Suikerverslaving aanpakken: Je hebt er geen wilskracht voor nodig
Suikerverslaving aanpakken: Je hebt er geen wilskracht voor nodig
25 mei 2024 
6 min. leestijd

Suikerverslaving aanpakken: Je hebt er geen wilskracht voor nodig

Heb je een suikerverslaving, wil je ermee stoppen, maar lukt het niet? Misschien ben je al eens tijdelijk gestopt, maar toch ben je weer begonnen. De knop is blijkbaar niet goed ingedrukt.

Dit is een reactie die ik kreeg van een vrouw op een oproepje om problemen in te sturen. Ik vroeg haar toen wat haar tegenhield om gewoon weer te stoppen, omdat het toch eerder was gelukt.

Maar ja, het sloop er toch weer in.

Filters en je suikerverslaving

Dat vind ik interessant, want dan moet ik denken aan filters. Je krijgt elke dag ontzettend veel informatie te verwerken. Je krijgt 11,2 miljoen bits aan informatie (1 letter is 5 bits) per seconde.

Maar dat kun je niet verwerken dus je filtert. Dat doet je onderbewuste met je zintuigen. Wat je ziet, hoort, voelt, ruikt of proeft.

Je weet zelf dat je niet alles ziet of hoort. Vleermuizen horen meer dan wij, een hond ruikt beter, een slang ziet hele andere dingen (zelfs warmte). Als mens zijn we dus heel beperkt en als je geboren wordt kun je nog tot 20.000 Herz horen, maar daarna wordt het alleen maar slechter.

Dat is 1 van je filters. We hebben er namelijk juist tientallen. Dit noem ik metaprogramma’s. De manier waarop je denkt, is namelijk ook een filter.

Ik haal er 1 filter uit want daar ligt de oplossing.

Mensen willen namelijk of ergens naartoe, of ze willen ergens van af.

  • 70% (ruim 2/3e) van de mensen wil graag ergens vanaf, dat is hoe ze over het algemeen denken. Die willen van de pijn weg.
  • 30% (iets minder dan 1/3e) van de mensen wil ergens naartoe, dat is hoe die over het algemeen denken. Die willen naar het plezier toe.

Als je weet op welke manier jij denkt, kun je dat aanpassen. De vrouw die ik hielp, gaf aan dat ze was gestopt omdat ze ervan baalde. Ze had zelfs pijn in haar lichaam, stijfheid en kreeg een hartkramp en toen kon ze stoppen en deed ze een reset met vasten en juicen.

Dat kun je natuurlijk nooit lang volhouden. Wilskracht raakt namelijk op, omdat je dat put uit een soort mentale voorraad van energie. Ik denk ook op deze manier, ik ga ook weg van de pijn, maar als de pijn weg is, heb ik alleen nog wilskracht over om te stoppen en dat is vaak niet genoeg[1].

De prikkel die in eerste instantie de energie gaf om ermee te stoppen is namelijk weg.

Dus ze probeerde weer wat dingen en een snoepje hier en daar en voordat je het weet zit ze in haar oude patroon.

Ik had ooit ook eens zo’n klant die wilde afslanken en dat was gelukt, maar een jaar later was die er weer. Hij kon namelijk zijn favoriete broek niet meer dicht doen.

En elke keer kwam hij na een jaar weer.

De strategie was dus om weg te gaan van de pijn. Na een sessie lukte er wat, maar op gegeven moment was de pijn weg en ging het weer mis.

Suikerverslaving aanpakken zonder wilskracht door je filter te gebruiken

Door je filter te veranderen, je manier van denken, zorg je er juist voor dat je zonder wilskracht een gezonde levensstijl kunt oppakken.

In plaats van de filter, weg van de pijn, installeer je als hypnotherapeut dan bij mensen de filter: naar het plezier. Of je moet de pijn anders maken.

Als therapeut kun je horen “dit wil ik niet, dat wil ik niet, ik krijg overal pijn enz. enz.

Dan vraag je als therapeut: “Waar wil je naartoe?”

Dan blijft het vaak blanco. Dat weet niet iedereen.

Maar het besef komt dan wel, dat ze anders in die cirkel blijven hangen van dat het goed gaat, en dan weer afglijden totdat er weer voldoende pijn is om te stoppen met de suikerverslaving. Het zogenoemde yoyo-effect.

Zo denk ik ook, maar daardoor weet ik dat ik moet veranderen. Daarom heb ik mijn doelen verandert.

Ik heb het zo verandert, dat als ik niet bezig ben met mijn doel, dan doet het pijn. Ook heb ik toegevoegd dat als ik met mijn doelen bezig ben ik naar plezier toe ga. Echter, dat is wel minder belangrijk omdat ik dus de pijn-filter heb in plaats van de doel-filter.

Zo ga ik ’s ochtends om 5.15 naar de basic-fit, maar dat doe ik niet voor de lol. Ik doe het omdat als ik het niet doe, dan is het pijnlijk. Nu ga ik niet elke dag, maar als ik niet ga voelt het als een gemis. Dit kan ik een paar dagen doen, maar ik kan niet 1 week niet komen. Dat kan ik niet, want dat voelt niet goed.

Ik ga toe naar plezier. Vergis je echter niet in plezier. Kortstondig plezier is top. Ik voelde me na een training top! Maar dat voel ik niet elke training. Er lukt ook wel eens iets niet en soms voel je je zwak en is het zwaar. Dus dat helpt niet qua kortstondig plezier.

Maar ik doe het, omdat ik een doel heb. In mijn hoofd heb ik iets heel belangrijks in mijn hoofd. Als in 80 ben wil ik 200 kilo kunnen deadliften. Dat is mijn doel. Ik kan het nu nog niet eens, maar ik ben 48 dus ik heb nog 32 jaar. Dus dan kan ik het wel.

Het idee van leeftijd afbraak zit niet in mijn hoofd. Nee, in mijn hoofd zit dat ik dit doel met 32 jaar trainen wel ga halen.

Dit betekent veel meer. Zelfs als het me niet lukt, stel dat het maar 150 kilo wordt? Dan nog ben ik sterk en fit. Als ik dan val dan sta ik alsnog op.

Het doel heeft dus veel consequenties. Spierkracht is bijvoorbeeld belangrijk. Een van de factoren die belangrijk zijn bij kanker voor je overleving is dat je spiermassa hebt. Dan kan je chemotherapie namelijk beter hebben. Dat betekent niet dat je het overleeft, maar je verbetert je kansen.

Ook ben ik gestopt met roken door deze strategie te gebruiken.

Dus als je denkt “ik moet weg van de pijn”. Dan moet je dus het dingetje wat suiker is koppelen aan iets pijnlijks. Je krijgt het idee dat elke keer als je een hapje van een koekje neemt, dat dit zorgt voor een krampje of ander pijn.

Hier kan een hypnotherapeut ook mee helpen. Dan creëer je namelijk het nocebo-effect. Het tegenovergestelde van het placebo-effect. Dit is er vaak bij medicijnen, maar dit kun je gebruiken.

Dus een therapeut kan zeggen dat je elke keer als je een hapje neemt van iets dat je dan een soort pijn krijgt. Zo ben ik ook gestopt met roken. Elke haal die ik neem, dan voel ik me benauwd op mijn borst. Dit werd erger en erger en toen ben ik gestopt met roken. Als ik er nu aan denk, dan voel ik het nog steeds. Dus ik rook nu al meer dan 15 jaar niet meer. Eigenlijk ben je dan je verslavingsgedrag aan het herkaderen en dat helpt om te stoppen met verslavingen[2].

Zo kun je ook stoppen met snoepen. Het heeft puur te maken met hoe je gedachten werken, het hoeft niet echt te zijn.

Het allerleukste is dat je er geen wilskracht voor nodig hebt, want je wilt het door de pijn gewoon niet meer.

Dit deden we ook bij die vrouw. Het is een goed startpunt. Het lijkt wel echt, maar dat is het niet. Het is puur voor het idee dat je er klaar mee bent.

Dus je start snel als een haas, maar voor de lange termijn heb je ook nog een doel nodig. Iets wat je als schildpad kunt doen.

Dus wat wil je? Maak dat SMART (specifiek, meetbaar, autonoom, realistisch en tijdgebonden). Dus als ik 80 ben, kan ik 200 kilo deadliften. Vond ik een realistisch doel.

Dit deed ik puur voor mijn brein. Je kunt ook zeggen “Als ik 75 ben en ik speel met mijn kleinkinderen met de lego, dan kan ik zonder hulp overeind komen.”. Veel 70+ers kunnen namelijk zonder hulp niet overeind komen en zeker als je ouder bent wordt dat steeds lastiger. Het uiteindelijke grote doel is dat je dat kunt.

Dus in gedachten moet je het heel erg maken dat je suiker eet en dat je dan die doelen niet behaald.

Je snapt dat je brein dan nog kan zeggen `ja, maar dood gaan we allemaal´,  die knop moet je dus omzetten naar soort van realistische pijn.

Dus je moet een heel belangrijk groot doel maken, zodat je ook op de lange termijn de knop goed omgezet hebt. Dit grote doel is het plezier en dan dus pijn koppelen aan de suiker.

Let wel op, emoties als schuld of schaamte helpen niet[3]. Dan ga je vaak alleen maar meer suiker eten.

Het moet pijnlijk zijn in de zin dat je fysiek wat voelt. Dit hoeft niet echt te zijn, met hypnose kan je dit mentaal voor elkaar krijgen. Het moet iets zijn waardoor je er bang van wordt.

Heb je juist een stijl van denken naar plezier toe, dan moet je het beeld waar je naartoe wilt gewoon helemaal geweldig maken.

Mensen helpen met hypnose

Wil jij ook dit soort trucjes leren om jezelf of andere mensen te helpen die problemen hebben? Dan is kennis van hypnotherapie heel handig. Kom eens naar de gratis online masterclass voor een kennismaking.

Of schrijf je direct in voor een van onze evenementen of opleidingen.

Bekijk ook deze video:


Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen