Vertrouw op je gevoel: Tips om te vertrouwen
Vertrouw op je gevoel: Tips om te vertrouwen
19 december 2023 
6 min. leestijd

Vertrouw op je gevoel: Tips om te vertrouwen

Soms kom je ze tegen, mensen die volledig op hun gevoel vertrouwen, en eigenlijk gaat het best goed met die mensen. Vertrouwen op je gevoel is niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar uiteindelijk is het wel iets wat voor iedereen belangrijk is. Als jouw gevoel heel hard schreeuwt dat iets geen goed idee is en je doet het toch, dan krijg je daar natuurlijk veel stress van.

In dit blog gaan we dieper in op vertrouwen op je gevoel. Welke voor- en nadelen dit heeft en wat je kunt doen om meer op je gevoel te leven.

Vertrouwen tijdens het maken van keuzes

Vertrouwen op je gevoel doe je met name wanneer je keuzes neemt. Doe je “A” of “B”, voor veel mensen zal de keuze gemaakt worden door na te gaan welke keuze het beste gevoel geeft, maar lang niet iedereen maakt de keuze op dat gevoel.

Sommige mensen kijken meer naar de voor- en nadelen van een bepaalde beslissing. Denk bijvoorbeeld aan hoe populair beleggen is geworden. Hoewel het aantrekkelijk lijkt om dit op gevoel te doen, zijn beleggingskeuzes beter te maken met kennis van de markt en kennis van het bedrijf waarin je belegt.

Als het gaat om vertrouwen op je gevoel zijn er eigenlijk meerdere factoren die bijdragen aan de vorming van dat gevoel, namelijk:

  1. Je buikgevoelens
  2. Herkenningen (door eerdere ervaringen)
  3. Inzichten (door andere kennis)[1]

Voordeel van vertrouwen op je gevoel

Het interessante is dat veel topmanagers bij het nemen van grote beslissingen vertrouwen op hun gevoel. Ze gebruiken hun emoties om snel te kunnen filteren als er veel keuzes zijn die gemaakt kunnen worden[2]. Op die manier kun je keuzestress verminderen.

Nadelen van het vertrouwen op je gevoel

Bij vertrouwen op je gevoel wordt dit gevoel vaak gebaseerd op generalisaties. Je ziet dan bepaalde patronen in het leven. Het nadeel van vertrouwen op dit gevoel is dat je soms patronen kunt zien die er helemaal niet zijn (bron 2).

Zoals wanneer je dus bepaalde zaken “herkent” of je inzichten kunnen niet kloppen.

Daarbij kunnen die gevoelens door fysieke problemen, zoals een verstoring in de darmflora, ook nog eens niet kloppen en dan kan het meegaan in die gevoelens zelfs zorgen voor psychische problemen.

Die lichamelijke gevoelens, wat feitelijk is waarop je vertrouwt als je vertrouwt op je gevoel, hebben ook weer invloed op je emoties, gedachten en stemming[3].

Emoties, gedachten en stemming kunnen net zo goed invloed hebben op je lichamelijke gevoel en keuzes die je daarna maakt.

Invloed van emoties op je gevoel

Hoe goed kun je dus op je gevoel vertrouwen?

Als het gaat om vertrouwen op je gevoel bij het maken van keuzes is het goed om te weten dat je emoties invloed hebben op je gevoel. Als je bijvoorbeeld blij en gelukkig bent zorgt dit voor meer vertrouwen.

Ben je juist kwaad? Dan vermindert dit het vertrouwen dat je hebt en krijg je dus slechtere gevoelens als je een beslissing moet nemen. Dit is ook waarom wel eens wordt gezegd dat je geen beslissingen moet nemen als je boos bent.

Als je een slecht humeur hebt, sta je vaak ook sceptischer tegenover wat mensen je vertellen[4].

Gelukkig laat onderzoek ook zien dat als je je bewust bent van de invloed van emoties, dit ervoor zorgt dat die emoties minder invloed hebben op je gevoel en vertrouwen, dan als je je hier niet van bewust bent[5].

Invloed van overtuigingen op je gevoel

Zoals gezegd zijn het herkennen van situaties en je inzichten van belang voor je gevoel. Die “herkenningen” en inzichten vormen eigenlijk je overtuigingen. Je overtuigingen gaan over de onbewuste “regels” die je ooit hebt bedacht over hoe de wereld werkt en wat je denkt wat wel of niet “hoort”.

Die overtuigingen hoeven niet altijd te kloppen en dan helpt je gevoel je niet verder. Ga dus voor jezelf ook altijd even na welke overtuiging nu zorgt voor je gevoel en hoe logisch die overtuiging eigenlijk is als je er eens heel afstandelijk naar kijkt.

Als je overtuiging dan nog steeds logisch is, kun je best vertrouwen op je gevoel. Merk je op dat het toch een beetje een vreemde overtuiging is? Dan kan zelfhypnose of een hypnotherapeut helpen om de overtuiging te veranderen.

Ga je ervaring met je gevoel na

Als je als hypnotherapeut mensen helpt kom je er snel achter dat mensen vaak wel ervaringen hebben met wel of niet vertrouwen op hun gevoel.

Die ervaringen kun je dus nagaan. Tijdens een sessie is het bijvoorbeeld heel normaal om iemand te vragen of ze dat “gevoel” eerder hebben gehad.

Bijvoorbeeld een voorgevoel of ze iemand wel of niet konden vertrouwen. Veel mensen die zijn bedrogen hadden namelijk wel wat “rode vlaggetjes” gezien. Die rode vlaggetjes zijn eigenlijk je gevoel dat er iets niet in de haak is.

Als je dat soort waarschuwingen van je gevoel hebt gehad en je gevoel bleek gelijk te hebben. Dan weet je in ieder geval al dat het gevoel klopt en dat je dan in de toekomst alleen nog hoeft te handelen naar het gevoel.

Het niet handelen naar dat gevoel komt dan vaak door belemmerende overtuigingen. Zoals de overtuiging dat je aardig moet zijn, of dat mensen een kans verdienen. Die “goede” overtuigingen belemmeren je dan om voor jezelf te kiezen. 

Een hypnotherapeut kan je helpen om belemmerende overtuigingen over je gevoel weg te nemen.

Aan de andere kant, als je nooit dat soort “rode vlaggetjes” hebt gezien en een volledig goed gevoel had over iemand die je uiteindelijk bedrogen heeft, dan kan dat weer een indicatie zijn dat je andere belemmerende overtuigingen hebt. Zoals de overtuiging dat werkelijk iedereen te vertrouwen is.

Door ervaringen met je gevoel na te gaan en te zien of je gevoel gelijk had of juist niet. Kun je voor jezelf goed nagaan of je op je gevoel kunt vertrouwen of dat je juist moet werken aan je overtuigingen, zodat je gevoel in de toekomst wel klopt.

Wat je eigenlijk doet als je dit soort herinneringen nagaat (of als je iemand hiermee helpt), is het verbeteren van de mobiliteit van het ego (het IK). Het helpt om even op een andere manier informatie te verwerken[6] en alleen dat al kan veel doen om meer te vertrouwen op je gevoel. Zeker als je er dan achter komt dat je gevoel toch wel erg vaak klopt en dat zal toch wel in de meeste gevallen het geval zijn. Iedereen heeft namelijk een instinct om te overleven.

Zelfhypnose en vertrouwen op je gevoel

Een manier om bovenstaande oefening uit te voeren is met zelfhypnose. Met zelfhypnose kun je ook leren om meer te vertrouwen op je gevoel.

Tijdens zelfhypnose kun je bijvoorbeeld beslissingen maken en hierbij beter contact maken met je gevoel. Dit gevoel kan je bijvoorbeeld een voorstelling geven over wat het gevolg is van bepaalde beslissingen. Je kunt bijvoorbeeld visualiseren hoe het nemen van een bepaalde beslissing voor je uitpakt.

Mensen die goed kunnen vertrouwen op hun gevoel tijdens zelfhypnose kenmerken zich vaak door een behoefte aan onafhankelijkheid, vertrouwen op het eigen kunnen en vertrouwen in hun gevoel.

Heb je juist behoefte aan structuur, controle en zekerheid? Dan kan je het lastiger vinden om tijdens zelfhypnose te vertrouwen op je gevoel en om met de flow van je gedachten of gevoelens mee te gaan[7].

Werken aan jezelf om te vertrouwen op je gevoel

Dit inzicht geeft ook ingangen aan waaraan je kunt werken om meer te vertrouwen op je gevoel, namelijk je zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is vaak de basis voor lef om je eigen keuzes te maken en te durven vertrouwen op het gevoel van “ik kan dit”.

Een hypnotherapeut kan mensen helpen met zelfvertrouwen om belemmerende gedachten over zichzelf te transformeren naar helpende gedachten over zichzelf.

Dit kan bijvoorbeeld met regressie, maar ook door mensen te helpen om bepaalde suggesties te herhalen, zoals tijdens zelfhypnose.

Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Ik mag voelen wat ik voel en daar wat mee doen.”

“Het is oké om iets te doen wat anderen niet begrijpen.”

“Ik kan alles.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van de problemen die iemand heeft met betrekking tot zelfvertrouwen en vertrouwen op je gevoel kan een hypnotherapeut andere suggesties geven.

Werken aan trauma’s die je gevoel verstoren

Trauma’s uit je jeugd kunnen je gevoel en overtuigingen over wat normaal is helemaal verstoren. Gelukkig kan hypnose ook veel doen om die trauma’s te verwerken, zodat je minder last hebt van depressie en angsten en meer kunt vertrouwen op je gevoel.

Onderzoek laat zien dat het kan helpen om meer optimistisch te zijn, minder last te hebben van stress en meer zelfvertrouwen te hebben, bij iemand die in zijn jeugd last heeft gehad van misbruik[8].

Vertrouwen op je gevoel is niet altijd even makkelijk en heeft zijn voor- en nadelen. Het voordeel is dat dit keuzestress kan verminderen, het nadeel is dat je gevoel niet altijd klopt.

Met hypnotherapie kun je nagaan of je gevoel in het verleden je heeft geholpen of had kunnen helpen of niet en of je dus eigenlijk al kunt vertrouwen op je gevoel.

Daarnaast helpt hypnose met het controleren en veranderen van overtuigingen over hoe de wereld werkt en hoe iemand daarin hoort te functioneren, zodat de basis van waaruit gevoelens ontstaan goed is.

Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen om jezelf of juist andere mensen te helpen.


Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen