God en de duivel: hoe je het kunt zien
God en de duivel: hoe je het kunt zien
08 februari 2022 
in Angst
6 min. leestijd

God en de duivel: hoe je het kunt zien

Een tijd geleden had ik wat overdenkingen over god en de duivel. God en de duivel zijn een interessant idee waar mensen achterna rennen. Dit idee komt uit het boek “Een ongelofelijk gesprek met God”. Dit luisterde ik ongeveer twintig jaar geleden in het Nederlands. Opeens kwam er een zinnetje dat mensen God niet zoeken, maar dat ze naar de duivel zoeken. Dat vond ik toen zo apart. Dat mensen de duivel willen zijn, dat moest ik even in me opnemen.

Goddelijke en duivelse eigenschappen

Je kunt God en de duivel categoriseren.

Je kunt goddelijke eigenschappen bedenken en duivelse eigenschappen bedenken. Goddelijke eigenschappen zijn bijvoorbeeld: vergevingsgezindheid, de onschuld zien, liefde, licht, compassie enzovoort. Je kunt er van alles bij bedenken.

Duivelse eigenschappen zijn bijvoorbeeld: hebberigheid, lust, wraak, moord, geweld, vechten enzovoort.

Misschien denk je net even anders, maar ik denk dat de meeste mensen wel redelijke overeenkomsten hebben in wat ze goddelijk of duivels vinden. Waar je dan een discussie over krijgt, kun je misschien menselijk noemen.

Als je dan denkt aan strijden kun je je afvragen of God zou strijden om iets. Dat klinkt heel gek als God in een soort wagen mensen gaat slaan. In het Oude Testament was God wel straffend, maar in het nieuwe testament had Jezus het over een hele andere God. God de vader, de zoon en de Heilige Geest.


Je zou kunnen zeggen dat de vader het woord is, de Heilige Geest de gedachte en de zoon is de schepper.


Jij bent dus de schepper, met de Heilige Geest krijg je gedachten en je leeft in de wereld met woorden van God. Maar jij creëert dus je leven. Zoiets is dan het idee.

Is God een strijder?

Dan kun je al denken dat je het niet zo ziet gebeuren dat God gaat strijden of dat hij gaat demonstreren. Waarom zou hij dat tegen zijn eigen schepping doen? Creëer het dan niet. God doet dat niet. Als God dat niet doet, dan blijft alleen de duivel nog over.

Je kunt het ook een ander woord geven, zo zeg ik vaak dat het de broeders van de duivel zijn, zo heb je ook nog het witte broederschap. Die willen graag dat de mensheid evolueert naar meer licht. De broeders van de schaduw willen dat niet.

Dat is de dualiteit die ook in ons speelt en die woorden houden ons ook gevangen in die dualiteit.

Dus we hebben twee kolommen: God en de duivel. Bij de duivel kan van alles staan, zoals angst, haat, woede en wrok en dat zit ook allemaal in ons. In ons persoontje, je IK. In mijn Ik, Edwin, daar zit ook een boos Edwinnetje en die komt af en toe tevoorschijn. Haat heb ik volgens mij niet, maar ik ben soms wel wraakzuchtig. Dat zit er ook nog wel.

En er zitten ook een liefdevolle Eddy en een compassievolle Eddy in. Er zitten veel kanten aan je persoonlijkheid. Die minder positieve kanten wil je liever niet hebben, maar ja, ze zijn er.


Ik denk dat het de kunst dan is om de ene kant meer aandacht te geven dan de andere kant, want alles wat je aandacht geeft groeit.


Het is dan niet zo dat die andere kant verdwijnt.

De duivel passeren

Hij kan alsnog opkomen, maar dan denk je gewoon: “Oké, prima.” En dan passeer je dat negatievere gevoel.

De duivel is het niet eens met de schepping en die zal altijd zeggen dat het niet goed is. Het wordt je ook niet makkelijk gemaakt om het goed te vinden. Maar heel veel mensen vinden het allemaal prima. Die gaan niet strijden, die boeit het niet dat ze een prikje moeten nemen en een QR-code moeten gebruiken.

De strijders die ‘zien’ waar het heengaat en die zeggen dan op een gegeven moment: “Zie je wel!”


Ik denk dan vaak dat het misschien andersom is. Dat het gebeurt, omdat jij dacht dat het ging gebeuren.


Toen dacht ik: “De meeste mensen willen ook gewoon de duivel zien. We hebben kanten die willen vechten, die willen dat het niet goed gaat, die willen altijd wel iets zien wat niet klopt. Zodat ze niet het innerlijke werk hoeven te doen. Dan kun je altijd naar buiten strijden. Je kunt dan altijd de schuld geven aan de economie, de overheid, de Chinees op de hoek[1].”

Natuurlijk komen die Chinezen binnen met allemaal restaurants en ze infiltreren. Die Chinezen, dan gaan we die allemaal de schuld geven. (In grappige toon lezen ;))

Dit triggerde mij, dat de meeste mensen dit willen. Ik hoor daar niet per se bij, maar ook ik trap wel in die valkuil. Ook ik trap in de val van de duivel, in de zin van dat ik denk “oh zie je wel” of “oh het zal daar wel heengaan”, maar dan ga ik mee in het plan van de duivel, want dan kan ik zeggen zie je wel. Het is zo.

Maar uiteindelijk begon het dan in mij. Natuurlijk zijn er krachten bezig die willen dat het niet goed gaat, maar die zijn al jaren aan het werk. En omdat dat steeds meer aan het licht komt, worden die krachten ook steeds sterker.

Dan zie ik mensen die denken dat het door te strijden oplost. Het idee is dan dat strijd dingen oplost, maar dat is niet zo. Niet meer.

Duivelse gedachten oplossen

Maar dat is best lastig. Want als je stopt met strijden en je ziet geen strijd, dan is er ook geen strijd. Wat gebeurt er dan? Die krachten kunnen niets meer.

Jij begint, ik begin en zo verspreidt er iets.

Dus veel mensen lopen (onbewust) de duivel achterna. Die mensen zien het slechte, wat er niet goed gaat. Dan denk ik dat je vol in het mes loopt van het broederschap van de schaduw. Die weten hoe zwak we kunnen zijn en die gooien allerlei verleidingen op ons pad.

Lust, hebberigheid, wraakzucht. Ze zijn ook heel slim en daar kun je niet tegenop qua slimheid. Maar je kunt wel kiezen. Je kunt kiezen voor de andere kolom.


Dan zie je die strijd niet meer. Zelfs als de strijd er is, dan ervaar je die gewoon niet meer.


Als we dit allemaal doen, als we dit iedere dag oefenen, dan is er over een tijdje een hele andere wereld. Positief.

Je gaat dan uit die negatieve gedachte. Je denkt juist: “Nee, dit gaat helemaal niet gebeuren. Er wordt niets uitgerold. Dat gaat niet gebeuren. Waar hebben we het over?”

Je kunt zeggen dat dit je kop in het zand steken is, maar dat denk ik niet. Het is juist je kop uit het zand halen en je eigen wereld creëren. Want wij hebben een kracht die veel groter is dan de schaduw.

Individueel is het heel lastig. Maar zelfs dan kan het als we helemaal onze goddelijkheid omarmen. En ook daarin zitten veel nuances.

Iedere gedachte van “oh jee…”, dat is gewoon niet zo. Dat kun je direct ook zelf denken. Al is het alleen maar voor je familie en niet voor de maatschappij.

Beluister ook deze podcast:

https://open.spotify.com/episode/0Or222kQ4jBO49gnkj157K?si=0cf51e4c32424698

Behandeling van duivelse gedachten

Duivelse gedachten zijn eigenlijk gedachten die je krijgt op basis van angst. Je wilt vaak strijden tegen iets waar je bang voor bent, want je bent bang dat je leven erdoor onmogelijk wordt gemaakt.

Dus eigenlijk ben je dan bezig met het behandelen van je angst. Al in de jaren zestig kwamen onderzoekers erachter dat het behandelen van angst dat gebaseerd is op een construct, een idee, zoals het idee dat het de verkeerde kant opgaat met iets, vrij lastig is. De therapie moet dan gericht zijn op zelfbewustzijn en gezien worden als een multidimensionaal proces[2].

Zojuist heb ik geprobeerd je bewust te maken van de kracht van negatieve gedachten en de kracht van positieve gedachten. Door je in ieder geval bewust te zijn van je gedachten kun je al veel doen om je eerste reactie, namelijk strijden, te dimmen en er wat rationeler naar kijken.

Als je dit heel lastig vindt, dan kan een hypnotherapeut je helpen om te achterhalen waarom je het zo belangrijk vindt om te strijden en welke invloed dit eigenlijk op je leven en je relaties heeft (dan wordt het al wat meer multidimensionaal).

Hypnose kan bijvoorbeeld helpen om je initiële angstreactie te veranderen, zodat je vrijer van angst kunt leven en normaal kunt functioneren[3].

Dit betekent niet dat je door hypnotherapie opeens een booster wilt of een QR-code of wat dan ook (als dat op dit moment iets is waarmee je zit), dit betekent gewoon dat het je minder boeit of je hem wel of niet hebt. Of dat het je minder boeit om er tegen te vechten en in plaats daarvan er gewoon niets mee doet. En dit kost veel minder negatieve energie, wat angst uiteindelijk is. Je bent dan gewoon minder bezig met een toekomst beeld dat je beangstigt. Of dit nu maatschappelijk is of juist iets in je persoonlijke kring.

Wil je meer weten over hoe je dit met hypnose doet? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. Ideaal als je wilt weten hoe hypnose en beïnvloeding werkt en daar mensen mee wilt helpen.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen