen die de persoon in het leven al heeft doorstaan en problemen die al eerder zijn overwonnen.

Hiervoor kan zelfs zelfhypnose een rol spelen[13].

Uiteindelijk heb je ook alle dagen tot en met vandaag al overleefd. Hoe cool is dat?!

In hypnose kun je bijvoorbeeld herinneringen ophalen over hoe je eerder bent omgegaan met stressvolle situaties.

Of een lijstje maken van alles wat je al kunt.

Rustgevende visualisatie

De rustgevende visualisatie heeft ook tot doel om je zenuwstelsel tot rust te brengen[14]. Vooral als een cliënt met chronische stress bij een therapeut komt is dit belangrijk om de hypnose te verdiepen, maar ook om de stress die er op dat moment ook is uit het zenuwstelsel te halen.

Dit kan gecombineerd worden met progressieve spierontspanning.

Zo’n visualisatie, zeker als die begeleid wordt, kan ook gebruikt worden met zelfhypnose. Een therapeut kan dan ook een mp3 opname (audio-opname) meegeven met de cliënt zodat die thuis regelmatig daarnaar kan luisteren voor een zelfhypnose sessie om de stress te verminderen.

Zelfhypnose

Je kunt dus zelfhypnose als huiswerk meekrijgen tegen stress, maar dat is niet voor niets. Onderzoek bij mantelzorgers[15] en ander onderzoek bij mensen in een managementfunctie[16] laat zien dat zelfhypnose helpt tegen stress.

In het onderzoek bij de manlijke executives kwam naar voren dat het hielp tegen stress, om eerder in slaap te vallen en om zichzelf mentaal te verfrissen.

Er zijn allerlei zelfhypnose technieken, zoals ontspannen met de ademhaling, visualisaties en het herhalen van suggesties, zoals:

“Ik kan alles.”

“Ik ben goed genoeg.”

“Ik mag voor mezelf kiezen.”

“Ik mag hulp vragen.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van de oorzaken van stress en overtuigingen die iemand heeft kan een hypnotherapeut andere suggesties meegeven.

Hier wordt ook eerst mee geoefend, voordat iemand dit thuis zelfstandig uitvoert zodat het effect heeft.

Hypnose leren

Wil jij jezelf of juist andere mensen helpen met stress? Dan is kennis van hypnose onmisbaar. Het is niet alleen goed als je hypnotherapeut wilt worden. Het kan ook je psychologiepraktijk ondersteunen en je coaching nog efficiënter maken.

Kom eens naar de gratis masterclass voor een kennismaking.

Vraag de mp3 aan voor een kennismaking met zelfhypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze evenementen of opleidingen.

Klik hier voor onze agenda.

Klik hier voor onze opleidingen.

Heb je een vraag over onze opleidingen? Plan hier een 1-op-1 gesprek.

Pin ook deze handige inforgaphic als geheugensteuntje:

Bronnen: