Zelfvertrouwen vergroten en onzekerheid achter je laten
19 februari 2016 
in Nieuws
6 min. leestijd

Zelfvertrouwen vergroten en onzekerheid achter je laten

Slik je vaak woorden in, omdat je denkt dat mensen het niet willen horen, of omdat je niet zeker weet of wat je zegt waar is, of omdat je bang bent dat er een discussie kan ontstaan, of misschien wel door al deze redenen bij elkaar opgeteld? Dan kun je last hebben van een laag zelfvertrouwen. Merk je bijvoorbeeld ook dat mensen vaak (figuurlijk) over je heen lopen? Dat je het lastig vindt om ergens nee tegen te zeggen? Om ervoor te zorgen dat jij je stem weer vindt en durft te gebruiken ga ik in dit artikel in op het vergroten van je zelfvertrouwen.

Onzekerheid

Onzekerheid is een gevoel van ongemak of angstigheid dat nadelige gevolgen kan hebben over je zelfbeeld. Door onzekerheid kun je je minderwaardig voelen ten opzichte van andere mensen. Door onzekerheid kun je je ook kwetsbaar voelen. Deze gevoelens kunnen je zelfbeeld negatief beïnvloeden en je ego verkleinen.

Onzekerheid geeft vooral problemen als je er ongelukkig van wordt, maar er zijn ook andere problemen die onzekerheid kan opleveren die op het eerste gezicht niet eens zo voor de hand liggen. Je kunt bijvoorbeeld meer werk aannemen dan je aankunt, omdat je het lastig vindt om nee te zeggen.

Wat ook kan is dat je juist onder je niveau werkt. Je kunt bijvoorbeeld makkelijk een baan aan waarbij HBO en een aantal jaar werkervaring wordt gevraagd en toch blijf je solliciteren op startersbanen. Natuurlijk is de kans met werkervaring dan wel aanwezig dat je die startersbaan krijgt, maar een toekomstig werkgever kan zich wel afvragen waarom je eigenlijk op een startersfunctie hebt gesolliciteerd als je al wel werkervaring hebt.

Daarnaast kan je loon te laag zijn doordat je het lastig vindt om een goed loon uit te onderhandelen.

Onzekerheid kan dus voor psychische klachten zorgen, zoals een ongelukkig gevoel of zelfs depressieve klachten. Daarnaast kan onzekerheid voor materiële klachten zorgen, zoals minder geld krijgen voor werk dan je verdient of zelfs overwerkt raken doordat je geen nee kunt zeggen.

Waarom word je eigenlijk onzeker?

Het ontstaan van onzekerheid heeft te maken met je psychologische veerkracht. Er is ooit een moment geweest die de veer te ver heeft ingedrukt waardoor je zelfvertrouwen niet meer op het normale niveau is teruggebracht.

Voor iedereen is het verschillend welk moment dit was. Onzekerheid kan ontstaan in de kindertijd, maar ook in het volwassen leven. Het verliezen van je baan kan je bijvoorbeeld erg onzeker maken en misschien heeft die ene onvoldoende voor een toets waarvan je dacht dat je hem helemaal perfect had gemaakt voor onzekerheid gezorgd.

Ook momenten in de relationele sfeer, zoals het verlies van vrienden of een andere relatie kan je onzeker maken.

Gezondheid die je in de steek laat kan ook een deuk in je zelfvertrouwen geven. Daarom wordt er ook onderzoek gedaan naar het opkrikken van het zelfvertrouwen van kankerpatiënten en mensen met HIV. Hypnose speelt daar vaak een rol in. Je lichaam heeft je namelijk in de steek gelaten en om weer vertrouwen in je gezondheid te krijgen is zelfvertrouwen ook belangrijk.

Om je zelfvertrouwen te vergroten is het verstandig om dit soort sleutelmomenten die jou van een zeker persoon naar een onzeker persoon hebben gebracht te achterhalen om te zien hoe je hier juist wel met zelfvertrouwen van kunt weglopen.

Als je hier moeite mee hebt kan regressietherapie je daarbij helpen.

Zelfvertrouwen

Als je al een tijdje onzeker bent kun je vergeten zijn wat zelfvertrouwen is, hoe zelfvertrouwen voelt. Bij zelfvertrouwen stel je bijvoorbeeld niet je eigen kennis ter discussie. Je trekt je mond wel open omdat je vertrouwen hebt in wat je zegt en niet bang bent om je stelling te onderbouwen, omdat je weet dat het klopt.

Je hebt ook het gevoel dat je ertoe doet. Dat jouw activiteiten op het werk of in je privéleven van toegevoegde waarde zijn. Jij brengt jezelf en je werkgever meer en zorgt ervoor dat alles waar jij mee bezig bent beter gaat.

Het gevolg van een goed zelfvertrouwen is dat je jezelf durft te laten zien. Daardoor kun je kansen creëren om verder te komen in het leven, of dit nu op persoonlijk of zakelijk vlak is. Het gevolg is ook daardoor dat je wel voor die baan gaat waarbij je net aan de eisen voldoet, of misschien zelfs niet. Het gevolg is ook dat je wel durft te vragen om een hoger loon.

Daarnaast is de kans dat je ongelukkig wordt door een goed zelfvertrouwen minimaal, het is juist de weg naar geluk.

Bekijk deze video over zelfvertrouwen vergroten met hypnose:

 

Zelfvertrouwen opbouwen

Hypnotherapie biedt een veilige manier om je zelfvertrouwen op te bouwen. Tijdens een hypnosesessie kan een hypnotherapeut je helpen met het achterhalen van negatieve denkpatronen. Vervolgens kan de hypnotherapeut je helpen om die denkpatronen eens aan de kaak te stellen. Is het denkpatroon wel juist? Laat het niet juist een vertekend beeld zien van wie jij bent?

Voor jou zijn gedachten belangrijk voor je zelfbeeld, maar je omgeving ziet alleen wat je doet en kan daardoor een heel ander en positiever beeld hebben dan je denkt.

Vervolgens kan de hypnotherapeut met verschillende technieken onzekerheden wegnemen, je zelfvertrouwen opbouwen en ook je ego versterken. Hierdoor kunnen gedachtepatronen positiever worden. Krijg je een positievere kijk op jezelf en overtuigingen die je helpen om een gezond zelfvertrouwen te hebben.

Meer zelfvertrouwen tips

Er zijn meerdere manieren om je zelfvertrouwen op te bouwen. Daarom geef ik een aantal praktische tips die je kunnen helpen om je zelfvertrouwen weer op een normaal niveau te brengen, misschien ga je nu zelfs een beetje naast je schoenen lopen 😉.

Sleutelmoment herkennen

Als je je nog de tijd kunt herinneren dat je je wel goed voelde over jezelf is het belangrijk om te achterhalen welk moment of welke opeenstapeling van momenten ertoe heeft geleid dat je zelfvertrouwen een deuk heeft opgelopen. Ga ook eens na waarom dit zoveel impact heeft gehad en zet daarna eens een andere positieve gedachte tegenover die negatieve.

Bijvoorbeeld bij ontslag door een reorganisatie, dit zegt werkelijk waar helemaal niets over jouw kunnen. Het zegt meer over de onkunde van het bedrijf waar opeens een reorganisatie nodig was. Dat jij eruit bent gekickt zegt gewoon niets over jou als professional of als persoon.

Als een vriendschap beëindigde kun je er ook anders naar kijken. Jij bent iemand kwijt die eigenlijk niet van je hield, terwijl die ex-vriend(in) wel iemand kwijt is die van hem/haar hield. Wie is er dan eigenlijk sneu, jij niet. Iemand die niet om je geeft, ben je uiteindelijk liever kwijt dan rijk.

Als je zelf moeite hebt om je sleutelmoment te herkennen en hier op een nieuwe wijze naar te kijken kun je met hypnotherapie tijdens regressie teruggaan naar het moment en dan samen met de hypnotherapeut nieuwe manieren bedenken hoe je tegen het moment aan kunt kijken.

De paradox

Het klinkt misschien heel raar, maar doe eens waarvoor je bang bent. Zeg eens nee tegen iets kleins om te zien dat je wereld daar echt niet door vergaat. Of geef eens je mening waar je die normaal voor je houdt. Je zult verbaasd zijn over de reacties.

Mediteer

Stress kan een ontzettende druk op je leggen die je zelfvertrouwen niet goed doet. Door meditatie kun je jouw stressniveau verlagen waardoor je weer helder kunt nadenken en niet meer bij een zenuwinzinking in de buurt komt.

Gebruik zelf-hypnose

Als je dan toch aan het mediteren bent, wat eigenlijk heel erg lijkt op zelf-hypnose, ga dan een stap verder en herhaal suggesties die de hypnotherapeut je geeft om je ego weer sterk te maken. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Ik ben slim.
  • Ik doe mijn werk goed.
  • Ik word beoordeeld op wat ik doe, niet op hoe ik er uitzie.
  • Ik kan alles waar ik me in verdiep.

Een hypnotherapeut kan de suggesties persoonlijker maken en meer van toepassing op jouw situatie.

Visualiseer je doel

Een krachtig middel om meer zelfvertrouwen te krijgen is om te visualiseren hoe dat er uitziet. Een visualisatie is een zelf-hypnosetechniek. Tijdens een zelfhypnose ga je deze vragen na:

  • Wat voor gezichtsuitdrukking heb je dan?
  • Hoe is je lichaamshouding?
  • Hoe reageren de mensen om je heen als je vol zelfvertrouwen je ding doet?

En misschien nog belangrijker, wat voor gevoel geeft het jou om wel te doen wat goed voor je is? 

Door dit alles te visualiseren wordt het makkelijker om dit gedrag vol zelfvertrouwen ook in het echt toe te passen.

Uit een onderzoek waarbij ontspanningsoefeningen, mediteren en hypnose gebruikt werden om het effect op onder andere zelfvertrouwen te meten bleek dat dit hielp en een significante verbetering was voor de mensen die meededen aan het onderzoek. Dus door alle tips tegelijkertijd te gebruiken krijg je de beste resultaten.

Wil je meer weten over hypnose en zelfvertrouwen? Bekijk dan de opleidingen en evenementen van het Hypnose Instituut Nederland.

Doe ook mee aan de gratis masterclass voor een kennismaking met hypnose.

Pin ook deze handige infopgraphic:

zelfvertrouwen vergroten

Bronnen:

http://www.amsciepub.com/doi/abs/10.2466/pr0.1995.76.2.451?journalCode=pr0

http://europepmc.org/abstract/med/1549747

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen