Winnen en leren: Waarom winnen belangrijker is dan meedoen
30 mei 2020 
6 min. leestijd

Winnen en leren: Waarom winnen belangrijker is dan meedoen

Claim je rol als winnaar en stop met meedoen in het leven. Het levert je alleen maar ellende op.  

Winnen is belangrijker dan meedoen. Ik weet dat ‘Meedoen is belangrijker dan winnen’ een populaire uitspraak is, en dat zie je ook op school. Bij ons op de basisschool zijn tegenwoordig alleen maar juffen. Er is één meester en verder zijn er alleen maar juffen. Je ziet over het algemeen - en nu ga ik mij natuurlijk op gigantisch glad ijs begeven - dat vrouwen winnen minder belangrijk vinden dan mannen. 

Dat is uiteraard zeker niet bij iedereen zo. Toch zie je dat op scholen, dat het winnen een beetje ondergeschikt wordt gemaakt. Alsof het niet zo belangrijk is, want iedereen is belangrijk. Nou dat vind ik ook, iedereen is belangrijk. Anders was je hier niet, denk ik dan, dat is een natuurlijke selectie. Jij bent belangrijk.

Maar waarom ben jíj belangrijk? Jij bent belangrijk omdat je bepaalde kwaliteiten hebt. Misschien ben je heel goed in tekenen, rekenen, taal of noem het maar op en daarin kun je excelleren, daarin kun je winnen. Je kunt misschien zelfs een prijs winnen.

Uit onderzoek blijkt dat er een samenhang is tussen de motorische ontwikkeling van kinderen en de optie om te winnen. Die ontwikkeling gaat dus beter als winnen belangrijk is[1].

Wat mij zo tegenstaat is dat juist door dat meedoen, door te focussen op de zwaktes van iemand, te focussen om dat beter te maken, dat je daarin juist gaat wijzen hoe slecht iemand in iets is. In plaats van te focussen hoe goed iemand is, zorg je voor een soort middelmatigheid. Er steken er wel altijd één of twee bovenuit. In sport bijvoorbeeld blinken er een paar uit, of in rekenen en taal. 

Tekenen en muziek zijn natuurlijk niet zo belangrijk en dan ga je al. Wat moet je ermee? Het is natuurlijk onzin, maar ook daar blinken weer kinderen in uit.

Winnen zit in onze natuur

De mentaliteit van het meedoen in plaats van het winnen nekt ons. Dit zit namelijk niet in onze natuur, in onze natuur zit strijdt, zit winnen. Ons brein is afgestemd op het conflict, op dualiteit. Ga je iets wel of niet doen? Een en al conflict.

Je kunt ook geloven dat alles een geheel is en we doen ook allemaal mee. Dat is zo, maar we hebben te maken met de strijd. Alleen al de strijd in onszelf. In de martial arts zeggen ze niet voor niets dat jij jouw enige tegenstander bent. Bijvoorbeeld bij het gevecht tegen de roze koek, het gevecht om wel of niet naar de sportschool te gaan of om te gaan mediteren. Het gevecht van een conflict met iemand hebben of een studieboek dat je moet lezen.

Die strijd wil je gewoon winnen en dat kost energie. Het kost kracht en dat voelt niet altijd goed, want je moet er iets voor laten. Als je dat allemaal niet doet, dan voelt dat wel heel comfortabel, maar dan ben je dus een verliezer.

Je verliest dan van jezelf. Je verliest van wat je echt graag wilt, dus dat doe je dan niet. Dat voelt dan niet goed en wat doe je dan? Laat maar, waarom zou ik het doen? Ik kan net zo goed wel snuiven, drinken of eten. Meedoen is toch ook belangrijk?

Nee, meedoen is voor verliezers.

Meedoen is niet belangrijker dan winnen, want meedoen betekent opgeven, verliezen, laat maar. Dat betekent ik doe ook mee.

Maar je doet al mee. Je bent geboren, dus je doet al mee.

Maar wees nu gewoon een winnaar voor jezelf. Niet voor een ander, niet voor de vergelijking. Als jij jezelf met anderen gaat vergelijken, dan komt dat nooit goed, want er is altijd wel iemand beter of mooier in iets.

Maar door van jezelf te winnen, leer je uiteindelijk meer.

Vergelijken om te winnen werkt niet

Vergelijken is een hele vervelende strategie om te hanteren, want dan wil je winnen voor je ego en daar word je niet per se vrolijker van.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die de drang hebben om te winnen hierdoor gemotiveerd raken. Die motivatie zorgt voor drie zaken, namelijk: het voelt goed om te winnen, het is motiverend om jezelf te ontwikkelen en om te winnen moet je jezelf in sommige gevallen tot hoge niveaus ontwikkelen.

Om dit te bereiken is het belangrijk dat jij je focust op de taak waarmee je wilt winnen en niet op wat winnen voor je ego doet[2].

Winnen voor je ego doe je om te zeggen dat je beter bent dan anderen, daar vind je je levensgeluk dus niet.

Stop daarmee.

Win en leer van jezelf

Positioneer jezelf als een winnaar, maar niet als een vergelijker. Niet “ik ben de beste”, want dat slaat nergens op. Win van jezelf. Vergeleken met de persoon die je gisteren was kun je vandaag winnen. Focus je op de taak in plaats van je ego, focus je op wat je wilt kunnen.

Dat is een betere vergelijking om te maken. Voor mij is dat winnen.

Winnen is…

Winnen van je geest die lui wil zijn, die chips en Ben & Jerry’s wil eten en die het liefst in bed wil blijven liggen. Van die stem winnen, ieder moment weer, dat maakt je een winnaar.

Niet per se het beste zijn van iedereen, maar beter zijn dan dat je gisteren was.

Winnen is dus belangrijk, want als je gaat meedoen met die eigen stem, met luiheid, dan word je lui, dik, ziek en dan ga je dood.

Maar wil je op je sterfbed liggen met het idee dat je je hele leven een loser bent geweest of wil je zeggen dat je een winnaar bent geweest?

Als je toch geboren wordt als winnaar, als je toch al de grootste strijd hebt gestreden en 80 miljoen achter je hebt gelaten, dan hoor je die plek te claimen. Wees een winnaar.

Winnaars trappen mensen niet naar beneden, mensen die dat doen die doen mee. Dat doen de meesten. Winnaars kijken naar zichzelf en denken: “Waar kan ik progressie boeken, wat zijn mijn valkuilen en wat zijn mijn zwaktes?” Die durven zich dat af te vragen en die durven het aan te pakken bij zichzelf.

Je kunt ook het besef hebben dat je niet alles kunt en dan dingen delegeren om op die manier te winnen.

Het maakt niet uit in welke context je dat ziet. In de sport is het vrij logisch dat je meedoet om te winnen. Je gaat niet voetballen om het meedoen. Dat is heel irritant als je een team hebt van elf mensen en vijf willen gewoon meedoen, terwijl de rest wil winnen. Die vijf moeten dan weg. Die elf mensen moeten gewoon allemaal willen winnen.

Het is heel gek om dat willen winnen te claimen in Nederland. Mensen vinden je dan al vrij snel naast je schoenen lopen. Maar waarom doe je anders mee aan een toernooi?

In het bedrijfsleven is het net zo. Je wilt winnen! Niet ten koste van alles, maar je wilt gewoon winnen. Je wilt gewoon de eerste, grootste of beste zijn in je vakgebied. Je kiest iets waar je mee kunt winnen en dat wordt jouw speelveld.

In het bedrijfsleven is het zo en in de natuur is het zo, er is altijd een winnaar en een verliezer. Daar kun je van alles van vinden, maar het is zo.

Er waren vroeger ook zes mensenrassen en nu is er alleen nog de homo sapiens, want die hebben gewonnen. Ook daar kun je wat van vinden, maar die anderen deden mee en wij zijn de winnaar geworden.

Ik ben daar niet per se trots op, maar het zit wel in onze natuur om te winnen.

Dus de vraag is niet: hoe kun je nu ergens aan meedoen? De vraag is eerder: hoe kom je als winnaar uit de bus? Dan hoef je niet te strijden tegen iemand anders, maar alleen tegen jezelf.

Als je iedere dag een beetje progressie boekt, kun je op een gegeven moment zeggen: “Ik ben een winnaar.”

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1234853-winnen-is-belangrijker-dan-meedoen

Als winnen je in de weg zit

Vind je het lastig om de competitie met jezelf aan te gaan en blijf je hangen in de competitie met anderen? Kom je er zelfs door in de problemen (omdat je liegt over wat je bereikt)?

Dan kan hypnose je helpen om die focus te veranderen, zodat je winnen weer leuk gaat vinden en je werkt vanuit je eigen kracht.

Er zijn meerdere manieren waarop je dit met hypnose voor elkaar kunt krijgen. Je kunt bijvoorbeeld een geleide visualisatie krijgen over hoe je leven eruit kan zien als jij wint van jezelf.

Je kunt regressie krijgen om te achterhalen wanneer en waarom je bent begonnen met het vergelijken van jezelf met anderen en waarom het zo lastig voor je is om hiermee te stoppen. Tijdens de regressie kun je dan iets doen met dat moment. De hypnotherapeut helpt je hiermee, zodat je die vergelijking met anderen kunt loslaten,

Je krijgt affirmaties mee die je tijdens zelfhypnose kunt herhalen om je focus dagelijks op jezelf te houden en om die vergelijking zelfs te vergeten.

Wil je weten hoe dit allemaal precies werkt? Kom dan eens naar een gratis online masterclass.

Wil je hypnotherapie in actie zien? Kom dan eens naar een seminar.

Wil je zelf de technieken leren om jezelf of andere mensen te helpen? Schrijf je dan in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

[1] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/cch.12298

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0191886995000355

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen