Verslaafd aan slapen: Wat te doen om weer in het echt te dromen
Verslaafd aan slapen: Wat te doen om weer in het echt te dromen
28 september 2017 
6 min. leestijd

Verslaafd aan slapen: Wat te doen om weer in het echt te dromen

Slapen, het is natuurlijk superfijn. In het weekend lekker uitslapen is iets wat iedereen wilt doen, maar wat als je niet kunt stoppen met slapen. Wat als je na het uitslapen je altijd omdraait om gewoon lekker verder te slapen? Wat als je alleen nog het bed uitkomt om even wat te eten en drinken en je vervolgens weer lekker in bed gaat liggen?

Als je verslaafd aan slapen bent kan dit een vervelende invloed op je leven hebben. Daarom ga ik in dit blog in op een slaapverslaving en wat je ertegen kunt doen.

Wanneer ben je verslaafd aan slapen?

Denk je alleen nog maar aan je bed als je wakker bent? Zet je de wekker al niet meer omdat het je gewoon niet meer interesseert?

Verslaap je je voor elke belangrijke afspraak?

Normale mensen slapen tussen de 7 en 9 uur per nacht, maar jij slaapt gewoon veel meer uren dan dat en dat bijna elke nacht.

Ben je dan ook verslaafd aan slapen? Een slaapverslaving is niet een “erkende” verslaving, maar dat is een sportverslaving ook niet en toch kunnen mensen er last van hebben.

Gevolgen van een slaapverslaving

Als je te veel slaapt is dit ongezond. Regelmatig meer dan 9 uur per nacht slapen zorgt ervoor dat je te vaak te veel slaapt.

Te veel slapen is gelinkt aan:

  • Diabetes
  • Hart- en vaatziekten
  • Vroegtijdig overlijden

Slaap is iets dat je nodig hebt, maar te veel slaap is helaas niet gezond. Dus al is je bed nog zo lekker warm. Buiten het weekend om hoef je echt niet meer dan 9 uur per nacht te slapen.

Ben je verslaafd aan slapen als je slaappillen neemt?

Heb je juist moeite met slapen en neem je daarom slaapmedicijnen? Dat betekent niet dat je verslaafd bent aan slapen. Slaap is iets wat iedereen nodig heeft om het lichaam te herstellen. Als je moeite hebt met slapen en natuurlijke oplossingen niet werken zijn er veel mensen die naar de medicatie grijpen.

Het gebruik van slaapmedicatie is pas een probleem als je het gebruikt om dagelijks meer dan 9 uur te slapen.

Oorzaken van een slaapverslaving?

Een slaapverslaving is iets wat zich langzaam opbouwt, totdat het een gewoonte is die je lastig kunt terugdraaien. De volgende oorzaken kunnen een slaapverslaving veroorzaken.

  • Stress
  • Depressie symptoom
  • Lage sociaaleconomische status/werkeloosheid

In perioden van stress kun je meer slaap nodig hebben dan normaal om te herstellen van de dag. Echter, als dit patroon zich blijft vasthouden na de stressvolle periode kun je last krijgen van de verslaving.

Mensen met een lage sociaaleconomische status hebben ook vaker last van een slaapverslaving. Dit kan komen doordat werkeloosheid niet een stimulans is om uit bed te komen. De gewoonte om dan uit te slapen kan dan ontstaan en die kan lastig af te leren zijn.

In sommige gevallen is verslaafd zijn aan slaap niet het probleem, maar een symptoom van een onderliggend probleem. Mensen die last hebben van een depressie kunnen soms dagen in bed blijven liggen en dan ook blijven slapen.

Ook bij narcolepsie kun je denken aan een slaapverslaving, maar daar is niets van waar. Mensen met narcolepsie hebben geen controle over het moment waarop ze in slaap vallen. Hierdoor kan het voor omstanders lijken alsof ze verslaafd zijn aan slaap, want wie slaapt er nu op het werk, in de bus of zelfs op de grond?

Behandeling van een slaapverslaving

Er zijn meerdere dingen die je kunt doen als je verslaafd aan slapen bent. De behandeling bestaat vooral uit het geleidelijk verminderen van slaap, maar hoe doe je dat op een goede manier en zonder dat je er juist weer vermoeid van raakt?

Slaapplan

Het begint allemaal met een slaapplan. Je kunt vaak niet in 1 keer normale tijden gaan slapen. Je lichaam is wel gewend geraakt aan je huidige hoeveelheid slaap en normale slaaptijden kunnen daardoor voor extra vermoeidheid zorgen.

Het is daarom beter om elke week 1 uur slaap terug te bouwen totdat je weer op gemiddeld 8 uur slaap zit.

In dit slaapplan plan je ook specifieke tijden waarop je in bed gaat liggen en waarop je uit bed stapt.

Echt uit bed stappen

Het is heel verleidelijk om toch lekker in bed te blijven liggen als je geen verplichtingen hebt, maar daarmee los je jouw slaapverslaving niet op. Probeer daarom toch echt uit bed te stappen.

Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een ochtendritueel dat je kunt volgen als je geen verplichtingen hebt. Omdat opstaan voor veel mensen een stressvol moment is, kan dat ook een reden zijn om te blijven liggen.

Ga in plaats daarvan naar een andere ruimte. Daar kun je dan de dag beginnen met 10 minuten mediteren. Deze meditatie zorgt ervoor dat de stress van het opstaan direct vermindert. Daarbij kun je in deze 10 minuten inspiratie krijgen over wat je nog meer met de dag kunt doen behalve slapen.

Door een schriftje naast je neer te leggen tijdens het mediteren kun je ideeën opschrijven en daar vervolgens doelen van maken.

Eet vervolgens een gezond ontbijt waar je energie van krijgt en doe je ding, al is het maar het lezen van een boek.

Check de zon elke dag

De zon is belangrijk voor de energie die je overdag hebt. Het is niet voor niets dat de meeste mensen in de zomer meer energie hebben dan in de winter. Natuurlijk is de temperatuur in de zomer ook hoger, maar de Nederlandse zomers zijn echt niet vergelijkbaar met die in Spanje. De uren zonlicht en de kans dat jij die zonlicht ook meemaakt, is in de zomer veel groter dan in de winter en daardoor slaap je ook minder.

Ga daarom elke dag minimaal 15 minuten naar buiten om te genieten van de zon, of ten minste van het daglicht. 

Overtuigingen over slaap veranderen

Daarnaast is het belangrijk om je overtuigingen over slaap te controleren. Waarom slaap je zoveel? Slaap je veel omdat je denkt dat het gezond is? Slaap je veel om te ontsnappen aan je realiteit?

Je overtuigingen over slaap zijn van belang om verslaving aan slaap te overwinnen. Door je overtuigingen te achterhalen kun je namelijk de overtuigingen ontkrachten en je kunt er andere overtuigingen voor in de plaats zetten waardoor het te veel slapen niet meer zo aantrekkelijk is als nu.

Met hypnose is het mogelijk om je overtuigingen te achterhalen. Dit kan op meerdere manieren, zoals met een socratisch gesprek.

Socratisch gesprek

De therapeut zal je dan vragen hoe je denkt over slaap en vervolgens waarom je er zo over denkt. Door die vragen te stellen kun je bij de kern van je overtuiging komen en bij de hoeveelheid kennis die je over het onderwerp hebt. Alleen al hierdoor kunnen overtuigingen die ervoor zorgen dat je slaap zo aantrekkelijk vindt veranderd worden.

Regressie

Weet je niet precies welke gedachten je hebt over slaap, alleen dat je gewoon veel slaapt? Dan kan regressietherapie ervoor zorgen dat je de overtuigingen en de herkomst van die overtuigingen kunt achterhalen. Een vroege herinnering van een bepaalde gebeurtenis kan dan van meer afstand worden bekeken waardoor je overtuigingen kunt veranderen.

Er kunnen hele onverwachte oorzaken gevonden worden.

Hypnotische suggesties

Een manier om overtuigingen te verzwakken en nieuwe overtuigingen sterker te maken is om hypnotische suggesties te gebruiken. Tijdens hypnose sta je namelijk meer open voor het overnemen van andere overtuigingen. In eerste instantie kan de hypnotherapeut dit tijdens een sessie doen, daarna krijg je op maat gemaakte hypnotische suggesties mee naar huis die je kunt herhalen tijdens zelfhypnose. Je kunt ook jouw hypnotische suggesties als mp3-bestand meekrijgen, zodat je er alleen maar naar hoeft te luisteren.

Stappen voor zelfhypnose

Om jezelf te hypnotiseren ga je thuis op een ontspannen plaats zitten of liggen.

  1. Je focust je eerst op je ademhaling. Die moet door je buik gaan.
  2. Je maakt je ademteugen even lang.
  3. Je ontspant je spieren.
  4. Je sluit je ogen.

Dan herhaal je de hypnotische suggesties die je van de therapeut hebt meegekregen. Als je een mp3 hebt gekregen zet je die aan. In sommige gevallen begint de mp3 met een inductie om je te helpen in de hypnotische staat te komen.

Geleide visualisatie

Een andere techniek die de hypnotiseur kan gebruiken om je van je slaapverslaving af te komen is door een geleide visualisatie. In die visualisatie wordt het opstaan gevisualiseerd. Niet alleen het zien van het opstaan wordt gevisualiseerd, ook het gevoelen dat dat geeft en de signalen die je van je zintuigen krijgt, zoals de geur van frisse lucht als je het raam opendoet. De fluitende vogels in de boom bij je huis en het strekken van je spieren om je lichaam wakker te maken.

Deze geleide visualisatie kun je vervolgens ook thuis uitvoeren tijdens zelfhypnose of wordt als mp3-bestand aan je meegegeven.

Wil je meer weten over hypnose en andere mentale technieken om jezelf en anderen te helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je direct in voor een van onze evenementen of opleidingen. Klik hier voor de agenda.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

slaapverslaving



Bronnen:

Six Effective Ways To Overcome Sleep Addiction

http://www.webmd.com/sleep-disorders/guide/physical-side-effects-oversleeping#1

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen