Personal trainer worden: Hypnose maakt je een betere trainer
12 juni 2022 
6 min. leestijd

Personal trainer worden: Hypnose maakt je een betere trainer

Een personal trainer worden kan op allerlei manieren, maar hoe word je een góéde personal trainer? Dat is iets waar hypnose je mee kan helpen.

Onlangs zei een van de deelnemers van de programma’s van het HIN dat zijn personal trainer een hypnotiseur was. Hij kon beter sporten en verder gaan dan zonder personal trainer en dat kwam door de “suggesties” of aanmoediging van de trainer. “Ja, je kunt nog wel een half minuutje langer high-knees doen. Je kunt die kilo extra wel liften.” Dat is wat een goede personal trainer voor je kan doen. 

Personal trainer worden

Om een personal trainer te worden is het in eerste instantie handig als je kennis hebt van sport, het lichaam en voeding. Dit is iets wat je waarschijnlijk wel weet of al aan het leren bent, want sporten is iets dat je leuk vindt.

Maar hoe ga je mensen helpen die een personal trainer hebben omdat ze sport juist niet echt leuk vinden, maar die extra aanmoediging nodig hebben omdat ze toch merken dat sport belangrijk is voor hun gezondheid.

Iemand stimuleren die sport leuk vindt is super makkelijk vergeleken met iemand stimuleren die sport als een soort noodzakelijk kwaad ziet. 

Dit is waar hypnose je uit de brand kan helpen.

Hypnose en sport

Hypnose speelt namelijk een belangrijke rol in sport. De prestaties van sporters word bijvoorbeeld verbeterd als ze in een hypnotische staat sporten. Dit is heel anders dan traditionele hypnose waarin iemand heel erg ontspannen is. In een hypnotische staat sporten betekent eigenlijk dat je in de flow wordt gebracht die goed is voor de sport[1].

Daarnaast zijn er ook overlappingen tussen de staat van hypnose en de staat waarin je optimaal presteert als sporter.

Veel topsporters gebruiken ook hypnose voor een wedstrijd. Wist je bijvoorbeeld dat Mike Tyson in zijn hoogtijdagen gehypnotiseerd werd om te geloven dat bij de beste bokser was[2]? Zijn trainer gebruikte onder andere hypnose en bracht hem ook naar andere hypnotiseurs om hem in de goede mindset te krijgen voor het winnen van een wedstrijd. Gezien hoe bekend hij nu nog is om hoe hij toen was kunnen we wel stellen dat dat goed was voor zijn prestaties. 

Als je hoort welke suggesties hij kreeg is zijn stijl van vechten en het “oor-incident” ook opeens een stuk minder apart. Maar welke suggesties handig zijn om te geven, dat is weer een ander verhaal. 

Wat de bedoeling is, is dat je in die staat bepaalde angsten kunt overwinnen en dat kan je helpen tijdens het trainen voor een wedstrijd. Of je maakt je ten minste niet meer druk om hoe de andere sporters het doen, maar focust je meer op het verbeteren van je eigen prestaties. Het hangt er maar van af waarom iemand wil sporten. 

Onderzoek laat zien dat jongens en meisjes baat hebben bij het in de sport-staat gebracht worden. Dit verbetert hun prestaties met hardlopen, zwemmen en volleybal[3]

Ander onderzoek laat ook zien dat suggesties terwijl iemand gehypnotiseerd is effect heeft op de spierkracht (bron 3, pag. 154).

Dit komt omdat hypnotische suggesties invloed kunnen hebben op je hartslag, bloeddruk, bloedstroom in de onderarmen, ademhaling, de hoeveelheid zuurstof die je in je opneemt en de hoeveelheid CO2 die je weer uitademt tijdens rust en tijdens een oefening. 

Daarnaast kunnen suggesties ook het idee van hoe zwaar het is om iets te doen veranderen. Je kunt iets lichter en zwaarder maken voor het gevoel van de persoon die je traint. 

Misschien heb je wel eens gehoord dat visualisaties een onderdeel zijn van hypnotherapie en deze zijn ook te gebruiken om effect te hebben op de manier van sporten en wat sport doet met het lichaam. 

Het visualiseren van sport zorgde bijvoorbeeld bij proefpersonen voor fysieke reacties die vergelijkbaar waren met wanneer iemand de sport ook daadwerkelijk uitvoert (bron 3, pag. 155).

Het gevoel van kunnen versterken

Een van de belangrijkste taken van een personal trainer is je cliënt het gevoel geven dat hij/zij kan doen wat je van hem vraagt. Hypnosetechnieken kunnen dit gevoel bij sportende mensen verbeteren. 

Hoe meer vertrouwen je hebt in je eigen kunnen, hoe hoger de doelen zijn die iemand zichzelf stelt, of die jij kunt stellen aan je cliënten. Hoe cool is dat? 

Hypnose kan dit doen door visualisaties, je cliënten helpen herinneren aan eerdere successen en met suggesties waarmee iemand zichzelf ook kan aanmoedigen[4].

Suggesties voor personal trainers

Het geven van suggesties is een belangrijk onderdeel van personal training. Waarschijnlijk geef je als personal trainer jouw klanten al suggesties, zonder dat je door hebt dat je dit doet. 

Wat zijn dan suggesties die je cliënten helpen het meeste uit hun training te halen?

Een suggestie die alleen als functie heeft om sterke spieren te hebben werkt niet altijd goed. Maar als de suggestie het idee geeft dat je meer kracht krijgt en meer conditie krijgt kan dit heel goed werken om dit ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen (bron 3, pag. 157). 

Je kunt bijvoorbeeld je cliënt het idee geven van in welke staat van paraatheid of fitheid hij wil sporten. Dit kan met een schaal van 1 tot 10, waarbij 1 heel ontspannen is en 10 super actief. De ideale staat zet de cliënt op 5. Je kunt je cliënt suggesties geven om op die schaal te bewegen om te zien hoe die staten voelen en om op het vijfde niveau te staan (bron 3, pag. 165) en dan de training te beginnen. 

Daarnaast kan je dit gevoel ook ankeren met bepaalde triggers[5]. Als je als personal trainer bijvoorbeeld je cliënt 3 keer op de schouder tikt raakt hij in die staat waardoor het sporten beter gaat. Of je cliënt kan zelf een beweging bedenken om de staat of dit gevoel te triggeren voor als je er niet bij bent, bijvoorbeeld vlak voor een wedstrijd. 

Visualisaties voor personal trainers

Daarnaast kan je cliënt er ook baat bij hebben om te visualiseren hoe het gaat als hij lekker bezig is met sporten.

Niet iedereen kan dit voor zichzelf doen. Je kunt je cliënt dan helpen met een geleide visualisatie waarin je hem/haar helpt om zich voor te stellen hoe het voelt als hij/zij in de sport-flow zit en lekker bezig is.

Hoe lekker dat voelt. Hoe de wind langs zijn/haar lichaam waait. Hoe het zweet het lichaam lekker verkoelt en hoe sterk en fit je je dan voelt. Hoe levend.

Een dergelijke visualisatie kan je helpen om de trainingen in de toekomst tot een succes te maken. 

Psychologische hulp voor sporters

Onderzoek laat ook zien dat sporters soms andere mentale hulp nodig blijken te hebben dan alleen aanmoediging om iets goed te doen. Als je bijvoorbeeld merkt dat je cliënt blokkeert bij een bepaalde activiteit kan er meer aan de hand zijn dan “het niet kunnen”. Als je dan veel kennis hebt van hypnotherapie en andere psychologische zaken kan je ook even een hypnosesessie wijden aan het psychische probleem dat je cliënt blokkeert. 

Met regressie kan je bijvoorbeeld achterhalen waarom iets gaat zoals het gaat met het sporten. Vervolgens kan je met regressie het moment wat voor een sport-blokkade heeft gezorgd veranderen zodat je cliënt alsnog lekker kan bewegen. 

Ook andere technieken kunnen gebruikt worden om onbewuste problemen aan het oppervlak te brengen. Zo is een professionele baseball speler gevraagd om te achterhalen waarom hij de bal niet meer raak sloeg en om zich hier door te tellen steeds bewuster van te worden. Op de 10e tel wist de speler wat het probleem was en kon hij het in zijn gedachten helemaal voorstellen en bepalen wat hij anders moest doen. Vervolgens kon hij zijn seizoen afmaken en presteerde bij beter dan voor deze sessie (bron 3, pag. 161). 

Ook post-hypnotische suggesties kunnen gebruikt worden om een blokkade te overwinnen. Dit is een suggestie die invloed heeft op het gedrag na de hypnose sessie. Meestal zeg je dan iets als “Vanaf nu ga je … (en dan de suggestie) en dat zal steeds beter gaan en over een paar weken merk je dat je dit automatisch doet en er niet bij hoeft na te denken.

Een personal trainer worden is iets dat iedereen met een sport-achtergrond wel kan, maar een goede personal trainer worden, daar kan meer voor nodig zijn. 

Kennis van sport-hypnose kan ontzettend veel doen om jouw klanten te helpen het beste uit zichzelf te halen. Of dit nu is wanneer ze willen sporten voor hun gezondheid, of als ze willen trainen voor het lopen van een marathon of het winnen van bepaalde wedstrijden.

Hypnose kan gebruikt worden om de sport-prestaties op zich te bevorderen of je kan het gebruiken als je merkt dat bepaalde prestaties niet meer bereikt worden en je geen fysieke reden kan vinden waarom dit is zoals het is.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en hoe je mensen hiermee kunt helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen. In de eerste opleiding leer je meer over het geven van handige suggesties en over hoe regressie werkt.

 Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen