Verkeerde vrienden: De kracht van je omgeving
22 september 2019 
6 min. leestijd

Verkeerde vrienden: De kracht van je omgeving

Je omgeving heeft veel invloed op hoe je denkt en wat je doet. Verkeerde vrienden kunnen er daardoor zorgen dat je net de verkeerde keuzes maakt. Ik kan het weten, maar ik kan ook weten dat je zelf veel kunt doen om je omgeving te veranderen. Een tijdje terug had ik zo’n moment waarop ik me realiseerde van hoever ik was gekomen.

Daarom wil ik in dit blog meer aandacht geven aan de kracht van je omgeving en de invloed van je vrienden.

Ik was namelijk wezen uiteten met vrienden in een setting die ik eerder ook weleens had gehad. Lekker een hapje eten, alleen mijn vriendengroep was totaal veranderd vergeleken met eerder. Nu zat ik er met mensen die toppers zijn in hun vakgebied, en ik mag mezelf inmiddels ook wel een topper in mijn vakgebied noemen (al zeg ik het zelf 😉).

Die andere vrienden kwamen omdat ik ook ben veranderd. Ik heb eens heel bewust de keuze gemaakt om mijn leven anders in te richten en daarmee is mijn omgeving ook verandert. Dit ging niet heel snel en ook niet zonder slag of stoot. Maar het is onvermijdelijk.

Dat zal het ook zijn wanneer jij verandert.

En dit kan af en toe pijnlijk zijn, maar dat is nodig.

Je kunt ook zeggen, ik ga eerst mijn omgeving veranderen en dat helpt me om mezelf te veranderen. Vaak is dat de meest snelle manier om iets te veranderen. Wil je iets bereiken? Zoek naar mensen die het al hebben bereikt en ga daar mee om. Een van de beste succesformules die er bestaat.

Invloed van vrienden

Vrienden hebben bij jonge mensen invloed op hun meningen, gedrag en ontwikkeling.

Dit kan eigenlijk twee kanten opgaan. Vrienden helpen je jouw sociale vaardigheden te ontwikkelen en om weerbaarder te worden tegen stress. Deze vriendschappen helpen je om te bouwen aan je zelfvertrouwen en om meer begrip te hebben voor andere mensen.

De andere kant is dat vrienden er juist voor kunnen zorgen dat je juist niet sociaal wordt en zelfs crimineel gedrag kunt gaan vertonen. Bij deze kant denken wetenschappers dat dit bijvoorbeeld kan beginnen doordat je op een feest bent, je vrienden bier drinken en jij dan ook sneller bier drinkt. Je neemt karaktertrekken van je vrienden dan over, in plaats van je eigen karaktertrekken te ontwikkelen.

Jonge mensen geven ook aan dat goede vrienden je helpen met je problemen[1] en daarmee hebben ze direct invloed op hoe jij problemen oplost. Of je verantwoordelijkheid neemt voor wat je moet doen, of dat je het slachtoffer wordt en gaat wijzen naar andere mensen om jouw probleem op te lossen.

Vrienden hebben ook invloed op je prestaties, zoals ik zelf ook heb gemerkt, wetenschappers hebben dit ook onderzocht. Hiervoor hebben ze studenten ingedeeld in hoe goed ze ergens in zijn en hoe goed hun vrienden ergens in zijn. Ze lieten studenten op 2 momenten een brief schrijven, studenten die omgingen met vrienden die hier al beter in waren schreven de 2e keer een significant duidelijk betere tekst. Dit betekent dat het echt aan hun vriendengroepje lag dat hun prestaties verbeterden.

Voor studenten die eerst laag presteerden hielpen de vriendschappen met studenten die al goed presteerden om meer tevredenheid, zelfvertrouwen, sociale status en meer het gevoel te hebben dat ze beloond werden voor goed werk te krijgen[2].

Slechte vrienden

Wie wel eens naar Jordan Peterson luistert of kijkt, of zijn boeken leest, leert ook wat over wat slechte en goede vrienden zijn. Slechte vrienden zijn mensen die bijvoorbeeld jaloers worden op je succes en de stappen die je zet dwarsbomen, die hebben niet het beste met je voor.

Daarbij kunnen slechte vrienden ook misbruik van je maken. Jij bent bijvoorbeeld altijd de bob. Jij krijgt net dat stuk spacecake dat te groot is waardoor die niet lekker valt. Je bent eigenlijk de joker van je vriendenclub.

Uit onderzoek blijkt ook dat wanneer je geen goede band met je ouders hebt, vrienden je sneller kunnen beïnvloeden om dingen te doen die niet goed voor je zijn[3]. Je bent immers veel vatbaarder.

Een goede vriend zal je bijvoorbeeld nooit aanmoedigen om te gaan bingedrinken, iets waardoor sommige jongeren helaas een alcoholvergiftiging kunnen krijgen.

Verkeerde vrienden herkennen

Maar soms is een klik gewoon heel goed en is alles ontzettend gezellig. Hoe weet je dan of je een verkeerde vriend hebt? Check dan deze dingen.

Je vertelt slecht nieuws. Een slechte vriend zal dan een verhaal vertellen over wat er nog erger was aan zijn leven of aan het leven van iemand die hij kent. Een goede vriend zal naar je luisteren.

Je vertelt goed nieuws. Een slechte vriend zal dan iets vertellen wat goed is geweest voor hun of iemand die zij kennen. Een goede vriend zal met je meevieren dat je goed nieuws hebt (zelfs als het met hen niet goed gaat).

Mensen met wie het niet goed gaat kunnen jouw naar beneden gaan trekken, daarmee praten ze het goed voor zichzelf dat het niet goed met hen gaat[4].

Als je het eng vindt om dit eens goed te testen, kan een hypnose-expert je hiermee helpen. Zowieso, als je angst hebt om goed nieuws te vertellen is dat al een teken aan de wand. Toch is het dan goed om te checken of je je voor niets ongerust maakt of juist het gevoel goed had. Je gevoel kan er wel naast zitten en dan zou het jammer zijn als je niet even een dubbelcheck hebt gedaan.

Een hypnose-expert kan je helpen met het voorbereiden van dit goed nieuws of slecht nieuws gesprek doordat je bijvoorbeeld visualiseert hoe je het vertelt en hoe je jouw kennis de kans geeft om zich als vriend te laten zien of als iemand die je juist niet helpt.

Patroon van verkeerde vrienden doorbreken

Zoals eerder gezegd kan een slechte relatie met je ouders ervoor zorgen dat je gevoeliger bent voor het krijgen van vrienden die niet het beste met je voorhebben. Je bent dan sneller geneigd om te doen wat zij willen, omdat je graag geaccepteerd wilt worden. Je familie is dan namelijk geen alternatief voor je sociale leven of dit voelt in ieder geval niet zo.

Dit kan in de loop van je leven voor een patroon hebben gezorgd dat je het lastig vindt om je grenzen aan te geven en dat je bang bent voor afwijzing. Hierdoor kun je sommige vriendschappen langer vasthouden dan goed voor je is.

Regressie kan je helpen dit soort patronen om niet voor jezelf, maar voor verkeerde vrienden, te kiezen te doorbreken. Met regressie ga je namelijk terug naar het eerste moment dat je een vriend accepteerde, terwijl die niet goed bezig voor je was. Vervolgens ga je terwijl je onder hypnose bent iets doen met dat moment om het voortaan anders aan te pakken. Om verkeerde vrienden sneller te herkennen en om voor jezelf te kiezen als een vriendschap je naar beneden sleurt. Dit kan ontzettend veel doen om in de toekomst juist mensen in je omgeving te hebben die je helpen met jouw persoonlijke doelen.

Locatie om vrienden te zoeken

Als je dan eenmaal van die verkeerde vrienden af bent of in ieder geval weet wie je wel en niet om je heen wilt hebben kun je het gevoel krijgen dat je vrienden wilt vinden die je juist verder helpen.

Hoe doe je dit dan?

Het hang een beetje af van de doelen die je wilt behalen. Omdat ik met het Hypnose Instituut Nederland een ondernemer ben, ben ik naar seminars gegaan en daar heb ik veel van mijn nieuwe vrienden leren kennen.

Met die nieuwe vrienden geef ik zelfs een seminar en ik geef sowieso vaker seminars ook in mijn eentje voor het Hypnose Instituut Nederland (echt iets om heen te gaan als hypnose leren en mensen helpen je doel is 😊) .

Heb je juist sportieve doelen? Dan kan je in de sportschool ook interessante mensen leren kennen die je kunnen helpen om jouw sportieve doelen te behalen.

Ben je meer bezig met koken? Een kookcursus volgen kan je dan ook zeker helpen om nieuwe mensen met dezelfde interesses te leren kennen.

Kijk dus naar waar je meer kunt leren om jouw doelen te behalen en of je daarmee iets kunt doen waar je gelijkgestemde mensen leert kennen.

Als je het spannend vindt om zelfs naar zo’n evenement heen te gaan kan een hypnose expert je ook helpen met het opbouwen van je zelfvertrouwen en vaardigheden om in je eentje naar zo’n evenement te gaan.

Wil je meer leren over hypnose? Kom eens naar de gratis online masterclass voor een kennismaking.

Wil je juist direct aan de slag met technieken om jezelf en andere mensen te helpen? Kom dan eens naar een seminar (jawel 😊) of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen.  De opleidingen worden klassikaal of live online gegeven. Kies een vorm die bij je past.

Pin ook deze infographic als geheugensteuntje:

verkeerde vrienden


Bronnen:

[1] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1111/1467-8721.ep11510326?journalCode=cdpa

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780122405402500177

[3] https://link.springer.com/article/10.1023/A:1005188108461

[4]

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen