Ultiem geluk: In je onderbroek Netflix kijken met bier
22 oktober 2020 
6 min. leestijd

Ultiem geluk: In je onderbroek Netflix kijken met bier

Ultiem geluk is iets waar in Finland een eigen woord voor bestaat. Mensen in Finland waren in 2019 het gelukkigst van de hele wereld. Het woord waar de Finnen het over hebben staat voor in je onderbroek Netflix kijken met bier. In je eentje.

Misschien kun jij je dat wel voorstellen. Lekker helemaal ontspannen zonder zorgen en in comfortabele kleding, de onderbroek, Netflix kijken. En met een drankje erbij nog wat extra ontspanning bereiken.

Nu is het misschien wel handig om te weten dat ze in Finland de sauna cultuur hebben, dus die Fin kan voor de tv even afkoelen van de sauna en dat ze daarom voor de tv hangen in hun onderbroek.

Wat is geluk?

Geluk, of happiness in het Engels, kan uit van alles bestaan. Maar het duidelijkste is dat geluk een gevoel is. Wanneer je gelukkig bent voel je dit. Je krijgt als vanzelf een glimlach op je gezicht. Je bent aan het genieten. Je voelt je energiek, of in ieder geval niet moe.

Volgens de wetenschap is geluk ook niet iets dat vaststaat. Wat je vroeger gelukkig maakte hoeft je nu niet meer gelukkig te maken en in de toekomst kan het je toch weer wel gelukkig maken.

Het is dus een vrij relatief begrip.

Dit komt door drie elementen:

  1. Geluk komt door een vergelijking.
  2. De standaard waarmee je die vergelijking bepaalt kan zich aanpassen.
  3. De standaarden voor de vergelijking zijn willekeurige ideeën.

Met deze drie elementen kun je de volgende voorspellingen over geluk maken:

  • Geluk hangt niet af van de kwaliteit van je leven.
  • Veranderingen in je leven, ten positieve en ten negatieve, hebben maar kort een effect op geluksgevoelens.
  • Mensen zijn gelukkiger na lastige tijden.
  • Mensen staan over het algemeen neutraal tegenover hun leven.

Dit verklaart ook waarom gelukkige gevoelens ongeveer evenveel voorkomen in rijke en arme landen. Geld maak dus niet gelukkig, maar het is natuurlijk wel fijner huilen in een Mercedes dan op de fiets.

Zelfs mensen die verlamd zijn geraakt kunnen net zo gelukkig zijn als winnaars van de loterij. Mensen met ALS zijn vaak gelukkiger naarmate hun ziekte vordert, doordat ze merken hoeveel hun omgeving van ze houdt.

Natuurlijk is totale armoede en oorlog niet handig voor je geluksgevoelens. Isolatie, dus geen sociaal leven hebben, is ook een recept voor ongeluk[1].

Hoe bereik je geluk?

Totale armoede en oorlog helpen dus niet om gelukkig te worden. Als je in een oorlogssituatie zit is het maar de vraag wat je eraan kunt doen. Een logische beslissing is om te vluchten.

Bij totale armoede is het van belang om te zien of je werk kunt vinden en eventueel om hulp te krijgen om financiële problemen, zoals schulden, op een goede en fijne manier te verminderen.

Dan heb je nog het probleem van isolatie. Wij zijn uiteindelijk sociale dieren en hebben dus contacten met andere mensen nodig. Merk je dat je in een sociaal isolement zit? Ga dan eens bij een sportvereniging of als ondernemer kun jij je ook aanmelden bij een netwerkvereniging om daar sociale contacten uit te halen.

Wie weet welke vriendschappen er kunnen ontstaan?

Als deze basisvoorwaarden zijn voldaan is het tijd om voor jezelf echt na te gaan waar jij gelukkig van wordt. Dit kun je zelfs al doen terwijl je bezig bent met het voor elkaar krijgen van de basisvoorwaarden.

Maak bijvoorbeeld een lijstje van activiteiten die je leuk vindt om te doen.

Hier mogen ook guilty pleasure activiteiten op staan.

Geniet van je guilty pleasure

Nu kan het Finse idee van ultiem geluk je ook bekend voorkomen als een guilty pleasure. In je eentje met drank iets op Netflix kijken. Terwijl je daarmee bezig bent kun je je namelijk schuldig gaan voelen.

Is dit wel goed voor me? Moet ik niet socialer zijn? Moet ik niet bewegen? Moet ik niet een boek lezen? Enzovoort.

Misschien doe je al heel veel wel en heel veel dingen niet.

Het maakt niet uit. Je mag je innerlijke Fin, met je guilty pleasure, gewoon omarmen.

Kijk gewoon naar die slechte film in je onderbroek en geniet hier intens van.

Laat je werk even wat je werk is.

Doe dit met je geliefde, of juist bewust alleen, en kijk lekker je favoriete serie of film.

Zo kun je je ook bij elke vreemde gewoonte afvragen of dit niet een soort norm is in een ander land. Zoals deze in Netflix de norm voor geluk is.

Wat trek jij je van andere mensen aan?

Dus trek je eens niets aan van de norm, maar vraag je af waar jij gelukkig van wordt. Dit kan van alles zijn. Dit kan iets zijn wat je alleen wilt doen of juist wel iets met je vrienden.

Je kunt in tegenstelling tot de Finnen ook een heel sociaal persoon zijn en juist ultiem geluk ervaren wanneer je met je vrienden in een achtbaan zit.

Wat maakt het uit. Omarm waar je gelukkig van wordt.

Voel je er niet schuldig over en denk niet aan wat andere mensen ervan vinden.

Beluister ook deze podcast over ultiem geluk:

https://www.buzzsprout.com/195236/1690486-in-je-onderbroek-op-de-bank-netflix-kijken-is-ultiem-geluk?play=true

Als je toch merkt dat wat andere mensen over je denken – of wat jij denkt dat andere mensen over je denken – je tegenhoudt om de dingen te doen die je leuk vindt om te doen, dan kun je last hebben van belemmerende overtuigingen.

Overtuigingen zijn jouw gedachten over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin hoort te functioneren. Deze overtuigingen ontstaan vaak in het begin van je leven, tijdens de eerste zeven jaar ervan.

Een manier om die belemmering weg te halen, zodat ook jij ultiem geluk kunt ervaren, is door regressietherapie toe te passen. Bij regressietherapie word je in hypnose gebracht. Vervolgens krijg je de suggestie om naar het eerste moment in je leven terug te gaan waarop het idee wat andere mensen van je dachten je tegenhield om te doen wat je leuk vond.

Meestal openbaart zich dan een herinnering van zo’n moment waarop andere mensen je remden om ultiem geluk te ervaren. Dit kan van alles zijn. Misschien hield een van je ouders zichzelf al tegen om ultiem geluk te ervaren en heb je dat overgenomen.

Misschien was het een klasgenootje die zei dat iets niet kon.

Dit is voor iedereen verschillend.

Vervolgens zal de hypnotherapeut je helpen om de belemmering weg te halen. Dit kan ook op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door je in te leven in mensen die er op dat moment bij waren (dit kan nu je volwassen bent veel makkelijker) of door met je fantasie de situatie te veranderen. Je laat jezelf bijvoorbeeld anders reageren dan je in het echt hebt gedaan of je laat je volwassen zelf met je jongere zelf praten.

Dit klinkt misschien een beetje apart, maar dit kan helpen om zo’n belemmering weg te halen en dat helpt je gedurende de rest van je leven om ultiem geluk te ervaren en te grijpen wanneer je het kunt pakken.

Ultiem geluk op je werk

Je wilt natuurlijk niet alleen thuis in je onderbroek ultiem geluk ervaren. Je mag dit soort momenten natuurlijk ook op het werk willen grijpen, misschien niet in je onderbroek dan.

Bij geluk op je werk gaat het om meer dan alleen tevredenheid over je werk[2]. Het gaat ook over het hebben van fijne ervaringen op het werk en om het hebben van een gelijkmatig humeur de hele dag (liefst gelijkmatig positief 😉).

Op je werk is het bereiken van de flow-staat ook belangrijk voor ultiem geluk. Je bent dan zo lekker bezig dat je de tijd uit het oog verliest. Mensen bereiken de flow-staat sneller wanneer het werk uitdagend is en op de grens van hun niveau zit. Je verveelt je dan dus niet, omdat het te makkelijk is.

Daarnaast bereik je de flow-staat ook sneller wanneer je gelooft in je eigen kunnen. Dat je zelfvertrouwen over dat jij je werk kunt doen dus goed is.

Ben je onzeker op je werk? Heb je collega’s die voor stress zorgen? Dan kun je ook kijken naar de overtuigingen die voor stress zorgen, zoals waarom jij je druk maakt over je collega’s, waarom je denkt dat je misschien niet goed genoeg bent voor je werk, misschien voel je je zelfs een oplichter.

Ook dan kan hypnose je helpen. Met hypnose kun je bijvoorbeeld je gedrag veranderen. Als een collega iets doet wat je niet leuk vindt, kun je beter voor jezelf opkomen. Dit kun je oefenen in een geleide visualisatie en met de swish-techniek kun je zelfs een patroon veranderen. Dit is ook een techniek die werkt met visualisaties en die kan er snel voor zorgen dat je gewoontes waar je niet blij mee bent kunt doorbreken.

Op die manier kun je ook ultiem geluk op je werk ervaren.

Wil je meer weten over hypnose en jezelf of andere mensen helpen om blokkerende overtuiging voor geluk wegnemen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden online gegeven vanuit een professionele studio, zodat de flow en continuïteit van de opleiding gegarandeerd wordt.

[1] https://link.springer.com/article/10.1007/BF00292648

[2] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1468-2370.2009.00270.x

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen