Eigenlijk voel je je altijd wel oké, maar een paar dagen voor je ongesteldheid merk je dat je het leven iets minder leuk vindt en dat je angstiger bent dan normaal. Als dit herkenbaar voor je is, kun je last hebben van het premenstrueel syndroom (PMS). Dit syndroom kan heel vervelend voor je zijn, omdat het veel invloed kan hebben op je werk, je relaties met mensen en hoe je jezelf voelt.
In dit blog gaan we dieper in op dit syndroom, de behandelingen en hoe hypnose kan helpen.
Symptomen premenstrueel syndroom
Het premenstrueel syndroom wordt gediagnosticeerd op basis van uitsluiting. De klachten kunnen namelijk ook voorkomen bij andere mentale problemen of fysieke problemen, als die uitgesloten zijn dan zal je vaak pas de diagnose voor PMS krijgen.
Er zijn allerlei symptomen die je kunt krijgen van PMS en die zijn zowel fysiek als mentaal, namelijk:
- Depressieve gevoelens
- Stemmingswisselingen
- Buikpijn
- Gevoelige borsten
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Irritatie
- Spanning
- Je voelt een dip
- Slapeloosheid
- Slaperigheid
- Gevoel van overweldigd zijn
- Gewichtstoename
- Opgeblazen gevoel
- Spierpijn[1]
Meestal beginnen deze symptomen bij vrouwen van tussen de 25 en 35 jaar. Als je daadwerkelijk ongesteld bent verdwijnen de symptomen weer en voel je je week oké.
Ongeveer vijf tot acht procent van de vrouwen die ongesteld worden hebben last van PMS[2].
Premenstrueel syndroom behandeling
De behandeling voor PMS bestaat vaak uit leefstijlveranderingen, zoals het verminderen van stress, regelmatige lichaamsbeweging, het hebben van een gezond dieet en het minder innemen van zout en cafeïne.
Soms worden ook medicijnen die effect hebben op je serotonine of je hormonen voorgeschreven, maar die kunnen bijwerkingen hebben. Probeer daarom eerst alles zonder medicatie te verbeteren.
Je kunt ook supplementen voor vitamine A, E en B6, calcium en magnesium nemen. Ook multivitaminen zijn handige middelen om dat allemaal op orde te krijgen. Voor vitamine B6 kan het wel handig zijn om extra onderzoek uit te voeren om te zien of dat wel nodig is. Deze vitamine hoeft niet elke vrouw met PMS te nemen als supplement.
Daarnaast kan aanbevolen worden om een dagboek bij te houden, zodat je je bewust bent van je symptomen en om te achterhalen wat wel en niet werkt om er wat aan te doen (bron 1).
Ook is het handig om je te houden aan een gestructureerd slaapschema, ongeacht of je last hebt van slaperigheid of slapeloosheid.
Therapie is ook een manier om PMS te behandelen (bron 1).
Premenstrueel syndroom en hypnose
Therapie kan dus helpen tegen premenstrueel syndroom en hypnotherapie is een van de therapievormen die vrouwen met PMS helpt. Er zijn meerdere manieren waarop hypnose kan helpen.
Een manier is door ontspanning te verbeteren. In een onderzoek waarbij vrouwen drie hypnosesessies kregen om ontspanning te bevorderen kwam naar voren dat zelfs een maand later de symptomen van PMS minder waren dan bij de groep die geen hypnotherapie had gekregen om hun ontspanning te verbeteren[3].
Naast het bevorderen van ontspanning kan hypnotherapie ook helpen om stress te verminderen. Stress is vaak een reactie op onbewuste overtuigingen die je hebt over hoe de wereld werkt en hoe je daarin hoort te functioneren. Als dit door omstandigheden lastig wordt gemaakt dan volgt stress. Met hypnose kun je iets doen aan die overtuigingen waardoor je daarna minder last krijgt van stress.
In een onderzoek kwam naar voren dat vrouwen die hypnotherapie hadden gehad hierdoor minder last hadden van stress door PMS dan vrouwen die geen hypnotherapie hadden gehad[4].
Angst is ook heel vervelend als je last hebt van PMS en dat kan behandeld worden met cognitieve gedragstherapie of cognitieve hypnotherapie. In een onderzoek waarbij vrouwen 8 keer, elke week 1 keer, een groepssessie kregen van cognitieve gedragstherapie in een groep of cognitieve hypnotherapie in een groep of niets, kwam naar voren dat beide therapieën even goed werkten om angst bij vrouwen met PMS te verminderen[5].
Als je last hebt van PMS kun je ook veel last hebben van pijn. Cognitieve gedragstherapie terwijl je in hypnose bent werkt volgens onderzoek heel goed om menstruatiepijn, de gevoeligheid van het lichaam en de gevoeligheid van emoties te verminderen. Hierdoor ervaarden de vrouwen een betere gezondheid en een betere kwaliteit van leven[6].
Vrouwen helpen die last hebben van PMS
Als coach of iemand die werkt in de gezondheidszorg kun je te maken krijgen met vrouwen die last hebben van PMS en die daar wat aan willen doen.
Als je dan kennis van hypnose hebt, kun je al ontzettend veel doen om vrouwen met dit probleem te helpen.
In eerste instantie kun je ze met kennis van hypnose helpen met de ontspanning. Ontspanning kan op allerlei manieren, maar het is ook een belangrijke stap voor het induceren van hypnose.
Vervolgens kun je met hypnotische suggesties de ontspanning verdiepen
Dan kun je de hypnose verdiepen door een suggestie te geven over hoe de vrouw van een trap afloopt, naar een kelder met een deur. Achter die deur is een plaats waar ze zich helemaal goed voelt. Dit kan een plaats zijn waar ze is geweest, of een plaats die ze in haar fantasie creëert.
Als ze er klaar voor is kan ze de deur opendoen en naar de plaats gaan waar ze zich helemaal ontspant. Ook daar kun je de ontspanning verdiepen. Bijvoorbeeld met een geleide spierontspanning.
Je kunt ook en visualisatie geven over een licht dat het lichaam helemaal schoonmaakt. Je kunt suggesties geven hoe dit licht de lucht die voor het opgeblazen gevoel zorgt wegzuigt en hoe het de pijn transformeert naar iets lichts en iets wat eenvoudig los te laten is.
Op die manier transformeer je de ontspanning naar bijvoorbeeld een behandeling tegen pijn bij PMS.
Stress verminderen
Stress is een reactie op onbewuste overtuigingen over hoe de wereld werkt en hoe je daarin moet functioneren. Tijdens PMS is de vrouw iets gevoeliger voor deze stress dan op andere momenten van de maand.
Dus als je cliënt dan lekker ontspannen is, kun je aan de slag gaan met het veranderen van overtuigingen waar ze stress van krijgt.
In het voorgesprek kun je al een beetje onderzoek doen naar wat ze denkt wat de reden is van de stress. Dat kan je al een handige ingang geven voor suggesties om haar te helpen om zich bijvoorbeeld sterker te voelen, mits dat het probleem is.
Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat ze bepaalde suggesties moet herhalen, zoals:
“Ik ben goed genoeg.”
“Ik mag me voelen zoals ik me voel.”
“Ik ben geliefd.”
Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van het probleem dat ze heeft, kun je ook andere suggesties (of affirmaties) geven die ze kan herhalen.
Als je dan vraagt of dit het heeft opgelost en ze heeft het gevoel van niet, dan kun je ook andere technieken gebruiken.
Zoals regressie. Met regressie ga je terug naar het eerste moment waarop de vrouw een bepaald negatief gevoel had. Hetzelfde gevoel als wanneer ze last heeft van een emotioneel symptoom van het premenstrueel syndroom.
Dit is vaak een moment uit de kindertijd, omdat dat het moment in het leven is waarop mensen de “regels” voor het leven bepalen. Of bedenken wat die zijn.
Soms kunnen die regels belemmerend werken en dan krijg je er stress van. Met regressie help je de vrouw om dit moment opnieuw te interpreteren met de kennis die ze nu, als volwassen persoon, heeft. Dit kan helpen om de “regel” en update te geven en daardoor verander je de overtuiging[7].
Hierdoor wordt de emotionele reactie op vergelijkbare situaties anders en zal er minder stress ontstaan door PMS.
Deze techniek kan ook werken bij angsten.
Soms is er echter nog meer nodig dan alleen een nieuwe interpretatie. In dat geval kan de vrouw ook het gesprek aangaan met het innerlijke kind. Het meisje dat ze was op het moment dat ze een belemmerende overtuiging kreeg.
Je helpt de vrouw dan om het kind alsnog te geven wat het nodig had. Dit gaat vaak om liefde, acceptatie en/of veiligheid. Daarbij help je de vrouw ook om het innerlijke kind duidelijk te maken dat het leven nu anders is en dat bepaald gedrag wat ze gebruikte als bescherming niet meer nodig is.
Dus hoeft ze zich ook niet meer zo druk te maken.
Dit helpt vaak heel goed tegen angsten en stress.
De laatste paar technieken zijn wel de meer gevorderde technieken. De regressie wordt wel in het eerste jaar van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland gegeven, maar pas na eenvoudigere technieken.
Ben je iemand die werkt met vrouwen en die vrouwen wil helpen om zich beter te voelen? Dan kan kennis van hypnotherapie ontzettend handig zijn als toegevoegde waarde.
Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.
Of schrijf je direct in voor een van onze seminars of opleidingen. De opleidingen worden live online gegeven vanuit een professionele studio en met voldoende 1-op-1 assistentie zodat je de stof goed in je kunt opnemen.
Bronnen:
[5] https://web.p.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=20084048&AN=108416271&h=jewBBn%2fhZJfTYka07AkmIDvDDUbbv69AkQJE3jFgioawNTAaVxioLXatN7ChwYDMgBpm649lZpYEjRKzOc0ETA%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d20084048%26AN%3d108416271