Ik weet niet wat ik wil: hoe je alsnog je toekomst kunt bepalen
06 september 2022 
6 min. leestijd

Ik weet niet wat ik wil: hoe je alsnog je toekomst kunt bepalen

Het leuke aan onze maatschappij is dat je kunt doen en laten wat jij wilt. Maar wat als je kunt zeggen: “Ik weet niet wat ik wil?” Dan is al die vrijheid eigenlijk een beetje chaotisch. In die situatie kunnen andere mensen je vertellen wat jij wilt, kun je vol goede moed beginnen, maar kun je later alsnog merken dat dat niet hetgeen is waar jij langdurig je energie aan kunt geven.

Hoe zit het nu eigenlijk met wat je wilt en hoe ontstaan verlangens?

Waarom weet ik niet wat ik wil?

Soms kun je het ook gewoon eng vinden om te bepalen wat je wilt en die angst voor je eigen keuzes kan ervoor zorgen dat je maar niet bepaalt wat jij wilt worden of wat je wilt bereiken in je leven.

Die angst kan komen doordat je conflicten hebt over wat je interessant vindt[1]. Stel je bent heel talentvol in muziek en je bent talentvol met voetbal, dan kan het heel lastig zijn om te kiezen of je voor een carrière in de muziek gaat of voor een carrière in de sport.

Daarnaast kun je ook meerdere visies hebben over wat de juiste plannen zijn voor jouw toekomst en die keuze maken kan lastig zijn.

Weten en worden wie je wilt zijn is ook niet altijd een lineair proces. Vroeger wilde je misschien brandweerman worden, maar later in je leven kun je andere ideeën krijgen[2]. Die veranderingen van ideeën kunnen je ook onzeker maken, omdat je misschien denkt dat je hoort te weten wat je wilt en als je dat kunt veranderen weet je dat blijkbaar niet zeker. Terwijl er genoeg mensen zijn die later in hun leven hun leven een hele andere richting geven. Voor iedere student is bijvoorbeeld worden wie je wilt zijn een unieke reis.

Die onbeperkte hoeveelheid aan keuzes die je kunt maken over wat je wilt in het leven maakt het ook spannend, want je kunt altijd het gevoel krijgen dat het gras groener zou zijn als je een andere keuze maakt. De keuzestress kan je dan als het ware het gevoel geven dat je niet weet wat je wilt.

Als je jong bent, en ook later in je leven, kun je door bijvoorbeeld je studie of je werk het gevoel over wie je bent kwijtraken. Dit gebrek aan een eigen identiteit, omdat je gewoon de stappen doorloopt die ‘horen’, kan er ook voor zorgen dat je niet echt weet wat je zelf wilt. Eerst ben je te druk met vakken halen, wat voor veel stress kan zorgen en waardoor je verder niet echt denkt, vervolgens ben je druk bezig met je baan en het voldoen aan de wensen van je baas.

Als je jong bent kan ook jouw familie je een bepaalde kant opduwen, omdat die graag willen dat je later een goed betaalde baan krijgt, maar dat werk en die baan hoeven niet per se te zijn wat jij wilt (bron 2, pag 233). Je kunt dan ook merken dat je innerlijke wereld in conflict is met hoe jij je tot dan toe altijd hebt gepresenteerd.

Ik weet niet wat ik wil worden

De eerste vraag die je vaak krijgt is: “Wat wil jij later worden? ” Als je op een gegeven moment toch echt zit met de vraag wat je wilt, dan is het goed om te beginnen met wie je nu bent en hoe je leven nu is. Door eerst te reflecteren op wie je nu bent en in welke situatie je nu zit kun je namelijk nieuwe gedachten krijgen over hoe blij je daarmee bent en wat je eigenlijk wel zou willen (bron 2, pag. 231).

Het kan natuurlijk wel spannend zijn om jezelf eens goed in de spiegel aan te kijken en je af te vragen wie je nu bent en hoe het leven nu gaat.

Het is ook de eerste stap naar de ontwikkeling die je door gaat maken om te doen wat je wilt.

Een andere manier om te bedenken wat je wilt worden is om niet te kijken naar bepaalde beroepen, maar om eerst eens te kijken naar wie je wilt zijn. Dan kun je daarna kijken welke activiteiten wat betreft werk daarbij passen.

Als je vroeg in je leven niet weet wat je wilt (bijvoorbeeld rond de twintig jaar), dan laat je je vaak nog te veel leiden door wat de maatschappij of wat mensen om je heen verwachten en vergelijk je jezelf met andere mensen om te bepalen wat je wilt. Maar ben je dertig en weet je niet wat je wilt? Dan laat je je vaak meer leiden door wie je idealiter zou willen zijn[3].

Je kunt je ook voorstellen hoe jij je leven betekenis zou willen of kunnen geven om te bepalen wat je wilt worden.

Met hypnose kun je bijvoorbeeld een progressie uitvoeren. Dit is een techniek waarbij je jezelf in de toekomst voorstelt en vervolgens stappen bedenkt voor hoe je dat beeld daadwerkelijk kunt bereiken. Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen hoe je jouw leven betekenis geeft of welke ontwikkeling je hebt doorgemaakt en vervolgens hoe je dat hebt bereikt. Dit geeft je handvatten om te bepalen wat je wilt worden.

Ik wil ondernemen, maar weet niet wat

Als jij je al kunt voorstellen dat je een ondernemer wilt zijn, maar nog niet weet met wat, dan is het ook tijd om even goed na te denken. Alleen een ondernemer willen zijn is, zoals je weet, niet genoeg om te ondernemen.

Je moet nadenken over hoe je een ondernemer wordt.

Ondernemers hebben vaak ideeën over hoe ze mensen kunnen helpen of problemen kunnen oplossen en daarmee geld kunnen verdienen[4]. Dus je kunt nadenken over waarmee jij mensen kunt helpen. Wat kun jij waarmee jij mensen kunt helpen. Of je kunt nadenken over waarmee je mensen wilt helpen en vervolgens die vaardigheden ontwikkelen, zodat je daar een bedrijf in kunt hebben[5].

Hypnose kan je ook helpen om de mindset van een ondernemer te hebben. Ik heb zelf gemerkt dat het idee dat ik geen echte ondernemer was mij tegenhield om mijn bedrijf te laten groeien. Toen ik dit in mezelf transformeerde naar het idee dat ik wel een echte ondernemer was begon mijn bedrijf drastisch te groeien.

Ik weet niet wat ik wil met mijn relatie

Naast je werkleven heb je natuurlijk ook je privéleven waarmee je wat kunt willen, maar wat als je nu even niet meer weet wat je wilt met je relatie? De vraag is dan meestal: moet ik doorgaan of moet ik het uitmaken?

En misschien ook: als ik doorga, hoe wil ik dan doorgaan? Meer tijd samen? Elkaar iets meer loslaten? Wat is wijs?

Wist je bijvoorbeeld dat als jij of je partner veel gebruikmaakt van de smartphone terwijl je samen bent, dat dit niet goed is voor je relatie? Misschien is gewoon het maken van afspraken dat als je samen bent je in ieder geval een uur je telefoon links laat liggen al voldoende om gevoelens van jaloezie te verminderen en om je meer verbonden te laten voelen met je partner[6].

Waarschijnlijk ben je ook veel scenario’s aan het bedenken over de toekomst van je relatie, waardoor je eigenlijk niet ‘in het moment’ van de relatie bent. Door je mindfulness te versterken over je relatie ben je je meer bewust van de realiteit van je relatie en dat kan je tevredenheid over je relatie verbeteren. Daarbij kun je met mindfulness ook beter conflicten in je relatie oplossen[7].

Ik weet niet wat ik wil met mijn leven

Als je überhaupt geen idee hebt van wat je wilt met je leven, dan kun je jouw levensverhaal gebruiken als inspiratie voor je volgende stap[8]. Door je leven even te overzien en te beschrijven kun je inzicht krijgen in wat je wel en niet leuk vond. Met die nieuwe inzichten kun eventuele logische vervolgstappen bepalen. En dat dus door gewoon even je levensverhaal op te schrijven.

Je kunt ook ontdekken of er in je leven dingen zijn geweest die je hebben tegengehouden op momenten dat jij je levensverhaal zelf vorm wilde geven. Bijvoorbeeld dat angst je toen tegenhield.

Vervolgens kun je bijvoorbeeld met hypnose die angst wegnemen, zodat jij weer verder kunt met je leven.

Regressie wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om overtuigingen die je belemmeren - bijvoorbeeld om beslissingen te nemen, om te durven dromen of om de nodige stappen te durven zetten - weg te nemen. Deze hypnosetechniek neemt je mee naar het eerste moment in je leven waarop je die belemmering voelde en helpt je vervolgens om dat moment op een andere manier te interpreteren, waardoor je de belemmering niet meer hebt en dus beter kunt bedenken wat jij met je leven wilt.

Wil jij meer weten over hypnose? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen