Gedrag wordt voor een groot deel bepaald door zelfcontrole. Zelfcontrole is daarom ontzettend belangrijk om succesvol en gelukkig te zijn in het leven. Zelfcontrole gaat namelijk om veel meer dan alleen gedrag. Je gedrag is namelijk het gevolg van je overtuigingen, gedachten en emoties. Dit zijn factoren waar zelfcontrole invloed op heeft.
Wat is zelfcontrole?
Zelfcontrole is het kunnen reguleren van je gedachten, emoties en gedrag op het moment dat je verleid wordt om iets te doen dat niet goed voor je is.
Wanneer het om je gedachten gaat kan het soms heel verleidelijk zijn om te zwelgen in je negatieve emoties. Om bijvoorbeeld te zwelgen in slachtofferschap.
Dit kan heel verleidelijk zijn, maar bij voldoende zelfcontrole zorg je er dus voor dat je je snel herpakt om juist naar de positieve kanten te kijken.
Wanneer het om je emoties gaat helpt zelfcontrole je om je niet al te wild te gedragen als je woedend bent of om niet in huilen uit te barsten op onzekere momenten (zoals tijdens een evaluatiegesprek).
Een andere manier waarop zelfcontrole om emoties gaat is bijvoorbeeld wanneer je down of chagrijnig bent. Dat je ook hier niet blijft hangen in die emotie, maar ervoor kiest om juist blij of gelukkig te zijn.
Emoties en gedrag gaan bijna hand in hand. Het controleren van emoties heeft daarom al vrij snel controle van gedrag in zich, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Je kunt bijvoorbeeld heel teleurgesteld zijn op je werk, maar dit niet van de daken schreeuwen. In dat geval helpt zelfcontrole je met je gedrag.
Vooral gezond gedrag, zoals gezond eten en voldoende beweging is iets waar zelfcontrole voor nodig is. Hoe laat je bijvoorbeeld die lekkere pepernoten elk jaar staan in de maanden voor Sinterklaas en voorkom je dat je alle chocoladepaaseitjes op eet in het voorjaar.
Waar is zelfcontrole goed voor?
Zelfcontrole heeft allerlei voordelen, namelijk:
Je bent beter in het maken van de goede beslissingen, maar het is wel zo dat je zelfcontrole op kan raken. Na te veel van die goede beslissingen kan het heel lastig zijn om die slechte beslissing te vermijden.
Het meest herkenbare voorbeeld hiervoor is dat het steeds lastiger wordt om die chocolade te laten staan als je op dieet bent.
Je hebt grotere kansen op succes. Dit blijkt uit de training voor het Amerikaanse leger. Mensen die zich aanmelden met het idee dat hun mentale kracht ze gaat helpen doen het vaak beter dan mensen die zich hebben aangemeld en alleen rekenen op de kracht van hun lichaam.
Je bent eerlijker en drinkt minder. Als je meer zelfcontrole hebt lieg je minder snel over ongezond gedrag en heb je ook minder last van bingedrinken, dat betekent dat je minder snel in eens ontzettend veel drinkt terwijl je dit normaal niet dagelijks doet.
Het helpt je met je focus. Duh. Huiswerk maken in plaats van op social media surfen? Hangt af van de mate van zelfcontrole. Je werk efficiënt en effectief uitvoeren? Yep weer iets dat te maken heeft met zelfcontrole.
Het leuke gevolg van het maken van goede beslissingen, niet drinken en je goed kunnen focussen tijdens je werk is dat de kans ook veel groter is dat je rijk wordt. Drank is immers duur, dus daar word je arm van en de rest brengt vooral nog meer geld in het laatje.
Dit blijkt ook uit onderzoek dat is uitgevoerd in Nieuw-Zeeland waarin kinderen tot ver in hun volwassen leeftijd gevolgd zijn. Wat bleek? De kinderen/volwassenen met meer zelfcontrole hadden maar in 10% van de gevallen een slecht betaalde baan en/of last van verslaving terwijl 30% van de personen met weinig zelfcontrole een slecht betaalde baan had of last had van verslavingen. Dat is wel 3x zoveel kans op armoede als je weinig zelfcontrole hebt.
Zelfcontrole ontwikkelen met tips en hypnose
Met al deze voordelen in je achterhoofd sta je natuurlijk te springen om je zelfcontrole te trainen. Het werkt echt als een spier. Zelfcontrole is iets wat uitputbaar is, maar door het te trainen heb je er steeds meer van. Net zoals je bij krachttraining meer kracht in je spieren hebt, maar die kracht wel kunt uitputten als je te lang traint.
Daarom een paar tips om je zelfcontrole te verbeteren.
Tip 1: Geloof dat jij controle hebt over je leven
Het geloof dat jij controle hebt over je leven is ontzettend belangrijk om je zelfcontrole te verbeteren. Heb je het idee dat je dat niet hebt, dan maak je ook minder bewuste keuzes om controle over je leven te hebben.
Door te geloven dat je controle hebt neem je ook meer verantwoordelijkheid over de keuzes die je maakt.
Hoe hypnose helpt:
Hypnose heeft invloed op je overtuigingen. Die zitten namelijk diep in je onderbewuste en dat is waar hypnose invloed op heeft. In eerste instantie zal een hypnose-expert je vragen stellen over hoe jij denkt dat de wereld in elkaar zit en hoe jij denkt dat je er controle op kunt uitoefenen.
Afhankelijk van je antwoorden gebruikt de hypnose-expert technieken om je gevoel van controle te veranderen. Dit kan bijvoorbeeld met post-hypnotische suggesties over wat je doet op een moment dat je het gevoel hebt dat je de controle verliest, zoals kalm blijven en zelf bepalen hoe je reageert op een situatie die op dat moment onwenselijk is.
Tip 2: Maak je doelen meetbaar
Willen afvallen is heel leuk, maar door het echt meetbaar te maken “Ik wil 5 kilo afvallen” zorg je ervoor dat je makkelijker verantwoordelijkheid voor je gedrag neemt en dus meer zelfcontrole hebt om die doelen ook echt te bereiken.
Je kunt ook het doel hebben om elke dag een half uur te lezen om iets nieuws te leren. Als het maar duidelijk meetbaar is en niet zoiets als “Ik wil een boek lezen” of “Ik wil iets nieuws leren.”
Hoe hypnose helpt:
Om doelen meetbaar te maken is ook het belang van overtuigingen belangrijk. Wanneer je bijvoorbeeld 1 kilo per week wilt afvallen of 30 minuten per dag wil lezen is het belangrijk dat je weet of je dit kunt en of je hier tijd voor hebt.
Wanneer je bijvoorbeeld denkt dat je nergens tijd voor hebt is het belangrijk om hier andere overtuigingen tegenover te zetten. Dit kan bijvoorbeeld met hypnotische suggesties die je herhaalt tijdens zelfhypnose.
Deze kunnen bijvoorbeeld zijn:
“Ik kan tijd vrijmaken.”
“Ik heb recht op me-time voor mijn persoonlijke doelen.”
“Een dag bestaat uit 24 uur, daarvan moet ik 30 minuten zelf kunnen inplannen.”
Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties, afhankelijk van jouw overtuigingen en doelen kun je andere suggesties krijgen van je hypnose-expert.
Tip 3: Motiveer jezelf
Het antwoord op de vraag “Waarom doe je iets?” is erg belangrijk voor de mate van zelfcontrole die je hebt om een bepaald doel te behalen. Dit gaat namelijk over je motivatie. Als je iets doet omdat je het leuk vindt is het heel eenvoudig om je gedrag goed te houden, maar wanneer het om extrinsieke motivatie gaat is dit al een stuk lastiger.
Als je jouw werk niet leuk vindt, maar het betaald wel goed is het bijvoorbeeld al lastiger om zelfcontrole te hebben en om niet tijdens je werk iets anders te gaan doen wat je leuk vindt.
Hoe hypnose helpt:
Een goede manier om jezelf te motiveren is om te visualiseren hoe het eruit ziet als jij je succes, waar je zelfcontrole voor nodig hebt, hebt behaald. Je visualiseert bijvoorbeeld het huis dat je hebt, wat je doet in dat huis, hoe je eruit ziet en hoe jij je voelt. Misschien ook wel met wie je het succes deelt.
Zo’n visualisatie kun je samen met de hypnose-expert maken en vervolgens thuis herhalen tijdens zelfhypnose. Dit helpt je om je doel in zicht te houden om zo je zelfcontrole sterk te houden.
Tip 4: Bouw aan je zelfvertrouwen dat je het kunt
Om iets te doen is het belangrijk om te kunnen visualiseren dat je het doet. Als je bijvoorbeeld een marathon wilt lopen, maar niet het vertrouwen hebt dat je dit kunt is de kans klein dat je het überhaupt gaat proberen en blijft de droom een droom.
Door te bouwen aan je zelfvertrouwen zorg je ervoor dat je zelfcontrole ook beter wordt, omdat je dan gewoon minder snel opgeeft.
Hoe hypnose helpt:
Mensen doen vaak pas dingen als ze het zichzelf zien doen. Je moet je dus kunnen voorstellen hoe het is als je jouw doel bereikt hebt en hoe het is om je doel te bereiken. De stappen die je moet zetten visualiseer je letterlijk.
Als je bijvoorbeeld seminars of presentaties wilt geven, maar dat heel spannend vindt helpt een hypnotiseur je dit te visualiseren met technieken die je kunt gebruiken om tijdens zo’n succesbepalend moment om je hoofd koel te houden en om het goed te doen.
Zelfcontrole en hypnose zijn dus zeker goed te combineren. Wil je meer weten over hoe hypnose helpt om je leven eenvoudiger te maken? Kom dan eens naar een playshop of meld je aan voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.
Bronnen: