Eigenaarschap komt wanneer je dingen gaat doen. Je doet iets zelf en dat maakt het al van jou, maar het gaat verder dan dat. De dingen die je bijvoorbeeld hebt, zie je als iets wat je ook doet.
Wat is eigenaarschap?
Eigenaarschap betekent letterlijk dat je eigenaar bent van iets. Je hebt bijvoorbeeld een huis of iets dergelijks.
Mentaal gezien is eigenaarschap ook zoiets. Je voelt je bijvoorbeeld eigenaar van het werk dat je levert of van de dingen die je doet. Je voelt je eigenaar van de successen op je werk, maar ook eigenaar van de dingen die niet goed gaan.
Zo kun je dit ook doen met je gezondheid. Je bent eigenaar van je lichaam en geest wanneer het goed gaat. Je kunt ook eigenaarschap tonen wanneer het niet goed gaat. Dit betekent dat je dan voor jezelf gaat kijken wat voor jou werkt om alsnog het beste uit je leven te halen.
Eigenaarschap: hebben en doen
Je hebt bijvoorbeeld iets vast en je kunt dit loslaten. Bijvoorbeeld als je een glas vastpakt of een boek hebt en weer weglegt.
Je hebt ook nog andere zaken die je niet letterlijk kunt vastpakken, zoals motivatie. Dit lijkt een ding, maar je kunt het niet vastpakken.
Het lijkt op iets wat je hebt of niet, maar uiteindelijk motiveer je jezelf of laat je je motiveren. Het is toch meer een werkwoord dan een zelfstandig naamwoord.
Ze hebben een proces gemaakt naar een ding. Je moet er toch wat voor doen. Inspiratie overkomt je misschien, maar je doet het nog steeds zelf. Jij raakt geïnspireerd, je doet dus iets.
Het idee dat je zelf wat doet maakt je eigenaar. Dit geeft je eigenaarschap van wat je doet, of dit nu iets goed of slecht is.
Motivatie, depressie, dwang, angst, of adhd, je kunt het allemaal niet vastpakken, maar je kunt ergens zeggen dat je het doet. Dit voelt misschien niet zo, omdat je onbewust zo doet in plaats van bewust.
Je doet druk, je raakt afgeleid. Hoe doe je dat dan? Ik ken bijvoorbeeld mensen met adhd en dan vraag ik of ze weleens gefocust zijn. Ja dat zijn ze, dan kunnen ze helemaal losgaan over het onderwerp. Dus blijkbaar zijn sommige mensen met adhd vooral afgeleid als het ze niets interesseert.
Dan kom je erachter dat er een paar dingen zijn die je leuk vindt en dat de rest je niet interesseert. Dit is voor veel mensen zo, denk maar aan de 80/20 regel.
De meeste dingen die we doen slaan misschien nergens op, of vinden we niet heel belangrijk. Toch doen we ze.
Iemand met adhd heeft ergens geen zin in, is meteen afgeleid en doet het niet. Die heeft misschien ook beter in de gaten wat hij wel of niet wil doen. Dit is dus eigenlijk ook beter.
Dit begint bij eigenaarschap. Ik heb eens iemand geholpen met adhd en toen hij voor zichzelf bedacht wat hij nu deed heeft hij van alles veranderd. Hij veranderde zijn dieet, hij focuste zich meer op dingen die hij leuk vond en nu doet hij niet meer aan adhd.
Dit alles door eigenaarschap te tonen met betrekking tot zijn adhd. Hij nam zelfs geen medicatie meer voor zijn adhd.
Hulp krijgen na eigenaarschap
Dit lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als het makkelijk was, dan deed iedereen het wel. Zoals gezond eten en sporten. Dit is allemaal niet eenvoudig.
Het is wat dat betreft veel makkelijker om te zeggen dat je iets hebt en er niets aan kunt doen dan de volledige verantwoordelijkheid nemen. Dat is makkelijker dan eigenaarschap tonen.
Je kunt er niets aan doen
Is dat wel zo? Natuurlijk kun je er niets aan doen als je brein zich anders heeft ontwikkeld of als je een ledemaat is. Dit is gewoon wat het is.
Toch is het link om te zeggen dat je er niets aan kunt doen, want dat impliceert dat je niets hoeft te doen. Dan schuif je jouw problemen bijvoorbeeld af op de adhd, op het missen van een ledemaat of op je depressie of iets dergelijks. Of zelfs het afschuiven op je ouders, het komt door je opvoeding of door je genen.
Door eigenaarschap te tonen kun je gaan veranderen.
Nu vraag je je misschien af hoe? Het leuke is dat je dit niet in je eentje hoeft te doen. Je kunt altijd hulp vragen om gezonder te leven. Ik heb ook mijn vriendengroep, coaches en mijn cross-fit-box, zodat ik niet in mijn eentje de stappen hoef te zetten om te doen wat ik nodig vind. Die dingen kunnen je helpen om zaken anders aan te pakken dan je tot nu toe hebt gedaan.
Op die manier maak jij jezelf beter. Je kunt ook naar een dokter gaan, die behandelt je, die helpt je op die manier, zodat jij de grootste kans hebt om jezelf te genezen. Daar krijg je adviezen en door die uit te voeren heel je jezelf.
Door eigenaarschap te tonen en te zeggen “ik doe het”, kunnen er veel dingen gebeuren die je helpen om jezelf te genezen.
Bekijk ook deze video over eigenaarschap:
Eigenaarschap en gezondheid
Niet alleen bij mentale problemen kan eigenaarschap je helpen om toch stappen te zetten om je leven te verbeteren.
Bij mensen die bijvoorbeeld niet de connectie voelen met ledematen die om de een of andere reden niet meer goed reageren kan het gevoel van eigenaarschap opgewekt worden door een soort robothand die alsnog te besturen is met de hersenen.
Dit is belangrijk voor onderzoekers die hiermee hebben achterhaalt dat gevoelens van eigenaarschap in de hersenen allerlei activiteiten veroorzaken[1]. Dit is heel interessant omdat je met hypnose ook allerlei activiteit en zelfs inactiviteit in de hersenen kunt stimuleren.
Als je kijkt naar sporten kan het verlies van het gevoel van eigenaarschap er bijvoorbeeld bij kinderen voor zorgen dat ze stoppen. Dit kan het geval zijn wanneer ze voetballen bij een slecht presterend voetbalteam of als de ouders het kind onder druk zetten[2].
Eigenaarschap en werk
Eigenaarschap voelen op je werk is ook belangrijk. Vind jij het bedrijf waar je werkt een beetje “van jou” ook al ben je niet de eigenaar? Dan helpt dit je om meer tevreden te zijn over je werk, je meer te binden met je werk en zelfs om meer zelfvertrouwen te krijgen[3].
Eigenaarschap versterken
De eerste belangrijke tip om gevoelens van eigenaarschap te versterken is door te zeggen dat je iets doet in plaats van hebt. Hiermee neem je de verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid in de hand.
Bij hypnose is eigenaarschap nemen over je emoties een belangrijk onderdeel om de hypnotherapie succesvol te laten verlopen. Vooral wanneer er gestalttherapie wordt toegepast.
De persoon die onder hypnose is wordt door suggesties bewust gemaakt van bepaalde emoties en overtuigingen bij het probleem. Hiermee accepteer je ook dat je zelf iets doet en dat je het zelf kunt veranderen. Dit helpt je zelfs om innerlijke conflicten los te laten[4], wat nodig is om vooruit te komen in je leven.
Dit kan ook betekenen dat je meer eigenaarschap over je herinneringen moet nemen. Sommige mensen herinneren zich zaken over hun leven alsof het iemand anders is overkomen[5].
Een andere manier om eigenaarschap te tonen over herinneringen en de rest van je leven is iets wat we doen met regressie. Met regressie ga je terug naar een moment in je leven dat ervoor zorgt dat je bepaalde dingen niet doet terwijl je die wel wilt doen. Je haalt dan – terwijl je in hypnose bent – de herinnering op van het moment waarop een bepaalde overtuiging ontstond die je nu niet verder helpt.
Vervolgens ga je iets doen met die herinnering. Want vaak was het een moment in je leven toen je een kind was en dan overkomt je dat moment gewoon. Je interpreteert hem met de kennis die je dan hebt. Met regressie ga je nog een keer naar dat moment en interpreteer je hem opnieuw, maar dan met de kennis die je als volwassen persoon hebt.
Je toont meer eigenaarschap over de gebeurtenis. Door je bijvoorbeeld nog een keer in te leven in andere personen die erbij waren of door de herinnering in gedachten helemaal te veranderen.
Dit kan al voldoende zijn om overtuigingen over hoe het leven werkt en hoe jij kunt functioneren te veranderen. Daarmee bevrijd je jezelf vaak van belemmeringen en kun je echt eigenaarschap tonen over wat je doet en hoe je iets wilt doen.
Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar het gratis online hypnose masterclass.
Of schijf je direct in voor een van onze opleidingen of evenementen.
[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0010945216302751
[2] https://www.researchgate.net/profile/Peter_Witt5/publication/326910870_Why_ChildrenYouth_Drop_Out_of_Sports_-_Journal_of_Park_and_Recreation_Administration/links/5bf058394585150b2bbdd454/Why-Children-Youth-Drop-Out-of-Sports-Journal-of-Park-and-Recreation-Administration.pdf
[3] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/job.249
[4] https://www.londonhypnotherapyuk.com/publications/Gestalt-Therapy-Paper.pdf