Zwanger worden: Loslaten om te slagen
07 juni 2020 
6 min. leestijd

Zwanger worden: Loslaten om te slagen

Er zijn mensen bij wie dit niet of bijna niet lukt. De mannen die ik kende hadden hier echt last van. De ene zat in een traject, de ander net daarna. Die had een traject van tien jaar doorgemaakt om zijn vrouw te bezwangeren. Er kwam van alles bij kijken over wat hij met zijn geslachtsdeel moest doen en wanneer die vrouw dan moest “klaarliggen”. Dit zorgde in die tien jaar natuurlijk voor allerlei stress en teleurstellingen.

Loslaten om het zover te laten komen

In tien jaar tijd heb je dan zomaar 130 teleurstellingen te verwerken. Wie trekt dat? Op een gegeven moment kapten ze ermee en dachten: “Dan maar geen kind.” Die avond werden ze gewoon dronken en die avond werd ze zwanger en hebben ze alsnog een kind mogen krijgen.

Een andere man die ik kende had dit ook. Hij kreeg te horen dat hij traag zaad had en dat alles aan hem lag. Dan voel je je als man niet heel prettig tussen de andere mannen. Inmiddels kun je het wel delen zonder dat je er belachelijk om wordt gemaakt, want als man begrijp je wel dat dit heel vervelend is.

Ik had zelf wel heel snel een kind en dat was niet gepland. Dan voel je je bijna schuldig ten opzichte van de andere mannen en hij wilde echt heel graag en dat lukt dan niet. Terwijl ik er helemaal niet op zat te wachten, ik was wel blij, maar het zat niet in mijn planning.

We waren nog maar drie maanden bij elkaar, dus nee dat was niet de planning.

Het gaat nog steeds goed, maar dan hoor je dat van die trajecten en denk je: “Shit man.”  Maar ook deze man gaf op en nu heeft hij tegen alle verwachtingen in drie kinderen.

Fysiek kon het blijkbaar niet en toch heeft hij drie kinderen.

Jij kent vast ook dit soort verhalen, veel mensen kennen ze via via wel. Dat je denkt “laat maar zitten” en dan lukt het. Er zit dus een soort mentaal component aan. Iets anders dan traag zaad of onvruchtbaar zijn of zo. Dit geldt helaas niet voor iedereen, als het echt niet kan, dan kan het niet.

Maar het echt niet kunnen, is dat zo in jouw geval?

Hypnotische IVF

Vroeger had je de hypnotische IVF. Dan brachten ze de stellen in hypnose en konden ze daarna op een natuurlijke manier zwanger worden. Want in die tijd hadden ze nog geen IVF zoals we dat nu kennen. Maar ze hadden wel IVF-hypnose, met ook nog eens een super hoog slagingspercentage.

Wat deden ze toen dan?

Ze zorgden ervoor dat ze zin kregen in elkaar. Het was erg belangrijk dat de vrouw zin kreeg in de man, omdat vrouwen onbewust die man misschien toch niet toe wilden laten of toch niet zijn kind wilden krijgen. Bewust wel, maar onbewust niet. Dat ze dat toch niet helemaal los konden laten, dat was het idee.

Ook voor de man was het belangrijk om zin te krijgen, omdat die misschien onbewust dat kind niet wilde hebben of misschien toch niet met die vrouw of dat ze de verantwoordelijkheid nog niet wilden.

Dat hypnotiseerden ze weg door suggesties toe te voegen over zin hebben in elkaar en om alles los te laten. Dit werkte na een paar sessies. Dit was het hypnotische IVF-traject. Dit deden ze in de jaren 50 in de VS[1].

Waarom zijn ze daar niet mee doorgegaan?

Toen kwamen de echte IVF-trajecten, zoals we die nu kennen. Die kosten veel geld en dus leveren zie iemand ook veel op. Met hypnose heb je dat natuurlijk niet, alleen de hypnotherapeut krijgt geld voor een sessie. Een sessie kost gemiddeld 99 euro, terwijl een ivf-traject al snel 3000 euro kost. Dat is dus een groot verschil.

Stel je voor dat je drie sessies nodig hebt, dan ben je maar 300 euro kwijt in plaats van 3000 euro.

Daar komt nog alle heisa bij van dat je naar een kliniek moet en dergelijke. Daardoor gaat de lol ook wel ervan af.

Nu zeg ik niet dat hypnose altijd voor iedereen werkt, maar ik denk wel dat het een kans verdient voordat je het IVF-traject ingaat. Dan ben je misschien beter af door eerst een natuurlijk traject in te gaan, zoals een hypnotisch traject.

Dit is niet alleen goedkoper, hoewel het niet om de kosten gaat, maar het is ook menselijker. Dat je ook voor jezelf het gevoel hebt dat je op een natuurlijke manier een kindje krijgt en dat je daarmee een soort van trots behoudt.

Die verlies je natuurlijk niet in een IVF-traject, maar ik zag bij de mannen die ik kende dat het toch wat met ze deed dat het allemaal zo klinisch wordt.

Maar wat nu als je dit hele traject van ziekenhuizen, klinieken, uitslagen en wachten niet in hoeft te gaan. Dat hoeft niet als je dit door middel van ontspanning en goede suggesties voor elkaar krijgt.

Dat lijkt mij een stuk prettiger dan alle bezoeken aan ziekenhuizen en de eventuele teleurstellingen die je keer op keer moet verwerken.

Als ik de succespercentages van die tijd bekijk, dan denk ik dat veel stellen die een IVF-traject in zijn gegaan of in willen gaan, beter af zijn met een hypnotisch traject. Dan kun je als dat toch niet lukt immers altijd nog een IVF-traject ingaan.

Gevoelsmatig lijkt dit me beter, omdat je je eigen lichaam en geest gebruikt om het te laten werken in plaats van het kunstmatige.

Wanneer ik kijk naar de resultaten van de hypnose IVF, begrijp ik niet dat deze medische IVF ervoor in de plaats is gekomen als belangrijkste methode.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1251026-natuurlijk-kan-je-zwanger-worden

Ontspanning en vruchtbaarheid

Onbewuste spanningen over je partner wegnemen kan dus heel goed helpen voor je vruchtbaarheid. Het kan ook om ontspanning in het algemeen gaan. De Denen hebben bijvoorbeeld uitgezocht welke invloed stress op je vruchtbaarheid heeft.

Hiervoor werden vrouwen die voor de eerste keer moeder wilden worden gedurende zes cyclussen gevolgd.

Uit dit onderzoek kwam naar voren dat wanneer je veel stress had de kans dat je zwanger werd 12,8% was. Echter als je die stress verminderde, dan was de kans op zwangerschap 16,5%. Dit waren de kansen bij dezelfde vrouw, afhankelijk of ze die maand meer of minder stress hadden.

Het effect van stress op de kans op zwangerschap was ook vooral te zien bij vrouwen met een relatief lange cyclus, van rond de 35 dagen.

Daarbij zagen ze ook dat vroeg verlies van een embryo gerelateerd was aan meer stress[2].

Hypnose kan je ook helpen met het verminderen van stress van andere factoren dan onzekerheid over je partner, bijvoorbeeld:

Stress door ziekte;

Stress op je werk;

Stress door collega’s;

Stress door sociale angsten.

Dit zijn verschillende triggers waar je met hypnose aan kunt werken om er minder last van te hebben.

Moderne wetenschap en hypnose voor vruchtbaarheid

De wetenschappers beginnen zo onderhand gelukkig ook te merken dat sommige kosten lastig te dragen zijn voor mensen, terwijl iedereen het recht heeft om zijn eigen kind te krijgen.

Daarom is er sinds een aantal jaren toch weer onderzoek naar hypnose en vruchtbaarheid. Hypnose kan volgens onderzoek bijdragen aan vruchtbaarheid wanneer er een embryo in de baarmoeder wordt geplaatst. Hypnose kan dan bijdragen aan dat dit echt een goede afloop krijgt[3].

Uit onderzoek in 2004 bleek dat wanneer hypnose werd gecombineerd met een IVF behandeling, dit de kans op een zwangerschap verdubbelde. Vrouwen zonder hypnose hadden een vruchtbaarheid van 14% en vrouwen met hypnose hadden een slagingspercentage van 28%.[4]

Als je dan eenmaal zwanger bent, kan hypnose je ook helpen om een prettigere bevalling te hebben en om te genieten van het ouderschap.

Hoe werkt hypnose om minder last van stress te krijgen?

Er zijn allerlei manieren waarop hypnose kan helpen om minder last van stress te krijgen. In eerste instantie zal een hypnotherapeut een gesprek met je aangaan, bijvoorbeeld over je moeder-/vaderwens en hoe je hierover denkt.

Wat bijvoorbeeld de angsten zijn die je hebt hierover.

Als daar geen probleem in zit, kan de hypnotherapeut verder met je zoeken naar de trigger van de stress die voorkomt dat je zwanger wordt. Misschien ben je bang dat je een slechte ouder wordt of heb je gewoon stress uit hele andere facetten van je leven, zoals je werk, familie of vrienden.

De hypnotiseur helpt je dan de overtuigingen die je stress geven te achterhalen. Dit kan bijvoorbeeld met een socratisch gesprek of met regressie. Vervolgens kun je achterhalen of die overtuiging logisch is. Soms is die helemaal niet logisch en ben je vrij snel van de overtuiging af. Wanneer die wel logisch is zijn er weer andere manieren om naar die overtuiging te kijken, waardoor deze minder vat op je heeft en je alsnog minder last hebt van stress.

Hoe dit allemaal werkt kun je leren tijdens de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. Ideaal als je jezelf of andere mensen wilt helpen met hypnose.

[1] https://www.bol.com/nl/f/hypnotherapy/38127261/

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0015028299001867

[3] http://scholarworks.csun.edu/handle/10211.3/185996

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16566936/

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen