Lymfoedeem behandeling ondersteunen met hypnose
24 november 2022 
6 min. leestijd

Lymfoedeem behandeling ondersteunen met hypnose

Lymfoedeem is een bijwerking die je kunt krijgen na een chirurgische ingreep waarbij kanker is weggehaald en waarbij ook wat lymfeklieren zijn weggehaald. Je kunt daardoor vochtophopingen krijgen rond de plaats waar de klier eerst zat en dat kan pijnlijk zijn en er gewoon niet mooi uitzien. Daarbij is lymfoedeem vaak chronisch en dat kan gewoon heel vervelend zijn voor je ego, omdat die het bijvoorbeeld niet mooi vindt.

Dit kun je heel vervelend vinden en daarom is het handig om er wat aan te doen. 

Hoe ontstaat lymfoedeem

Lymfoedeem ontstaat meestal na een operatie waarbij een lymfeklier is verwijderd, zodat artsen kunnen controleren of kanker is uitgezaaid of niet. Dit maakt het namelijk voor het lymfesysteem lastiger om vocht en afval weg te werken op die plaats, waardoor je een soort ophoping kunt krijgen. Die ophoping van vocht is vaak rijk aan eiwitten[1].

Andere risicofactoren zijn infecties of eerder trauma in het arm of been waar lymfoedeem voorkomt, of in de buurt van waar het vocht weggewerkt wordt naar de lymfeklier. Omdat dit dan meer nodig is dan als die infectie of de wond er niet zou zijn geweest[2]

Je kunt ook primaire lymfoedeem krijgen, dan krijg je er bijvoorbeeld last van zonder dat er een lymfeklier is weggehaald. Er is dan een onbalans tussen de hoeveelheid vocht en stoffen die het lichaam weg wil werken en hoe goed het lymfesysteem dit kan. Bij primaire lymfoedeem kan er vaak geen duidelijke oorzaak worden vastgesteld[3]. Als je het krijgt, dan ontstaat dit meestal in de pubertijd. Je kunt dan ook last krijgen van cellulitis.

Naast het lymfesysteem kun je ook kijken naar de microcirculatie van bloed om te zien of daar iets aan de hand is wat ervoor zorgt dat lymfeoedeem kan ontstaan (bron 3).

Of je nu primaire of secundaire lymfoedeem hebt, als je dit heel lang hebt kun je last krijgen van een zeldzaam soort lymfekanker, maar die kans blijft heel klein[4]. In de jaren 60 en 70 waren kankerbehandelingen nog niet zo goed, waardoor dit kon ontstaan. Maar doordat kankerbehandelingen verbetert zijn komt deze kanker haast niet meer voor[5]

Bij ongeveer 28% van de vrouwen die behandeld worden voor borstkanker in het Zuiden van Engeland volgt lymfoedeem in de armen/oksels (bron 3). Soms gebeurt dit direct, maar het kan ook maanden en zelfs jaren duren voordat je een zwelling ziet. 

De arm kan wel twee keer zo dik worden dan normaal en dit kan je fysiek beperken en emotioneel is het vaak ook niet fijn.

Lymfoedeem behandeling

Een lymfoedeem behandeling bestaat in Nederland vooral uit een soort massage van een fysiotherapeut met lymfoedeem als specialisatie en er wordt vaak een soort steunkous of steunmouw (in het geval van de armen) aanbevolen.

Als je lymfoedeem in de lies hebt kun je corrigerend ondergoed dragen om de druk uit te oefenen die op andere plaatsen door een steunkous of steunmouw gegeven zou worden.

Overleg altijd even met je fysiotherapeut welk soort corrigerend ondergoed in jouw geval zou kunnen werken. 

De fysiotherapeut leert je ook zelf om de massage uit te voeren, zodat je dit thuis ook kunt uitvoeren om verergering van de lymfoedeem tegen te gaan. 

Daarnaast is het belangrijk om te blijven bewegen, omdat spierbewegingen ervoor zorgen dat de vloeistoffen in het lymfesysteem blijven bewegen. 

In sommige gevallen wordt er chirurgisch ingegrepen om het lymfeoedeem te verminderen, maar deze zijn succesvoller als de lymfoedeem nog in de beginfase is, omdat zo’n ingreep ook weer extra schade kan toebrengen aan het lymfesysteem. 

Daarnaast zijn er ook ingrepen die lymfevaten omleggen, zodat je geen of minder last hebt van de blokkade in je lymfesysteem. Deze ingreep wordt vaak onder lokale verdoving uitgevoerd[6]

Als je een soort vetophoping hebt gekregen door het lymfoedeem kun je ook een specialistische liposuctie laten uitvoeren door iemand die kennis heeft van hoe dat gedaan kan worden met minimale schade aan je lymfesysteem. Wel moet je daarna je hele leven lang compressie toepassen op die plaats, dus steunkousen, -mouwen of corrigerend ondergoed dragen[7]

Lymfoedeem en voeding

Onderzoek bij vrouwen met borstkanker laat zien dat als je BMI hoger is dan 26, dat dit de kans vergroot dat je last krijgt van lymfoedeem. Hoe hoger je overgewicht, hoe meer lymfoedeem je kunt krijgen. 

In dit onderzoek is gekeken naar wat gewichtsverlies doet en dan met name met een dieet dat vetarm is. De vrouwen moesten eerst een dagboek bijhouden over wat ze normaal gesproken aten en dan 1000 calorieën per dag minder eten. De meeste vrouwen moesten hierdoor tussen de 1000 en 1200 calorieën per dag eten. Deze vermindering van calorieën werd vooral bereikt door minder vet en minder koolhydraten te eten. Dit houdt vaak in dat je meer groente moet gaan eten. Dit moesten de vrouwen twaalf weken, drie maanden, volhouden. De vrouwen die meededen waren gemiddeld zestig jaar en hadden een BMI van rond de 30 en 33. 

Het afvallen hielp ook om de gezwollen arm te laten afslanken. Ook de arm die niet getroffen was door lymfoedeem werd slanker, maar de arm met lymfoedeem nam in verhouding meer af in volume dan de niet getroffen arm. De omtrek van de arm met lymfoedeem nam bijvoorbeeld met zes tot zeven procent af, terwijl de omtrek van de arm zonder lymfoedeem met drie tot zes procent afnam. 

Er was ook een samenhang van 0,513 tussen het afslanken en het verkleinen van de omtrek van de arm. Het is niet een verlaging van een-op-een, maar wel een verlaging van één op ongeveer 0,5. 

Als je afslankt en je gebruikt ook steunmouwen, -kousen, of corrigerend ondergoed, dan is het belangrijk om dit aan te passen aan je nieuwe lichaamsomvang om de effectiviteit ervan te waarborgen[8]

Lymfoedeem benen en afvallen

Extreem overgewicht, waarbij je een BMI hebt van veertig of hoger, kan ook voor lymfoedeem in de benen zorgen. Vrijwel iedereen met een BMI van zestig of hoger heeft last van een niet goed functionerend lymfesysteem. Je moet vaak eerst afslanken naar een BMI van minder dan veertig, voordat artsen en chirurgisch ingrijpen om een ‘resectie’ toe te passen. Er wordt dan een soort liposuctie toegepast. 

Hoe hypnose helpt bij lymfoedeem

Hypnose kan je helpen met de praktische kanten en met de mentale kanten van lymfoedeem. Als je het bijvoorbeeld lastig vindt om je levensstijl te veranderen kan hypnose je helpen met je motivatie om te sporten of te bewegen.

Als je wilt afslanken kun je met hypnose zelfs een hypnotische maagband krijgen wat het eenvoudiger kan maken om af te slanken.

En zelfs je smaakperceptie kan veranderd worden met hypnose, waardoor het makkelijker kan zijn om meer groente te eten en meer te genieten van gezonde voeding met minder vet en koolhydraten. 

Daarnaast kan hypnose je ook helpen met het verminderen van je gevoelens van pijn.

Voor zover de praktische kant. 

Omdat je lichaam verandert door de lymfoedeem kan dit voor je identiteitsgevoelens heel onhandig zijn en de ongemakken zorgen er ook vaak voor dat je je mentaal minder goed voelt.

Hypnose kan je helpen met je overtuigingen over je identiteit en de invloed die jij denkt dat lymfoedeem op je leven heeft. Een hypnotherapeut kan je helpen om je onbewuste focus naar wat allemaal niet meer goed is te verplaatsen naar wat allemaal nog wel goed is, zodat jij je mentaal beter voelt. 

Overtuigingen over je uiterlijk en andere zaken waar je ongelukkig van wordt kunnen bijvoorbeeld vervangen worden door overtuigingen over het belang van je karakter en een andere kijk op zaken, zodat je alsnog gelukkig kunt worden ondanks de lymfoedeem.

Met regressie kun je bijvoorbeeld onderzoeken waarom je bepaalde uiterlijke kenmerken belangrijk vindt. Je gaat dan meestal terug naar een herinnering of een gebeurtenis die die overtuiging heeft gevormd en vervolgens kun je iets doen met die herinnering, zoals je inleven in andere mensen op dat moment. Of je huidige zelf met je jongere zelf laten praten om te laten zien dat wat toen heel belangrijk leek, je nu gewoon niet meer verder helpt en dat je het los mag laten. 

Soms kan het herhalen van hypnotische suggesties ook al handig zijn, zoals: 

“Ik ben goed genoeg.”

“Mensen die afknappen op mijn uiterlijk wil ik sowieso niet in mijn leven.”

“Ik kan gezond leven.”

“Ik kan alles uitvogelen.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw problemen met lymfoedeem kun je andere suggesties krijgen om je te helpen met je welzijn. 

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en hoe je hiermee jezelf en andere mensen kunt helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass of naar een seminar.

Of schrijf je in voor een van onze opleidingen. Die worden online gegeven vanuit een professionele studio en met voldoende professionele assistentie voor een-op-een aandacht. 

 Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen