Hypnose: Hoofdpijn verminderen zonder medicijnen
20 juli 2023 
6 min. leestijd

Hypnose: Hoofdpijn verminderen zonder medicijnen

Hoofdpijn is ontzettend vervelend, want het zorgt ervoor dat je eigenlijk net niets kunt doen. Als je alleen last hebt van hoofdpijn en verder niets, kun je nog denken dat je de energie hebt om taken te volbrengen. Echter, als je dan bezig bent, dan merk je dat de hoofdpijn ervoor zorgt dat dat niet lukt. Ook gezelligheid met vrienden en familie zit er niet in als je last hebt van hoofdpijn.

In dit blog gaan we in op hoe hypnose hoofdpijn kan stoppen of verlichten. 

Soorten hoofdpijn

Er zijn allerlei soorten hoofdpijn waar je last van kunt hebben zoals:

Spanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn, sinushoofdpijn, hormonale hoofdpijn, hoofdpijn door medicatie en hoofdpijn door onderliggende aandoeningen. 

Niet elk soort hoofdpijn kan met elk soort hypnose behandeld worden. Vaak helpt zelfhypnose wel, maar soms zijn er specifieke hypnose technieken nodig bij de ene soort hoofdpijn, die niet nodig zijn bij de andere soort hoofdpijn. Hypnose in het algemeen kan wel helpen tegen allerlei soorten hoofdpijn, maar de manier waarop kan dus verschillen per hoofdpijnsoort. 

Daarom even een klein overzichtje van op welke manieren hypnose kan helpen bij hoofdpijn.

Spanningshoofdpijn en hypnose

Hoofdpijn in je gezicht, nek en hoofd kan komen door spanning en hypnose werkt heel goed tegen dit soort hoofdpijn. Vooral als de pijn verergerd wordt door emotionele of mentale problemen kan hypnose helpen. 

In het onderzoek waarin dit duidelijk wordt, werd acupunctuur vergeleken met hypnose. Hypnose hielp het beste van beide behandelingen. De mensen kregen een geluidsopname als behandeling met daarop helende suggesties[1].

Migraine en hypnose

Onderzoek laat in ieder geval al zien dat hypnose helpt tegen migraine. Mensen die hypnotherapie combineren met ontspanningsoefeningen hielp op de korte en lange termijn tegen migraineaanvallen.

In de onderzoeken maakten mensen gebruik van visualisaties, spierontspanning, en technieken om de pijn een andere plaats te geven[2]

Tijdens hypnotherapie kun je bijvoorbeeld aan mensen met hoofdpijn de suggestie geven dat ze de pijn verplaatsen van hun hoofd, naar hun nek, naar hun schouder, naar hun arm, naar hun vinger en dat de pijn dan via de vinger uit het lichaam kan vloeien. Ze kunnen bijvoorbeeld ergens naar wijzen waar ze dan de pijn naartoe sturen. 

De spierontspanning kun je ook goed geven samen met een geleide visualisatie.

Terugkerende hoofdpijn

Soms heb je hoofdpijn die telkens weer terugkomt. Ook kinderen en jongvolwassenen kunnen hier last van hebben. In een onderzoek naar het effect van zelfhypnose op deze soorten hoofdpijn kwam naar voren dat als kinderen en jongeren zelfhypnose leren dit de hoeveelheid hoofdpijnen die terugkomen vermindert. Gemiddeld hadden de deelnemers 4,5 keer per week hoofdpijn voordat ze zelfhypnose leerden en dat ging door de zelfhypnose omlaag naar gemiddeld 1,5 keer per week. 

De intensiteit van de hoofdpijn ging ook omlaag van een 10,3 naar een 4,7. En ook de hoeveelheid tijd dat ze last hadden van hoofdpijn ging omlaag van meer dan 23 uur, naar drie uur. 

Als je dus veel last hebt van hoofdpijn kan zelfhypnose leren je heel goed helpen om hier minder last van te hebben. In ieder geval als je nog jong bent[3], maar ook als je ouder bent kan het vast geen kwaad 😊. 

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een vreselijk soort hoofdpijn die verschrikkelijk pijnlijk is. Op dit moment is diepe breinstimulatie iets wat kan werken tegen clusterhoofdpijn, maar er zijn nog maar weinig behandelingen die zeker weten goed werken tegen deze hoofdpijn. 

Uit onderzoek uit de jaren tachtig blijkt dat progressieve ontspanning de pijn van de clusterhoofdpijn kan verminderen, maar niet kan elimineren[4]. Ontspannen met hypnose is dus iets wat enige verlichting zou kunnen geven, maar het is helaas niet dé manier om van clusterhoofdpijn af te komen. 

Hormonale hoofdpijn

Je hebt last van hormonale hoofdpijn als je als vrouw pas sinds dat je ongesteld wordt regelmatig last hebt van hoofdpijn. Deze hoofdpijn blijft vaak weer weg na de overgang en wordt veroorzaakt door de schommeling van je oestrogeen hormoon[5]

Hormonale hoofdpijn is vaak een migraine of spanningshoofdpijn[6], en je kunt er nog andere problemen bij hebben zoals misselijkheid, gevoelige borsten, pijn in de onderrug en krampen. 

Als je zwanger raakt kan de zwangerschap er in het eerste trimester voor zorgen dat je meer last hebt van hormonale hoofdpijn, maar in de laatste twee trimesters blijft hormonale hoofdpijn vaak juist weg. 

Hoofdpijn door medicatie

Hoofdpijn door medicatie wordt vaak veroorzaakt doordat mensen te veel medicijnen gebruiken. Met name het gebruik van pijnstillers kan hoofdpijn paradoxaal genoeg verergeren[7].  

Mensen die bijvoorbeeld bij de drogist een pijnstiller halen omdat ze last hebben van hoofdpijn gebruiken die medicatie vaak meerdere keren per week. Dus eigenlijk echt heel regelmatig. Ironisch genoeg kan de pijnmedicatie bij mensen met chronische hoofdpijn juist de reden zijn van de chronische hoofdpijn. 

Het is dan dus belangrijk om van die medicatie af te blijven, zodat je pijnreceptoren weer kunnen normaliseren en je zonder medicatie vrij blijft van hoofdpijn. 

Ook medicatie die voorgeschreven kan worden, zoals medicatie tegen depressie en codeïne, kan bij bepaalde hoeveelheden juist voor hoofdpijn zorgen (bron 7). 

Het is altijd verstandig om met je arts te overleggen of de medicatie een oorzaak kan zijn en om te zien of je die medicatie dan kunt verminderen.

Hypnotherapie kan heel goed helpen als je medicatie wilt verminderen en uiteindelijk wilt stoppen met bepaalde medicatie. 

Het leukste is dat onderzoek laat zien dat hypnotherapie minstens net zo effectief is tegen spanningshoofdpijn en migraine als veel medicatie die ertegen te gebruiken is[8].

Hoofdpijn door een onderliggende aandoening

Hoofdpijn komt soms ook door andere zaken dan stress en gewoon pech. Het kan namelijk ook een symptoom zijn van andere problemen, zoals cerebrovasculaire aandoeningen. Dit gaat over aandoeningen die ontstaan doordat er iets mis is met de bloedtoevoer naar je brein.

Een gevolg kan bijvoorbeeld een beroerte zijn, of een bloeding in je brein. 

Het is (vooral als je al wat ouder bent) belangrijk om ook deze optie te bespreken met je arts als je last hebt van hoofdpijn die maar niet weggaat.

Hypnotherapie tegen hoofdpijn

Bij veel soorten hoofdpijn helpt hypnose dus om de aanvallen en de hoeveelheid tijd dat je hoofdpijn hebt te verminderen, maar hoe doet een hypnotherapeut dat? 

Spanningshoofdpijn en migraines worden vaak veroorzaakt door stress en stress is een reactie die je hebt op omstandigheden in je leven. Die vind je dan vaak niet goed en daar krijg je stress van. Maar waarom vind je die omstandigheden dan niet goed? 

Dit komt door de overtuigingen die je hebt over het leven, de wereld en hoe je daarin hoort te functioneren.

Alleen als je altijd last hebt van hoofdpijn, dan gaat daar iets mis. Dan kunnen die overtuigingen je belemmeren om of te zien dat je leven eigenlijk wel prima is, of ze belemmeren je dat je niet goed voor jezelf kunt opkomen en je grenzen kunt aangeven waardoor je last krijgt van stress. 

Welke van deze twee mogelijkheden voor stress het ook is, met hypnotherapie kun je dit achterhalen.

Er zijn meerdere manieren waarop een hypnotherapeut dit kan doen. In eerste instantie zal er een verkenningsgesprek zijn waarin je je eigen ideeën over mogelijke oorzaken aangeeft. Die ideeën kan de therapeut dan meenemen in de behandeling. 

Als je dan in hypnose bent gebracht kunnen er andere oefeningen worden uitgevoerd. Zo kan er met symbolen worden gewerkt. Om bronnen van stress weg te nemen.

Er kan gewerkt worden met regressie om de oorzaak van onhandige overtuigingen te achterhalen en om deze te repareren[9]

Heb je juist lastige familierelaties die voor stress zorgen? Dan kan er ook gewerkt worden met het sociaal panorama. Een techniek die je helpt om op een andere manier naar je familie en vrienden te kijken, waardoor je er minder last van hebt. 

Stress verminderen kan op allerlei manieren, er zijn nog meer mogelijkheden dan alleen deze twee.

Pijnstilling met hypnotherapie

Daarnaast kan de hypnose ook praktisch ingezet worden tegen de pijn. Zo kun je visualiseren hoe bepaalde kleuren of lichten je hoofd van binnen schoonmaken en op die manier de pijn “wegpoetsen”. 

Of je kunt visualiseren hoe je met een knop de pijn erger of minder erg kunt maken.

Dit klinkt als je dit leest wellicht een beetje ongeloofwaardig, maar dit soort technieken werken met hypnose. Vooral als je al gewerkt hebt aan stress en andere oorzaken voor de hoofdpijn.

Wil je meer weten over hypnose en hoe je hiermee jezelf of juist andere mensen van hun hoofdpijn af kunt helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je direct in voor een van onze seminars of opleidingen. Daar leer jij de bovenstaande technieken en meer om mensen van stress, spanning, angsten en andere problemen af te helpen.

De opleiding wordt online gegeven vanuit een professionele studio en met voldoende 1-op-1 aandacht zodat jij de stof helemaal onder de knie krijgt.

Ideaal als je mensen coacht, psychologische hulp biedt of op een andere manier met mensen werkt. 

Bronnen: 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen