Hoelang duurt verwerking vreemdgaan?
09 juni 2021 
in Stress
6 min. leestijd

Hoelang duurt verwerking vreemdgaan?

Een tijd geleden heb ik een vrouw geholpen die aan de kant was gezet, omdat haar partner er met de schoonmaakster vandoor was gegaan. Dat terwijl ze al twaalf jaar een relatie met hem had. Hij was dus vreemdgegaan, maar ja, wat dan?

Het voelt natuurlijk niet goed wanneer je partner de schoonmaakster boven jou verkiest en hoelang duurt de verwerking van vreemdgaan dan?

Gevolgen van vreemdgaan

Vreemdgaan is voor niemand leuk, zeker niet wanneer jij de partner bent die wel trouw was. Vreemdgaan is ook de meest gebruikte reden voor een scheiding of het verbreken van de relatie[1].

Vergeving is vaak alleen een optie wanneer het vreemdgaan eenmalig was en wanneer de partner zijn of haar excuses aanbiedt[2]. Mannen verbreken een relatie sneller wanneer de vrouw vreemdgaat dan andersom.

Helaas had de partner van deze vrouw al acht maanden een affaire en er kwam ook zeker geen excuus. Wat hem betreft was het allemaal haar schuld en had ze het maar eerder in de gaten moeten hebben.

Hierdoor voelde ze zich ook psychologisch niet geweldig meer. Het blij zijn en het enthousiasme was weg, het geboren optimisme was weg. Zaken die ze eerder interessant vond, zoals werken met kinderen en fitness, kreeg ze geen warm gevoel meer bij.

Dit zijn eigenlijk depressieve klachten, niet dat ze depressief was, maar een dipje had ze duidelijk wel. Dit is ook iets waar veel mensen last van hebben bij wie de partner is vreemdgegaan. Daarnaast kun je ook last krijgen van gevoelens van angst. Dit kan heel erg lijken op de symptomen van post-traumatische stress, afhankelijk van hoe ernstig het vreemdgaan is geweest of hoe het is ervaren.

Wanneer je het verliezen van je partner lastig kunt verwerken wordt dit vaak gezien als een “adjustment disorder”. Dit kan drie tot zes maanden duren, duurt het langer dan zes maanden? Dan kan het handig zijn om hulp te zoeken[3].

Een ander gevolg kan zijn dat je ontzettend wraakzuchtig wordt. Dit is met name het geval wanneer je jouw partner op heterdaad betrapt of wanneer iemand je vertelt dat je partner vreemdgaat (zie bron twee).

Je mag denken en zeggen dat het een kutwijf is, maar het feit blijft dat de situatie is zoals hij is. Ook kun je al je wraakscenario’s eens lekker uitdenken. Hoe je hem/haar in de fik zet, maar dat helpt uiteindelijk ook niet. De haat moet er wel uit. Dan kan het denken aan de gewelddadige wraak al helpen, maar dat is vaak niet de manier om die haat weg te werken.

De beste wraak is zo gelukkig mogelijk worden.

Soms voel je geen haat, maar juist teleurstelling en verbazing dat je ex erin is getrapt. De andere vrouw gaat er flink op vooruit en volgens je ex is het echte liefde (rollende ogen).

Je kunt denken dat je relatie grote bullshit was, twijfelen aan jezelf passeert ook jouw gedachten.

De vrouw die ik hielp werd er misselijk van, vooral wanneer ze dacht aan wat er was gebeurd. Van de gedachte dat ze blijkbaar zo naïef was geweest. Dat ze niets had gemerkt en alle signalen had gemist. Misselijk van de naïviteit.

Dit past ook bij de meer algemene gevoelens, die door wetenschappers worden beschreven als gedachten over gebrek aan vertrouwen en veiligheid (zie bron drie), want hoe kun je nu nog een veilige situatie goed inschatten?

Je voelt je niet meer vertrouwd met jezelf. Ben ik nu veranderd of de wereld om me heen?

Verwerking van vreemdgaan

Het verwerken van vreemdgaan zou dus in het geval van een aanpassingsstoornis niet langer moeten duren dan een half jaar. Van de mensen die slachtoffer zijn geworden van een partner die vreemdgaat, heeft dertig tot zestig procent last van de aanpassingsstoornis van het vreemdgaan (bron drie).

Je bent dus niet alleen.

In het geval van de vrouw die ik hielp had ze haar partner gekregen toen ze 21 was en toen hij het financieel had gemaakt werd ze opeens aan de kant geschoven. Dit zie je helaas vaker.

Je ziet bij veel artiesten dat ze vreemdgaan, vooral wanneer ze binnen zijn. Terwijl de vrouw juist naast ze blijft staan. De enige artiesten die het niet hebben gedaan zijn Henny Huisman en Joop van den Ende en dat zijn slimme mannen.

Ik weet niet wat er gebeurt bij mannen, wanneer ze op zoek zijn naar wat anders.

Als je nu al maanden in de situatie zit en dat je jezelf afvraagt wat je anders had kunnen doen en hoe het had kunnen zijn, dan is het tijd om op een andere manier naar die herinnering te kijken.

Je gaat eigenaarschap nemen over de situatie en hoe je ernaar kijkt. Je realiseren dat het al voorbij is en dat je nu aan het begin staat van wat anders.

Eigenaarschap is verantwoordelijkheid nemen voor hoe het nu is, niet per se voor hoe het is gegaan. Want dat laatste heeft vaak weinig zin.

Wat is geweest, is geweest. Wat je ook vaak ziet is dat je als jonge twintiger in een relatie bent gestapt, wanneer dat dan tien jaar later klapt, hoe streng mag je dan voor jezelf zijn? Wat wist jij toen je in je twintiger jaren was? Hoe kon je toen weten dat het een rode vlag was? Daar heb je niets aan en daar geef je jezelf alleen maar een slechter gevoel mee.

Dus in het nu leven.

Wanneer je de verantwoordelijkheid pakt van wat de feiten zijn, wat je verantwoordelijkheid nu is en waarop je nu invloed hebt, helpt dat enorm mee.

Dat heeft ook met emoties, gedachten en energie te maken bij die gebeurtenis.

Dan kom je op het punt van hoe je denkt over hetgeen er is gebeurd.

Voor jezelf is het goed dat het gepasseerd is.

Dit is je nieuwe vertrekpunt en ik heb er veel van geleerd, maar ik zet mijn hart niet dicht. Misschien even, maar op een gegeven moment is het goed om je weer open te stellen.

Het is voorbij

Wanneer je terugdenkt aan het moment waarop duidelijk was dat de relatie voorbij was, is het natuurlijk nog steeds een verschrikkelijk moment, maar wanneer je dan blijft hangen in die emotie, is het voor je gevoel nog niet echt voorbij.

Je blijft misschien toch nog zitten met dat je hem/haar toen van alles vroeg, maar dat je daar geen antwoord op hebt gekregen. In het geval van de vrouw die ik hielp werd hij bij elke vraag alleen maar kwader. Dit is vaak, omdat het aan hem ligt en omdat hij je dan snel weg wil hebben. Het is een vorm van afkappen.

In plaats van balen van dat moment, kun je ook eigenaarschap pakken over hoe je ernaar terugkijkt.

Als closure kun je het moment waarop je totaal op hem/haar bent afgeknapt nog een keer naspelen. Je kijkt naar die persoon (in je gedachten) en je denkt:

“Met deze persoon ga ik niet nog tien jaar in een huis zitten. Ik pak mijn spullen en ik ben weg. Ik red mezelf wel.”

Dan verander je het moment in dat je zelf die keuze maakt en dat je weg wilt en dat dat jouw keuze is. Ook al is het je herinnering, maar dan neem je eigenaarschap over de herinnering.

Hiermee neem je eigenaarschap en wordt het je niet meer aangedaan.

De vrouw die deze oefening deed was hierna blij dat ze niet langer met zo’n psychopaat was opgescheept. Wie was er dan veranderd? Die man, niet zij.

Ze voelde ook opluchting dat ze niet verder hoefde te leven met iemand die ze blijkbaar niet kende.

De misselijkheid begon ook te verdwijnen.

Beluister de sessie hier:

Hypnotherapie voor het verwerken van vreemdgaan

De tekst hierboven laat ook iets zien van hoe hypnotherapie kan helpen om vreemdgaan te verwerken. In dit geval had ik gewoon een gesprek waarin je wat suggesties deelt om mensen te helpen hun focus te veranderen.

De oefening is ook een echte oefening die je kunt uitvoeren wanneer je iemand wilt helpen met hypnose om het vreemdgaan te verwerken, afhankelijk van de ervaring die die persoon dan heeft gehad.

Daarnaast kan hypnose ook helpen om in de toekomst gevoelens van jaloezie en onzekerheid weg te nemen, zodat je beter in een nieuwe relatie stapt.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose? Of schrijf je in voor een van onze opleidingen.

Pin ook deze handige infographic voor het werkerken van vreemdgaan.

verwerken vreemdgaan

Bronnen:

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352250X16300227

[2] http://markbeaird.org/wmlib/pdf/book_resources_rbt/forgiveness_of_sexual_cheating_in_romantic_relationships.pdf

[3] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/smi.2968

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Tracy Williams
Door

Tracy Williams

op 25 Aug 2024

Ik kocht wat spullen van Dr. Sacre om mijn ex-geliefde terug te krijgen en binnen 24 uur na het gebruiken van de spullen die bij mij waren afgeleverd, belde mijn ex me en verontschuldigde zich voor alles wat ons in deze relatie is overkomen. privé-e-mail

Reactie plaatsen