Jezelf gezond denken: Hoe doe je dat?
10 maart 2021 
6 min. leestijd

Jezelf gezond denken: Hoe doe je dat?

Jezelf gezond denken is een interessant idee, kan dit en zo ja: hoe doe je het dan? Eerst is het handig om te weten wat gezond is. Als ik bijvoorbeeld een boekenwinkel inloop en ik wil gezond eten krijg je allerlei variaties. Vegan boeken, dat je niets van dieren eet, of juist een totaal vlees dieet en ook het paleo dieet. Er is van alles, dus er zijn ook veel manieren waarop je kunt kijken naar gezond (eten).

Ik dieet zelf niet, maar ik eet wat ik wil eten. Wat ik wil eten is zoveel mogelijk groen. Ik merk dat ik daar goed op ga en andere dingen minder.

Dit gaat alleen over eten, maar wat is gezond?

Hoe denk je bijvoorbeeld? Je denkt vaak ik beelden, geluiden en gevoelens. Dus goede gevoelens, goede beelden en goede stemmen (gedachten) in je hoofd. Wat is dan goed? Kort door de bocht en gemiddeld of algemeen gezien heldere kleurige en lichte beelden. Als je bijvoorbeeld een berg voor je ziet, maar hij is mooi licht dan is het een leuke berg. Maar als de berg grijs en grauw is of zwart wit, dan is het voor de meeste mensen geen leuke berg.

Als je in kleur denkt is dat vaak fijn.

De gedachten die je hebt of de stemmetjes in je hoofd, die wil je niet laten zaniken. Niet zo’n irritant stemmetje dat je iets niet kunt of zo. Een leuke gezellige stem is veel fijner, dan maakt het vaak niet eens uit wat je denkt/zegt.

Dan komen we bij het voelen, wanneer je je goed voelt krijg je alle goede stofjes. Dopamine, serotonine, endorfine en al die goede gevoelens zorgen voor meer kleur en gezellige stemmen. En dat versterkt elkaar dan weer.

Dus hoe denk je jezelf gezond?

Stress is de grootste dooddoener. Stress zorgt vaak voor ziektes, dus logischerwijs wil je dat vermijden.

Stress wordt vaak veroorzaakt door onze gedachten en wetenschappers geven inmiddels ook aan dat onze gedachten ook verband houden met veroudering en gezondheid[1].

Maar hoe kun je niet gestrest doen of denken? Maak dan je beelden in je gedachten helder en licht, zorg voor leuke toontjes in je hoofd (zelf als je gedachtenstem iets negatiefs zegt) en dan ga je je automatisch goed voelen.

Dit helpt je om je gezonder te voelen, omdat je minder of geen stress ervaart.

Al dit soort technieken veranderen ook je wereldbeeld. Je zet jezelf in een bepaalde hypnose. Dat doe je meestal al. Als je negatief denkt, zie je vaak veel meer negatieve zaken dan wanneer je positief denkt.

We zijn dus altijd heel selectief in onze hypnose.

Als jij er zelf een gewoonte van maakt om gezonder te denken in de zin van kleurrijker, leuke stemmetjes en je goed voelen, dan ga je meer vrolijke mensen zien. Dan wordt je model van de wereld weer versterkt.

Een ander ding dat je helpt om gezond te denken is je geloof. Wat geloof jij over jezelf? Geloof je dat je het waard bent om gezond te zijn? Geloof je dat je überhaupt waarde hebt?

Als je een van die vragen met “nee” hebt beantwoord, heb je wat werk te doen.

Je geloof is namelijk ook een filter. Als je denkt dat het je niet gaat lukken of dat je het niet kunt is de kans inderdaad groot dat het niet lukt. Vooral als je dit met zo’n negatief stemmetje zegt.

Maar als je dit positief zegt is het alweer anders.

Je kunt ook denken dat je het wel waard bent. Je bent de uitverkorene hier op aarde. Van de tachtig miljoen zaadcellen ben jij er eentje die hier op aarde samen met een eitje iemand is geworden en die hier mag zijn.

Dus ja, dan ben je wel uitverkoren.

Dus doe er wat mee. Je bent er nu toch 😊. Dan kun je wel geloven dat je het niet waard bent, maar dat slaat natuurlijk nergens op. Je bent het wel waard, anders was je hier niet, las je dit blog niet, dus het is eigenlijk heel leuk.

Dwing jezelf daarom om die positieve toon in te zetten. Het gaat eerst misschien niet makkelijk zijn, maar je kunt het wel.

In het begin vind je het misschien een beetje raar en alsof je jezelf voor de gek aan het houden bent. Maar als jij zegt dat je het niet waard bent, dan ben je jezelf net zo goed voor de gek aan het houden. Dus dan kun je jezelf net zo goed op een positieve manier voor de gek houden.

De meeste mensen houden zichzelf voor de gek.

Dus hoe denk je jezelf gezond?

Ga iets geloven dat ten minste waar is, zoals:

  • Je bent goed genoeg.
  • Je bent het waard.
  • Je bent een prima persoon.

Geloof dat nu eerst maar. Maar als die basis al goed is, dan (en sowieso) ga in kleurrijke gedachten. Gebruik je brein voor meer kleur in je leven. Als je een beeld ziet, maak hem kleurrijk, helder en licht. Denk aan rood of groen en maak ze kleurrijk. Wees de Picasso in je eigen leven 😊.

Maak van je leven een geweldig kunstwerk. Dit begint in je hoofd en je zult het op een gegeven moment ook om je heen zien gebeuren.

Denk ook aan leuke dingen. De inhoud hoeft niet eens leuk te zijn. Als je je slecht voelt, zeg het dan ten minste op een toon tegen jezelf die leuk is. Dan is het al een stuk minder zwaar.

Opeens zit je in een andere vibe.

Het klinkt simpel en dat is het ook, maar dat wil niet zeggen dat het eenvoudig is. Dit hangt ook een beetje van je vertrekpunt af. Ik heb me ook niet goed gevoelt, ik was suïcidaal en aan de drugs, maar uiteindelijk ben ik hier toch in het gezonde gekomen.

Als ik dit eerder had geweten, dan had ik me een stuk sneller beter gevoeld. Maar het is wat het is, dus doe hier je voordeel mee.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/3210967-hoe-denk-je-jezelf-nu-gezond?play=true

Gedachten veranderen met hypnose voor meer gezondheid

Het is bijna algemeen bekend dat hypnose gebruikt kan worden voor stoppen met roken en afslanken. Hypnose wordt ook veel gebruikt tegen het prikkelbare darm syndroom (PDS). In een onderzoek naar de invloed van hypnose op de gedachten blijkt ook dat er een duidelijke samenhang is tussen de gezondheid en de gedachten die mensen met PDS hebben.

Mensen die veel last hadden van de PDS symptomen hadden meestal de grootste cognitieve afwijkingen (afwijkende gedachten). Na de hypnotherapie werd de gedachtegang van de mensen met PDS normaler en hadden ze veel minder tot geen last meer van hun PDS[2].

Je ziet ook bij andere problemen dat je gedachten je helpen om gezonder te worden. Voor huidaandoeningen of huidproblemen wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar hypnotische cognitieve gedragstherapie (therapie voor gedachten) en meditatie[3].

Ook voor meer mentale aandoeningen, zoals depressie, wordt hypnose gebruikt om meer gezonde gedachten te krijgen en om daarmee de depressie te verhelpen[4].

Jezelf gezond denken is dus zeker mogelijk, al dan niet met een beetje hulp van een hypnotherapeut.

Heb je bij het lezen van dit blog bijvoorbeeld het gevoel dat het onmogelijk is om negatieve gedachten ten minste in een soort vrolijk stemmetje te horen? Dan kan dat een reden zijn om toch eens met een hypnotherapeut te praten.

Iets blokkeert je namelijk in je wens om gezond te denken.

Soms is het voldoende wanneer je door de hypnotherapeut in de hypnotische staat wordt gebracht en je samen gaat oefenen in het vrolijke stemmetje opzetten bij je gedachten en het versterken van de kleur in je gedachten.

Afhankelijk van je gezondheidsdoelen kunnen er ook andere technieken gebruikt worden naast het “gezond denken”. Zo kan de swish techniek gebruikt worden om ongezonde gewoonten te vervangen door gezonde gewoonten. Super handig!

Is het probleem iets lastiger op te lossen. Dan kan regressietherapie een oplossing zijn. In dat geval wordt onderzocht wanneer de overtuiging die ervoor zorgt dat je ongezond denkt of waardoor het lastig is om jezelf op waarde te schatten is ontstaan.

Dat moment kun je dan namelijk met je huidige kennis opnieuw bekijken en aangezien je elke dag wat nieuws leert is dat meer dan op dat moment.

Hierdoor kun je het moment op een hele andere manier gaan zien, waardoor de overtuiging die toen is ontstaan ook verandert. Dit maakt het vervolgens een stuk eenvoudiger om gezond te denken.

Wil je weten hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Wil je jezelf of juist andere mensen helpen met hypnotherapie? Schrijf je dan in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. De opleidingen worden online gegeven vanuit een professionele studio en met voldoende assistentie voor een-op-een aandacht om de lesstof zo goed mogelijk in je op te nemen en om lekker in de flow te blijven.

Bronnen:

[1] https://repositorioaberto.uab.pt/handle/10400.2/5810

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S002239990300076X

[3] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2017.1419457

[4] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2012.654527

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen